X

Marokas. Informacija keliaujantiems

Saulė, dykumų smėlynai, kupranugariai, kalnai bei jų serpantinai, kvapni ir egzotiška bei magiška virtuvė, akyse raibuliuojančios turgaus aikštės, skambantys hipnotizuojantys, ritmingi būgnų dūžiai, įsakmiai liepiantys klubams judėti į ritmą. Tai Marokas – tikroji pasakų žemė, kur susipina senovės miražai ir dabartiniai realybės vaizdai. Tai Marokas – viena įdomiausių ir egzotiškiausių šalių Afrikos žemyne! Susitikime Maroke!

Maroko žemėlapis >

KADA KELIAUTI?

Keliauti į Maroką galima bet kada, tačiau tinkamas laikas labiau priklauso nuo kelionės tikslo. Pavasaris yra turbūt geriausias laikas lankytis Maroke. Nuo kovo pabaigos iki gegužės paplūdimiai yra šilti ir saulėti, keliauti į kalnus taip pat tinkamas laikas. Palankios sąlygos ir pietinėje dykumos dalyje – geras laikas ant kupranugario leistis į safarį po dykumą. Mėgstantiems šilumą ir karštį patartina mėgautis Maroko malonumais vasarą (birželį – rugsėjį), kai temperatūra pakyla gerokai aukščiau ir kaitina saulė.

ORAI

Maroke vyrauja Viduržemio jūros klimatas, pasižymintis sausomis šiltomis vasaromis ir vėsiomis lietingomis žiemomis. Vidutinė temperatūra, priklausomai nuo vietovės, vasarą siekia 22–27 °C, žiemą – 5–13 °C. Lietingas sezonas tęsiasi nuo spalio iki gegužės. Kas be ko, oras labai priklauso nuo vietovės.
Šiaurėje vasara yra sausa, saulėta ir karšta. Krituliai pasitaiko tik žiemos mėnesiais, jų mažėja į pietus ir rytus.
Vakaruose oras saulėtas beveik visus metus, su maloniai šiltomis vasaromis bei švelniomis žiemomis. Šilčiausi metų mėnesiai yra liepa, rugpjūtis ir rugsėjis, tačiau nebūna drėgmės, todėl temperatūra paprastai yra pakenčiama. Žiemą tikėtinos dažnos liūtys, be to, žiemos naktys gali būti šaltos.
Pietuose, rytuose ir dykumose temperatūra aukšta, o štai kalnuose ar atokesnėje vietovėje naktį temperatūra gali nukristi žemiau nulio.
Marakešas ir Maroko žemumos pasižymi karštomis vasaromis, dažniausiai 38 °C, kai pakrypsta dykumų vėjas iš Sacharos (žinomas kaip Sirocco ar Chergui). Čia saulėta beveik visus metus bei vyrauja šiltos žiemos. Tačiau žiemą gali užklupti liūtys ir oro temperatūra nukristi iki 5 °C.
Pakrantėje prie vandenyno vyrauja švelnios ir drėgnos žiemos bei gana karštos sausos vasaros.
Šalies vidinėje dalyje būna sausos šiltos vasaros ir vėsios lietingos žiemos.
Vidutinis metinis kritulių kiekis yra apie 1000 mm, šiaurėje ir pietvakarinėje dalyje mažiau – 200 mm. Kalnuose žiemą iškrenta sniegas, Atlanto vandenyno pakrantėje dažnai susidaro rūkas.

Agadiras (Vakarų pakrantė prie vandenyno)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 20 21 16 22 23 24 26 26 22 24 23 15
Vandens temperatūra
°C
18 17 16 18 18 20 21 21 22 21 20 15

Saidia (šiaurinė pakrantė prie Viduržemio jūros)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 13 14 15 16 19 22 26 27 24 20 17 14
Vandens temperatūra
°C
15 15 15 16 17 20 22 23 22 20 18 16

Fesas, Marakešas (temperatūra gali svyruoti, priklausomai nuo vietovės)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 12 14 16 17 20 23 28 28 26 20 16 13

Atlaso kalnai

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 13 15 18 18 22 26 29 29 25 22 17 14

Merzouga (Sachara)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 15 18 22 25 30 35 39 38 33 26 20 16

KAIP ATVYKTI?

Norintys keliauti į Maroką savarankiškai gali pasinaudoti pigių skrydžių bendrovių (Ryanair  vykdo skrydžius į Marakešą, Agadirą, Fesą, Rabatą, Tanžerą ir kt.) pasiūlymais. Reguliariasiais reisais galima pasiekti beveik visus Maroko oro uostus, tačiau tiesioginių skrydžių iš Lietuvos oro uostų nėra, skrydžiai vykdomi su persėdimais.

