X

Pulsuojanti Katalonijos širdis – Barselona

Šiaurės rytinėje Pirėnų pusiasalio pakrantėje įsikūrusi Barselona, kurioje susipina istorija, menas ir kultūra. Šis gyvybingas miestas, Ispanijos Katalonijos sostinė, jau seniai traukia turistus iš viso pasaulio. Barselona, pasižyminti nuostabia architektūra, turtingu paveldu, Viduržemio jūros klimatu ir užkrečiančia gyvenimo aistra, siūlo daugybę įspūdžių, kurie sužavės keliautojus.

Architektūros stebuklai

Barselona yra architektūros stebuklų lobynas, o ypatingo susižavėjimo objektas  – jos ikoniškoji Sagrada Familia. Ši bazilika, suprojektuota vizionieriaus architekto Antonio Gaudžio, buvo statoma nuo 1882 m. ir iki šiol nebaigta, todėl yra amžinasis meno kūrinys. Jos sudėtingi fasadai, aukštai iškilę bokštai ir hipnotizuojantis interjeras užburia kiekvieną. Nepamirškite apžiūrėti ir Guelio parko – dar vieno Gaudžio šedevro, kuriame įmantrios mozaikos ir žaisminga architektūra vientisai susilieja su gamta.

Gotikinės architektūros mėgėjams būtina aplankyti Barri Gòtic kvartalą. Vaikštinėdami jo gatvelėmis – labirintais, pamatysite šimtmečius skaičiuojančius pastatus, žavias aikštes ir nuostabą keliančią Barselonos katedrą. Būtinai aplankykite netoliese esančią Palau de la Música Catalana – modernizmo perlą, garsėjantį vitražais ir puošniu dizainu.

Menas ir kultūra

Meno entuziastams patiks Pikaso muziejus, skirtas legendinio dailininko Pablo Pikaso darbams. Šiame muziejuje saugoma gausi jo paveikslų ir eskizų kolekcija, suteikianti unikalią galimybę stebėti Pikaso kūrybos raidą.

Norėdami išsamiau susipažinti su Katalonijos menu, apsilankykite Katalonijos nacionaliniame meno muziejuje (MNAC). Jame eksponuojamų darbų kolekcija apima romaninį, gotikos, renesanso ir baroko laikotarpius, todėl čia galima nuodugniai ištyrinėti Katalonijos meno paveldą.

Jei esate futbolo sirgalius, jūsų vieta – „Camp Nou„, FC „Barcelona“ namų stadionas. Tapkite įkaitusios rungtynių atmosferos liudininkais arba leiskitės į ekskursiją po stadioną ir FC „Barcelona“ muziejų, kad daugiau sužinotumėte apie turtingą klubo istoriją.

Kulinariniai malonumai

Barselonos maistas – tai šventė gomuriui… Pradėkite dieną kaip vietiniai nuo cafe con leche  (kavos su pienu) ir šviežiai iškeptų pyragaičių kaimynystėje esančioje kavinėje. Per pietus pasimėgaukite tapas – mažomis porcijomis patiektais įvairiais patiekalais – užkandžiais) smagiai besišnekučiuodami vietinėje bodegoje. Taipogi būtinai paragaukite tokių klasikinių kataloniškų patiekalų kaip patatas bravas (keptų bulvių kubeliai), gambas al ajillo (česnakinės krevetės) ir jamón ibérico (vytintas kumpis).

Jūros gėrybių mėgėjai jausis lyg rojuje, nes Barselona gali pasigirti geriausiomis jūros gėrybėmis Europoje. Paragaukite tradicinių patiekalų, pavyzdžiui, paella ir fideuà – (ryžiai su jūros gėrybėmis), kurie atskleidžia regiono kulinarinį meistriškumą.

Paplūdimiai, pramogos, festivaliai…

Barselonos Viduržemio jūros pakrantė – puiki vieta pabėgti nuo miesto šurmulio. Pasivaikščiokite vaizdingu Barceloneta paplūdimiu, kur galite degintis, maudytis arba mėgautis jūros gėrybėmis pakrantės restoranuose. Vandens sporto entuziastai gali išbandyti jėgas plaukiodami burlente, irklente, burlene.

Jei norite pasigrožėti gamta, keliaukite į Montžuiko kalną, nuo kurio atsiveria miesto panorama. Čia rasite Montžuiko pilį, botanikos sodus ir stebuklingąjį Montžuiko fontaną, kuris kiekvieną naktį atgyja per šviesos ir muzikos šou.

Festivaliai. Barselona moka švęsti, ir jums gali pasisekti, jei viešnagė šiame mieste sutaps su vienu iš jo gyvybingų festivalių. Rugsėjo mėnesį vykstantis La Merce festivalis – tai viso miesto katalonų kultūros šventė, kurioje vyksta paradai, koncertai ir kyla į dangų spalvingi fejerverkai. Muzikos entuziastai kiekvieną vasarą kviečiami į festivalį Primavera Sound, kuriame dalyvauja geriausi tarptautiniai atlikėjai.

Ką dar pamatyti/nuveikti?

Pasivaikščiokite po garsiąją La Rambla gatvę. Medžiais apsodinta pėsčiųjų gatvė tęsiasi 1,2 kilometro ir jungia Katalonijos aikštę savo centre su Kristoforo Kolumbo paminklu. Čia rasite gatvės artistų, parduotuvių, kavinių ir gyvybingą La Boqueria turgų.

Dienos kelionė į Montseratą: Važiuokite traukiniu į Montseratą – tai kalnų grandinė, kurioje yra nuostabus benediktinų vienuolynas. Žygiuokite pėsčiomis, aplankykite baziliką ir pasigrožėkite panoraminiais vaizdais.

Pasigrožėkite Flamenko: apsilankykite gyvo flamenko šou ir pasinerkite į aistringą ir ritmingą ispanų  muzikos ir šokio pasaulį.

Barselonos akvariumas: susipažinkite su povandeniniu pasauliu Barselonos akvariume, viename didžiausių akvariumų Europoje, esančiame Port Vell.

Barselona – tai daugiau nei kelionės tikslas, tai patirtis, kuri išliks jūsų atmintyje dar ilgai po to, kai paliksite jos krantus. Barselona – tai meno lobiai, architektūros stebuklai, kulinariniai malonumai, šilta ir svetinga atmosfera, kviečianti pasinerti į turtingą istorijos ir kultūros pasaulį. Taigi susikraukite lagaminus ir pasiruoškite tyrinėti šį kerintį miestą, kuriame susilieja istorija, menas ir kultūra.

Lėktuvų bilietų į Barseloną ieškokite čia.

Poilsines ir pažintines keliones į Barseloną ir šalia esančius kurortus Kosta Brava ir Kosta Dorada rasite čia.  

 

Lina :