X

Apie Jungtinius Arabų Emyratus (JAE)

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – unikalus nuostabaus grožio kampelis Artimuosiuose Rytuose, idealiai tinkantis kiekvieno atostogoms. Modernūs kurortai, 360 saulėtų dienų, giedras dangus, maloniai šiltas skaidrus jūros vanduo, balto smėlio paplūdimiai, žmonių rankomis supiltos salos, senieji žvejų ir pirklių miestai… Ir tai tik maža dalelė, kuo gali nustebinti viena turtingiausių pasaulyje šalių. Tai šalis, kurioje nuolat atidaromi prabangūs viešbučiai, prekybos centrai, kasmet nusidriekia naujos magistralių eilės, žaliuoja naujutėlaičiai golfo laukai ir atidaromi nauji atrakcionų parkai. JAE yra pasiruošę išpildyti šalies svečių lūkesčius ir norus pažinti šalies kultūrą, prisiliesti prie jos istorijos, poilsiauti arba atrasti naujas vietos pramogas.

EMYRATAI

Jungtinius Arabų Emyratus sudaro 7 valstijos, vadinamos emyratais: Abu Dabio, Dubajaus, Šardžos, Adžmano, Um el Kaivaino, Ras al Kaimo, Fudžeiros. Sostinių pavadinimai tokie patys, kaip ir kiekvieno emyrato. Juos valdo 7 absoliučią valdžią turintys emyrai (šeichai).
Abu Dabis (Abu Dhabi) – Emyratas, apimantis didžiąją dalį (86 %) Jungtinių Arabų Emyratų teritorijos. Didžiąją dalį teritorijos užima negyvenama dykuma, o dauguma gyvenviečių įsikūrusios įlankos pakrantėje. Čia moderni infrastruktūra persipina su gamta. Šiame emyrate rengiami pasauliniai sporto renginiai. Abu Dabyje išvystytas platus prekybos centrų tinklas – tikras rojus apsipirkinėjimo mėgėjams.
Dubajus (Dubai) – antras pagal dydį, prabangiausias, novatoriškiausias ir judriausias Emyratas, išsidėstęs palei Persų įlanką. Tai pagrindinis šalies verslo, turizmo ir poilsio centras.
Šardža (Sharjah) – trečias pagal dydį, sparčiai besivystantis šalies emyratas, apie 8 km nutolęs nuo Dubajaus. Tai gana islamiškas emyratas, kuriame siekiama išlaikyti arabišką kultūrą, ir vienintelis, kuriame griežtai laikomasi Korano: visame emyrate uždrausta parduoti, vartoti, ir laikyti alkoholinius gėrimus.
Adžmanas (Ajman) – emyratas prie pat Šardžos. Adžmano emyratas yra vienas mažiausių JAE Emyratų, garsėjantis savo mineraliniais šaltiniais, aprūpinančiais geriamu vandeniu daugelį Persų įlankos šalių. Adžmanas ramybės ir gamtos oazė.
Ras al Chaima (Ras al-Khaimah) – pats žaliausias Emyratas, esantis šalies šiaurinėje dalyje. Palankus klimatas ir derlingos žemės pavertė šį emyratą žydinčia oaze, besiremiančia į kalnus bei jūrą.
Fudžaira (Fujairah) – vienas jauniausių emyratų. Fudžeiros pakrantę skalauja Indijos vandenyno Omano įlanka. Tai itin ramus emyratas su unikaliu gamtovaizdžiu, įspūdingu povandeniniu pasauliu. Čia stūkso įspūdingi Hadžaro kalnai. Kalnų tarpekliuose visus metus telkšo vanduo. Emyrate gausu jūros draustinių, koraliniuose rifuose gyvena retos jūros gyvūnų rūšys. Čia itin gausu aktyvaus laisvalaikio pramogų.
Um al Kaivainas (Umm al-Quwain) – pagrindinis šio ramaus krašto gyventojų užsiėmimas nuo seno buvo žvejyba ir datulių palmių plantacijų auginimas. Emyratas išgarsėjo savo jojimo akademija. Čia rengiamos lenktynės arabų žirgais.