Pigūs skrydžiai į Marakešą >

2015 m. žiemos sezono metu vykdomi tiesioginiai užsakomieji reisai iš Vilniaus į Agadirą, tad galima įsigyti ir vien tik bilietus. Norintys nerūpestingų atostogų gali rinktis sukomplektuotas poilsines keliones – kelionių organizatorius „Novaturas“ organizuoja keliones į Maroką (Agadiro kurortą).
Pigesnių poilsinių kelionių į Maroką gali pasiūlyti Lenkijos kelionių organizatoriai  – iš Varšuvos vykdomi užsakomieji skrydžiai į Agadirą.

TRANSPORTAS

Norint keliauti po Maroką verta rinktis traukinius.  Traukiniai čia yra vieni geriausių Afrikoje, jais keliauti labai patogu, o ir bilietų kainos yra nedidelės. Traukiniai važinėja tarp Tangiero, Mekneso, Feso, Oujdos, Rabato, Kasablankos ir Marakešo miestų. Traukiniai skirstomi į naktinius, greituosius ir vietinius. Tvarkaraščius ir žemėlapius galima rasti tiek stotyse, tiek internete. Didesnėse traukinių stotyse yra bagažo saugyklos, spaudos kioskai, bankomatai ir kt. Bilietus galima įsigyti iš anksto kelionių agentūrose ir geležinkelio stotyse.
Kita tarpmiestinio transporto alternatyva – autobusai. Maroke yra trys nacionalinės autobusų bendrovės, kurios vykdo maršrutus tarp daugumos pagrindinių miestų. Tai „Supratours“, „CTM“ ir „SATAS“. Kadangi Maroko geležinkelių tinklas nesiekia kai kurių svarbių Maroko miestų, pavyzdžiui, Agadiro ir Essaouiros, patogiausia iki jų vykti autobusu. Tolimojo susisiekimo autobusai yra patogūs ir paprastai su oro kondicionieriais. „CTM“ autobusų bilietus galima įsigyti internetu bei „CTM“ biuruose. Keliones „Supratours“ autobusais patogu derinti su kelionėmis traukiniu, nes jie sustoja prie geležinkelio stočių.
Jei atvykę į Maroką neturite daug laiko, bet norite pamatyti kuo daugiau ir greičiau – kelionė lėktuvu tarp Maroko miestų – puikus pasirinkimas. Tačiau vidiniai skrydžiai gana brangūs.
Tarp Maroko ir Ispanijos galima keliauti keltu. Marokas nuo Ispanijos yra nutolęs 14 km atstumu, tad greituoju keltu per 30 min. galima persikelti iš Maroko į Ispaniją (ir atgal). Populiariausias maršrutas yra Algeciras (Ispanija) – Tangier (Marokas). Keliauti galima greitaisiais keltais, kurie kursuoja beveik kas valandą (kelionės trukmė ~ 30 min.). Taip pat galima persikelti ir lėtesniais keltais, kurie yra šiek tiek pigesni. Bilietas į vieną pusę vienam keleiviui greituoju keltu kainuoja nuo 37 EUR. Iš Ispanijos atplaukiama į naują Maroko uostą, kuris yra 40 km atstumu nuo Tangier miesto centro ir geležinkelio stoties. Kelionė autobusu iki Tangero jau įtraukta į kelto bilieto kainą. Autobusai atvyksta kas valandą, kelionė trunka nuo 45 min. iki 1 val.
Maršrutu Tarifa (Ispanija) – Tangier (Marokas) patogiausia keliauti greitaisiais keltais, kurie kursuoja kas dvi valandas ir kelionė trunka apie 35 min. Kelionė keltu į vieną pusę suaugusiam keleiviui kainuoja nuo 37 EUR.
Maršrutas Barselona (Ispanija) – Tangier (Marokas) nėra populiarus, tačiau patogus, jei norima išvengti kelionės į Ispanijos pietus. Kelionės bilietas į vieną pusę vienam keleiviui kainuoja apie 180 EUR. Kelionės trukmė ~ 24 val., grįžimo – ~ 27 val. Dažniausiai plaukia tik vienas keltas per dieną.
Iš Maroko keltu galima keliauti ir į Malagą ir Gibraltarą. Kelto bilietus tiek į Malagą, tiek į Gibraltarą galima užsisakyti internetu. Keltai į Malagą kursuoja vieną arba du kartus per dieną, kelionė trunka ~ 7 val. Kelionė į Gibraltarą greitaisiais keltais trunka 80 min.
Jei norite būti nepriklausomi ir pakeliauti vieni, galite išsinuomoti automobilį. Tik visuomet, ypač važiuodami dykumoje, turėkite kompasą ir atsarginį kuro baką. Automobilio nuoma 1 parai, priklausomai nuo automobilio tipo, svyruoja nuo 40 ir 180 ir daugiau eurų. Nuomotis automobilį gali asmuo, sulaukęs 21 m. amžiaus ir turintis tarptautines vairuotojo teises.
Įveikiant nedidelius atstumus populiari susisiekimo priemonė – taksi. Važiuoti taksi nėra brangu. Dauguma jų turi taksometrus. Pavyzdžiui, nedideli taksi, vežantys iki 2–3 keleivių kurorto ribose, kainuoja apie 10 MAD dieną ir 20 MAD naktį. Dėl kelionės kainos siūloma tartis prieš įsėdant į taksi.
Keliaujantys savarankiškai gali užsisakyti pervežimą tarp oro uosto ir viešbučio. Tai padaryti gali jūsų kelionės agentas.

