X

Skandinaviškos patirtys keliaujant traukiniu

Klasikinė kelionė po gražiąją Skandinaviją nepaliks abejingų. Jau siūlėme trumpesnį maršrutą traukiniu po Skandinavijos šalis.

Išbandykite ir kitą, ilgesnį ir išsamesnį maršrutą su InterRail Pass bilietu, galiojančiu 22 dienas.

COPENHAGEN – ROSKILDE – OSLO – STAVANGER – BERGEN – MYRDAL – FLÅM – TRONDHEIM – BODØ – NARVIK – ABISKO – GÄLLIVARE – LULEÅ – KEMI – KEMIJÄRVI – OULU – KUOPIO – KOUVOLA – HELSINKI – STOCKHOLM

Ši kelionė su InterRail Pass bilietu jums atvers pasakiškus kraštovaizdžius, kur kalnai, sniegas, fiordai, tundra, miškai ir jūra susilieja į vieną visumą. Čia vyrauja savita gamta, nepaliesta ir tuo pačiu labiausiai viliojanti keliautojus visoje Europoje. Nesvarbu, ar esate profesionalus žygeivis, ar nepatyręs keliautojas, apsiaukite tinkamus batus ir leiskitės į nepaprastus žygius. Geriausias metų laikas keliauti yra vasara, kuomet visos žymios vietos yra atviros lankytojams, autobusai važinėja dažnai, o saulė šviečia net vidurnaktį. Tačiau žiema turi savų privalumų. Žiemos sezonas gali pasiūlyti vieną kartą gyvenime pasitaikančias galimybes, o pasiekti daugumą vietovių sudėtinga nebus. Taigi, ar yra norinčių išvysti šiaurės pašvaistę, kol važinėjatės šunų kinkiniais?

Stebuklų kraštas žygeiviams

Skandinavija vienareikšmiškai yra pasakų kraštas keliaujantiems savomis kojomis. Detali informacija pateikiama nacionaliniuose žygeivių klubų Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje tinklalapiuose. Juose pateikiama maršrutų informacija, žemėlapiai, patarimai ir gudrybės dėl saugumo. Skandinavijoje oras gali būti nenuspėjamas, tad visuomet patartina pasitikrinti orų prognozę prieš kelionę.

Skandinaviškos sostinės

Kelionė prasideda Kopenhagoje, Danijos sostinėje, mieste, kuriame, pasak Forbes žurnalo, yra geriausia gyvenimo kokybė pasaulyje! Priežastys akivaizdžios: nuo švaraus vandens nuostabiame uoste iki stulbinančio gyventojų skaičiaus, kurie keliauja dviračiais. Skirkite mažiausiai dieną pažinčiai su miestu, pasivaikščiokite Kristijanijoje (kitaip dar vadinamame Laisvės mieste) ir kitose nemokamai lankytinose vietose Kopenhagoje. Kitą dieną apsilankykite istoriniame vikingų laikų mieste – Roskildėje, kuris dar žymus vienu iš penkių didžiausių festivalių Europoje – roko festivaliu, vykstančiu birželio pabaigoje. Iš Kopenhagos tiesioginiu traukiniu galima vykti į šiaurę, į Oslą.
Osle vienos dienos gali ir neužtekti, čia rasite daugybę lankytinų vietų. Edvardo Munko (Edvard Munch) meno kūrinių galerija yra viena iš jų – jo paveikslus nemokamai galima pamatyti Nacionalinėje galerijoje (Nasjonalgalleriet) arba nusipirkus bilietą pačiame Munch muziejuje. Jūrininkystės gerbėjus sužavės vikingų laivai ir Kon Tiki muziejus Bygdøy pusiasalyje. Esant geram orui neaplenkite skulptūrų kolekcijos Vigeland parke po atviru dangumi. Toliau už Oslo pažinsite Norvegijos didybę. Turėkite omenyje, kad dieninių traukinių skaičius šiame regione yra ribotas. Kad tinkamai susiplanuotumėte kelionę traukiniu po Norvegiją, tikrinkite tvarkaraščius ir prisiminkite, kad vietovėse, kur nėra geležinkelių paslaugų, kelionę tęsti galima autobusu arba keltu.