Jungtinių Arabų Emyratų žemėlapis >

ORAI

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyrauja sausas ir karštas tropinis klimatas. Šalyje ištisus metus giedras ir saulėtas oras, kiek vėsiau tik Hadžaro kalnuose. Priklausomai nuo skirtingų šalies regionų, vidutinė vasaros temperatūra svyruoja net nuo 10 iki 50 laipsnių karščio, o žiemą oro temperatūra yra apie 26 laipsnius šilumos. Liūtys pasitaiko retai, tik kartą per 15 metų.
Palankiausias laikas čia apsilankyti spalio – gegužės mėnesiai, kuomet oras kiek atvėsta iki lietuviams priimtinos įprastos vasaros temperatūros.

Vidutinė temperatūra Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 24 25 29 33 38 39 40 40 39 35 30 26
Vandens temperatūra °C 22 21 22 25 29 31 32 33 33 31 28 25

ATVYKIMAS

Kelionę į Jungtinius Arabų Emyratus galima organizuotis savarankiškai. Tiesioginių skrydžių iš Lietuvos oro uostų į Jungtinius Arabų Emyratus nėra. Skrydžiai iš Lietuvos vykdomi tik su persėdimais. Dar reikės pasirūpinti viešbučių paieška, pervežimais.

Aviabilietai į Dubajų >

Vienas populiariausių keliavimo būdų – naudotis kelionių organizatorių paslaugomis. Įsigijus kelionių paketą jums nebereikės rūpintis skrydžio bilietais, viešbučių paieška, pervežimu nuo oro uosto iki viešbučio ir atgal. Keliones į Jungtinius Arabų Emyratus organizuoja kelionių organizatorius „Novaturas“, Lenkijos kelionių organizatoriai (iš Varšuvos) ir kiti. Į Jungtinius Arabų Emyratus galima užsukti ir plaukiojant kruizu.

TRANSPORTAS

Norėdami JAE keliauti nuosavu arba nuomotu automobiliu turite būti ne jaunesnis nei 21 metai. Nuomojantis automobilį reikia pateikti pasą, tarptautines teises, kurios išduotos ne vėliau kaip prieš 1 metus, dvi nuotraukas. Automobilių nuomos agentūros išduoda laikiną leidimą vairuoti šalyje ne ilgiau nei nustatytas automobilio nuomos laikotarpis.
Taksi galima susistabdyti gatvėje arba išsikviesti viešbutyje bet kuriuo paros metu. Žinoma, taksi automobilių daugiau Dubajuje ir Abu Dabyje. Nedideli atstumai taksi kainuoja 5-20 dirhamų, tolesni – 20-40 dirhamų. Verta atkreipti dėmesį, kad Dubajuje daugiausia valstybinių taksi, kurie važiuoja tik įjungę skaitliukus. Šardžoje gausu privačių taksi, todėl prieš kelionę reikėtų sutarti kainą prieš sėdant į taksi.
Vienas populiariausių ir patogiausių keliavimo būdų Dubajuje – metro. Bilieto kaina priklauso nuo nuvažiuoto atstumo. Keliaujant metro ne tik išvengsite nereikalingų išlaidų, bet ir spūsčių, kurios yra įprastos piko metu. Tvarkaraščius ir maršrutus rasti ir bilietus įsigyti galima oficialioje svetainėje internete.
JAE galima keliauti ir autobusais. Tačiau reikėtų vengti kelionių eismo piko metu, nes kelionė gali gerokai užtrukti. Bilietai autobusuose neparduodami, juos galima įsigyti savitarnos aparatuose. Aktyviausiai autobusų eismas vykdomas Dubajuje (tvarkaraščiai ir schemos) ir Abu Dabyje (tvarkaraščiai ir schemos)
Nors JAE ir jūrinė valstybė, tačiau laivyba nėra čia itin aktyvi. Galima leistis į trumpas turistines išvykas keltais iš Dubajaus. Iš Šardžos keltu galima pasiekti Iraną.

KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Persijos įlankos perlas – Dubajus – pagrindinis verslo, turizmo ir poilsio centras Artimuosiuose Rytuose. Tai didžiausias, moderniausias ir turtingiausias JAE miestas, garsėjantis savo architektūriniais rekordais, dirbtinėmis salomis ir tradicine musulmonų bendruomene. Kurortas idealiai tinka net ir išrankiausiam turistui, nes čia švarūs ir erdvūs paplūdimiai, skaidriai žydra jūra bei 350 saulėtos dienos, didžiausi prekybos centrai, unikalūs architektūriniai ir technologiniai stebuklai (aukščiausi pasaulio pastatai, šokantys fontanai, dirbtinės salos ir kt.), aukštas aptarnavimo ir bendravimo lygis, gausi aktyvaus ir pasyvaus poilsio įvairovė, saugiausia vieta atostogoms.
Palmių salynas – tai trys didžiausios pasaulyje dirbtinės salos, supiltos netoli Dubajaus kranto. Viena lankomiausių salų – Džimeiros palmė, dar vadinama Aštuntuoju pasaulio stebuklu.
Burj Al Arab – prabangiausias, vienintelis pasaulyje 7 žvaigždučių viešbutis. Tai vienas iš labiausiai fotografuojamų objektų dėl savo unikalios banguojančios burės formos. Viešbučio aukštis – 321 m ir tai yra ketvirtas pagal aukštį viešbutis pasaulyje.
Burj Khalifa – aukščiausias pasaulio pastatas, kurio aukštis siekia 828 m. Pastatą sudaro net 160 aukštų, kuriuose įsikūrę viešbučiai, parduotuvės ir kiti apartamentai. Netoli Burj Khalifa yra įkurtas didžiausias pasaulyje “šokantis” fontanas, kurio ilgis – 274 m, o srovės aukštis siekia net 152 m.
Deiros aukso turgus – vienintelė pasaulyje vieta, kur galima rasti net 25 tonas aukso čia susibūrusiose juvelyrinėse parduotuvėse. Be to, Dubajuje yra pats pigiausias auksas, todėl aukso mėgėjams čia tikrai patiks.
Džumeiros mečetė – viena patraukliausių regiono mečečių, į kurias įleidžiami ne tik musulmonai, bet ir kitatikiai.
Dubai Mall – didžiausias ir prabangiausias prekybos centras, kuriame yra milžiniškas akvariumas, čiuožykla, prekybos ir verslo centrai, restoranai ir aukščiausi pasaulyje “šokantys” fontanai.
Mall of the Emirates – populiariausias prekybos centras Dubajuje. Unikalus šio prekybos centro bruožas – dirbtinis slidinėjimo kompleksas Ski Dubai, veikiantis visus metus amžinos vasaros šalyje.
Dubajaus muziejus – seniausias Dubajuje esantis pastatas. Muziejuje esantys eksponatai apibūdina senovės ir dabartinių JAE gyventojų gyvenimo būdą. Tai pagrindinis JAE muziejus, kurį aplanko 600 tūkst. lankytojų per metus iš viso pasaulio.
Baskanijos rajonas – tai senasis pirklių ir žvejų miestas, išlaikęs savo istorinę architektūrą. Čia galima apžiūrėti tradicinius Dubajaus namus, sienas, sulipdytas iš koralo ir gipso, aplankyti meno galerijas ar tiesiog pasimėgauti senovinio miesto dvelksmu prie mėtų ir žaliųjų citrinų arbatos puodelio.
Aktyviam turistui rekomenduojame išbandyti nardymą, povandeninį plaukiojimą, žvejybą atviroje jūroje, slidinėjimą nuo kopų ar uždaroje slidinėjimo trasoje ir dar daug kitų aktyvaus sporto šakų.
Ir tai tik maža dalelė begalinio sąrašo, ką būtina pamatyti JAE.

Didingasis Abu Dabis – Jungtinių Arabų Emyratų sostinė ir vienas didžiausių, šiuolaikiškiausių Persijos įlankos miestų. Moderni miesto infrastruktūra, persipynusi su gamtos žaluma, nustebins net ir viską mačiusį keliautoją. Kasmet Abu Dabyje rengiami pasauliniai sporto renginiai, pvz., Formulė 1, mugės, parodos ir konferencijos. Čia puikiai išvystytas aukštas aptarnavimo lygis siūlomas už pakankamai geras kainas. Sparčiai augantys modernūs stikliniai dangoraižiai, prabangūs viešbučiai, pramogų parkai, prekybos centrai, sporto halės nepaliks abejingų.