ŽYMIAUSI MIESTAI, KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Fesas. Tai buvusioji Maroko karalystės sostinė, įkurta VIII a. Šis senas miestas žavi kiekvieną atvykusį savo spalvingomis gyvenimo akimirkomis, kvapniais rytietiškais aromatais gatvėse bei, kas be ko, pribloškia savo architektūra – užburiančiais arabiškais rūmais, mečetėmis, muziejais. Beje, ar norėtumėte pasivaikščioti pačiomis siauriausiomis gatvelėmis pasaulyje? Karališkajame Fese eidamas siauriausia gatvele abiem alkūnėmis lieti namų sienas. Tik būkite budrūs, nes Fesos senamiestyje galima ir pasiklysti – juk čia apie 10 tūkstančių gatvių ir gatvelių, ant kurių nerasite jokių pavadinimų. Žymioji Medersa el Sahrij mečetė stulbina savo grožiu ir žaliai balta spalvomis. Šios mečetės kiemas švyti ryškiaspalvėmis marmuro ir onikso plytelėmis. Karališkajame Fese pamatysite ir religinių atvykėlių pastatytą nuostabią Kairuano mečetę. Beje, nepamirškime pačios didžiausios Feso miesto įžymybės ir keliautojus labiausiai dominančios odų raugyklos!
Tai XI a. tradicinės dirbtuvės po atviru dangumi, veikiančios jau daugiau kaip 9 tūkstančius metų! Čia bėgant amžiams odų rauginimo technologija išliko nepakitusi. Beje, prieš užsukant čia patartina užsikišti nosis mėtų šakelėmis, kad nors kiek išvengtumėte sodraus ir labai aštraus kvapo.

Agadiras – Maroko vakaruose besidriekiantys smėlėti paplūdimiai, didelės Atlanto vandenyno bangos (banglentininkų rojus!), žavingai tolumoje dunkstantys Atlaso kalnai, kurių snieguotose viršūnėse įrengtos slidinėjimo trasos. Agadire įsitikinsite, kad Marokas – saulės ir poilsio šalis. Agadiras laikomas šiuolaikinio Maroko turizmo perlu, kadangi vietiniai čia labai svetingi, o ir gamta labai graži. Čia galima mėgautis rytietiškomis pramogomis: kaljanas, jodinėjimas kupranugariu smėlynuose, jodinėjimas arkliais pajūriu, žvejybos ypatumai jūroje, puikūs golfo laukai bei teniso aikštelės, naktiniai klubai ir diskotekos. Čia nuolat vyksta kokie nors festivaliai, koncertai, pramoginiai renginiai. Pajūryje įsikūrusios įmantrios parduotuvėlės vilioja ne tik įdomiomis prekėmis, bet ir savo išvaizdžia architektūra. Prie mečečių turistams įkurta daugybė kavinių, prekystalių, pajūryje veikia Maroko žvejų turgus. Agadire yra trys traukos zonos – miesto centras (pagrindinės gatvės – Hassan II, Mohamed V), pakrantės zona (turistinė zona, kurioje įsikūrę viešbučiai, restoranai, kavinės, barai) ir New Talborjet zona (lankytinų objektų zona).
O štai mėgstantiems ilgus ir romantiškus pasivaikščiojimus puikiai tiks Agadiro paplūdimys, kuris tęsiasi 10 km. Žymiausi paplūdimiai: Dakhla, Grottes d’Hercules, Asfiha, El Jadida, Lalla Fatma, Larache, Tangierio miesto paplūdimiai. Juose visada erdvu, galima mėgautis romantiška ramybe.

