X

Egiptas. Informacija keliaujantiems

Didingi senovės architektūros pastatai, piramidės, faraonų laikus menančios šventyklos, kaitri saulė, visiškai kitokia kultūra ir papročiai, Egipto skoniai ir kvapai, užburianti Raudonoji jūra ir dar daugybė neįtikėtų faktų… Ir visa tai turistų pamėgtame krašte – Egipte, Sacharos dykumos pakraštyje. Laiką galima leisti pasirinktinai – kaitintis saulės voniose, nardyti Raudonosios jūros vandenyse, keliauti senosios istorijos keliais ar mėgautis kitomis teikiamomis pramogomis. Kupranugariai, piramidės ir kiti mūsų kasdienybei priešingi vaizdai nukels į visiškai kitokį pasaulį.
Egiptas svečių laukia ištisus metus, ypač žiemą, kuomet norisi nors trumpam pabėgti nuo šalčių.
Taigi, pasiruoškite nerūpestingam poilsiui jau dabar!

Egipto žemėlapis >

KADA GERIAUSIA KELIAUTI?

Keliauti į Egiptą patartina spalio – balandžio mėnesiais. Šie mėnesiai laikomi geriausiu laikotarpiu. Oro temperatūra yra priimtinesnė ir smagesnė tiems, kurie nepakelia didelių karščių. Jauki šiluma lydės visų atostogų metu. Daugiausiai poilsiautojų kurortuose yra šventiniais laikotarpiais – per Kalėdas ir Velykas. Su Egipto šventėmis tai neturi nieko bendra, tačiau nedarbo dienos bei moksleivių atostogos daugelyje Europos šalių koreguoja turistų srautus. Šiuo metu viešbučių, kruizų kainos yra aukštesnės. Likę mėnesiai nuo gegužės iki rugsėjo yra karščiausi. Tačiau mėgautis visomis vandens ir kitomis pramogomis galite ištisus metus.

ORAI

Šiltu ir sausu klimatu čia galima mėgautis ištisus metus. Pavargę nuo lietaus ar žiemos šalčių, galėsite traukti į Egiptą. Žiemos laikotarpiu oro temperatūra svyruoja ~ 20 °C. Vasarą temperatūra siekia ~ 33 °C.
Hurgados kurorte gali būti porą laipsnių vėsiau nei Šarm el Šeiche. Kadangi oras yra sausas, vasaros karščiai neturėtų atrodyti tokie alinantys, kaip drėgno oro kurortuose. Galėsite nesibaiminti dėl kritulių, nes lietus čia retas svečias.

Šarm el Šeicho metinės temperatūros vidurkiai:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 18 19 21 25 29 32 33 33 31 27 23 19
Vandens temperatūra
°C
23 22 22 23 25 26 28 29 28 27 26 24

 

Hurgados metinės temperatūros vidurkiai:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 16 17 20 24 27 29 30 30 28 25 21 17
Vandens temperatūra
°C
22 21 22 23 24 26 28 28 27 26 25 24

Tai tik vidutinė temperatūra, todėl rekomenduojame prieš kelionę pasidomėti orų prognozėmis pasirinktame kurorte.

SAUGUMAS

Pagal LR Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, Egiptas yra valstybių, į kurias vykstant Lietuvos piliečiams rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše. Prieš kelionę, ypač, jei keliaujate savarankiškai, visuomet pasidomėkite situacija Egipte ar konkrečiose vietovėse, kur ketinate lankytis. Neramumai dažniausiai vyksta didžiuosiuose Egipto miestuose. Kurortinėse zonose išlieka ramu ir saugu, turistų saugumui pavojus nekyla.
Jei ketinate keliauti su kelionių organizatoriumi ir neramina žiniasklaidoje kartais pasirodantys pranešimai apie įvykius Egipte, turėkite omenyje, jog priimdami sprendimus dėl kelionių į Egiptą, kelionių organizatoriai vadovaujasi LR Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, oficialių institucijų Egipte, savo partnerių bei atstovų informacija. Egipto kurortų viešbučiai visuomet imasi atitinkamų saugumo priemonių, reaguodami į situaciją. Pagal situaciją, gali būti sustabdytos ekskursijos į pavojingas zonas.
Atminkite, kad joks kelionių organizatorius neveš keliautojo ten, kur yra nesaugu ir nekontroliuojama situacija. Tad jei skrydžiai yra vykdomi, vadinasi, galėsite saugiai atostogauti.

KAIP ATVYKTI?

Patogiausia keliauti į Egiptą atostogų su kelionių organizatoriais. Tuomet nereikia niekuo rūpintis. Į kelionės paketo kainą įskaičiuotas skrydis pirmyn ir atgal, pervežimai tarp viešbučio ir oro uosto, apgyvendinimas pasirinktame viešbutyje su numatytu maitinimu, kelionės vadovo paslaugos. Lietuvos kelionių organizatoriai „Novaturas“  ir „Teztour“ keliones rengia keliones į Egiptą su tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus (galima rinktis ir iš Rygos). Šiuo metu Lietuvos kelionių organizatoriai rengia skrydžius į Hurgadą ir Šarm el Šeichą. Kartais verta rinktis keliones iš Varšuvos, nes daugiau krypčių (Hurgada, Šarm el Šeichas, Marsa Alam, Dahabas, Taba) ir dažnai geresnes kainas pasiūlo Lenkijos kelionių organizatoriai.

