X

Intriguojantys Pirėnai. Traukiniu po Ispaniją ir Portugaliją

Atraskite Ispanijos ir Portugalijos įvairovę. Išmėginkite šį maršrutą su InterRail Pass mėnesio trukmės bilietu.

BARCELONA – ZARAGOZA – TERUEL – VALENCIA – CUENCA – MADRID – TOLEDO – CORDOBA – GRANADA – SEVILLA – MADRID – LISBON – SINTRA – EVORA – OBIDOS – COIMBRA – AVEIRO – PORTO – VIGO – SANTIAGO DE COMPOSTELA – LEON – OVIEDO – VALLADOLID – SALAMANCA – VITORIA/GASTEIZ – SAN SEBASTIAN

Kiek įvairovės galima pamatyti aplankant dvi valstybes? Nustebsite. Ispanijoje yra kelios tautos, kurios gyvena savo etniniuose regionuose ir yra išsaugojusios savo kalbą ir kultūrą. Jums atrodys, kad patekote į kitą šalį vien tik persikėlus iš vieno regiono į kitą. Ir nors Portugalija išlaiko beveik vienodą kalbą savo regionuose, tai nereiškia, kad ten nėra įvairovės. Trumpai tariant, šis maršrutas siūlo žymiai daugiau istorinės ir tradicinės įvairovės negu galėtumėte tikėtis. 

Šurmuliuojanti Rytų Ispanija

Kelionę galima pradėti šurmuliuojančioje Katalonijoje, vienoje iš 17 autonominių regionų, sudarančių Ispanijos karalystę, atskridus į Barseloną. Regiono sostinė Barselona yra tiesiog istorijos ir architektūros mokykla. Apžiūrėkite romėnų sienas, įkvėpkite viduramžių Gotikos rajone Barri Gotic, mėgaukitės spalvingu modernizmu, kurio čia apstu – Sagrada Familia katedra, Guelio parkas ir kt. Barselonos lankytinos vietos. Juk tai Gaudi miestas! Kartu su nuostabia istorija ir architektūra katalonų kultūra bei gyvenimo stilius matomas ir miesto gatvėse. Pasivaikščiokite Ramblos alėjoje, mėgaukitės gatvės artistų ir muzikantų pasirodymais, apsilankykite tradiciniuose turguose.

Iš Barselonos Sants stoties dažnai išvyksta greitieji traukiniai į Zaragozą, Aragono sostinę. Senamiestis, perskirtas Ebro upės, ir arabiško stiliaus Aljaferia rūmai labai egzotiški.

Iš Zaragozos traukinys važiuoja labai vaizdingu maršrutu į Valensiją. Rekomenduojame išlipti Teruelio mieste. Retas turistas užsuka į Terlelį – juk tai vienas labiausiai nepažintų Ispanijos perlų. Miesto vizitinė kortelė yra Mudejar architektūra – stilius, atsiradęs XII–XVI a., sujungiantis gotikinę architektūrą ir maurų dekoratyvinius elementus. Kartais sunku suprasti, ar daugybė miesto bokštų yra tikri pastatai, ar lauko skulptūros.

Iš Teruelio traukiniu pasieksite Valensiją – trečią pagal dydį Ispanijos miestą ir vieną įdomiausių šalyje. Dienos metu apsilankykite Bario del Carmen kvartale, kur romėnų ir arabų įtaka susipina šiose istorinio labirinto gatvelėse ir alėjose. Grįžkite čia naktį ir papulsite į milžinišką vakarėlį po atviru dangum! Valencija turi didelį architektūros stebuklų kraitį: nuo nepakartojamos Llotja de la Seda (vienas iš nedaugelio gotikinio stiliaus civilinės paskirties pastatų, išlikusių Europoje) iki šiuolaikinio Menų ir mokslo centro – tai pasaulyje pripažinto architekto iš Valensijos šedevras.

Pašėlusi ir mįslinga Centrinė Ispanija

Kiekvieną dieną iš Valensijos Saint Isidre stoties išvyksta keturi traukiniai į kitą šio maršruto miestą – Cuenca – Kastilijos ir La Manšos autonomijos deimantą. Senamiestis yra 1,5 km atstumu nutolęs nuo traukinių stoties ir eidami link jo jūs aiškiai pamatysite, kaip chaotiškas modernus miestas nusikelia laiku į praeitį. Pasiekę upės krantą pamatysite užburiantį Huescar tarpeklį ir viduramžių tvirtoves, įsitaisiusias ant uolos krašto. Eidami per Puente de San Pablo geležinį tiltą pamatysite kabančius namus Casas Colgadas, metančius iššūkį gravitacijai. Įžengę pro senamiesčio vartus papulsite į istorinę praeitį.