Essaouira – tai nuostabaus grožio miestas šalia Atlanto vandenyno, kur ištisą dieną galima grožėtis nepaprastu vaizdu ir relaksuoti. Šis kurortas pasižymi romantišku uostu ir gynybiniu fortu. Atvykus čia, galima labai nustebti, kad patekome visai ne į Maroką, kadangi miestelis labiau primena europietišką vietovę. Gatvelės pulsuojančios viduramžių atmosfera bei ne tokie įkyrūs bei labiau atsipalaidavę vietiniai gyventojai. Essaouira’os medina nelabai didelė, tačiau labai jauki. Be to, ji įrašyta į UNESCO saugomų objektų paveldą. Pačiame miestelyje nėra labai daug modernių viešbučių, tačiau čia visada rasite nedidelį, bet jaukų viešbutuką. Šiuolaikiškesni viešbučiai susitelkę šiek tiek toliau už miesto. Vandens sporto (banglenčių, burlenčių) mėgėjams Essaouira – ideali vieta praleisti aktyvias atostogas. Čia yra ir kurortinės zonos.

Saidia – miestas ir kurortas prie Viduržemio jūros, įsikūręs Maroko šiaurės rytų taške šalia Alžyro sienos. Praleisti nepamirštamas atostogas poilsiautojus vilioja nepaprasto grožio 14 km ilgio pakrantė, kurioje kiekvienas atras dalelę savęs. Kiekvieną rugpjūtį čia vyksta tradicinės liaudies muzikos festivalis, kuris palieka nepamirštamus įspūdžius. Kurortas tinkamas tiek ramesniam, tiek aktyvesniam poilsiui. Čia poilsiautojų laukia modernūs viešbučių kompleksai, golfo laukai, sporto bei parduotuvių centrai.

Sacharos dykuma. Pagalvojus apie Sacharą prieš akis iškyla smėlynų horizontai ir kur ne kur šmėžuojantys žali ploteliai – dykumos oazės. Sachara – didžiausia ir karščiausia dykuma, kur vasarą termometro laukelis pasiekia + 50 °C! Čia lietus labai retas svečias – palyja kas kelerius metus ir vos kelias minutes. Atrodo, tokioje šalyje neįmanoma gyventi, tačiau čia gyvena apie 2 mln. gyventojų. Norint keliauti po Sacharą pagelbės tik kupranugariai.

Kasablanka. Čia gyvena net 5 mln. gyventojų! Šis didžiausias Maroko miestas dar vadinamas ir šalies verslo sostine. Kasablanka žavi miesto kontrastais, kur susipina tradicijos ir šiuolaikiškumas. Mėgstantiems naktinį gyvenimą privalu nukeliauti į Kasablankos pajūrį, kur gausu barų, naktinių klubų, diskotekų, restoranų. Garsiausios lankytinos vietos šiame mieste tikrai įspūdingos ir privers prie kiekvieno užsibūti ilgiau. Jungtinių tautų aikštė, senovinė medina, Mohamedo V-ojo aikštė, Karališkųjų rūmų prieiga, Habu kvartalas, Anfos gyvenamoji zona, Ain Djab pajūrio kelias su restoranėliais ir baseinais. Didžiausia šalies įžymybė – įspūdinga (antra pagal didį po Mekos) Hasano II-ojo mečetė Kasablankoje. Joje vienu metu gali melstis 25 tūkstančiai tikinčiųjų, dar apie 80 000 gali tilpti aplink pastatą.

Rabatas. Tai Maroko sostinė, įsikūrusi šiaurės vakaruose prie Atlanto vandenyno. Ji dar vadinama Imperatoriškojo sodo miestu. Rabate nevalia praeiti pro Udajo tvirtovę, Hasano bokštą ir mečetę, įspūdingą Mohamedo V-ojo mauzoliejų. Norintiems išvysti romėniškąją pusę Maroke reikėtų apsilankyti antikinio romėnų miestelio Šela griuvėsius. Įspūdinga Mešura supa karališkuosius rūmus. Gamtos mylėtojai ir smalsuoliai Rabate turi apsilankyti botanikos sode, kur auga daugiau kaip 100 rūšių medžių, savo dydžiu stebina agavos (daugelio žiedai siekia 10 m), svyruoklinės palmės.

Marakešas. Miestas įsikūręs prie pat Atlaso kalnų, toliau nuo jūros, beveik šalies centre. Gaivos jam teikia vešli oazė. Jis dar vadinamas Pietų perlu arba Raudonąja oaze, rytietiško Maroko širdimi. Aplink miestą žaliuoja 180 000 palmių, apelsinmedžiai, alyvmedžiai, figų medžiai, granatmedžiai. Į šį miestą verta atvažiuoti norintiems pamatyti tikrąjį Maroką. Tai tikras arabiškas miestas su tipiška musulmoniška kultūra. Visas marokietiškas gyvenimas pulsuoja pagrindinėje aikštėje Djemna El Fna. Čia sutiksite pačius įdomiausius ir keisčiausius „herojus“: nuo kobrų kerėtojų, likimo būrėjų, sendaikčių pardavėjų, bebaimių akrobatų, ugnies rijikų, šokėjų iki prieskonių ir kvepalų pardavėjų, tatuiruočių kūrėjų. Populiariausios lankomos vietos: Jusufo ben Tašfino mauzoliejus, Auksinių obuolių mečetė, IX a. pastatyti Bachijos rūmai, Kutubijos mečetė. Visiems romantikams būtina užsukti į Menaros sodus. Daugybę retų pasaulio augalų galite išvysti XX a. Mažorelio sode. Prie miesto įsikūrę didžiuliai golfo aikštynai. Vienas išskirtinių Marakeše vykstančių kasmetinių renginių yra tarptautiniai filmų festivaliai, kur suvažiuoja daugybė garsių žvaigždžių.

