X

Svajonių atostogų sala Maljorka

Viduržemio jūros žydruose vandenyse skendinti Maljorka, didžiausia iš Ispanijos Balearų salų, vilioja keliautojus savo nenugalimu žavesiu. Nuo saulės nutviekstų paplūdimių iki senovinių kaimelių su istorija – Maljorka žada nepamirštamas atostogas…

Sostinė Palma

Palma de Maljorka – gyvybingas miestas, kuriame puikiai susilieja istorija, kultūra ir modernumas. Štai keletas objektų, vertų jūsų dėmesio:

Palmos katedra (La Seu): Vienas iš žymiausių Palmos panoramoje dominuojančių statinių yra stulbinanti Šv. Marijos katedra, paprastai vadinama La Seu. Šis gotikos šedevras pasižymi sudėtinga architektūra ir įspūdingu dydžiu. Šios gotikinės bažnyčios rožinis langas – saulės simbolis – yra vienas didžiausių pasaulyje (skersmuo 11,75 m).

Almudaina rūmai: greta katedros esantys Almudaina rūmai, iš pradžių buvę islamo tvirtove, tapo Maljorkos monarchijos rezidencija. Lankytojai gali apžiūrėti jų kiemus, sales ir nuostabius sodus, kuriuose galima susipažinti su salos istorija ir karališkuoju paveldu.

Senamiestis ir istoriniai kvartalai: Palmos senamiestis, aptvertas viduramžių sienomis, yra siaurų gatvelių, žavių aikščių ir istorinių pastatų labirintas. Vaikščiodami gatvelėmis, pamatysite architektūros stebuklus, tarp jų arabų pirtis ir didingą Didžiąją aikštę (Plaça Major).

Paseo Marítimo: Iš šios vaizdingos pakrantės promenados atsiveria nuostabūs vaizdai į prieplauką, jachtas ir Viduržemio jūrą. Čia šurmuliuoja kavinės, restoranai ir naktinis gyvenimas, puikiai tinka ramiam pasivaikščiojimui ar vakaro pramogoms.

Palma yra meno gerbėjų centras, kuriame gausu galerijų ir muziejų. Modernaus ir šiuolaikinio meno muziejuje „Es Baluard“ eksponuojami žymių menininkų darbai, o Joano Miro (Joan Miró) fonde – su sala glaudžiai susijusio garsaus dailininko kūriniai.

Vietos turgūs ir apsipirkimas: Mieste gausu gyvybingų turgų, pavyzdžiui, Mercat de l’Olivar, kur vietiniai gyventojai ir svečiai gali pasinerti į šviežių produktų, vietinių amatininkų dirbinių ir regioninių skanėstų vaizdus, garsus ir kvapus. Be to, Palmoje galima apsipirkti įvairiose parduotuvėse – nuo aukščiausios klasės butikų iki vietos amatininkų parduotuvėlių.

Visus metus Palmoje vyksta įvairūs kultūriniai renginiai ir festivaliai, tarp jų – San Sebastiano šventė ir meno ir kūrybos festivalis „Nit de l’Art“.

Palma de Maljorka atspindi salos esmę – turtingą istoriją, kultūrą ir architektūros grožį, todėl ją būtina aplankyti keliaujantiems po Maljorką.

Maljorkos paplūdimiai

Maljorka garsėja nuostabiais paplūdimiais, kurių kiekvienas pasižymi unikaliu kraštovaizdžiu ir savita atmosfera.

 

Palmos paplūdimys (Playa de Palma): Šiame ilgame auksinio smėlio ruože, esančiame netoli sostinės Palmos, gausu restoranų, barų ir vandens sporto įrenginių. Tai gyvybinga ir triukšminga vieta, puikiai tinkanti šeimoms ir ieškantiems gyvos atmosferos.

Cala Millor: rytinėje pakrantėje esantis Cala Millor gali pasigirti plačiu smėlio paplūdimiu, kurį supa promenada, pilna parduotuvių, kavinių ir pramogų. Dėl ramaus vandens tai ideali vieta maudynėms ir saulės vonioms.