Kelionės į Egiptą su Novaturu > 
Kelionės į Egiptą su TezTour > 
Kelionės į Egiptą iš Varšuvos >

Į Egipta skristi galima ir savarankiškai. Reguliariasiais reisais galima pasiekti tiek kurortines kryptis, tiek Egipto sostinę Kairą, tačiau tiesioginių skrydžių iš Lietuvos oro uostų nėra, skrydžiai su persėdimais. Sezono metu galima įsigyti bilietus į užsakomuosius reisus – taip vykdomi tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Egipto kurortinius regionus, pvz., Hurgadą arba Šarme el Šeichą.

TRANSPORTAS

Jei keliaujate savarankiškai, galima užsisakyti pervežimą tarp oro uosto ir viešbučio.
Norint susipažinti su svarbiausiomis Egipto vietomis, galite užsisakyti ekskursijas, rengiamas kelionių organizatorių. Tuomet nereikės vargintis svarstant, kaip pasiekti norimą tikslą. Užsisakydami ekskursiją atkreipkite dėmesį, iš kurių kurortų jos vykdomos.
Tiek pervežimus, tiek ekskursijas užsakyti gali jūsų kelionės agentas.
Jei norite būti nepriklausomi ir pakeliauti vieni, galite išsinuomoti automobilį. Tik visuomet, ypač važiuodami dykumoje, turėkite kompasą ir turėkite atsarginį kuro baką.
Miestuose, kurortuose patogu keliauti taksi. Nedidelį atstumą nuvažiuosite už ~ 5 EGP, o už ~ 10 EGP jus nuveš šiek kiek toliau. Važiuojant su taksi, patartina iš anksto susitarti dėl paslaugos kainos.
Nuvykti į kitą miestą galima traukiniu ir autobusu. Autobusų bilietų kainos svyruoja nuo 30 EGP iki 70 EGP, priklausomai nuo atstumo. Traukinių bilietų kainos svyruoja nuo 19 EGP iki 109 EGP, taip pat priklausomai nuo atstumo, laiko, pasirinktos klasės.
Tačiau saugumo sumetimais nekeliaukite po vieną, venkite didelių susibūrimo vietų.

KURORTAI

Šarm el Šeichas. Tai vienas didžiausių ir prabangiausių Raudonosios jūros kurortų Egipte, Sinajaus pusiasalyje. Šarm El Šeichas labai skiriasi nuo kitų Egipto kurortų. Čia nėra daug 2 ir 3 žvaigždučių viešbučių, tačiau puikus 4 ir 5 žvaigždučių viešbučių pasirinkimas. Viešbučių kokybė ir paslaugų lygis aukštesnis nei Hurgadoje. Dauguma viešbučių arabiško stiliaus, pastatų aukštis yra ribojamas gamtos apsaugos įstatymų. Šarm El Šeicho kurortas yra padalytas į 6 kurortines zonas: Ras Nosrani, Shark’s Bay, Nabq Bay, Ras Om El Seida, Šarm El Maya ir Naama Bay. Naama Bay yra pats didžiausias iš visų.
Nuotykių mėgėjai galės paplaukioti su delfinais. Šarm El Šeiche yra keletas delfinariumų. Regionas žinomas ne tik dėl povandeninio pasaulio. Jis vilioja turistus įdomiomis kelionėmis, kurios organizuojamos tik iš šio Egipto kurorto. Viena populiariausių lankytinų vietų yra Sinajaus, arba Mozės, kalnas ir jo papėdėje įsikūręs Šv. Kotrynos vienuolynas.

Dahabas. Žavingas nedidelis žvejų kaimelis, išsidriekęs Raudonosios jūros pakrantėje, tik apie viena valanda kelio automobiliu (~ 100 km) nuo triukšmingo Šarm El Šeicho kurorto, tikriausiai keliautojus keri tuo, kad kad yra viena iš nedaugelio kurortinių vietų Egipte, kurios dar yra nepaliestos masinio turizmo. Į Dahabą turistus traukia dvi pagrindinės priežastys – senamiestis su savo jaukia ir atpalaiduojančiai ramia atmosfera bei Raudonoji jūra, siūlanti unikalią galimybę nardyti ar buriuoti.

Hurgada. Iš mažo žvejų miestelio išaugo didžiausias kurortas Egipte, kasmet pritraukiantis 2,5 mln turistų. Kurortinė zona palei Raudonąją jūrą driekiasi ~ 40 km. Čia rasite daugiau nei 200 puikių viešbučių, didelių, mažų parduotuvių, antikvarinių parduotuvėlių, triukšmingą rytietišką turgų, naktinių klubų, geriausių Egipto restoranų, jaukių kavinukių ir barų. Hurgados kurortą sudaro tarsi trys atskiros dalys: Sakala, El Dacharas ir Villages Road rajonas. Sakala yra naujasis miesto centras, kadaise buvęs žvejų kaimelis. Čia daugybė viešbučių, parduotuvių, kavinių, naktinių klubų. El Dacharas – senoji miesto dalis, kurioje daugiausia gyvena vietiniai gyventojai. Šioje kurorto dalyje labai mažai viešbučių. Villages Road rajonas yra šiuolaikiškas, neseniai išaugęs, su 5 km nusitęsusiu viešbučių, kavinių, parduotuvių, naktinių klubų, barų ruožu. Tai tarsi atskira turistinė Hurgados zona. Hurgada garsėja vandens pramogomis – nardymu, buriavimu, pasiplaukiojimu burlente, gilumine žvejyba. Už kelių kilometrų nuo Hurgados yra Jūros muziejus.