Meknesas. Imperatoriškasis miestas, įsikūręs šiaurės Atlaso kalnų plynaukštėje. Šiame mieste ant rankos pirštų nesuskaičiuosi, kiek čia stūkso mečečių, rūmų. Įspūdinga augmenija puikuojasi daugybėje įkurtų sodų. Imperatoriaus Mulos Ismailio svajonė buvo pastatyti miestą, apsuptą masyvia siena, bet, deja, ši jo svajonė taip ir neišsipildė – nebuvo baigtas statyti. Spalvingumo miestui duoda Mekneso turgavietė, kurioje gausu daiktų daiktelių, kurie atima žadą dėl savo įvairovės :) O štai karališkame sode, apsuptame egzotiškų vaismedžių, yra įsikūręs karališkasis Mekneso golfo klubas, kuriame yra 9 golfo laukai.

Šefšauenas (Chefchaouen) – mėlynasis miestas. Itin lankomas miestas, kuris turi daug ką pasiūlyti. Čia pasijusite lyg tarp vandenyno ir dangaus: žydri, mėlyni namai, suoliukai, gėlių vazonėliai – viskas aplinkui mėlynos spalvos. Toks mėlynumas miestui suteikia nepakartojamą ir užburiančią atmosferą. Vienas lankomiausių objektų šiame mieste – aštuonkampis minaretas – senovinė tvirtovė su 11 dantytų bokštelių. Ši tvirtovė pastatyta dar XV a., o viename iš bokštelių įsikūręs etnografinis muziejus sudomins net ir nemėgstančius muziejų. Šefšaueno miestas garsėja įspūdingais audiniais ir kilimais, ant kurių puikuojasi originalūs ir puošnūs ornamentai bei piešiniai. Iš čia nė vienas keliautojas neišvyksta neparagavęs tradicinio sūrio bei nepaskanavęs ožkos pieno.

Kelaa Mgouna – rožių karalystė. Tie, kurie yra romantikai širdyje, turbūt atiduotų viską, kad tik aplankytų Dadeso slėnyje įsikūrusią rožių karalystę Kelaa Mgouna. Čia puikuojasi tūkstančiai kvapnių rožių. Kiekvieną pavasarį  miestas pasipuošia rožinės spalvos rožių „kilimais“! Manoma, kad piligrimai, kurie atvyko į Maroką iš Saudo Arabijos, atnešė Rosa damascena – rožių, kurios auginamos šiame regione. Kiekvienais metais pirmąją gegužės savaitę čia rengiamas rožių festivalis, kuriame minimas rožių nuėmimo derlius. Čia skamba vietinių muzika, vyksta šokiai, paradas. Iš rožių taip pat gaminamas labai vertinamas rožių vanduo. Keliems litrams šio vandens prireikia net tonos rožių žiedlapių!

Atlaso kalnai gali pasiūlyti kai ką daugiau. Pasiekti Atlaso kalnus galima iš Marakešo, kelionė trunka apie 40 min. Išvykoje galima pasigrožėti nuostabiais kalnais, kaimeliais. Regione yra įspūdingų tarpeklių ir įdomių vietų. Įspūdingos mečetės kalnuose. Tizi n Taghatine kalnų kelias – tai trumpesnis maršrutas, einantis per ugnikalnį Jbel Siroua. Šis regionas garsėja savo šafrano ir kilimų gamybos centru. Įspūdingi Todros ir Dadeso tarpekliai pietiniame Aukštųjų Atlaso kalnų krašte. Atlaso kalnai – tai dar vienas rojaus kampelis psaulyje.

AKTYVUS POILSIS

Maroke puikios sąlygos mėgautis poilsiu paplūdimuose kaitinantis saulėje bei džiaugtis vandens pramogomis. Daugelyje Maroko paplūdimių galimos visos aktyvios veiklos vandenyje. Paplūdimiai yra vieši, tačiau beveik visi viešbučiai (netgi tie, kurie nebūtinai yra ant vandenyno kranto) turi savo paplūdimio zoną, kurioje gultai, skėčiai ir kai kuriais atvejais paplūdimio rankšluosčiai viešbučio svečiams yra suteikiami nemokamai.
O mėgstančius žygius po kalnus gali džiaugtis Atlaso kalnuose teikiamomis pramogomis.