Tas pats vietinis traukinys, kuriuo atvykote į Cuenca, važiuoja į Madrido Atocha stotį. Iškart išėję iš stoties galite rinktis vieną iš 3 pasaulinio masto meno kolekcijų: El Museo de Prado – klasikinio meno muziejus; Centro de Arte Reina Sofia – didžiausia modernaus meno paroda, įskaitant ir šiuolaikinius Ispanijos menininkus (Pikaso, Dali, Miro ir kt. darbus); Thyssen-Bornemiza – viena geriausių privačių kolekcijų pasaulyje.

Dienos pabaigoje patraukite senų gatvių link už Reyna Sofio į gyvybiškus barus ir klubus. Vakarais vyraujanti vakarėlių aplinka čia turi vardą – Movida Madrilena. Įsijautę į vakarėlių dvasią pasijusite lyg būtumėte patekę į garsaus ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro filmą.

Iš Madrido galima vienai dienai nuvykti į senovinį Toledo miestą – greitieji traukiniai dažnai kursuoja iš Madrido Atocha stoties. Seniausia Toledo dalis, tvirtovė, yra įsikūrusi kalno viršūnėje, iš trijų pusių apsupta Tachos upės. Atvykę į traukinių stotį galite sėsti į autobusą, važiuojantį iki tvirtovės, bet jei nuspręsite pasivaikščioti, teks kopti į kalną bei tiltu pereiti tarpeklį, tačiau čia pamatysite daugybę nepakartojamų vaizdų. Patekę už tvirtovės sienų pajusite, kaip kažkada musulmonai, krikščionys ir žydai taikiai gyveno šiose gatvėse.

Magiškas Andalūzijos trikampis

Madride sėskite į vieną iš greitųjų traukinių, vykstančių į Kordobą. Šis miestas – tarsi šiaurinis magiškos Andalūzijos trikampio kampas, kurio kituose kampuose puikuojasi nuostabūs Granados ir Sevilijos miestai. Kordoba dėl savo žinomumo labiausiai dėkinga puikiajai Mezquita, milžiniškai mečetei, kuri net ir po perdarymo į katalikų bažnyčią išsaugojo savo arabišką stilių – 1000 marmuro kolonų jus pakerės. Romėnų griuvėsiai, Alkazaro tvirtovė ir XIV a. sinagoga irgi verti dėmesio. Ir nepamirškite paragauti vietinės virtuvės šedevrų: salmorejo – labai skanus šaltas kremas iš šviežių pomidorų, alyvų aliejaus ir duonos bei padengtas kumpiu bei smulkintais kietai virtais kiaušiniais.

Tęskite kelionę traukiniu į Granadą, paskutinę maurų kalifo, kuris kontroliavo Pirėnų pusiasalį beveik septynis amžius, sostinę. Nepaprasta Alhambra, rūmų-tvirtovės kompleksas, pastatytas XIV a. viduryje priešais Sierra Nevada kalnų grandinę, yra nepamirštama vieta. Pasivaikščiokite po egzotiškus Bib-Rambla ir Albayzin kvartalus, vis dar tankiai apgyvendintus arabų bendruomenės. Prekeivių užpildytos gatvės privers jus susimąstyti, ar per klaidą nepatekote į Maroką. Vakare pasinerkite į flamenko sūkurį, vis dar gyvą tarp vietinių čigonų. Vietiniai jus nukreips reikiama linkme.

Paskutinis trikampio taškas – Sevilija. Čia pajusite tikrą Andalūzijos dvasią. Net tuščiose gatvėse girdėsite gitaros melodijas. Nepraleiskite progos pasigrožėti nuostabia katedra, nepakartojamais karaliaus rūmais Alcazar įspūdinga Ispanijos aikšte, senąja korida. Vakarėjant senamiestyje prisijunkite prie nacionalinės „sporto šakos“ El Tapeo, kuomet ispanai eina į vietines tavernas susitikti su draugais, pasimėgauti gėrimais ir paskanauti vietinių delikatesų.

Mieloji Lisabona ir jos apylinkės

Ar pasiruošę Portugalijai? Grįžkite į Madridą ir sėskite į naktinį traukinį, važiuojantį į Lisaboną. Ryte prabusite jau prie Tachos upės žiogių Portugalijos sostinėje Lisabonoje. Vaikščiodami akmenimis grįstomis gatvelėmis kopsite aukštyn link Šv. Jurgio pilies girdėsite besipinančius Lisabonos gyventojų ir tradicinės muzikos Fado garsus. Nuo pilies sienų atsivers nuostabūs miesto vaizdai.

