X

Ispanija, Kosta Brava. Informacija keliaujantiems

Išskirtinis kraštovaizdis, uolos, paplūdimių gausa, mielos įlankėlės, puikus klimatas, nuostabi gamta – visa tai ir dar daugiau siūlo Ispanijos Viduržemio jūros pakrantė Kosta Brava (Costa Brava). Šis nuostabus kraštas yra Ispanijos šiaurės rytuose, Katalonijoje ir tęsiasi nuo  Blanes miestelio (60 km į šiaurę nuo Barselonos) iki Prancūzijos sienos. Šiam regionui priklauso daugybė nuostabių Ispanijos kurortų – Tossa de Mar, Lloret de Mar ir kt.

Kosta Brava žemėlapis >

ORAI

Švelnus Viduržemio jūros klimatas pasižymi karštomis sausomis vasaromis ir ne itin šaltomis žiemomis. Tikriems karščio mėgėjams Kosta Brava ir poilsis joje rekomenduojama liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Vidutinė temperatūra metų bėgyje svyruoja nuo 7°C iki 27 °C. Lietingiausi mėnesiai – gegužė, rugsėjis, lapkritis.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 13 14 13 15 21 25 27 27 25 18 16 11
Vandens temperatūra
°C
13 13 13 15 17 20 23 25 23 18 17 11

KAIP ATVYKTI?

Kosta Brava pasiekiama per pagrindinį jos oro uostą – Girona-Costa Brava. Pigių skrydžių bendrovė Ryanair iš daugelio Europos šalių skraido į Costa Bravą ištisus metus.
Tačiau iš Lietuvos geriausia tiesiogiai skristi į Barseloną. Norėdami iš Barselonos nuvykti į Kosta Bravą, naudokitės Sarfa autobusų kompanijos paslaugomis. Jei keliausite iš oro uosto, iš T2 terminalo lengvai pasieksite Kosta Bravos miestus (Lloret de Mar, Tossa de Mar, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Palafrugell, Begur, Pals, Torroella de Montgri, L’Estartit, L’Escala, Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Roses ir Cadaqués). Pavyzdžiui autobuso bilieto į Begur kaina prasideda nuo 10,75 EUR, į Lloret de Mar – nuo 6,55 EUR. Kainas ir tvarkaraščiai vykimui į Kosta Bravos miestus >
Į Žironą (Girona) galite vykti Sagales firmos autobusais. TEISA kompanijos autobusai kursuoja Žironos regione, o Ampurdan – Figues regione.
Iš Barselonos autobusų stoties ar traukinių stoties galima vykti į Costa Bravą traukiniu arba autobusu. Kaip iš Barselonos pasiekti Kosta Bravos miestus, kuriose stotelėse įlipti/išlipti ir kiek laiko truks jūsų kelionė, žiūrėkite čia >
Kosta Bravos miesteliuose gatvelės siauros, todėl jei užsisakėte pervežimą, neretai jus gali išleisti šiek tiek tolėliau nuo viešbučio, o likusį atstumą teks įveikti pėstute.
Taip pat galite važiuoti taksi arba nuomota mašina.

Ieškoti skrydžių į Barseloną >

Pigios kelionės į Kosta Bravą >

TRANSPORTAS

Tarp kurortinių miestelių patogus susisiekimas viešuoju transportu.
Traukiniai kursuoja dažnai, tačiau tiesioginių reisų nėra. Traukiniai punktualūs, bilietai pigūs. Atidžiai sekite maršrutą, nes ant traukinio būna užrašyta tik pirma ir paskutinė stotelės. Tarpines stoteles sužinosite tik įlipę į traukinį arba prieš tai pasižiūrėję visą maršrutą.
Autobusai taip pat kursuoja dažnai ir susisiekimas pakankamai nesudėtingas.
Kelionių po Kataloniją viešuoju transportu planavimo įrankis >
Žinoma, patogiausia po regioną keliauti nuomotu automobiliu. Tuomet patys galėsite susidaryti savo kelionės maršrutą, pasieksite tas vietas, iki kurių neveža viešasis transportas.