Arabų pasaulio kultūros sostinė Šardža – trečias pagal dydį JAE miestas, pilnas muziejų ir arabiško stiliaus architektūrinių pastatų, puikiai tiks šeimoms ir ramaus poilsio mėgėjams. Vienas įspūdingiausių emyrato vaizdų – Halido lagūnos viduryje esantis 100 m fontanas, simbolizuojantis šalies gerovę ir turtus. Miesto pasididžiavimas – istorijos muziejus, laukinės gamtos muziejus ir didžiausia emyrate Feisalo mečetė. Turistų patogumui Šardžoje viešbučiai įsikūrę prie jūros, todėl čia galima mėgautis ir saulės bei jūros teikiamais malonumais.

Ramusis Adžmanas – ideali vieta tiems, kas pavargo nuo miesto šurmulio bei bėgimo ir nori pasilepinti atostogomis natūralioje gamtoje. Šiame kurorte nėra “sauso įstatymo”, o parduotuvėse galima nusipirkti ne tik vietinių, bet ir užsienio gamintojų alkoholinių gėrimų.

Ras al Chaima – išsiskiria savo natūralia, gausiai žaliuojančia gamta ir vandens resursais, kurie atveria galimybes tiek pasyviam, tiek aktyviam laisvalaikio leidimui: vandens motociklai, katamaranai, vandens slidės, žvejyba, nardymas, kartingai, jodinėjimas arkliais ar kupranugariais, safari ir kitos pramogos. Tinkamos klimato sąlygos ir reikiama įranga pasirinktam sportui pasirūpinta – lieka tik išbandyti tai.

Fudžaira – vienintelis emyratas, kurio pakrantę skalauja Indijos vandenynas. Šiame kurorte gausu istorinių paminklų: pati seniausia šalies mečetė al Bidija, viduramžių pilys al Heil bei al Bitna ir kt. Fudžairoje verta apsilankyti ir dėl unikalaus gamtovaizdžio: tiesiai į jūrą besileidžiantys al Chadžaro kalnai, kalnų tarpekliai, kuriose telkšo kalnų ežerai ir Varija krioklys. Populiariausios Fudžairos pramogos – žvejyba ir nardymas draustiniuose, tyrinėjant koralinius rifus ir juose gyvenančius gyvūnus.

VIRTUVĖ

Nepaisant griežtų ramadano taisyklių, Jungtiniuose Arabų Emyratuose restoranai ir kavinės siūlo platų maisto asortimentą. Miesto gatvių baruose galima paskanauti vietoje pagaminto nektaro – skaniausio kokteilio, pagaminto iš įvairiausių tropinių vaisių.
Nacionalinėje JAE virtuvėje dominuoja mėsa, grūdiniai augalai, daržovės ir vaisiai. Machbūs – ryžiai su mėsa ir daržovėmis, paskaninti įvairiausiais prieskoniais, patiekiami su džiovintais vaisiais ir riešutais. Harees – kviečių ir mėsos troškinys, dažniausiai patiekiamas košės pavidalu. Shawarma – kepsnys (ėriuko ar vištienos), suvyniotas į graikišką duoną ir patiekiamas su salotomis. Madrooba – sūdyta žuvis tirštame aštriame padaže. Lukaimat – saldūs, aliejuje kepti virtiniai, patiekiami su saldžiu sirupu (tai vienas mėgstamiausių JAE gyventojų patiekalų ramadano laikotarpiu). Batheeth – tradicinis arabų desertas iš figų ir riešutų. Falafel – aliejuje kepti sezamo ir avinžirnių kukuliai.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Jungtinius Arabų Emyratus reikalingas pasas. Į JAE neleidžiama atvykti asmenims be pilietybės, turintiems tik leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje ir išduotą kelionės dokumentą. Asmenų, vykstančių į JAE, pasas turi galioti ne trumpiau nei 6 mėn., skaičiuojant nuo kelionės pabaigos.