Unikalūs Norvegijos geležinkeliai, ledynai, parkai, salos ir fiordai

Iš Oslo naktinis traukinys jus nuveš į Stavangerį šalia Šiaurės jūros. Tai mielas senas miestas su baltais mediniais nameliais. Viena iš rekomenduojamų lankytinų vietų yra Preikestolen (The Pulpit Rock) – nuostabi akmens uola, kyšanti 600 m virš 42 km ilgio Lysefjord fiordo. Kad čia nuvyktumėte, reikia keltis keltu iš Stavangerio į Tau, tuomet sėsti į autobusą ir važiuoti iki taško, kuriame ir pradėsite žygį link uolos. Kelionė į abi puses truks apie 4 valandas (6 km į vieną pusę). Nuostabi patirtis ir fantastiškos nuotraukos garantuotos.

Kitas sustojimas – Bergenas. Čia atvykti galite tiesiai iš Stavangerio laivu arba autobusu. Įmanoma ir traukiniu, tačiau turėsite sugrįžti atgal į Oslą – dėl aukštų kalnų susisiekimo traukiniais tarp Stavangerio ir Bergeno nėra. Beje, šis maršrutas turi puikų privalumą, kadangi Oslo ir Bergeno geležinkelio linija laikoma viena vaizdingiausių pasaulyje. Bergenas, apsuptas kalnų ir jūros, turi išskirtinį viduramžišką kvartalą, vadinamą Bryggen. Žavūs mediniai pastatai su prašmatniomis parduotuvėmis pritraukia daugybę lankytojų. Naktimis kvartalas tampa ramesnis, senamadiška atmosfera galima pasimėgauti vaikštinėjant siauromis gatvelėmis bei alėjomis. Ieškantys įspūdingų miesto vaizdų pakilti funikulieriumi į 320 m aukščio Fløien kalno viršūnę. Nusileisti nuo kalno prireiks maždaug 40 minučių. Vietinis žygeivių klubas Bergen Turlag turi parduotuvę šalia stoties, kur galėsite gauti įvairios informacijos apie takus bei apgyvendinimą šioje vaizdingoje Norvegijos dalyje.

Iš Bergeno keliaukite link rytų į Myrdal, kuris žymus Flåmsbana geležinkelio linijos pradžia. Nuo Myrdal galima leistis žemyn pėsčiomis (net 21 km!) arba pasinaudoti Flåmsbana traukiniu (yra nuolaida su InterRail Pass bilietu) ir vykti iki Flåm kaimelio, esančio pakrantėje, kur lauks kalnai ir kriokliai.

Tęsiant kelionę link šiaurės laukia kitas kelionės tikslas – Trondheimas. Yra du kelionės variantai. Pirmasis – grįžti į Myrdal ir traukiniu vykti atgal į Oslą. Galima stabtelėti Finse kaime (1,5 val. nuo Myrdal), kuriame prasideda puikūs takai įvairiems ekskursiniams žygiams. Visai netoli ir lengvai pasiekiamas nuo čia yra Hardangerjøkulen ledynas. Tikrieji žygių mėgėjai gali pradėti 4 dienų Aurlandsdalen maršrutą (vieną populiariausių Norvegijoje), kuris driekiasi per ledynų suformuotą slėnį. Grįžus į Oslą reikia persėsti į traukinį, važiuojantį į Trondheimą. Antrasis variantas – galima pasižvalgyti po šiaurinę Sognefjord dalį, keliaujant autobusu arba keltu. Ši nuostabi kalnų dalis nėra pasiekiama traukiniais. Jostedalbreen/Nigardsbreen ledyną pamatyti tiesiog privaloma. Sogndal mieste reikia sėsti į autobusą, važiuojantį į Lomą pro Jotunheimeną. Tai populiariausias Norvegijos nacionalinis parkas, kuriame stūkso net 29 aukščiausi šalies kalnai! Iš Lomos autobusu važiuokite į Otta, persėskite į traukinį ir galiausiai vyksite į Trondheimą.

Norvegijoje būtina pakeliauti fiordais. Iš visų fiordų Norvegijoje Geirangerfjord yra vienas populiariausių ir gražiausių. Norint čia atvykti reikia išlipti Dombås stotyje (kelyje Oslas – Trondheimas), tuomet vaizdinga Raumabanen geležinkelio linija traukiniu keliauti iki Åndalsnes (apie 90 min.), iš čia – autobusu iki Geiranger kaimelio. Autobusas važiuoja įspūdingu Trollstigen kalnų keliu su kvapą gniaužiančiais vaizdais. Iš Geiranger reikia autobusu važiuoti į Lom, tuomet – į Otta, kur grįžtama atgal į geležinkelių liniją, vedančią link Trondheimo.

