X

Škotija – legendomis apipintas kraštas su įstabia gamta ir istorija

Škotija, įsikūrusi Jungtinės Karalystės šiaurinėje dalyje, yra turtingos istorijos, nuostabių kraštovaizdžių ir gyvos kultūros šalis. Keliautojams ji siūlo įvairiausių įspūdžių – nuo didingų kalnų iki triukšmingų miestų. Nesvarbu, ar esate pramogų gamtoje mėgėjas, istorijos entuziastas, ar domitės kultūra, Škotija turi ką pasiūlyti kiekvienam. Šiame straipsnyje pakviesime jus į kelionę po kai kurias lankytinas vietas ir aptarsime ką nuveikti šioje žavingoje šalyje.

Edinburgas – sostinė

Kelionę po Škotiją galite pradėti sostinėje Edinburge. Žinomas dėl savo istorinio ir architektūrinio grožio, Edinburgas siūlo senojo pasaulio žavesio ir šiuolaikinių pramogų derinį. Pagrindinės lankytinos vietos yra šios:

Edinburgo pilis: tiesiog ikoniška tvirtovė, dominuojanti miesto panoramoje, kurią privalu aplankyti. Per šimtmečius statinys tarnavo kaip karinė bazė, karališkoji rezidencija. Dėl pilies ne kartą plieskėsi ginčai tarp Anglijos ir Škotijos monarchų. Susipažinkite su jos turtinga istorija, pasigėrėkite nuostabiais miesto vaizdais ir Likimo akmeniu.

Karališkoji mylia: pasivaikščiokite šioje istorinėje gatvėje, kurioje gausu parduotuvių, užeigų ir istorinių paminklų. XVII a. pradžioje Karališkoji mylia buvo viena gyviausių miesto gatvių: čia virė prekyba, gyvavo amatai, vyko dvikovos, aludėse būdavo karštai politikuojama, o naktimis vykdavo raganų medžioklė, nes netoliese posėdžiaudavo Šventoji inkvizicija.

Artūro sostas (Arthur’s Seat): norėdami pasigrožėti gamta mieste, užkopkite į šį senovinį ugnikalnį ir pasigrožėkite Edinburgo panorama.

Škotijos aukštikalnės – gamtos stebuklai

Škotijos aukštikalnės garsėja įspūdingais kraštovaizdžiais, atšiauriais kalnais ir ramiais ežerais. Tarp kalvų vingiuojantys keliukai ir stūksantys kalnų masyvai užtikrina, kad kelionė bus neužmirštama.

Loch Neso ežeras: tai didžiausias gėlavandenis ežeras Škotijos aukštikalnėse ir viena populiariausių atostogų vietų. Ežerą supa daugybė įdomių vietų, vertų keliatojų dėmesio. Pagal škotų legendą, ežere gyvena pabaisa, dar žinoma „Nesės“ vardu. Pasak vietinių gyventojų – tai didelis gyvūnas ilgu kaklu, primenančiu dramblio straublį, gyvatės galva, didžiule kupra, gluminantis palei ežerą gyvenančius kaimiečius.

Ben Nevis: aukščiausias Didžiosios Britanijos kalnas. Jus sužavės žygis pėsčiomis arba kopimas į  viršukalnę, iš kurios atsiveria kvapą gniaužiantys aukštumų vaizdai.

Skajus (Skye): dar vadinama „debesų“ sala, kurioje galima pasijusti lyg pasakoje. Keliaukite po šią vaizdingą salą ir grožėkitės dramatiškais gamtos peizažais – dantytomis kalnų viršūnėmis, giliavandeniais ežerais.

Pilys ir istorija

Škotijoje gausu pilių ir istorinių vietų:

Stirlingo pilis: Škotijos galybės ir didybės simbolis, viena įspūdingiausių pilių. Iškilusi ant stataus skardžio ir menanti renesansą.

Urkvuharto pilis: ši pilis, o tiksliau jos griuvėsiai, stūkso ant Loch Neso ežero kranto, iš jos atsiveria nuostabūs vaizdai ir leidžia pažvelgti į Škotijos praeitį.

Glamso pilis: ši pilis garsėja nuostabia architektūra ir intriguojančiomis legendomis. Daugybė bokštų ir bokštelių, laiptų ir laiptelių, durų ir durelių, slaptų langų… Šiuo metu Glamso pilis priklauso grafui Michaeliui Fergusui Bowes-Lyonui.

Glamso pilis

Viskio kelias

Škotiškas viskis garsėja visame pasaulyje, o pačioje Škotijoje jis tiesiog nacionalinė vertybė. Čia svečiuojantis būtina sudalyvauti ekskursijose po viskio daryklas ir paragauti autentiško gėrimo.

Škotija filmuose apie Harį Poterį

Hogvartso ekspresas: Įžymioji kelionė traukiniu į Hogvartso burtų ir kerų mokyklą prasideda Škotijoje. Hogwarto ekspresas iš Hario Poterio filmo yra tikras traukinys, važinėjantis Škotijoje.

Hagrido namelis: jis yra Hogvartso mokyklos teritorijoje, o jo išorės scenos buvo filmuojamos Škotijoje. Vaizdingi Hagrido namelį supantys peizažai yra tipiškai škotiški: kalvos, ežerai ir miškai.

Kai kurios Hario Poterio filmų lauko scenos nufilmuotos Glencoe – nuostabioje Škotijos aukštumų vietovėje. Ji tapo kelių Kvidičo rungtynių ir kitų scenų, ypač filmo „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“, fonu.

Juodasis ežeras, supantis Hogvartso pilį, buvo filmuojamas prie Loch Shiel, gražaus ežero Škotijoje.

Škotija – miglos apgaubtų kalnų ir atšiaurių pakrančių šalis – vilioja nuotykių ieškotojus savo nesuvaldomu grožiu.

Škotijoje senovinės pilys šnabžda pasakas apie riterius ir karalius kvapą gniaužiančių kraštovaizdžių fone.

Škotija – vieta, kur laikas tarsi sulėtėja, leisdamas mėgautis kiekviena akimirka pažįstamoje ir kerinčiai svetimoje šalyje…

Bilietų į Edinburgą ieškokite mūsų svetainėje

Lina :