Madinat Makadi. Jaukus kurortinis miestelis, įsikūręs įlankoje į pietus nuo Hurgados (už 18 km nuo Hurgados oro uosto ir 35 km nuo Hurgados centro). Madinat Makadi kviečia ir ramiam, ir aktyviam poilsiui. Viešbučiai čia skendi žalumoje, o uždara saugoma jų teritorija leidžia jaustis itin saugiai. Ši kurortinė zona išdygo kaip atskira rami oazė. Madinat Makadi garsėja plačiais, atokiau nuo miesto esančiais smėlio paplūdimiais. Koraliniai rifai – už 50 m nuo paplūdimių zonos. Šiuo metu kurorte yra 8 viešbučių kompleksai. Poilsis siūlomas vien 4 ir 5 žvaigždučių arabiško stiliaus viešbučiuose. Čia populiari sistema „viskas įskaičiuota“, tad nusipirkus kelionę jums jau nereikės niekuo rūpintis. Visas gyvenimas čia vyksta viešbučiuose ir jaukiame kurorto centre Souk Makadi, kuriame yra viskas, ko reikia norintiems smagiai praleisti laiką – parduotuvės įvairiausiems skoniams, stilingi restoranai. Kurorto gatvėmis kursuoja taf taf traukinukas.

El Guna. Tai kurortinis miestelis, įsikūręs 30 km į šiaurę nuo Hurgados. Dar kitaip vadinamas „Raudonosios jūros Venecija“. Nepakartojamą atmosferą čia kuria lagūnos, įlankos, žaliuojantys ir žydintys augalai. Elegantiška, moderni, demonstruojanti puikią infrastruktūrą El Guna tiesiog ideali romantiškam poilsiui. Šioje Afrikos „Venecijoje“ nėra daugiaaukščių pastatų. El Gounos viešbučiams būdingas išskirtinis stilius. Dažniausiai tai neaukšti vasarnamių tipo viešbučiai, sujungti tilteliais. Į namelius atplukdo kanalais plaukiojančios valtys. Todėl tai labai primena Veneciją. El Gounos poilsiautojai valtimis ir mikroautobusiukais po kurortą keliauja nemokamai. El Gouna turi „pačio draugiškiausio aplinkai“ kurorto Egipte titulą.

Safaga. Apie 65 km į pietus nuo Hurgados yra įsikūręs žinomas Raudonosios jūros kurortas – Safaga. Tarptautinis kurortas įžymus ekologiškai švariu smėliu, galinčiu išgydyti įvairias odos ligas. Dabar egiptiečiai plečia medicinos paslaugų sistemą, nes klimatoterapija puikiai papildo įprastus daugelio susirgimų gydymo būdus. Įlankos vanduo stipriai prisotintas druska, todėl jis naudojamas daugeliui procedūrų.

Makady Bay. Kurortas vilioja jūros švarumu, dideliais paplūdimiais, civilizacijos nepaveiktu povandeniniu pasauliu ir savo atsiskyrimu nuo Hurgados kurorto linksmybių ir šurmulio. Makady Bay kurortas nutolęs 30 km į pietus nuo Hurgados. Čia gyvenimas verda tik viešbučių teritorijose (restoranai, barai, naktiniai klubai bei parduotuvės), o aplink esančias viešbučių teritorijas jūs žvelgsite į kalnus ir nuostabiąsias Egipto dykumų platybes. Jeigu norite atitrūkti nuo didmiesčių, klausytis jūros bangų ošimo, mėgautis saulėlydžiais ar žavėtis jūros koralų gausybe, būtent tai jums gali pasiūlyti nedidelis ir jaukus kurortinis miestelis Makady Bay.

Soma Bay. Soma Bay kurortas įsikūręs už 47 km į pietus nuo Hurgados. Anksčiau ši pakrantė buvo negyvenama dykuma. Turistus vilioja švari jūra, nuostabūs smėlio paplūdimiai, povandeninio pasaulio grožis, ramybė toliau nuo Hurgados. Viešbučiai Soma Bay zonoje – 4 ir 5 žvaigždučių. Ši kurortinė zona išsiskiria tuo, kad aplink nėra jokių artimų gyvenviečių, tik dykumos. Barai, restoranai, parduotuvės, diskotekos – tik viešbučiuose. Jei mėgstate ilsėtis atokiau nuo didesnių ir triukšmingesnių kurortų, mėgstate vandens sportą ir kokybišką aptarnavimą, Soma Bay kaip tik jums. O jeigu laisvalaikiu žaidžiate golfą ar norėtumėte pabandyti, Soma Bay kurorte veikia golfo klubas.