Iš Trondheimo naktiniu traukiniu galima vykti į Bodø, o iš čia keltu keltis į nuostabias Lofoteno salas. Kalnuotų salų vaizdai bus vieni iš įsimintiniausių Skandinavijoje. Pietinėse salose esančių Å, Reine, Ramberg ir Stamund kaimų apylinkės žavi įspūdingais gamtovaizdžiais bei mažais raudonais rorbuer nameliais (tradiciniai žvejų namai). Paukščių stebėtojai neturėtų pralenkti Røst salos – birželį-ankstyvą liepą tikrai pamatysite įstabaus grožio paukščius (Puffins), jūrų erelius ir kt. Visos salos yra tarsi rojus žvejams. Pasiekti Røst salą galima keltu iš Bodø (apie 4 val).

Nordkapp – į pasaulio kraštą!

Tolima šiaurinė Norvegijos dalis itin žavinga ir ypatinga. Čia pamirškite traukinius, kadangi šis nuostabus laukinis regionas neturi jokios geležinkelių infrastruktūros. Tromsø – mielas nedidelis miestelis, kuriame galima praleisti dieną, paieškoti informacijos tolimesniam Šiaurės tyrinėjimui. Nuvykti į Tromsø iš Lofoteno salų galima autobusu, greituoju keltu (įlipimas Harstade) arba ‘Hurtigruten’ garlaiviu, kuris plaukia pakrante kiekvieną dieną. Iš Tromsø su Hurtigruten per naktį galima nuplaukti į Honningsvåg, o iš čia pasiekti Cape North (Nordkapp) bus paprasta autobusu (tvarkaraščiai yra prieplaukos informacijos centre). Įsidėmėkite, kad North Cape nėra šiauriausias taškas Europos žemyne! „Tikruoju šiauriausiu“ tašku vadinamas Knivskjellodden – jį pasiekti galima tik pėsčiomis. Žygis pirmyn ir atgal sudaro 18 km, tačiau tikrai verta! Norint ten nuvykti reikia važiuoti autobusu iš Honningsvåg į North Cape ir paprašyti vairuotojo išleisti Knivskjelladden geležinkelio pradžioje.

Nepaliesta laukinė gamta

Iš Lofoteno salų plaukia keltai į pakrantėje įsikūrusį Narvik miestą. Čia vėl galima sėsti į traukinį ir vykti į pietus, į švediškąją Laplandiją (tarp Narvik ir Bodø susisiekimo traukiniais nėra). Mažiau nei per 2 valandas būsite Švedijoje! Norint pamatyti tikrąją Laplandiją  būtina išlipti Abisko Turistation arba Abisko Östra geležinkelio stotyje ir apsilankyti Abisko nacionaliniame parke. Čia prasideda 450 km ilgio Kungsleden pėsčiųjų takas (King‘s Trail). Šioje šiaurinėje Švedijos dalyje, kur ežerai ir upės vinguriuoja tarp kalvotų kalnų, beržynų ir tundrų, galima rinktis ir trumpesnius, dieninius, žygius. Grįžus į Abisko, kelionę galima tęsti traukiniu iki Gällivare (apie 2 val.) ir iš čia Inlandsbanan traukiniu vykti į Östersund. Vaizdingas maršrutas per žavius eglynų miškus, samių kaimus ir elnių kaimenes atviras tik vasarą. Maždaug po 12 val. atvykus į ramųjį Östersund galima tęsti kelionę link paskutiniojo tikslo – Stokholmo.

Alternatyvus kelias iš Narvik į Stokholmą yra per Suomiją. Tuomet reikės vykti traukiniu į Gällivare iki Švedijos-Suomijos Luleå pasienio stoties ir nuo čia kelionę tęsti autobusu į Kemi, Suomijoje (susisiekimo traukiniais čia nėra).

