X

Keisčiausi festivaliai ir šventės

Kasmet tūkstančiai žmonių buriasi į vieną vietą ir dalyvauja gana keistuose festivaliuose ir šventėse. Kai kurie jų išlikę iš senų laikų, tačiau nemaža dalis yra „gimę“ šiais laikais.

Galima pastebėti daugybę šių švenčių skirtumų, tačiau vienas bruožas vienija visas: jos tikrai keistos…Įdomu, kad didžiąją dalį keistųjų festivalių radome Ispanijoje :)

La Tomatina. Ispanija

Kasmet paskutinį rugpjūčio trečiadienį į Bunol miestą (Valensijos regionas, Ispanija) susirenka apie beveik 10 tūkstančių vietinių ir 20-40 tūkstančių atvykėlių, kad mėtydami vienas į kitą pomidorus galėtų pagerbti Mergelę Mariją ir St. Louis Bertrand. Ši tradicija gyvuoja nuo 1940 m., tik trumpam buvo sustabdyta Franko valdymo metais. Festivalio metu po pirmosios sirenos į gatves papilama tonos pomidorų, skirtų mėtymuisi. Pageidaujama, kad moterys vilkėtų baltais drabužiais, o vyrai būtų be marškinėlių. Patartina dėvėti apsauginius akinius. Vilkintys marškinėlius nedelsiant užpuolami, o marškinėliai – negailestingai nuplėšiami. Reikia pabrėžti, kad ypač tokiose situacijose pagrindiniai vietinių taikiniai yra turistai. Pasigirdus antrai sirenai mūšis liaujasi.
Kaip atvykti. Į Bunol miestelį galite atvykti traukiniuBarselonos arba Alikantės pro Valensiją.

Sūrio ridenimo šventė. Jungtinė Karalystė

Sūrio ridenimo festivalis minimas kiekvieną gegužę Cooper‘s Hill Gloucestershire Jungtinėje Karalystėje. Festivalis pradedamas nuo stačios uolos paleidžiant ridentis sūrį, o daugybė žmonių, rizikuodami savo galūnėmis ir gyvybėmis puola jam iš paskos, stengdamiesi jį pavyti ir pagauti. Kasmet festivalis baigiasi nelaimingais atsitikimais, todėl jame uždrausta dalyvauti vaikams. Nepaisant to, neretai berniukai iš gretimų miestelių vis tiek prasmunka. Vaikams atskirai rengiamos bėgimo varžybos į kalną. Pagrindinėje festivalio dalyje vyrai ir moterys rungiasi atskirai.
Kaip atvykti. Patogiausia skristi į Bristolį ir nuo čia važiuoti viešuoju transportu.

Šv. Jono laužai. Ispanija

Į mūsų Jonines panaši šventė yra ir Ispanijoje. Šv. Jono laužų deginimas yra populiari Ispanijos šventė, minima birželio 19-24 dienomis. Pagrindinis šventės akcentas – didelių laužų, paprastai sudarytų ir iš senų baldų, deginimas. Stebėdami laužus, vietiniai draugiškai skanauja karštą šokoladą. Tačiau vėliau viskas pakrypsta įdomia linkme – vaikai pradeda bėgioti per degantį laužą. Lydima fejerverkų, šventė tęsiasi visą savaitę. Jos metu „laužų gražuolėmis“ išrenkamos 46 moterys ir 46 merginos, kurios kaip karalienės vadovauja visai šventės eigai.
Kaip atvykti. Iš Lietuvos į Ispaniją tiesioginiai skrydžiai vykdomi į Madridą, Barseloną, Alikantę, Palma de Maljorką.

Hadaka Matsuri. Japonija

Hadaka Matsuri yra japonų šventė, kurios dalyvius vienija nuogumas. Šventė vyksta daugybę kartų per metus įvairiose Japonijos vietose, o dalyviai būna prisidengę tik nedideliu audeklu. Drąsesni dalyvauja visiškai nuogi ir tai priimama be jokio nepasitenkinimo. Atvirkščiai, manoma, kad tai sveika. Dažnai specialiai šventei paįvairinti paruošiamas purvas, o vyrų ir moterų Hadaka Matsuri vyksta atskirai. Kai kuriuose miestuose rengiamos atskiros šventės vaikams, bet kai kur jie dalyvauja kartu su suaugusiais. Šventės kilmė religinė, tačiau šiandien tai yra tiesiog šventė ir galbūt tik nedaugelis žino jos tikrąją kilmę.
Kaip nuvykti. Į Japoniją patogiausia keliauti, žinoma, lėktuvu.

El Colacho. Ispanija

Šventės pradžia laikoma 1620 m. El Colacho yra ispanų šventė, minima Devintinių proga. Šventės metu ant didelio čiužinio suguldomi per pastaruosius 12 mėnesių gimę kūdikiai. Castrillo de Murcia kaimelio vyrai persirengia velniais ir ima šokinėti per kūdikius. Šventė dažnai baigiasi sužeidimais (dažniausiai suaugusiųjų), tačiau tikima, kad šokinėjimas per kūdikius apvalo juos nuo prigimtinės nuodėmės – tai savotiškas krikštas. Popiežius Benediktas XVI yra nurodęs vietiniams kunigams šalintis šios šventės kaip pavojingos ir prieštaraujančios katalikų religijai.
Kaip atvykti. Iš Lietuvos skristi į Barseloną ir tęsti kelionę traukiniu.

