X

Izraelis. Informacija keliaujantiems

Izraelis – žydų valstybė Artimuosiuose Rytuose, Viduržemio jūros rytuose. Izraelis ribojasi su Libanu, Sirija, Jordanija, Egiptu. Sostinė – Jeruzalė, svarbiausi miestai – Tel Avivas, Galilėja, Jafa, Netanija, Eilatas.
Izraelis – nedidelė šalis, turinti priėjimą net prie trijų jūrų: Negyvosios, Raudonosios ir Viduržemio. Čia apstu žymių ir vertų aplankyti vietų. Sakoma, kad Izraelyje tarsi kiekvienas žemės lopinėlis yra kažkuo išskirtinis, pažymėtas, turintis savo istoriją, šventas.
Izraelyje gyvena labai skirtingi gyventojai. Jie priklauso skirtingoms religijoms, kultūroms, etninėms ir socialinėms grupėms. Izraelyje vartojamos 33 kalbos ir tarmės. Valstybinės kalbos – ivritas ir arabų. Plačiai vartojamos ir anglų, prancūzų bei rusų kalbos.
Patariama nevykti per didžiąsias šventes – Velykas ir Naujuosius Metus, nes tuo metu kainos tiek restoranuose, tiek viešbučiuose šokteli dvigubai ir daugiau.

Izraelio žemėlapis >

Pigios kelionės į Izraelį >

Izraelis – kontrastų žemė. Čia galima išvysti žiemą sniego skraiste pasidabinančius Galilėjos ir Golano kalnus, šiuolaikinius bei istorinius miestus, derlingas pakrantės lygumas bei bevaises dykumas – viską vienoje šalyje. Verta pamatyti vieną seniausių ir reikšmingiausių pasaulio miestų Jeruzalę; druskingiausią pasaulio ežerą ir kartu žemiausią pasaulio vietą – Negyvąją jūrą; nuostabiais paplūdimiais ir koralų rifais garsėjantį Eilatą, įsikūrusį šalies pietuose. Verta aplankyti ir svarbiausią šalies pramonės, ekonomikos ir kultūros centrą Tel Avivą ir jo priemiestį Jafą.

ORAI

Izraelyje būdingos ilgos sausos ir karštos vasaros. Keliauti čia labiausiai patartina nuo gegužės iki rugsėjo, kai kritulių beveik nepasitaiko, o temperatūra Negyvojoje jūroje siekia 31 laipsnį šilumos. Šalčiausias mėnuo – sausis (5–12°C), karščiausias – rugpjūtis (18–38°C).
Nors Izraelis ir nėra didelė šalis, tačiau ji išsidėsčiosi net per 4 klimato juostas.

Vidutinė temperatūra Izraelyje

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 18 19 20 22 25 28 30 30 31 28 25 19
Vandens temperatūra
°C
17 17 19 19 20 24 24 24 24 22 20 17

KAIP ATVYKTI?

Tel Avivo Beno Guriono oro uostas – pagrindiniai Izraelio oro vartai, įsikūrę už 14 km. nuo miesto, netoli Lodo miestelio. Oro uostas įsikūręs prie magistralės Tel Avivas – Jeruzalė, taigi, tarp miestų reguliariai važiuoja autobusai. Čia yra ir geležinkelio stotis. Traukiniu vykti į Tel Avivą patogu, nes miestas yra vienas didžiausių geležinkelio transporto mazgų Artimuosiuose Rytuose.
Iš Lietuvos į Izraelį nukeliauti paprasta, nes vykdomi reguliarūs skrydžiai iš Vilniaus oro uosto į Izraelio Tel Avivo Beno Guriono oro uostą. Nuo 2015.11.05 tiesioginiai skrydžiai vykdomi ir tarp Kauno bei Ovda oro uosto netoli Eilato prie Raudonosios jūros.

Skrydžiai į Tel Avivą >

TRANSPORTAS

Izraelis nėra didelė šalis, tad pasiekti norimas vietoves nėra sudėtinga. Gerai išvystyta visuomeninio transporto sistema, tad keliauti galima autobusais. Autobusai išvyksta iš stočių griežtai pagal grafiką. Bilietus autobusu galima įsigyti autobusų stotyje arba pas vairuotojus. Perkant bilietą pirmyn ir atgal iš karto mokama 20% mažiau. Populiarūs ir traukiniai (geležinkelių ilgis yra apie 600 km). Pagrindinė transporto rūšis yra automobiliai; kelių tinklas gerai išplėtotas po visą šalį, jų ilgis siekia 4800 km. Kelio ženklų nuorodos ir gatvių pavadinimai nurodomi hebrajų ir anglų kalbomis. Nuomotis automobilį gali asmuo sulaukęs 21 m. amžiaus ir turintis tarptautinį vairuotojo pažymėjimą. Lipdami į taksi iš karto sutarkite dėl kainos.