Taba. Tai vieta Raudonosios jūros Rivjera Sinajaus pusiasalyje. Pati Taba neišaugo į kurortą, gyvenimas čia autentiškai skurdus, be kavinių ir parduotuvių. Todėl šiandieniniai poilsiautojai dažniausiai apsistoja ne senajame viešbutyje, o 20 km nuo Tabos įsikūrusiame moderniame turizmo centre Taba Heights. Kurortas yra didelė auksinio smėlio juosta su žaliuojančiomis viešbučių oazėmis. Čia rasite Intercontinental, Marriott, Sofitel, Hyatt bei kitų garsiausių tinklų viešbučius. Net ir paprasti kurorto viešbučiai turi švarius ir ramius palūdimius, be motorų gausmo ir laivų gausos. Tarp visų viešbučių kursuoja nemokamas transportas. Įspūdingame pakrantės ruože galima stebėti vėžlių kolonijas, delfinus ir tropines žuvis, o nardyti įmanoma leistis tiesiog nuo viešbučio pakrantės. Vietiniai viešbučiai puikiai pritaikyti poilsiaujantiems su vaikais. Viešbučių teritorijose veikia žaidimų aikštelės, vaikiški baseinai ir vaikų klubai. Dar vienas Egiptui nebūdingas Tabos paplūdimių ypatumas yra smėlėtas kranto ruožas, nors koralų rifai visai arti pakrantės ir, norint juos apsaugoti ir nesusižaloti, brendant gilyn reikalingas specialus apavas.
Dar vienas Tabos privalumas yra jos geografinė padėtis. Puikus vaizdas į Akabos įlanką bei tris kaimynines šalis: Izraelį, Jordaniją ir Saudo Arabiją. Iš čia visai paprasta nuvykti į Petrą, Jeruzalę. Be to, keliai iš čia veda ir į Kairą, šv. Katerinos vienuolyną, Spalvotąjį kanjoną, o netoli Tabos krantų yra Faraonų sala su įspūdinga sultono Saladino tvirtovė. Netoliese įsikūręs tarptautinis Tabos oro uostas.

Marsa Alamas. Marsa Alam – naujas, sparčiai besiplečiantis Egipto kurortas, išsidėstęs rytinėje Egipto dalyje, vakariniame Raudonosios jūros krante. Viešbučių pasirinkimas labai įvairus: nuo trijų iki penkių žvaigždučių. Čia rinktis poilsį rekomenduojama tiems, kuriuos vilioja povandeninis pasaulis, itin švari ir skaidri jūra, žmogaus pėdsakų nepalytėti koraliniai rifai.

LANKYTINOS VIETOS

Ekskursijos yra puikus būdas turiningai ir smagiai praleisti laiką bei susipažinti su neregėtomis apylinkėmis. Užsisakydami ekskursiją atkreipkite dėmesį, iš kurių kurortų jos vykdomos. Be to, derėtų atkreipti dėmesį, kad atstumai Egipte gana dideli, todėl kelionė iš kurorto iki lankomo objekto gali užtrukti net ir 6 val., todėl reikėtų nusiteikti ilgai kelionei.

Kairas. Didžiausia sostinė Afrikoje. Sostinėje neišdildomą įspūdį paliks Egipto istorijos muziejus, turintis vieną turtingiausių pasaulio kolekcijų. Čia išvysite ir garsiuosius Karalių slėnio archeologinius radinius. Tai apie 5000 papuošalų, brangenybių, sarkofagų, įvairių buities daiktų iš faraono Tutanchamono kapo. Vien faraono sarkofagas buvo padarytas iš 110 kg aukso. Čia saugoma ir įspūdinga auksinė Tutanchamono kaukė, jos nuotraukomis iliustruojamos kone visos knygos apie Egipto istoriją.
Ekskursijos organizuojamos iš Tabos, Hurgados ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Gizos piramidės. Senąją Egipto karalystę labiausiai išgarsino ketvirtosios dinastijos faraonai – piramidžių statytojai. Didžiausios piramidės stūkso Gizoje, šalia Kairo. Jos stebina net viską mačiusį šiuolaikinį žmogų. Taip senovės egiptiečiai, manę, kad jų faraonai yra tarpininkai tarp Egipto ir dievų, rūpinosi jų pomirtine gerove. Tam nebuvo gailėta nei pastangų, nei lėšų (greta faraono mumijos gulėdavo kalnai brangenybių). Besirūpindami mirusių faraonų kūnais egiptiečiai pastūmėjo mokslą į priekį – išrado būdą apsaugoti kūnus nuo irimo. Didžiausia faraono Cheopso (šalį valdžiausio 2551–2528 m. pr. Kristų) piramidė siekia net 147 m aukštį. Piramidės statybai panaudota 2,5 mln. klinties blokų, sveriančių iki 15 tonų. Chefreno ir Mikerino piramidės šiek tiek mažesnės, tačiau taip pat įspūdingos. Ne mažiau mįslingas ir šalia didingų Gizos piramidžių stūksantis Didysis sfinksas (liūto liemeniu, žmogaus galva su karališku apdangalu). Susitikimas su trimis Gizos piramidėmis – tai susitikimas su Egipto paslaptimis ir legendomis apipinta faraonų laikų didybe. Šie įspūdingi žmogaus rankų statiniai iš tiesų laikomi vienu iš septynių pasaulio stebuklų.
Ekskursijos organizuojamos iš Hurgados regionų kurortų.

Aleksandrija. Aleksandrija žavi ypatinga istorija. Paskutinioji Senovės Egipto sostinė. Garsiausi jos simboliai – Aleksandrijos švyturys ir Aleksandrijos biblioteka. Kažkada buvęs vienas kosmopolitiškiausių ir turtingiausių miestų, dabar, lyginant su Kairu, ramus ir tvarkingas. Dar ir dabar jis žavi neįtikėtinu egiptietiškos, graikiškos, arabiškos kultūros lydiniu ir mena Julijų Cezarį, Antonijų, Ptolomėjų dinastiją ir paskutiniąją faraonę Kleopatrą. Galėsite aplankyti Aleksandrijos biblioteką, Citadelę, mečetę, Montazo parką, Pompėjo kolonas, senovės romėnų amfiteatrą.
Ekskursijos organizuojamos iš Hurgados regionų kurortų.