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme. Ispanija

Kiekvienais metais liepos pabaigoje Ispanijos mieste Las Nieves susirenka visi, per praėjusius metus atsidūrę ant gyvenimo ir mirties slenksčio. Masinė šventė skirta pagerbti prisikėlimo globėją Saint Marta de Ribarteme. Tačiau štai keistenybė: dalyviai šventėje pasirodo nešini karstais arba patys būdami karste. Po šventės visi karstai sunešami ant netolimos kalvos su šventojo skulptūra. Nepaisant šventės prasmės, žmonės leidžia fejerverkus, o prekeiviai užpildo gatves įvairiais religiniais suvenyrais.
Kaip atvykti. Iš Lietuvos į Ispaniją tiesioginiai skrydžiai vykdomi į Barseloną, Alikantę. Toliau tęskite kelionę traukiniais ir kitu viešuoju transportu.

Žąsų mušimo šventė. Vokietija/Ispanija

Iki šiol kasmetinė šventė buvo minima Vokietijoje. Jos metu žąsis už kojų pakabinama prie stulpo ir vietinių dalyvių mušama bei daužoma, kol nukrenta jos galva. Po atkaklių gyvūnų teisių gynėjų skundų dabar šventės metu mušamos jau negyvos žąsys. Labai panaši šventė yra ir Ispanijoje (staigmena, staigmena!), kurios metu šventės dalyvis prisikabina prie kabančios žąsies ir kaba, kol nutrūksta jos galva. Šiai šventei žąsis taip pat nugalabijama dar prieš šventę, kuriai yra jau 350 metų. Ispanijoje ši šventė vadinama Antzar Eguna.
Kaip atvykti. Iš Lietuvos į Ispaniją tiesioginiai skrydžiai vykdomi į Barseloną, Alikantę, iš Vokietijos – į daugelį Vokietijos miestų.

Kanamara Matsuri. Japonija

Kiekvienų metų pavasarį Japonijoje, Kawasaki mieste yra švenčiama Kanamara Matsuri (Plieninis Falas). Tai Sintoizmo vaisingumo šventė, kurios, kaip ir galima tikėtis, simbolis yra milžiniško falo statula. Šventės metu žmonės gali nusipirkti saldainių, daržovių ir kitokių falo formos suvenyrų. Šventė populiari tarp prostitučių, kurios manė, jog dalyvavimas šventėje apsaugos jas nuo lytiškai plintančių ligų.
Kaip nuvykti. Į Japoniją patogiausia keliauti, žinoma, lėktuvu.

Thaipusam. Indija/Malaizija/Singapūras

Thaipusam yra indų šventė (daugiausia minima tamilų), švenčiama sausį/vasarį ir skirta paminėti Murugan (dievų Šivos ir Parvačio sūnaus) gimimą. Dalyviai nusiskuta galvas, atlieka piligriminius žygius, kurių pabaigoje labai aštriais iešmeliais perveria savo liežuvius arba skruostus. Kai kurie netgi į nugarą įsiveria kablius ir prie jų prikabinę traukia labai didelius objektus, pavyzdžiui, traktorius. Tikslas yra sukelti kaip įmanoma didesnį skausmą – kuo daugiau iškenčiama, tuo daugiau palaiminimo gaunama iš dievų. Šventė populiari Indijoje, bet didžiausią mąstą tradicija įgavo Malaizijoje ir Singapūre, kur tai yra visuotinė šventė.
Kaip nuvykti. Į Indiją, Malaiziją, Singapūrą patogiausia keliauti, žinoma, lėktuvu.

Semana Santa ir „la procesion de los borachos“ Ispanijoje

Semanta Santa (Šventoji savaitė) Ispanijoje švenčiama ypatingai, su daugybe įspūdingų procesijų. Kiekvienas regionas turi savas šios šventės tradicijas ir papročius. Tačiau vieni keisčiausių papročių yra Zamoroje, mažame miestelyje Castilla‘os ir Leon‘o regione.
Semana Santa metu Zamoroje kiekvieną dieną, nuo pirmadienio iki sekmadienio, rengiamos procesijos. Keisčiausia procesija vyksta ketvirtadienį (Jueves Santos). Pradedama 10 val. mišiomis katedroje, tęsiama eisenomis, o vakare – siautulingomis linksmybėmis Zamoros gatvėse. Įdomiausia tai, jog tai yra šeimos šventė ir tėvai su vaikais linksmai ir nerūpestingai susimaišo su girtu jaunimu. Dėl akivaizdžių priežasčių naktį vainikuoja 5 val. ryto eisena, pavadinta „la procesion de las cinco de la mañana“ (5 val. ryto procesija), tačiau dažniau šis įvykis vadinamas tiesiog „la procesion de los borachos“ (girtųjų procesija). Eisenos metu nešamos simbolinės skulptūros, linksmybės tęsiasi iki ryto. Įdomu, kaip tai atrodytų Lietuvoje.
Plačiau apie Semana Santa Ispanijoje.
Video įrašas iš „la procesion de los borachos“.
Kaip atvykti. Iš Lietuvos skristi į Barseloną ir tęsti kelionę traukiniu.

Gintarė :