Kaip praleisti laiką Suomijoje, variantų per akis. Pavyzdžiui, keliauti į šiaurę, į Rovaniemi, kur gyvena tikrasis Kalėdų Senelis! Tačiau neaprėpiamas kraštovaizdis, padengtas taigų ir daugiau nei 200 000 ežerų, laikomas pagrindiniu akcentu Suomijoje. Geriausias būdas pasigrožėti nuostabiais gamtos reginiais yra apsilankymas viename iš 35 nacionalinių parkų. Didžioji parkų dauguma pasiekiama viešuoju transportu. Būtina aplankyti Oulanka arba Pyhä – Luosto parkus Kemijärvi apylinkėse (vyksta vienas dieninis traukinys iš Rovaniemi, kelionės trukmė apie 1,5 val). Čia galima apsistoti mediniuose nameliuose ant ežero kranto. Ir derėtų pasimėgauti tradicine suomiška sauna!

Vykstant į pietus link Helsinkio galima stabtelėti Oulu mieste (2 val. kelio nuo Rovaniemi). Tai gyvas studentiškas miestas su puikiomis pėsčiųjų gatvėmis ir daugybe barų. Mieste ir palei pakrantę yra daugybė takų dviračiams, riedutininkams. Šalia autobusų stoties yra dviračių nuomos punktas. Iš Oulu į Helsinkį galima nuvykti tarpmiestiniu traukiniu per maždaug 7 val.

Vaizdingos apylinkės,  dideli Suomijos ir Švedijos miestai

Jei norite pasižvalgyti po nuostabias ežerų apylinkes Suomijos pietryčiuose, turite vykti iš Oulu į Kouvola. Kelionė per Suomiją iš šiaurės į pietus itin vaizdinga. Kelionės metu palei Oulu upę ir neaprėpiamą Oulujärvi ežerą šiaurine pakrante iki Kajaani kaimo galima grožėtis tankiais miškais ir mažais ežerėliais, didžiulio Kallavesi ežero pakrante Kuopio mieste. Atvykus į Kouvola vaizdingą kelionę galima pratęsti traukiniu į šiaurės rytuose esantį Savonlinna žymiajame Saimaa ežerų regione. Kitas variantas – keliauti tiesiai iš Kouvola į Suomijos sostinę – Helsinkį.

Helsinkyje tvyro Baltijos regiono atmosfera, maišyti rusų ir skandinavų elementai, gyvas naktinis gyvenimas. Norint įdomiai praleisti laiką galima apsilankyti Nacionaliniame muziejuje, žymioje Suurkirkko Katedroje, daugelyje nemokamai lankytinų vietų. Galima leistis į vienos dienos išvyką į Tamperę, pramoninį miestą, dabar virtusį ryškiu kultūriniu miestu, arba į Turku – Suomijos sostinę iki 1812 m. Baltijos jūros pakrantėje. Paskutinė kelionės atkarpa gali būti įveikta plaukiant keltu Helsinkis – Stokholmas, kuriame galima pasilinksminti diskotekoje, visuomet pritraukiančioje daug jaunimo.

Švedijos sostinė Stokholmas – jūros apsuptas didžiulis miestas, išsidėstęs mažose archipelago salose. Stokholmas pasižymi plačia prekybos centrų įvairove, įvairiais restoranais – nuo etninių iki tradicinių švediškų. Apsilankykite Smörgåsbord, kur galėsite po truputį paskanauti įvairių švediškų patiekalų. Patartina tiesiog pavaikštinėti ir pasigrožėti miestietišku gyvenimu bei architektūra. Yra daug kitų dėmesio vertų lankytinų vietų. Būtina aplankyti muziejus (ypač Vasamusset su neįtikėtinai puikiai išsilaikiusiu XVII a. flagmanu) ir jaukų Gamla Stan senamiestį, karališką parką ir Drottningholm rūmus, kur puikiai išsilaikęs 1776 m. teatras. Rūmus, kurie yra už miesto centro, pasiekti galima požeminiu transportu arba autobusu per maždaug 45 minutes. Drottningholm yra ta vieta, kuri paliks neišdildomus įspūdžius, o šios šalies grožio jūs tikrai ilgai nepamiršite.

Apie keliavimą traukiniu po Norvegiją >

Apie keliavimą traukiniu po Suomiją >

Apie keliavimą traukiniu po Švediją >

Apie keliavimą traukiniu po Daniją >

Gintarė :