PAPLŪDIMIAI

Kosta Bravoje yra beveik 200 puikių paplūdimių ir paslėptų įlankų. Dalis pakrančių pritaikytos ir pertvarkytos taip, kad atitiktų šių dienų turistų poreikius, nors nemažai vietų yra išlaikiusios autentišką laukinę vaizdą. Žemiau pateikiame 10 geriausių Kosta Bravos paplūdimių:

La Cala Montjoi – 280 m ilgio ir 25 m pločio paplūdimys Roses (Alt Empordà) regione. Tai puiki vieta tikro poilsio ir gražių vaizdų mėgėjams. Smėlis rupus, tamsus, nėra bangų ir vėjo. Netoli nardymo centras, kempingas ir vienas geriausių restoranų El Bulli. Šią vietą nesunku pasiekti automobiliu.

Cala Sa Tuna – 100 m ilgio ir 35 m pločio paplūdimys Begur (Baix Empordà) regione. Krištolo skaidrumo vanduo, smulkus auksinis smėlis. Puikus pasirinkimas šeimoms. Pritaikytas neįgaliesiems ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Playa Aigua Xelida – viena labiausiai egzotinių įlankų Costa Bravoje, 40 m ilgio ir 13 m pločio paplūdimys Tamariu mieste (Baix Empordà). Aukso spalvos smėlio paplūdimys, apsuptas pušynų, pasiekiamas tik pėsčiomis arba laivu.

Playa Sa Sabolla – Cadaqués miestelyje (Alt Empordà) esantis paplūdimys. Ideali vieta ramiam poilsiui. Vandens kokybė labai gera, tačiau krantas greitai gilėjantis, todėl ne itin palanki vieta poilsiui su vaikais. Netoliese yra „Cala Nans“ švyturys (1856 m.).

San Pol Beach – 870 m ilgio ir 25 m pločio paplūdimys, esantis Sant Feliu de Guixols. Tai mėlyną vėliavą turintis paplūdimys, pasižymintis išskirtine vandens kokybe, puikiomis negreit gilėjančiomis pakrantėmis, nuostabiu kraštovaizdžiu. Paplūdimyje nemažai restoranų, gultų ir kt. Netoliese yra automobilių stovėjimo aikštelė Tai ideali vieta šeimoms su vaikais.

Beach Port Bo – mažas gražus 55 m ilgio ir 15 m pločio paplūdimys, esantis Calella de Palafrugell (Baix Empordà), keletą metų iš eilės laimėjęs mėlynosios vėliavos statusą. Puikus priėjimas prie paplūdimio, gera infrastruktūra ir gausybė paslaugų. Čia vyksta garsusis Habaneras festivalis. Tai ideali vieta poilsiui su šeima.

Playa Es Castell – labiausiai nepaliestas ir autentiškumą išlaikęs paplūdimys Kosta Bravoje, Palamós (Baix Empordà). Jis 650 m ilgio ir 20 m pločio. Vasaromis tai vienas populiariausių paplūdimių.

Boadella Beach – 310 m ilgio paplūdimys Lloret de Mar. Tai ideali vieta nudistams ir ieškantiems ramaus poilsio. Rasti kelią į šį paplūdimį nėra labai lengva, tačiau pasistengus įmanoma :)  Netoli paplūdimio yra Clotilde sodai. O vasaromis nedidelis traukinukas vyksta iš Lloret de Mar paplūdimio iki Clotilde sodų. Nuo šių sodų iki paplūdimio kelionę tęskite pėstute. Kelionės traukinuku kaina yra apie 10 EUR suaugusiems ir 8 EUR vaikams.

Aiguablava Beach – 90 m ilgio ir 25 m pločio paplūdimys Begur (Baix Empordà). Gražus, auksinio smėlio, seklios pakrantės paplūdimys, nuo kurio matosi gražūs Cap de Begur kalnai. Tarp Aiguablava paplūdimio ir Aigua Xelida yra Cova d’en Gispert urvas. Jį rekomenduojame aplankyti plaukiant baidare. Antroje rugsėjo pusėje taip sutampa, kad saulės spinduliai apšviečia visą urvą. Nuostabus reginys, vadinamas “despertar del sol de la cova d’en Gispert” (saulės pažadinimas Gispert urve).