Luksoras – Senovės Egipto sostinė (Tėbai). Po kelionės saulėta dykuma staiga tarsi iš niekur išnyra žaliuojantys laukai ir gyvenvietės. Įspūdingos Egipto šventyklos, monumentai ir statulos, simbolizuojančios faraonų dinastijų laikus bei kapavietes, visuomet viliojusios mokslininkus, nuotykių ieškotojus ir kapų plėšikus. Rytiniame Nilo krante – Karnako šventykla, skirta Tėbų dievų trejybei (saulės dievui Amonui Ra, jo žmonai deivei Mutai ir jų sūnui Chonsui). Šventykloje galima pamatyti minias žmonių, vaikščiojančių aplink Skarabėjaus akmenį. Tikima, kad jis pildo norus ir svajones. Vakariniame Nilo krante – Karalių slėnis. Tikėta, kad kairysis Nilo krantas – Mirties slėnis. Faraonės Hačepsutos atminimo šventykla – vienas gražiausių Egipto monumentų.
Ekskursijos organizuojamos iš Hurgados ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Mozės kalnas ir Šv. Kotrynos vienuolynas – ši vieta laikoma šventa ir lankoma piligrimų ne tik dėl ten saugomų Šv. Kotrynos palaikų, bet ir dėl Sinajaus kalno, į kurį veda net 3750 vienuolių rankomis iškirstų laiptelių. Šv. Kotrynos vienuolyną – vienas seniausių krikščioniškų vienuolynų, pastatytas dar VI a. Nuo vienuolyno galima kopti į Mozės kalną. Tūkstančiai piligrimų įveikia šį kelią, kad čia, kur Dievas įteikė Mozei akmens plokštes (liudijimus su 10 Dievo įsakymų), patirtų palaimą ir atgailą.
Ekskursijos organizuojamos iš Tabos ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Baltoji dykuma. Balto vilnijančio smėlio lygumos ir į dangų besistiebiančios kopos, baltutėlės uolos ir garsioji 4,5 m aukščio „Grybo uola“ – Saharos el Beida nėra įprasta dykuma. Sniegynus primenantis gamtos kūrinys ypač saugomas, o tai dar labiau masina minias turistų savo kojomis įžengti į šią mistinę vietą.
Ekskursijos organizuojamos iš Hurgados regionų kurortų.

Sacharos dykuma. Jei norite bent kiek pažintį didžiausią pasaulyje dykumą, leiskitės į išvyką keturračiais motociklais į dykumą, apsilankant beduinų kaime. Susipažinsite su dykumos gyventojais beduinais, jų buitimi, papročiais ir gyvenimo būdu. Galima pajodinėti kupranugariais.
Ekskursijos organizuojamos iš Tabos, Hurgados ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Spalvotasis kanjonas. Sinajaus kalnuose žaismingai vingiuojantis Spalvotojo kanjono labirintas, 5 km ilgio, 25-30 m aukščio uolų sienose išraižyti nuostabūs piešiniai, išlikusios fosilijos ir kvapą gniaužiančios uolų skulptūros palieka neišdildomą įspūdį bei nenusakomą jausmą.
Ekskursijos organizuojamos iš Tabos ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Nilas. Geriausias būdas pažinti Egiptą – leistis į kruizą Nilo upe. Viena ilgiausių upių pasaulyje ir neabejotinai svarbiausia visame Egipte. Jau nuo Senojo Egipto laikų aplink 220 km upę koncentruojasi visas šalies gyvenimas, čia įsikūrę pagrindiniai miestai: Luksoras, Kairas, Kom Ombo, Asuanas, Giza. Plaukiant upe prieš akis atsiveria įspūdingos šventovės, istoriniai paminklai, palmių giraitės, mažuose kaimeliuose verdantis tikras gyvenimas.

Rytietiškas turgus. Vargu ar išeisite iš turgaus tuščiomis rankomis. Įvairiausios spalvos, nosį riečiantys kvapai ir skoniai, pardavėjų ir pirkėjų derybų šurmulys jus privers ką nors nusipirkti. Egiptiečiams turgus – tai viena svarbiausių pramogų su turistais. Jie mėgsta bendrauti, mėgsta, kai žmonės derasi dėl prekių kainų. Tai jiems tarsi savotiškas žaidimas. Turgų rasite kiekviename miestelyje, tačiau labiausiai rekomenduojama aplankyti didžiausią ir seniausią turgų Khan al-Khalili, esantį Kaire.