MIESTAI, KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Izraelio miestai turi savo charakterį.

Jeruzalės miestas yra šventas žydams, krikščionims bei musulmonams ir yra suskirstytas į kvartalus: žydų, krikščionių, musulmonų ir armėnų. Tai labiausiai laukiamas piligrimų kelionių taškas, kadangi būtent šiame mieste Abraomas paaukojo savo sūnų, čia vyko Paskutinioji vakarienė, o Jėzus Kristus čia praleido paskutiniąsias savo žmogiškojo gyvenimo dienas. Turistus šis miestas traukia savo istorija, daugelis nori savo akimis pamatyti žymųjį Alyvų kalną, nuo kurio Kristus žengė į dangų, Raudų sieną, Paskutiniosios vakarienės menę. Jeruzalės senamiestis pasiekiamas perėjus per įspūdingus Jafos vartus. Būtinai apsilankykite ir Dovydo bokšte Jeruzalės istorijos muziejuje. Nuo stogo atsiveria nuostabus vaizdas į Šventyklos kalną. Miesto gatvelės pilnos krautuvėlių; užsukite į senamiesčio žydų, musulmonų, krikščioniškąjį ir armėnišką kvartalus. Krikščioniškajame kvartale yra Kristaus Kapo bažnyčia. Tai krikščionybės lopšinė, Kristaus nukryžiavimo vieta, įvairių šventyklų kompleksas. Uolos kupolas (Dome of the Rock) – tai nuostabi ir visame pasaulyje garsi vieta Jeruzalėje, Šventyklos kalne. Hebrajų kalba ji vadinama Har HaBayit, arabų – Haram esh-Shari. Ši vieta vienodai svarbi tiek žydams, tiek musulmonams. Susipažinkite su Raudų sienos rūmų ekspozicija, pabrėžiančia begalinį žydų tautos tikėjimą ir atsparumą. Taip pat galima užsisakyti kelionę Raudų sienos tuneliais – jos metu galima pamatyti sienos fragmentus po žeme. Izraelio muziejuje eksponuojami šalies archeologų atradimai ir antikinio meno kolekcija. Vienas įdomiausių eksponatų – Negyvosios jūros pergamentas, saugomas Knygos šventykloje. Wohl archeologiniame muziejuje pamatysite atstatytus 2000 metų senumo namus – šešias nuostabias erdvias vilas ir įspūdingus rūmus. Atiduokite pagarbą nužudytiems žydams holokausto metu apsilankę Yad Vashem, oficialiajame Izraelio memoriale. Jį sudaro atskiri muziejai ir parodų salės, kiekvienoje pateikiamos žmonių istorijos.

Tel Avivas – Izraelio verslo sostinė. Kartu tai ir stambiausias miestas, prekybos ir pramogų vieta, ir kurortas Viduržemio jūros pakrantėje. Tai rojus žemėje tiems, kurie trokšta pailsėti, pasidžiaugti jūra bei įsimintinai pasilinksminti, kadangi čia netrūksta pramogų. Dėl savo barų, kavinių, restoranų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų Tel Avivas vadinamas „Miestu be pertraukos“ arba „Miestu, kuris nemiega“. Žydų diasporos muziejaus ekspozicija supažindins su žydų iš skirtingų šalių muzika, tekstile, statiniais, fotografijomis.

Nazaretas. Miestas laikomas Izraelio arabų sostine, kurie sudaro absoliučią miesto gyventojų daugumą. Nazaretas – itin svarbus miestas tikintiesiems, todėl yra vienas iš nuolatinių piligrimų traukos centrų. Pagal krikščionių Evangeliją, Nazarete prabėgo Jėzaus vaikystė; čia gyveno Marija ir Juozapas; čia archangelas Gabrielius apsireiškė Marijai ir pranešė apie Kristaus gimimą; čia Jėzus pradėjo savo pamokslininkavimą. Netoli yra nuostabusis Kinereto (Galilėjos) ežeras, apsuptas krikščioniškųjų vietovių – Kafarnaumo, Kanos, Palaiminimo kalną (Mount of Beatitudes). Galima leistis į piligriminį žygį nuo Nazareto ir vinguriuotais kalvų bei alyvmedžių giraičių takeliais keliauti į senovinį Kafarnaumo miestą. Tai 63 km ilgio Evangelijoje aprašytas takas – Gospel Trail, vedantis Jėzaus pėdsakais. Šis pėsčiųjų kelias atidarytas 2011 m. pabaigoje, čia siekiama pritraukti kuo daugiau krikščionių turistų, kuriuos domina jų religijos lopšio tyrinėjimas. Dauguma šių turistų stengiasi atkartoti kelionę jodami arkliais (nors Jėzus jojo asilu).