Cala Fonda – 160 m ilgio ir 35 m pločio paplūdimys, esantis Begur (Baix Empordà). Tai viena įdomiausių įlankų Kosta Bravoje. Priklausomai nuo saulės, čia yra arba labai daug šviesos, arba vos truputį.

Pasivaikščiojimams ir vandens sporto mėgėjams rekomenduojami: Roses, Empuriabrava, L’Estartit, Pals, Platja d’Aro, Lloret de Mar, Blanes paplūdimiai.
Romantikos mėgėjams rekomenduojami: El Canadell, Cala Pedrosa, Cala El Golfet, Els Canyerd paplūdimiai.
Žvejų kaimelių paplūdimiai, kur galėsite vietoje paragauti šviežios žuvies patiekalų: Sa Tuna, Tamariu, Llafranc, Calella Costa Brava.
Mėgstantiems paplūdimius, kuriuose daug parduotuvių, barų ir linksmybių: Platja D’Aro, Lloret de Mar, Blanes.
Paplūdimys prie įspūdingų graikų ir romėnų griuvėsių – Sant Marti D’Empuries.

LANKYTINOS VIETOS IR KURORTAI

Tarp garsiausių Kosta Bravos pakrantės kurortų – Tosa de Maras, Loret de Maras, Blanesas. Čia puikiai ir nebrangiai pailsėsite.

Tossa de Mar. Tai gražus, mažas žvejų miestelis, vienas iš autentiškesnių šiaurinės Ispanijos Viduržemio jūros pakrantėje. Miestelis įsikūręs įlankoje, kurią iš abiejų pusių supa uolėti krantai. Įlankoje yra du paplūdimiai – abu smulkaus žvyro, jūra abiejuose gana staigiai gilėja. Šis miestelis gali didžiuotis nuostabiu senamiesčiu ir gerai išsilaikiusiais viduramžių griuvėsiais – gynybinėmis sienomis ir bokštais, kurie saugojo miestą XIII-XIV a. Nuostabios, siauros akmenimis grįstos gatvelės ir akį traukiančios pakrantės sukuria harmoningą, akiai bei sielai mielą vaizdą. Čia tylu, ramu ir labai romantiška. Užlipus ant pilies kalno atsiveria labai gražus kraštovaizdis ir vaizdas į jūrą.
Beveik visą Tossa de Mar plotą ir dalį Sant Feliu, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Vidreres, Caldes de Malavella ir Lloret de Mar vietovių juosia Cadiretes kalnų masyvas. Tai kalnuota vietovė tarp jūros ir miškų,o aukščiausias taškas yra Puig Cadiretes (519 m).

Loret de Maras (Lloret de Mar). Tai didžiausias ir populiariausias Kosta Bravos kurortas, orientuotas į jaunus žmones, norinčius pramogauti, kuriems reikia gausybės klubų, linksmybių, barų ir kazino. Čia yra daugiau viešbučių nei bet kurioje kitoje Kosta Bravos pakrantės vietoje. Be didžiulio pramogų pasirinkimo, čia gausu įvairių istorinių paminklų, koplyčių ir romantiškų vietelių. Paplūdimiai gražaus, balto smėlio, vanduo skaidrus, o jūros pakrantės promenada – puiki vieta pasivaikščiojimams. Būdami Loret de Mare aplankykite San Roma bažnyčią ir Šv. Kristinos vienuolyną. Galite apsilankyti vandens parke „Water World“ arba kiek toliau esančiame „Marineland“, o suvenyrų rasite senamiestyje. Nueikite į 1919 m. įkurtą botanikos sodą Santa Clotilde.