Jordanija. Lankantis Egipte patogu nuvykti į Jordaniją ir apsilankyti nuostabioje Petroje. Šis, vienas gražiausių senovės palikimų pasaulyje, tiesiog pritrenkia savo didybe. Tai paslaptingasis nabatėjų miestas, įtrauktas į UNESCO sąrašą, vienas iš 7 naujausių Pasaulio stebuklų. Čia netgi buvo filmuojami „Indianos Džounso nuotykiai“. Galima joti žirgais ar keliauti pėsčiomis ilgo ir gilaus tarpeklio labirintais, kol išvysite smėlynuose pasiklydusį senovinį miestą, dar vadinamą raudonąja dykumų Rože. Galima apžiūrėti teatrą, Deijr vienuolyną, Mozės brolio Aarono kapavietę, pasižvalgyti po Akabos miestą.
Eksursijos organizuojamos iš Tabos ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

Izraelis. Jei atostogaujate Tabos regione, galima nuvykti į Izraelį. Čia galima išsimaudyti Negyvojoje jūroje, apsilankyti Alyvų kalnelyje, kur Jėzus praleido paskutiniąją naktį prieš suėmimą. Galima pasimelsti Jeruzalėje prie Raudų sienos, Doloresos keliu per musulmonų kvartalą keliauti Jėzaus kryžiaus keliu, aplankyti vietas, kur Jėzus buvo nukryžiuotas. Čia galima pajusti tą nepakartojamą tolimos istorijos realumą – magišką, užburiantį, įtraukiantį. Galimas išvykimas į Betliejų, miestelį, kuriame Jėzus gimė.
Eksursijos organizuojamos iš Tabos ir Šarm el Šeicho regionų kurortų.

AKTYVIOS VEIKLOS

Nardymas. Jei neįkišote galvos po vandeniu, vadinasi, nebuvote Egipte :). Tai viena iš pagrindinių pramogų, kuria galite pasinaudoti. Viešint Egipte pažintis su Raudonosios jūros lobiais tiesiog privaloma. Vandens švarumą ir skaidrumą lemia tai, jog į jūrą neįteka nė viena upė. Raudonoji jūra užburia savo įspūdingu povandeniniu pasauliu. Spalvotos žuvys, koralų rifai ir įvairūs augalai susuks jums galvą. Yra daugiau nei 300 puikių nardymo centrų, kuriuose organizuojami kursai turistams, suteikiama visa informacija apie nardymą, organizuojamos trumpos išvykos į Raudonąją jūrą ir kt. Tai tikras nardymo mėgėjų rojus. Dar neišbandžiusiems šio malonumo tai yra puiki vieta susipažinti su povandeniniu pasauliu, išmokti nardyti su vamzdeliu ir nardymo kauke. Geriausios vietos pažinčiai su Raudonąja jūra: Ras Mohamed nacionalinis parkas, Abu Rimata, Abu Nuhas. Nenorintiems patiems nerti į jūros gelmes galimos išvykos laivu su stikliniu dugnu.
Šarm el Šeicho regione esantis Naama Bay kurortas yra idealus nardymo mėgėjams. Įspūdingi koraliniai rifai driekiasi beveik palei visą kurorto pakrantę. Pasimėgauti povandeniniais vaizdais galėsite net neišvykę iš viešbučio teritorijos. Ras Om el Seidas – dar viena nardytojų pamėgta įlanka, garsėjanti įspūdingu povandeniniu pasauliu. Už 18 km nuo Šarm el Šeicho kurorto – UNESCO saugomas Ras Mohamed povandeninio Raudonosios jūros pasaulio draustinis. Iki 800 m gylio besitęsiančios koralinių rifų sienos, koralų sodai nepalieka abejingų net ir daug mačiusių povandeninio nardymo profesionalų. Galėsite pasimėgauti kelionėmis povandeniniu laivu arba laivu stikliniu dugnu.
Hurgadoje beveik kiekviename didesniame viešbutyje galėsite išsinuomoti nardymo įrangą, o jei norėsite sudalyvauti nardymo kursuose, juos jums pravers patyrę instruktoriai. Jūroje esanti Giftūno sala – ideali vieta pirmajai pažinčiai su povandeniniu pasauliu. Nardyti galėsite ne tik dieną, bet ir naktį. Vaizdai – nuostabūs!
Safaga – dar vienas kurortas, kur gausu nepakartojamų koralinių rifų, čia idealios nardymo sąlygos.
Marsa Alamas – kurortas, sutvertas mėgautis jūros teikiamais privalumais – visi kurorto viešbučiai pastatyti ant jūros kranto, o kiekviename iš jų yra nardymo centrai. Kiekvienam nardymo entuziastui rekomenduojame aplankyti Elfinstouno rifą su pasakiško grožio uolomis.

Buriavimas. Dahabas, Hurgada, Safaga, El Tur‘as, Soma Bay – pagrindiniai kurortai šiai pramogai. Norite palenktyniauti su vėju? Bandykite atsistoti ant burlentės ir pirmyn! Raudonoji jūra siūlo nemažai fantastiškų vietų pradedantiesiems, kurie nori išmokti buriavimo pradmenų, įvairių manevrų ir kt. Koralai, akmenys ir kiti vandens objektai, esantys krantuose, gali tapti pavojingais pradedantiesiems. Tad, išsirinkite pramogų centrą, esantį tinkamoje vietoje. Dauguma profesionalių centrų yra susiję su tarptautiniu mastu pripažintomis kaitavimo organizacijomis, pvz., VDWST, kurios išduoda skirtingų lygių sertifikatus.