Vandens sportas (buriavimas, kaitavimas, banglentės). Dėl gerų sąlygų Maroke anksčiausiai išpopuliarėjo buriavimo, kaitavimo (jėgos aitvarų), banglenčių, slidžių sportas. Nardymas taip pat gana populiarus. Štai kelios vietos, kur galite džiaugtis vandens pramogomis ir aktyviu poilsiu Maroke.

Dahla yra miestas siaurame pusiasalyje Atlanto vandenyno pakrantėje. Dakhla Spirit Kite & Surf Center instruktoriai yra kvalifikuoti IKO sertifikatais (International kiteboarding organisation), kalba įvairiomis kalbomis. Centre galima užsisakyti tiek privačias, tiek grupines pamokas. Kaitavimo individualių užsiėmimų kaina svyruoja nuo 140 EUR. Žinoma, grupiniai užsiėmimai yra pigesni – nuo 64 EUR. Įrangą galima nuomotis ir dalimis, o pilnos įrangos nuomos kaina – nuo 60 EUR už dieną. Burlenčių nuomos kaina svyruoja nuo 30 EUR už dieną. Privačios pamokos kainuoja nuo 40 EUR, o grupiniai užsiėmimai (mažiausiai 2 žmonės) – nuo 32 EUR. Vaikams taikomos nuolaidos.
Essaouira. Kultūra ir puikios oro bei vėjo sąlygos suteikia dar didesnį malonumą mėgautis kaitavimu bei buriavimu šioje vietoje ištisus metus. Nuo 9 iki 11 val. ryto yra geriausias laikas pradedantiesiems ir vaikams, kadangi vėjas yra kiek ramesnis šiuo metu. Nuo 12 val. vėjas sustiprėja ir toks išlieka iki pat vakaro. Labai stiprus vėjas Essaouira pasitaiko liepos – rugpjūčio mėnesiais.
Sidi Kaouki. 5 km ilgio pakrantėje yra puikių vietų vandens pramogoms. Bangos čia siekia 1-3 m. Ir šis pasaulio kampelis laikomas svajonių vieta vandens pramogų mylėtojams.
Taghazout kaimelis, nutolęs 18 km nuo Agadiro, yra dar viena unikali vieta vandens pramogoms. Čia mėgausitės malonia šiluma, saulės spinduliais, kultūra, puikiomis bangomis ir nuostabiais rifų vaizdais. Banglenčių sporto sezonas trunka ištisus metus. Nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio bangų aukštis svyruoja nuo 1 iki 5 m. Vasaros laikotarpis yra tinkamesnis pradedantiesiems, kuomet bangų aukštis yra kiek mažesnis. Aplink Taghazout yra dar kelios vietos, kuriose galima išbandyti burlenčių sportą.

Pramogos ore (oro balionai, parasparniai). Jei norite papramogauti ne vandenyje, galima rinkti oro pramogas. Palikę prastą nuotaiką ar kitus neramumus ant žemės, leiskitės į skrydį oro balionu virš Marakešo. Iš beveik 400 m aukščio išvysite nuostabius ir įsimintinus vaizdus: dykumos peizažą, „raudonąjį miestą“, palmių giraitę, alyvmedžius, Atlaso kalno viršūnių vaizdus… Kaina nuo 200 EUR (įskaičiuotas pervežimas, arbata, po skrydžio įteikiamas diplomas ir kt.).
Skrydis parasparniu. Ši pramoga priklausoma nuo oro sąlygų, geriausias laikotarpis skrydžiams yra nuo rugsėjo iki gegužės vidurio. Sklandymo metu išvysite vaizdus tarp Lalla Takerkoust ežero ir Atlaso kalnų Kik Plateau regione. Kaina apie 128 EUR.

Žygiai į kalnus. Žygiai po kalnus – labai smagus ir aktyvus poilsis. Atlaso kalnuose galima keliauti nuo vienos dienos iki mėnesio ir dar daugiau. Žygiai po kalnų papėdes trunka kelias dienas. Tarp aukščių skirtumas gana nedidelis (aukščiausias taškas yra 3326 m), ten galima tiek vaikščioti, tiek važinėti kalnų dviračiais, tiek joti ant žirgų. Įdomios vietos: Ifrano nacionalinis parkas, Mergelių kriokliai ir Aïn Leuh kedro mišas. Žymiausi maršrutai eina per kaimus ir QSAR (sandėliavimo plotai) arba migdolų medžių slėnį. Azilal yra ideali vieta stovyklauti – iš čia visomis kryptimis vykdomi visi žygiai, jodinėjimas, kalnų dviračiai ir t.t.