Blanesas (Blanes) – seniausias ir piečiausias Kosta Bravos kurortas. Mažas miestelis, siauros gatvelės, ispaniška architektūra ir istoriniai paminklai sukuria malonią harmoniją. Rekomenduojame aplankyti Blaneso pilį, pastatytą 1002 m., gotikinio stiliaus San Guano šulinį, Šv. Onos vienuolyną, senovinę Šv. Barboros koplyčią. Jei turėsite galimybę, apsilankykite tropinių augalų botanikos sode „Pinya de Rosa“ (Selva), kuris įkurtas 1954 m., ir pasigrožėkite tūkstančiais egzotinių augalų. Kitas botanikos sodas yra „Marimurtra Botanical Garden“. Tai 1921 m. įkurtas sodas ant Sant Joan de Blanes kalno šlaito. Marimurtra tapo viena iš svarbiausių biologinių stočių Viduržemio jūros regione. Šiame botanikos sode yra ne tik vietinių augalų ir medžių, bet ir augalų rūšių iš viso pasaulio, pvz., Čilės palmės, bambukai bei medžiai iš Afrikos ir Meksikos. Šviežios žuvies tikrai rasite šiaurinėje miesto dalyje, vadinamoje žvejų miesteliu. Čia platūs, smėlėti, erdvūs ir švarūs paplūdimiai, gausu vandens pramogų. Puiki vieta norintiems ramesnio poilsio.

Cadaqués i Portlligat – miestas netoli Prancūzijos sienos, Pirėnų papėdėje. Jame vyrauja neapsakoma harmonija, todėl šią vietą labai mėgo menininkai Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso ir kt. Cadaqués gausu restoranų, viešbučių ir barų. Miestelis nepraranda savo žavesio net tada, kai yra sausakimšas turistų. Ieškantiems nuošalesnės vietelės rekomenduojame išsinuomoti valtį ir ramiai paplaukioti pakrantėmis. Būdami šiame miestelyje aplankykite Salvador Dalí namą – muziejų, XVII a. St. Mary bažnyčią,.pasivaikščiokite Cap de Creus parke.

Calella de Palafrugell – lengvai pasiekiamas, natūralaus grožio, istorinis ir kultūrinis miestas, gausus pramogų. Pakrantes supa uolos, skardžiai, atokūs, savo laukiniu grožiu kerintys paplūdimiai. Rekomenduojame laivu ar baidare praplaukti pakrante ir patiems savo akimis išvysti nuostabų jos žavesį. Tamariu, Llafranc, El Canadell ir El Golfet (priklausantys Calella) paplūdimiai turi mėlynąją vėliavą. Čia populiarus nardymas. Už kelių kilometrų nuo Palafrugell yra puikus golfo centras. Populiarūs žygiai pėsčiomis. Būtinai aplankykite vieną iš didžiausia augalų įvairove pasižyminčių Katalonijos botanikos sodų „Cap Roig Gardens“. Sode Viduržemio jūros augmenija paskęsta tarp kitų medžių ir augalų, atvežtų iš 5 žemynų. Vasarą šiame botanikos sode vyksta spektakliai, parodos ir kita kultūrinė veikla.

Palamós – miestas Gironos provincijoje. Čia puikūs paplūdimiai ir gausybė laisvalaikio užsiėmimo variantų. Tinkama vieta tiems, kas nori prabangos, poilsio, skanaus jūros gėrybių maisto ir gamtos.

Pals. Už kelių kilometrų nuo Viduržemio jūros driekiasi viduramžių miesto Pals gatvelės su aristokratiškais namais.

Begur – viena gražiausių vietų Kosta Bravoje. Begur mieste įsikūręs Ses Negres jūros rezervatas. Pakrantės driekiasi daugiau nei 1300 m ir apima Sa Riera ir Aiguafreda paplūdimius. Bendras rezervuaro plotas 80 ha, į kurį įeina uolos bei Begur kalnai. Begur mieste yra prestižiniai Kosta Bravos paplūdimiai: Sa Riera, Aiguafreda, sa Tuna, Platja Fonda, Fornells ir Aiguablava. Kiekvienų metų lapkritį vyksta šventė „Fiesta de Tania Noviembre“.

