X

Prancūziški desertai: pasimėgaukite saldžia elegancija

Prancūzija – romantikos, meno ir išskirtinės virtuvės karalienė – kuria ir gamina daugybę nuostabių desertų, pavergusių viso pasaulio žmonių širdis ir receptorius. Prancūzų desertai – nuo triukšmingų Paryžiaus konditerijos parduotuvių iki jaukių kepyklėlių Provanse – liudija apie turtingą šalies kulinarinį paveldą ir polinkį į tobulybę.

Crème Brûlée

Tik nedaugelis desertų yra tokie kultiniai kaip crème brûlée. Šis purus vanilinis kremas ir karamelizuotu cukrumi suteikia malonų tekstūrų kontrastą. Tradiciškai patiekiamas negiliame keraminiame indelyje, o džiaugsmą, kurį suteikia traški cukraus plutelė, pranoksta tik po ja esančio aksominio kremo malonumas.

Macarons

Šie spalvingi migdoliniai sausainiai tapo prancūziškos elegancijos simboliu. Švelniai traškūs išorėje, minkšti viduje macarons būna įvairių skonių – nuo klasikinių vanilės ir šokolado iki egzotiškų derinių, pavyzdžiui, rožių ir ličių. Kiekvienas desertų mėgėjas privalo apsilankyti Paryžiaus macarons parduotuvėje, pavyzdžiui, „Ladurée“ arba „Pierre Hermé“.

Tarte Tatin

Šis pyragas – tai pavyzdys, kaip kartais atsitinkanti konditerinė klaida tampa šedevru. Tarte Tatin – tai apverstas karamelizuotų obuolių ir sluoksniuotos tešlos pyragas. Legenda byloja, kad šį desertą sukūrė seserys Tatin, kurios netyčia per ilgai virė obuolius svieste ir cukruje. Rezultate gavosi karamelizuotas skanėstas su sviestinės tešlos plutele, kuris nuo to laiko tapo vienu iš pagrindinių prancūzų virtuvės patiekalų.

Eklerai

Eklerai – tai klasikiniai prancūziški pyragėliai, pagaminti iš plikytos tešlos, įdaryti tirštu kremu ir padengti blizgiu glajumi. Daugelis mėgsta tradicinius eklerus su vaniliniu kremu ir šokoladiniu glaistu, tačiau šiuolaikinės konditerijos įmonės eksperimentuoja ir gamina šiuos pyragėlius su įvairiais įdarais ir pagardais, pvz. kavos, pistacijų, sezoninių vaisių bei uogų.

Mille-Feuille

Mille-feuille, dar vadinamas „Napoleonu“, yra subtilus prancūziškas desertas, gaminamas iš plonos sluoksniuotos tešlos ir plikyto kremo. Pyragaitis subtiliai sluoksniuojamas ir pripildomas gardžiu kremu, ant viršaus užtepamas firminis glaisto raštas. Tai elegantiškas ir įspūdingas bet kurios vakarienės ar popietės arbatos užbaigimo akcentas.

Madlenos

Šie maži, kriauklės formos biskvitiniai pyragėliai yra paprastas, bet elegantiškas skanėstas. Madlenos gardinamos citrina arba migdolais ir dažnai valgomos su puodeliu arbatos. Dėl minkštos, sviestinės tekstūros ir lengvo, minkšto vidaus, jie yra mėgstamas užkandis visoje Prancūzijoje.

Klafutis

Iš Limuzeno regiono kilęs klafutis yra kaimiškas desertas su šviežiomis uogomis, dažniausiai vyšniomis, keptomis kremo pavidalo tešloje. Tai švelnus ir šiek tiek rūgštokas desertas, kuriame išryškėja natūralus vaisių arba uogų saldumas.

Kruasanai

Joks prancūziškų kepinių aptarimas nebūtų baigtinis nepaminėjus kruasanų. Šie sviestiniai, pusmėnulio formos kepiniai yra pagrindinis Prancūzijos pusryčių patiekalas. Kruasanai gaminami iš sluoksniuotos sviestinės tešlos, kuri kelis kartus perlenkiama bei kočiojama, kad susidarytų sluoksniai ir iškepami iki auksinės spalvos. Nesvarbu, ar jie paprasti, ar su šokolado, migdolų, kumpio ir sūrio įdaru, kruasanai yra neatskiriama prancūzų virtuvės dalis.

Prancūziški desertai – tai ne tik saldumynai, bet ir meno bei tradicijų išraiška. Prancūziškos konditerijos technika reikalauja tikslumo ir įgūdžių, todėl daugelis prancūziškų desertų tapo nesenstančia klasika. Ar tai būtų subtili suflė gamyba, ar kruopštus mille-feuille sluoksniavimas, kepėjų ir konditerių meistriškumas gaminant šiuos desertus yra tiesiog neprilygstamas.

Keliaujant po šalį pasimėgauti prancūziškais desertais yra neatsiejama kultūrinės patirties dalis. Lankydamiesi vietinėse konditerijose ir kepyklėlėse galite susipažinti su prancūzų kasdienybe, kurioje desertas yra ne tik maistas, bet ir malonumo bei pasimėgavimo akimirka. Kiekvienas Prancūzijos regionas siūlo savų patiekalų, todėl galima saldžiai pakeliauti po įvairialypį šalies kulinarinį paveldą

Prancūzų desertai yra šios šalies kulinarinio meistriškumo pavyzdys. Nesvarbu, ar mėgstate sodrius kremus, sluoksniuotus pyragaičius, ar subtilius saldumynus, prancūziškas desertas patenkins kiekvieną jūsų norą. Keliaudami po Prancūziją būtinai paragaukite šių saldžiųjų šedevrų, kurie žavi visą pasaulį!

Lina :