Kaitavimas. Šarm el Šeichas, El Guna, Hurgada, Safaga, Soma Bay, Marsa Alam yra pagrindinės vietos jėgos aitvarų sportui (kaitavimui). Ši pramoga priklausoma nuo vėjo, kaituoti galėsite tik esant tam tikram vėjo stiprumui. Tie, kurie nesate bandę, galėsite užsisakyti pamoką, kurios metu jus pamokys kaitavimo pradmenų. Dauguma profesionalių centrų yra susiję su tarptautiniu mastu pripažintomis kaitavimo organizacijomis, pvz., IKO (International Kiteboarding Organisation ar VDWST), kurios išduoda skirtingų lygių sertifikatus.
Apie buriavimą ir kaitavimą Egipte daugiau informacijos rasite Zigzag.lt tinklalapyje.

VIRTUVĖ

Nusibodo valgyti įrankiais prie stalo? Egipte galėsite kibti į maistą pirštais ;) Musulmonai etiketo laikosi valgydami maistą rankomis susėdę prie žemų staliukų. Gėrimų čia sulauksite tik valgio pabaigoje.
Egipto virtuvė kilusi iš Senovės Egipto. Senovės egiptiečiai, kurie gyveno šalia Nilo, turėjo didelį pranašumą dėl derliaus. Jie laukdavo kasmetinių Nilo potvynių, kad sudrėkintų dykumas ir derlingu dumblu jas patręštų. Pagrindiniais žemės ūkyje tapo miežiai ir kviečiai, iš kurių svarbiausiais gaminiais tapo duona ir alus. Taigi, daugiau nei prieš 5 tūkstančius metų egiptiečiai pirmieji iškepė duoną. Kadangi cukraus nebūdavo, maistą saldindavo medumi ir vaisių sultimis.
Šiuolaikinėje Egipto virtuvėje gausu daržovių (įvairiausi žalumynai, kopūstai, svogūnai, agurkai), vaisių (vynuogės, bananai, apelsinai, obuoliai), įvairių prieskonių ir padažų. Nacionalinė virtuvė neįsivaizduoja patiekalų be pupelių, makaronų, ryžių, juodųjų lęšių, arbatų, kavų ir kt. Ryžius verda su riešutais, mėsa ir vaisiais.
Kofta – tai patiekalas iš mėsos, pagardintos prieskoniais ir keptos ant grilio. Ful medames – pupų troškinys, kuris valgomas su kietai virtais kiaušiniais ir duona. Tamija – dar vienas patiekalas iš pupų; tai pupų tešlos rutuliukai, virti riebaluose ir patiekiami su aštriais padažais. Malukhija – sriuba iš džiuto lapų, kurie taip pat gausiai paplitę Egipte. Kušari – dar vienas nacionalinis patiekalas iš makaronų, ryžių, lęšių, avinžirnių; viskas apliejama aštriu česnako, acto ir pomidorų padažu. Kebabas – ant ugnies kepti mėsos gabaliukai. Garnyrui patiekiamos petražolės, kepinti pomidorai ir svogūnai. Galima valgyti su duona ar salotomis. Tik nesitikėkite kebabo kaip Lietuvoje :) Fiteer – galima vadinti egiptietiška pica. Ji kepama ant sluoksniuotos tešlos pagrindo. Įdaras gali būti dedamas tiek ant viršaus, tiek į vidų, galima rinktis iš saldžių ar pikantiškų variantų. Paprastai dedami kiaušiniai, sūris ir pjaustyti pomidorai. Saldžios fiteer ruošiamos su cukrumi, kokoso vaisiais ir razinomis. Baba ghanoug – patiekalas iš ant grilio keptų baklažanų su sezamo sėklų pasta ir alyvų aliejumi. Baklava – tai kepiniai su cukruotu paviršiumi, pagardinami pistacijomis, smulkintais riešutais ir sirupu. Labai vertinamas yra pieno kremas (Muhalabiyya), plaktas su kukurūzais ar ryžiais, pagardintas rožių vandeniu, apibarstytas smulkintais migdolais ar kokoso riešutais. Om Ali yra sluoksniuoti kepiniai, įdaryti riešutais ir razinomis, pamirkyti piene ar grietinėlėje ir kepti orkaitėje.
Galėsite paragauti įvairių šviežių vaisių sulčių, priklausomai nuo sezono.

NAUDINGA INFORMACIJA

Atostogaujant Egipte, turėtumėte įsiminti dar keletą dalykų.

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Egiptą privaloma turėti pasą. Jis turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėn. nuo kelionės pabaigos. Asmens tapatybės kortelė vykstant į Egiptą netinka!

Vizos. Be to, Lietuvos Respublikos piliečiams reikalinga Egipto viza. Turistiniais tikslais į Egiptą atvykstantys Lietuvos Respublikos piliečiai vizą gali gauti kirsdami Egipto sieną (oro uoste). Viza kainuoja 25 JAV dolerius ir suteikia teisę šalyje būti 30 dienų. Perkant kelionės paketus, vizos kaina nėra įskaičiuojama į kelionės paketo kainą. Papildomas vizos mokestis – (~27 EUR).

Kalba. Egipte oficiali kalba yra arabų. Tačiau galėsite susikalbėti anglų, vokiečių, rusų bei prancūzų kalbomis daugelyje kurortų.