Cala Agulla: šis šiaurės rytuose esantis tyras paplūdimys, apsuptas pušynų, pasižymi krištolo skaidrumo vandeniu. Jis kiek nuošalesnis ir pasižymi natūralesne aplinka, todėl traukia gamtos mylėtojus ir ieškančius ramesnio poilsio.

Es Trenc laikomas vienu gražiausių Maljorkos paplūdimių ir driekiasi palei pietinę pakrantę. Šiame nepaliestame paplūdimyje vyrauja smulkus baltas smėlis ir turkio spalvos vanduo, primenantis Karibų jūros rojų. Dėl savo natūralaus grožio jis populiarus ir tarp vietinių gyventojų, ir tarp turistų.

Cala Varques yra paslėptas brangakmenis su kvapą gniaužiančiu kraštovaizdžiu. Paplūdimys nedidelis, nuošalus ir apsuptas uolų, todėl čia galima ramiau ir privačiau degintis ir nardyti.

Maljorkos virtuvė

Maljorkos virtuvė – tai nuostabus skonių derinys, kuriam įtaką daro Viduržemio jūros regionas, ispanų paveldas ir vietiniai produktai. Štai keletas svarbiausių salos kulinarinių patiekalų:

Sobrassada: vytinta dešra, gaminama iš maltos kiaulienos, paprikos ir prieskonių, yra pagrindinis Maljorkos virtuvės patiekalas. Ji dažnai valgoma su duona arba naudojama įvairiuose patiekaluose, suteikia sodrų ir šiek tiek aštrų skonį.

Ensaimada: bene ikoniškiausias Maljorkos kepinys – tai spiralės formos saldus pyragas, gaminamas iš miltų, cukraus, kiaušinių ir taukų, dažnai apibarstomas cukraus pudra. Tai mėgstamas pusryčių ar užkandžių patiekalas, kurį galima įsigyti įvairių dydžių ir skonių.

Pa amb Oli – paprastas, bet skanus patiekalas, kurį sudaro traški duona, įtrinta prinokusiais pomidorais, česnaku, alyvuogių aliejumi, dažnai su priedais, pavyzdžiui, vytinta mėsa, sūriais ar daržovėmis. Tai populiarus pasirinkimas lengvam užkandžiui arba tapas.

Jūros gėrybių ir žuvies patiekalai. Maljorka gali pasigirti šviežių jūros gėrybių gausa. Restoranuose vyrauja paelja, jūros gėrybių troškiniai, ant grotelių keptos žuvys ir kalmarų patiekalai, atskleidžiantys salos jūrinę gastronomiją.

Tumbetas: Šis tradicinis daržovių patiekalas – tai aromatinga pjaustytų bulvių, raudonųjų paprikų, baklažanų ir pomidorų mišrainė, dažnai sluoksniuojama ir kepama. Tai vegetariškas patiekalas, kuriame atsiskleidžia švieži salos produktai.

Hierbas: Maljorka siūlo savo žolelių likerį, vadinamą hierbas. Jis gaminamas iš vietinių žolelių mišinio, dažnai vartojamas kaip digestyvas ir yra Maljorkos svetingumo simbolis.

Vynas. Maljorkos vyno gamyba sulaukia vis didesnio pripažinimo. Saloje gaminami įvairūs vynai, įskaitant raudonuosius, baltuosius ir rožinius, su tokiomis įžymiomis vynuogių veislėmis kaip Mantonegro ir Prensal Blanc.

Atostogos Maljorkoje – tai žavinga odisėja, peržengianti įprastų dalykų ribas. Kiekviena akimirka Maljorkoje – nuo krantus glostančio auksinio smėlio iki senovinių akmeninių gatvelių, šnabždančių senas istorijas, – tai atradimų ir malonumo melodija.

Pasinerkite į gyvybingą salos kultūrą, ragaukite nuostabių vietos patiekalų, ramiai ilsėkitės arba aktyviai pramogaukite, nes Maljorka turi ką pasiūlyti kiekvienam.

Kelionių pasiūlymų į Maljorką rasite mūsų svetainėje. 

Lina :