Vizos. Nuo 2015 m. gegužės 6 d. Europos Sąjungos ir Jungtinių Arabų Emyratų piliečiams, vykstantiems į abiejų šalių teritoriją ne ilgiau kaip 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį, nustatomas bevizis režimas, tad Lietuvos Respublikos piliečiams trumpalaikiam buvimui JAE vizos nereikia.

Kalba. Ofiliali šalies kalba – arabų, tačiau plačiai paplitusi ir anglų kalba. Dauguma arabų kalba angliškai. Šalyje taip pat papitusios urdų, hindi ir farsi kalbos. Viešbučio darbuotojai kalba ir kitomis europiečių kalbomis.

Religija. 80% šalies gyventojų yra musulmonai sunitai, 16% – musulmonai šiitai ir tik 4% – išpažįsta kitas religijas. Todėl atkreipkite dėmesį į papročius ir tradicijas, ypač keliaujant Ramadano metu.

Moterys. JAE ypač gerbiamos moterys, todėl apkalbinėti, nužiūrinėti ar kitaip joms kenkti negalima. Vietinių arabų žmonos neišeina į gatvę be čadros ir negali bendrauti su svetimais žmonėmis.

Fotografavimas. Šalyje svetimšaliams griežtai draudžiama fotografuoti oro uostus, karinius objektus, šeicho rūmus ir vietines moteris. Norint fotografuoti vyrus ar vaikus, būtina atsiklausti jų sutikimo.

Apranga. Lankantis vietos bankuose ar kitose valstybinėse įstaigose, reikėtų tinkamai apsirengti. Netoleruojamas deginimasis paplūdimyje be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies.

Alkoholis. Alkoholio vartojimas viešoje vietoje laikomas dideliu nusikaltimu. Svaigiųjų gėrimų galima įsigyti tik viešbučiuose, kur ir rekomenduojama juos vartoti. Išgėrus patartina nesirodyti viešumoje. Rekomenduojama nepadauginti lėktuvuose, nes atskridus į šalį su “kvapeliu” galite būti deportuoti iš JAE. Vienintelė JAE vieta, kur galioja “sausas” įstatymas – Šardža.

Viešbučių ypatumai. Viešbučių kainos nurodomos be 10% miesto mokesčio, 10% aptarnavimo mokesčio ir maitinimo. Viešbučiuose, esančiuose Šardžoje, galioja alkoholio draudimo įstatymas, todėl čia griežtai draudžiama pirkti, vartoti ir laikyti svaigiuosius gėrimus viešbučio kambariuose. Pagal JAE galiojančią tvarką, nesusituokusios poros negali gyventi tame pačiame viešbučio kambaryje.

Pinigai. JAE piniginis vienetas – dirhamas (EAD), kurio vertė yra apie 0,74 Lt. Dirhamą sudaro 100 filsų. Vietos ir užsienio valiutų įvežimas ir išvežimas nėra ribojamas. Rekomenduojama atsiskaitinėti vietos valiuta, nes perkant paslaugas doleriais galite permokėti. Pinigus vertėtų keistis valiutos keitimo punktuose – čia keitimo kursas yra geresnis.
Šalyje galima atsiskaityti kreditinėmis kortelėmis: American Express, Marster Card, Visa.

Arbatpinigiai. Palikti arbatpinigius restoranuose (užtenka 10% nuo visos sumos), nešikams oro uoste ar viešbutyje (5-10 dirhamų) yra priimtina.

Mokesčiai. Šalyje nėra jokių pajamų ir kapitalo mokesčio, todėl dauguma prekių ar paslaugų galima įsigyti pigiau nei kitose šalyse. JAE yra mokamas miesto mokestis ~10 dirhamų už dieną asmeniui (~3 USD/d.). Daugumoje viešbučių reikia sumokėti depozitą ~200-1000 AED, kitu atveju galimas abiejų šalių susitarimas. Daugumoje vietų internetas yra mokamas, kuris kainuoja nuo 20 AED per valandą.

Lauktuvėms. JAE – prabangos šalis. Lauktuvėms rekomenduojame žvalgytis į visas prabangos prekes, nes joms netaikomi pridėtinės vertės mokesčiai. Kvepalus, auksą, kailius, persiškus kilimus, kašmyrą ir elektronikos prekes čia įsigysite daug pigiau nei kitose Europos šalyse.

Gintarė :