Pereikite per XVIII a. Baixia kvartalą ir patraukite tolyn, į įkalnę, į Chiado ir Carmo rajoną. Šalia jo yra Bairro Alto – tradicinis rajonas, kur 1980 m. apsigyveno nauja menininkų karta. Tai puiki vieta pajusti kontrastą tarp tradicinio ir didmiesčio gyvenimo stilių Portugalijos sostinėje. Šis rajonas puikiai tinka naktiniams gyvenimui. Daugiau istorijos galite pasisemti kitą dieną aplankę Belem. Pieš pusę tūkstantmečio iš šio rajono drąsūs jūreiviai išvykdavo atrasti naujų žemių. Daug čia esančių paminklų liudija apie tuo metu vykusią vandenyno maniją, įskaitant Belem bokštą ir Šv. Jeronimo vienuolyną – puikūs, grynai portugališko XIV a. sukurto architektūros stiliaus Manualine pavyzdžiai. Stilius sujungė gotikinį dizainą su egzotiškais elementais, įkvėptais atradimų iš už Atlanto. Jeigu norėsite paragauti ko nors saldaus, eikite į netoliese esančią Confeitaria de Belem ir paragaukite garsiųjų pasteis de Belem – nuostabių geltono kremo pyragaičių.

Toliau galite pasirinkti dvi vienos dienos keliones. Sėskite į vietinį traukinį iš Lisabonos Rosio stoties į Sintra, nuostabų miestelį, apsuptą žalių kalnų. Ant vieno jų stūkso senovinė maurų pilis, o šalia kito stovi magiški europietiško romantizmo stiliaus Pena rūmai. Net kai ten yra daug turistų, vis tiek pajusite mistinę atmosferą.

Kita vienos dienos kelionė – į senovės turtų miestą. Sėskite į traukinį Lisabonos Santa Apolonia stotyje ir važiuokite į Evora. Keliaudami pamatysite visiškai kitą kraštovaizdį – pusdykumės plynės Alantežo regione nusitęsia į horizontus. Atvykę į Evora išlaisvinkite savyje slypintį archeologą ir apžiūrėkite romėnų šventyklos Dianai griuvėsius, šalia esančią gotikinę katedrą ir baisiąją kaulų koplyčią Capela dos Ossos. Apžvalgą baikite pasivaikščiodami šalia miesto sienos.

Portugalijos skoniai

Laikas judėti į šiaurę! Išvykite iš Lisabonos Oriente stoties ir persėskite Sete Rios bei Caldas de Rainha tam, kad pasiektumėte Obidos, mažą viduramžių miestelį, kurio neįmanoma neįsimylėti. Jeigu centre bus per daug žmonių, tiesiog pasitraukite į atokesnes gatveles ir mėgaukitės miesto ramybe.

Iš Obidos traukiniu pasieksite Figueira da Foz. Čia persėskite į vietinį traukinį, važiuojantį į Koimbrą. Pirmas vaizdas: senamiestis ant kalvos šalia Mondego upės išties įspūdingas. Žengę pro maurų Almedinos vartus atrasite tylias gatveles. Senoji katedra Romanesque Se Velha yra nuostabi tylos oazė, o palypėjus aukščiau rasite renesansinį Koimbros universiteto bokštą – senovės akademinių tradicijų, kurios iki šiol yra svarbi miesto dalis, ženklą. Dar šiandien galima pamatyti studentus, išdidžiai nešiojančius juodus apsiaustus ir spalvotus kaspinus.

Iš Koimbros per 25 minutes traukiniu pasieksite Aveirą. Miesto centre esantys kanalai ir tradicinės portugališkos gondolos barcas miestui suteikia Venecijos spalvų. Jeigu laikotės dietos, patariame ją sustabdyti ir paragauti ovos moles – kiaušinių ir varškės skanėstą.

Iš Aveiro traukiniai dažnai vyksta į Portą. Jeigu norite į miestą atvykti įspūdingu maršrutu, išlipkite stotele anksčiau – Vila Nova de Gaia stotyje. Iš čia sėskite į metro iki centro. Maršrutas driekiasi per Duero upės tiltą, kur atsiveriantis senamiesčio vaizdas prie pat upės priklijuos jus prie lango.

Pasivaikščiokite po tradicinius Ribeira ar Miragaia kvartalus, kur vaikai žaidžia gatvėse, o senoliai stebi gyvenimą pro langus. Tuomet užlipkite į Se katedrą dėl kvapą gniaužiančios senamiesčio panoramos. Po to patraukite į netoliese esančią Aliados alėją, platų ir elegantišką fin de siecle bulvarą, kur žmonių ir automobilių eismas jus sugrąžins į didmiestį. Saulei besileidžiant kirskite D. Luiso tiltą, kad pamatytumėte auksiniu atspalviu spindinčius upę ir miestą. Kitoje tilto pusėje rasite Vila Nova de Gaia, kur rasite rūsius, kuriuose gaminamas Porto vynas (vedamose ekskursijoje visada būna ir degustacija). Stilingai vakaro pabaigai eikite į Cais de Gaia uostą, kur galėsite pasigrožėti miesto šviesomis Duero upės vandenyje.