Religija. 90 proc. egiptiečių yra musulmonai, o likę – krikščionys. Tai ypatingai tikinti ir religinga tauta. Tad šia tema su vietiniais geriau nejuokaukite. Musulmonai meldžiasi penkis kartus per dieną. Tad kelionės Egipte metu dažnai girdėsite kvietimą maldai, sklindantį iš minaretų.
Ramadanas – tai musulmonų pasninko, susilaikymo ir susikaupimo mėnuo. Per šventąjį mėnesį nuo aušros iki sutemų musulmonai atsisako valgymo, gėrimo, rūkymo ir lytinių santykių. Ramadano gali nesilaikyti tik vaikai, senyvi, ligoti žmonės, moterys, kurios laukiasi ar maitina savo vaikus. Musulmonai tiki, jog melsdamiesi jie suartėja su Alachu, nusipelno jo malonės ir nuodėmių atleidimo. Taip pat tai naudinga tiek sielai, tiek kūnui. Ramadano laikytis gali tik tie, kurie yra priėmę islamą, kadangi tikėjimas yra pirmas žingsnis prieš meldimąsi ir pasninkavimą. Ramadanas prasideda 9-tąjį mėnesį pagal islamo mėnulio kalendorių. Ramadano pabaiga yra švenčiama 3 dienas. Tuo metu visi daug valgo, vieni kitus aplanko, dovanoja dovanas.
Šiuo periodu atostogauti mėgsta vietiniai gyventojai, viešbučiai būna perpildyti, tad keliones tam laikotarpiui įsigykite iš anksto!
Ramadano mėnuo yra puiki proga susipažinti su kita kultūra iš arčiau bei prisiliesti prie šalies tradicijų.

Valiuta. Egipto valiuta yra Egipto svaras (EGP). Norint išsikeisti pinigus į vietinę valiutą, tai padaryti galėsite keityklose arba viešbučiuose. Keitimo kursas nežymiai skiriasi. Tačiau atsiskaityti galėsite ir eurais, ir doleriais. Daugumoje Egipto parduotuvių ir restoranų galima atsiskaityti American Express, Visa ir MasterCard kreditinėmis kortelėmis. Egipto svaro kursas: 1 EGP ~ 0,05 EUR.

Derėkitės. Nepulkite pirkti iš karto. Būtų geriausia, jog pirmą dieną tik apsižiūrėtumėte, pasižvalgytumėte, palygintumėte kainas. Prekeiviams patinka bendrauti. Tam, kad įvertintų situaciją, gali jus kalbinti, paklausti, iš kur esate, ar pirmą kartą lankotės Egipte. Nenustebkite, jei užkalbins jus net ir lietuviškai. Ko nepadarys geras pardavėjas dėl savo pirkėjo :) Būna atvejų, kad kainą siūlys, pvz., 15 EUR arba 15 USD, tad pasvarstykite, kuri kaina jums priimtinesnė. Kaip ir kiek jūs nusiderėsite, priklauso ne tik nuo pardavėjo, bet ir nuo jūsų pačių sumanumo. Taigi, jauskitės laisvai ;)

Nuotraukos. Egipte laikoma įžūliu ženklu, jei atėję į mečetę pulsite fotografuoti besimeldžiančius musulmonus. Taip pat negalima fotografuoti karinių objektų, valstybinių įstaigų, tiltų, uostų. Beje, lankantis šventose vietose reikia pridengti kelius bei pečius, moterims ir merginoms reikėtų užsimesti skarą ant galvos. Batus turėsite palikti už durų.

Kainos. Egipte kainos nėra labai didelės: patiekalas neprabangiame restorane ~ 30 EGP, sotūs pietūs dviems ~ 150 EGP, alus restorane (0,5 l) ~ 14 EGP, kavos puodelis restorane ~ 13 EGP, vanduo restorane (0,33 l) ~ 2 EGP, cigaretės ~ 16 EGP, taksi už 1 km ~ 1,40 EGP, benzinas (1 l) ~ 2 EGP, kaljanas – nuo 20 USD, moteriškas šalikėlis ~ 3-10 USD.

Arbatpinigiai. Palikti arbatpinigių yra normalu. Dažniausiai jie paliekami nešikams, vairuotojams, padavėjams, kambarių tvarkytojams. Geriau duoti dažniau po mažiau nei neduoti iš viso. Jų tikėsis visi jus aptarnaujantys. Beje, oro uoste gali prisistatyti egiptiečių būrelis, kurie siūlysis panėšėti daiktus, žinoma, už tai jie lauks arbatpinigių.

Lauktuvės. Nebūtume lietuviai, jeigu neparsivežtume ko nors į Lietuvą :) Ypač, jei galime nusipirkti pigiau. Galite parsivežti aukso, sidabro juvelyrinių dirbinių, piešinių ant papiruso, sfinksų, mažų piramidžių, odos gaminių, nuostabių moteriškų skarų, kvepalų, įvairiausių prieskonių, smilkalų, arbatų, kavų ir kitų įvairiausių egiptietiškų dalykėlių.

Darbo laikas. Egiptiečiai dirba nuo 8:00 val. iki 14:00 val. sekmadieniais – ketvirtadieniais. Dauguma parduotuvių vasarą dirba nuo 9:00 val. iki 13:00 val. ir nuo 17:00 val. iki 22:00 val. Žiemos metu nuo 10:00 val. iki 18:00 val.

FOTOGALERIJOS

EGIPTAS. Neringos fotografijos iš kelionės į Egiptą ir kruizo Nilu >

EGIPTAS. „Zigzag Travel“ konsultantės fotoreportažas iš infoturo Taboje, Egipte >

EGIPTAS. „Zigzag Travel“ konsultantės fotoreportažas iš infoturo Hurgadoje, Egipte >

Gintarė :