Haifa – pramonės bei bahai religijos centras, dėka savo įspūdingos šventovės tapęs neatsiejamu šio miesto simboliu, žyminčiu šio krašto religinį paveldą ir toleranciją. Lankytinos vietos: Karmelo kalnas ir vienuolynas, Didžioji sinagoga, Haifos muziejus, jūrų muziejus, muzikos muziejus, bahajų centras, persiškieji sodai, Ha Karmel parkas.

Jafa – seniausias Palestinos miestas. Tai kultūrų kryžkelės vieta, kur buvo statoma biblinė Nojaus arka, netoli kranto jūroje kyšo neaukštos mitinės graikų Andromedos uolos, svetingame mieste prie jūros buvo apsistojęs krikščionių apaštalas Petras.

Masada (Mezada). Nepaliks abejingų kelionė į Masadą, senovinį miestą, įkurtą ant atsiskyrėliškų uolų Judėjos dykumoje. Nuo kalno atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į Negyvąją jūrą, dykumą ir Moab kalnus, buvusią romėnų legiono, vadovaujamo Flavijaus, stovyklavietę, įkurtą šturmuojant Masadą. Apsilankykite ir karaliaus Erodo rūmų griuvėsiuose.

Cezarėja – miestas tarp Tel Avivo ir Haifos. Viduramžius menanti archeologinė zona Cezarėja – miestas, kurį įkūrė karalius Erodas I Didysis Augusto Cezario garbei.

Eilatas, vienas gražiausių Izraelio kurortų, uostamiestis, įsikūręs prie Raudonosios jūros, Eilato įlankoje. Derindamas du kontrastiškus vaizdus šis miestas sukuria ypatingą nuotaiką – vienoje pusėje stūkso kalnuotos dykumos viršūnės, tarsi gynybinė siena juosia miestą, kitoje – šilta ir skaidri jūra. Eilate išvystytas turizmas, apstu viešbučių prie jūros, restoranų, naktinių klubų. Pakrantėje išsibarstę restoranai vilioja ypatingais kvapais, o prieplaukose linguoja jachtos ir laivai.
Kurorte sukurtos puikios sąlygos mėgautis vandens sportu bei pramogomis. Nardymo fanatikai iš viso pasaulio keliauja į šią vietą vien tam, kad tikrąja to žodžio prasme pasinertų į pasakišką, margaspalvį povandeninį pasaulį su keisčiausių formų žuvimis ir egzotiniais jūros gyvūnais. Koralinio rifo nacionalinis parkas – gamtos rezervatas, kuriame galima grožėtis įvairių tipų koralais, spalvingomis tropinėmis žuvelėmis, jūros plukėmis, didžiuliais moliuskais bei kitais povandeninio pasaulio gyventojais. Labai įdomi povandeninė observatorija. Lankytojai nusileidę į 6 m gylį per stiklines apžvalgos aikštelių sienas gali stebėti įspūdingą povandeninį pasaulį: koralinį rifą, šimtus ryškiaspalvių žuvelių, jūros augalų įvairovę. Čia įrengti net 35 akvariumai, pristatantys vis kito regiono būdingą koralų sistemą ir jūros gyvūniją, didžiausias ryklių baseinas Viduriniuosiuose Rytuose.
Eilatas – patogi vieta pradėti kelionę į Negevo dykumą. Dėmesio vertas Eilato botanikos sodas. Karalių miestas – tai teminis pramogų parkas, įrengtas Biblijos tematika. Šiek tiek už miesto yra kupranugarių ūkis, kuriame rengiami žygiai ir dykumų turai jojant ant kupranugarių, Timnos slėnio parkas su įdomiais smiltainio dariniais, vario kasyklomis, Raudonasis kanjonas.

Netanija. Viduržemio jūros pakrantėje, vos 30 km nuo Tel Avivo įsikūręs šiuolaikiškas kurortas, kurį supa parkai. Poilsiautojai labai vertina 11 km Netanijos paplūdimį. Kurortas garsėja švelniu klimatu.