Stebinanti Šiaurės Ispanija

Porte yra tarptautinio geležinkelio linija, kuria nusigausite atgal į Ispaniją. Persėdę Vigo mieste pasieksite Santjagą de Kompostelą – vieną populiariausių krikščionių piligrimų lankytinų vietų. Bet šis miestas gali pasiūlyti žymiau daugiau nei didingas katedras ir religinių suvenyrų parduotuves. Jūs galite pasinerti į begalinius galisų kultūros ir istorijos klodus. Naktinis gyvenimas taip pat vilioja piligrimus, kuriems prie širdies Dioniso pramogos.

Beje, čia yra trasa Paryžius – Dakaras :) Visas veiksmas vyksta Rua do Franco gatvėje. Viename gatvės gale yra baras pavadinimu „Paris“, o kitame – baras „Dakar“. Ir dar daugybė kitų tarp jų. Tai skaitoma dideliu pasiekimu, jeigu „trasą“ pradedate „Paryžiuje“, sustojate išgerti visose stotelėse ir eidami (ne šliauždami) pasiekiate „Dakarą“.

Iš Santjago vaizdingu maršrutu pasieksite Leoną. Šis senovinis miestas yra Kastilijos žmonių lopšys. Čia jus rasite įsimintinus statinius, pvz., gotikinę katedrą ar nepakartojamą S. Isodoro bažnyčią, kur ilsisi Leono monarchai. Pasinerkite į miestą ir siauras pėsčiųjų gatveles Barrio humedo kvartale, tik nepamirškite susirasti suoliuko su Gaudi skulptūra, kad galėtumėte kartu pailsėti. Iš šios vietos galėsite pasigrožėti jo naujo gotikinio stiliaus sukurta Casa de Botines tvirtove – tikrai netikėtas šio Kastilijos architekto pasirinkimas.

Toliau traukiame į Astūrijos regioną ir Ovjedo miestą. Pakeliui pralėksite pro įspūdingą kraštovaizdį su apaugusiais kalnų masyvais ir lengvai suprasite, kodėl šis regionas dar vadinamas Espana Verde (Žalioji Ispanija). Ovjedas yra geriausias muziejus po atviru dangumi šioje kelionėje: kartu su romaninio stiliaus bažnyčiomis ir tradiciniais namais mieste rasite šimtus skulptūrų. Naktį aplankykite Siderijos barus, žinomus Astūrijoje dėl specialios čia tiekiamos sidro rūšies. Išgerkite porą taurių, kol ragausite kitus gastronominius skanėstus.

Iš Ovjedo traukiniu važiuokite į Valjadolidą, kur persėsite į Salamankos traukinį. Vienas seniausių Europos universitetų miestų, kuriame galite pamatyti geriausius Ispanijos Renesanso stiliaus pastatus. Kai pamatysite La Casa de Las Conchas (Kriauklių namai), dvi katedras ir Plaza Mayor aikštę, šviečiančius naktį, suprasite, kodėl Salamanka praminta Ciudad Dorada (auksinis miestas).

Paskutinė autonomija maršrute yra Baskija. Iš Salamankos per Valjadolą pasieksite Vitoriją-Gasteisą – baskų sostinę. Jaukiame senamiestyje pajusite tikrą šių paslaptingų žmonių, kurie taip saugoja savo tradicijas, jau pamirštas kitur, dvasią. Kelionė baigsis San Sebastiane, netoli Prancūzijos sienos. Mieste rasite puikius paplūdimius, o senamiestis įpūs baskų dvasios, kuri daro šį regioną tokį ypatingą. Pasivaikščiokite gatvėmis ir įsijauskite į vietinį gyvenimą. Baskų kalba čia plačiai naudojama ir galbūt pradėsite atpažinti tokius žodžius kaip agur (iki pasimatymo) arba eskerrik asko (ačiū). Nuklydę į uostą praeikite pro prieplaukoje stovinčius žvejų laivus, kol rasite laiptus, vedančius į ant kalvos esančią tvirtovę. Viduje rasite mažą muziejų (įėjimas nemokamas), skirtą miesto istorijai. Nuo tvirtovės sienų atsiveria nuostabi miesto ir įlankos panorama, ypač įspūdinga saulei tekant ir leidžiantis – tikrai puiki vieta baigti šį maršrutą.

Gintarė :