Žirona (Girona) – tai nedidelis miestas su daugiau nei 30% saugomos teritorijos. Čia galite aplankyti Raset muziejų (Cervià de Ter), Istorijos muziejų (Amer),  „Water in Salt“ muziejų (Girona), Katalonijos archeologijos muziejų (Girona), Kino muziejų, Meno muziejų, Žydų muziejų, Fantazijos muziejų „Small Fantasy Museum“, Lobių muziejų Žironos katedroje. O tarp Žironos ir Baix Empordà miestų yra šiauriausi Katalonijos kalnai – Gavarres Massif.

Roses. Į šiaurę nuo Kosta Bravos, tarp Roses ir Castello d’Empuries-Empuriabrava, Sant Pere Pescador yra Aiguamolls de l’Empordà parkas. Tai antras pagal dydį tokio pobūdžio parkas Katalonijoje. Parkas padalintas į dvi dalis, į šiaurę ir į pietus nuo upės Muga, kuriame atsispindi Alt Empordà kraštovaizdžiui būdingi elementai.

Tarp Roses ir Tossa de Mar miestų dar yra keletas mažų žavių miestelių: Tamariu, S’Agaró, Empuriabrava, Llafranc, L’Estartit, Aigua Blava, Fornells, Calonge, Sant Feliu de Guíxols. Turėdami laiko galite pravažiuoti ir pasigrožėti vaizdais, architektūra, stabtelėti vietos užeigose atsigaivinti ar užkąsti.

FESTIVALIAI

•    Cap Roig Gardens festivalis: nuo liepos pradžios iki rugpjūčio pabaigos.
•    Muzikos festivalis Torroella de Montgrí: vakarų klasikinės muzikos festivalis, vykstantis mažame Torroella de Montgrí miestelyje nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio vidurio.
•    Tarptautinis muzikos festivalis: vyksta liepą ir rugpjūtį Peralada pilyje.
•    Festivalis Porta Ferrada: vyksta nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio.
•    Tarptautinis muzikos festivalis vyksta Cadaques pirmąją rugpjūčio savaitę. Festivalio tikslas – atspindėti eklektišką meną mieste. Tai plataus muzikos žanrų (nuo džiazo iki klasikos ar net pop ir roko) mišinys, išreikštas festivalio metu.
•    Muzikos festivalis Calonge: tai seniausias festivalis Kosta Bravoje (nuo 1968). Čia skamba klasikinė, liaudies, flamenko, džiazo ir kitokia sielai miela muzika. Vyksta rugpjūčio mėn.
•    Muzikos festivalis „Katalonų kalbos“ vyksta rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje.
•    Acústica festivalis: Figueres mieste susirenka sparčiai augantys ir jau pripažinti menininkai. Vyksta pirmąją rugsėjo savaitę.
•    Black Music festivalis: Salt mieste grojama juodaodžių muzika (pvz. afrikiečių ar Afroamerikiečių muzika). Nuo kovo vidurio iki balandžio.
•    Gitaros festivalis. Skirtingose Gironos vietose skamba gitarų muzika. Festivalis vyksta nuo liepos iki rugsėjo pradžios.
•    Festival of the Voice (a) phònica vyksta apie birželio 24 d.

VIRTUVĖ

Puiki Viduržemio jūros regiono virtuvė. Geras kokybės ir kainos santykis. Vyno degustacija kainuoja apie 50 EUR. Būnant L’Escala verta paragauti ančiuvių, Palamóje – krevečių, Sant Feliu de Guixols miestelyje – mėlynosios žuvies, Tossa de Mar ir Begur mieste – žuvies, Vall d’Aro mieste – pupelių ir žirnių. Tačiau Kosta Bravoje, kaip ir įprasta, vyrauja ne tik vietinės virtuvės patiekalai.

FOTOGALERIJOS

KOSTA BRAVA. Jurgitos akimirkos iš atostogų Barselonoje ir Tossa de Mar >

KOSTA BRAVA. Jolantos fotoreportažas iš saulėtojo Katalonijos regiono >

Gintarė :