NACIONALINĖ VIRTUVĖ

Izraelis ryškiai išsiskiria savo virtuve ir jos savitumu. Paprastai žydų virtuvė tapatinama su chalu, vištienos sriuba, macais, foršmaku ir sūrio pyragėliais. Šalyje yra mėgiami paštetai, kotletai, virtos mėsos vyniotiniai ir troškinama vištiena su veršio liežuviu. Vartojama daug vaisių, daržovių, riešutų, pieno produktų, prieskonių. Maistas ruošiamas vadovaujantis nusistovėjusiais draudimais ir turi būti košerinis. Nepaisant šiais laikais esamų tradicinių kanonų griežto nesilaikymo, maistas restoranuose ir viešbučiuose yra patiekiamas tradiciškai paruoštu būdu. Rekomenduojama paragauti:
– humuso, kuris yra avinžirnių, česnakų, prieskonių ir svogūnų tyrė. Jo yra beveik visuose restoranuose.
– pitos – tradicinių duonos paplotėlių, patiekiamų su daržovėmis bei virtomis pupelėmis.
– tchinos – jis gaminamas iš virto kunžuto, svogūnų ir pomidorų tyrės,
– bureko –  pyragėlio, įdaryto sūriu, špinatais arba bulvėmis,
– sklindžių su spirgučiais ir svogūnais,
– salotų iš kiaušinių ir ropinių svogūnų,
– šaltos burokėlių sriubos,
– tradicinės Švento Petro žuvies.

Izraelis išsiskiria vienu unikaliausių šalies akcentu. Tai neįprastas pasaulyje košerinis vynas, savo paruošimo būdu ir skoniu nustebinantis ne vieną vyno mėgėją.

NAUDINGA INFORMACIJA

Kelionės dokumentai. Tarp Lietuvos Respublikos ir Izraelio valstybės galioja bevizis režimas. Atkreipkite dėmesį, kad būtina turėti pasą (su tapatybės kortele į šalį nepateksite). Kada reikalingas pasas, esame rašę anksčiau.
Izraelio užsienio reikalų ministerija paskelbė naujus reikalavimus visiems vykstantiems į Izraelį užsienio valstybių piliečiams. Užsienio valstybių piliečiams, nepriklausomai nuo to, ar jiems reikia Izraelio vizų, ar ne, taikomi šie reikalavimai:
– užsienio valstybės piliečio pasas turi galioti mažiausiai 6 mėnesius nuo atvykimo į Izraelį datos;
– užsienio valstybės pilietis privalo turėti kelionės bilietus ten ir atgal;
– Izraelyje dirbantys užsieniečiai, norintys pakviesti į svečius savo giminaičius, dėl jų apsilankymo turi iš anksto kreiptis į Izraelio vidaus reikalų ministeriją;
– užsieniečiai, išsiųsti iš Izraelio, nelegaliai gyvenę, neįleisti į šalį bei asmenys, ilgą laiką legaliai dirbę šalyje ir norintys grįžti į Izraelį nepraėjus vieneriems metams nuo paskutinio apsilankymo, prieš atvykdami į Izraelį turi pasitikrinti savo statusą. Statusą galima pasitikrinti Izraelio diplomatinėse atstovybėse arba Izraelio vidaus reikalų ministerijoje.
Svarbu! Iranas, Libanas, Libija, Sudanas, Sirija ir Jemenas neįsileidžia piliečių, kurių pasuose yra Izraelio valstybės antspaudai. Jei planuojate vykti į šias valstybes, paprašykite, kad Izraelio muitinės darbuotojai nedėtų antspaudo jūsų pase.

Pinigai. Oficiali valiuta, priimta Izraelyje, – tai naujasis Izraelio šekelis – ILS. Oro uoste galima pasikeisti dolerius į vietinę valiutą.  Keičiant valiutą galioja tokia taisyklė: ten, kur jums tai padaryti yra patogiausia (oro uoste, viešbutyje ir pan.), valiutos kursas yra mažesnis. Naudingiau yra apsilankyti bet kuriame banko skyriuje, kurio nereikės ilgai ieškoti, arba užsukti į kurį nors valiutos keitimo punktą, kurių per pastaruosius metus atsirado labai daug.

Apranga. Ekskursijoms pėsčiomis jums prireiks tvirtos, patogios ir jau avėtos avalynės. Norint aplankyti religines vietas, prireiks kuklių drabužių, pakankamai paslepiančių tai, kas paprastai yra demonstruojama paplūdimiuose. Vakarais vėsu, ypatingai kalnuose, tad vakariniams pasivaikščiojimams pravers megztinis. Palyginus su Vakarais, Izraelyje rengiamasi pakankamai paprastai: šortai, džinsai, marškinėliai, atviri marškiniai ir suknelės.

Suvenyrai. Iš Izraelio įprasta parvežti produktų, pagamintų iš Negyvosios jūros mineralų, suvenyrų religijos tematika. Beje, Izraelyje nepriimtina derėtis – tai priimtina tik keliuose arabų turguose. Daugelį prekių turistai gali įsigyti be PVM mokesčio. Be to, perkant Turizmo ministerijos ženklu pažymėtose parduotuvėse (ypač juvelyrinių dirbinių ir prabangos prekių), PVM mokestį galima susigrąžinti.

FOTOGALERIJOS

IZRAELIS. Keliautojos Viktorijos nuotraukos iš kelionės po Izraelį >

Gintarė :