Džipų safaris. Greitis, smėlio sūkurys, įtraukiantis automobilį į lenktynes su „vėju“. Važinėjimasis kopomis aukštyn ir žemyn, greičiausias įmanomas greitis, pusiausvyros išlaikymas – tai iššūkis visiems greičio mėgėjams. Džipų safaris dažniausiai nėra paprastas pasivažinėjimas po dykumą. Tai lyg žaidimas, kurio metu turite pasiekti galutinį tašką. Kelionės metu laukia daug išbandymų kelyje. Tad būkite atsargūs!

Safaris ant kupranugarių į dykumą. Atvykus į Maroką būtinai reikia leistis į kelionę ant kupranugarių į dykumą. Dažniausiai rengiami safarių ant kupranugarių turai į Sacharos dykumą su nakvynėmis barberų namukuose bei specialiais pasirodymais. Galima pasirinkti ir trumpesnes išvykas: saulėtekio arba saulėlydžio turus dykumoje.

Pirtys. Populiarios tipiškos marokietiškos Thalasso procedūros. Pati populiariausia – vadinamasis hammam: garinė pirtis, kūno šveitimas ir masažas su argano aliejumi.

Maroke vyksta daug muzikos ir meno festivalių: Dvasinės muzikos festivalis Fese, Gnawa ir Pasaulio muzikos festivalis Essaouiroje, Populiariųjų menų festivalis Marakeše ir kt.

VIRTUVĖ

Marokas kulinariniu požiūriu – viena kosmopolitiškiausių pasaulio šalių. Užsukus į tokią arabų virtuvę nosis kutens arabiškos, berberiškos, žydiškos, Viduržemio jūros ir ypač prancūziškos ir ispaniškos virtuvių kvapai! Pasižvalgius į išrikiuotus produktus patiekalams čia sutiksime vaisius, daržoves, mėsą, jūros produktus ir, kas be ko, svarbiausią vietinės virtuvės „įžymybę“ – tadžiną!
Populiariausi pietų patiekalai Maroke yra labai įvairūs! Nuo labai tirštos ir sočios sriubos „čiorba“ arba avienos sriubos su kalendra bei pupų sriubos „charira“ iki gardžiausių ir įmantriausių mėsos patiekalų! Mėsos patiekalai populiariausi yra „pastila“, orkaitėje arba keptuvėje kepta ėriuko mėsa „mešua“ bei įvairiai paruošiama aviena su įmantriausiais priedais.
Saldėsių mėgėjai gali išbandyti tradicinius skanėsius. Populiarūs saldūs pyragėliai su įdaru, nuostabūs rytietiški desertai su migdolais ir vaisiais, kvapūs „bastija“ blynai, traškūs „beškito“ sausainiai, mėsa, pyragėliai „guerab“ ir kitokie desertai.
Tradiciškas marokietiškas gėrimas – mėtų arbata. Kavą taip pat vartoja ir tiekia visur. Labai stiprią ir karštą, dažnai su kardamonu, prie kurio reikia priprasti. Kava su pienu yra kur kas mažiau populiari ir vadinasi „kahu kase“.
Manantiems, kad geri vynai gaminami tik Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ar kitur, labai klysta. Maroke yra gaminami geriausi vynai visoje Šiaurės Afrikoje, tačiau jo vartojama nedaug. Vienos geriausių rūšių – „Biluan“, „Ostale“, „Kaberne Prezident“, „Taleb“ „Pier Antuan“, „Kardinal Amazir“ bei balti vynai „Šiud Sotel“ ir „Valpier“ taip pat importinės rūšys.
Viešbučiuose dominuoja marokietiška ir tarptautinė virtuvės. Kurortų restoranuose – priklausomai nuo restorano.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Maroką privaloma turėti pasą. Jis turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėn. nuo kelionės pabaigos. Lietuvoje išduotos asmens tapatybės kortelės Marokas nepripažįsta!

Vizos. Trumpalaikiam buvimui Lietuvos piliečiams vykstant į Maroką vizos nereikia.

Kalba. Maroke gyventa kelios etninės grupės. Dalį sudaro berberai, o didžiausia etninė grupė yra arabai. Maroke valstybinė kalba arabų, neoficiali antroji Maroko kalba – prancūzų, paplitusi pietų ir šiaurės regionuose. Būtent prancūzų kalba yra labiausiai vartojama versle. O štai apie 10 mln. Maroko gyventojų kalba berberų kalba.

Valiuta. Maroko piniginis vienetas – Maroko dirhamas (MAD). Cirkuliuoja 20, 100, 200 nominalų banknotai, 5, 10, 20, 50 santimų vertės monetos ir 1, 2, 5, 10 dirhamų monetos. Pinigus keičia bankai, viešbučiai, oro uostų keityklos. 1 euras = 11,09 MAD (2014 m. rugsėjis). Išsivežti iš šalies Maroko dirhamus draudžiama. Išvykstant iš šalies, vietinę valiutą būtina išsikeisti į eurus ar kitą leistiną valiutą.

Arbatpinigiai. Arbatpinigiai Maroko kavinėse ir restoranuose jau gali būti įtraukti į sąskaitą. Tačiau jei jie nėra įtraukti, tuomet pagal visas tradicijas reikia palikti 10 % nuo sąskaitos sumos.

Geriamasis vanduo. Vandentiekio vandens gerti nerekomenduojama. Patartina nusipirkti vandens buteliukuose, jis nėra brangus.

Religija. Islamas yra dauguma ir konstituciškai įsteigta valstybinė religija Maroke. Antra pagal dydį religija šalyje yra krikščionybė, kuri dar prieš islamą. Maroko konstitucija suteikia teisę garbinimo ir kongregacijos laisvę, tuo pat metu pripažįstant islamą valstybine religija. Taigi šiuo metu Maroke religija pasiskirsto taip: musulmonai-sunitai, krikščionys, judėjai.
Maroke yra keletas reikšmingų dalykų, prie kurių reikėtų taikytis. Du kartus per metus yra švenčiamos labai reikšmingos šventės. Tai šventas musulmonų mėnuo – Ramadanas. Ramadano metu dienomis gali kilti nepatogumų dėl daugelio uždarytų parduotuvių ir restoranų.  Dar viena reikšminga šventė tai Eid-Al-Adha (aukojimo šventė), atkartojanti Abraomo auką dievui. Ji švenčiama po 70 dienų nuo Ramadano pabaigos. Eid-Al-Adha dažniausiai švenčiama 2-3 dienas. Šiuo metu, panašiai kaip ir per Ramadaną, daug marokiečių atostogauja. Šios šventės metu musulmonai aukoja avis, tad neišsigąskite, jei išvysite ypatingai kruvinus vaizdus.

Fotografavimas ir filmavimas. Griežtai draudžiama fotografuoti ir filmuoti karinius ir kitus valstybinės paskirties objektus. Vietiniai gyventojai mėgsta fotografuotis už atlygį, 3–5 dirhamus, bet prieš tai jų būtinai reikia atsiklausti.

Riadai. Nakvynės Maroke pasirinkimas labai platus – nuo labai pigių nakvynės namų iki prabangių viešbučių. Tačiau lankantis Maroke verta bent kartą pasirinkti tradicinius namus – riadus. Žodis „riad“ kilęs iš arabų termino sode -“ Ryad „. Tai tradicinis Maroko namas arba rūmai su pagrindine interjero detale – sodu ir mažu vandens telkiniu, dažniausiai fontanu. Riadų sienas puošia tadelakt gipso ir zellige plytelės, paprastai su arabų kaligrafija bei citatomis iš Korano. Dabar yra riadų, pritaikytų turistams, jos prilygsta 4-5* viešbučiams. Nakvynė čia nėra labai pigi, bet įkandama.

Apranga. Šiuo atveju aprangai būnant Maroke nėra reikalavimų. Marokiečiai jau yra įpratę matyti vakarietišką apsirengimą. Tačiau Marokas yra islamiška šalis, kuri puoselėja savo šalies tradicijas, dėl ko žmonių apranga čia turi tam tikrų apribojimų, ypač moterims. Svečiuojantis šioje šalyje, lankantis tam tikrose religinėse vietose ar šiaip užsukant į lankomiausias keliautojų vietas, patartina vengti marškinėlių su petnešėlėmis ir giliomis dekoltė, trumpų sijonų ir šortų. Dėvėkite marškinėlius su trumpomis rankovėmis bei kelnes arba bridžus. Tokius keliautojus, kurie gerbia svečią šalį ir jos kultūrą, vietiniai priima kur kas svetingiau.

Suvenyrai. Populiariausios lauktuvės iš Maroko yra prieskoniai, datulės, keramikos, odos, metalo dirbiniai, audiniai, skaros, skraistės, kilimai, papuošalai, kosmetika iš argano aliejaus, vynas. Be muitų iš Maroko galima išvežti tik 1 l talpos butelį vyno, 1 l talpos butelį likerio ar kito spiritinio gėrimo bei 200 g apdoroto tabako. Kiti apribojimai – bendrieji, taikomi patenkant į Lietuvos teritoriją iš trečiųjų šalių.

FOTOGALERIJOS

MAROKAS. Ryčio fotografijos iš atostogų Maroke gaudant bangas >

MAROKAS. Vitalijaus  fotografijos iš atostogų Maroke >

Gintarė :