X

Italijos kalnų kurortų gidas

Slidinėjimas Italijoje tikriausiai yra viena privalomų patirčių šioje šalyje. Veidą šildanti saulė, švelnaus skonio makaronų patiekalai, viliojantys net ir pačius atkakliausius slidininkus, šviežia kava, sumaišyta su viskiu, kiaušinių likeriu ir grietinėle, sukuriantys nepaprastą skonį – viso to užtenka, kad niekur nenorėtumėte keltis nuo patogaus krėslo saulėtoje terasoje, žvelgiančioje į nuostabų kalnų gamtovaizdį. Tvarkingos ir slidininkais neperpildytos Italijos slidinėjimo trasos laukia tų, kuriems priimtinas itališkas požiūris į slidinėjimą :)

Dauguma Italijos kalnų kurortų yra susitelkę Šiaurės Rytuose (Dolomitų kalnai) ir Šiaurės Vakaruose (Montblankas ir Monte Rosa). Dėl to, kad dauguma jų yra šalia pasienio, „klimatas“ juose gana internacionalus. Be to, tokiuose kurortuose kaip Cervinia, Courmayeur ir La Thuile publika yra dar spalvingesnė ir įvairesnė, kadangi šie slidinėjimo regionai driekiasi per kelias šalis. Dauguma Italijos kurortų yra sujungti keltuvais tam, kad būtų sukurtos erdvios slidinėjimo zonos, tokios kaip Dolomiti SuperSki, sudaryta iš 4575 km trasų. Slidinėjimas, kaip ir patys kurortai, smarkiai skiriasi – nuo kerinčio Cortina d’Ampezzo iki mieguisto mažojo Alagna ir tikro rojaus šeimai Plan de Corones.

CORTINA D’AMPEZZO

Prabanga.
Nors Cortina turi apie 550 km. nusileidimo trasų, apsigautumėte manydami, kad šis miestelis yra paprasčiausiai prabangus atostogų kurortas, apsuptas neapsakomo grožio kalnų. Dauguma Italijos lankytojų pirmenybę teikia ne klajonėms po snieguotus kalnų šlaitus, o valgymui, gėrimui ir apsipirkinėjimams su draugais ir šeimomis, svarstydami, kurie kailiniai dailiau atrodys puošiantis vakaro pasivaikščiojimui. Todėl tai iš dalies pateisina kiek pasenusius keltuvus ir ne itin patikimus skibusus. Kita vertus, visa tai užtikrina ramybę kalnuose tiems, kurie čia iš tikrųjų atvyko slidinėti.
Cortina turi senoviško žavesio. Pagrindinėje gatvėje galėsite vaikštinėti po dizainerių parduotuves ir antikvariatus, après-ski metu mėgausitės kava ir pyragaičiais, o net ir pačiuose pigiausiuose restoranuose ragausite puikaus maisto jaukioje aplinkoje. Naktinis gyvenimas pasižymi prabanga, matoma tiek žvakėmis apšviestose vyninėse, tiek naktiniuose klubuose.

ALTA BADIA

Gražus gamtovaizdis.
Alta Badia apima penkis Dolomituose esančius kaimelius: Corvara, Colfosco, San Cassiano, La Villa ir Pedraces. Corvara ir Colfosco yra didžiausi ir patogiausiai pasiekiami slidininkams; tuo tarpu kiti trys – maži. Kaimeliuose siūlomi įmantrūs, prabangūs viešbučiai ir ne mažiau nei trijų žvaigždučių restoranai.
Kad ir kaip būtų, vienas didžiausių Alta Badia privalumų – aplinkos grožis. Alta Badia priklauso Sella Ronda slidinėjimo regionui, sudarančiam didelį žiedą aplink Sella Masif kalną bei nedidele dalimi priklauso ir Dolomiti Skirama regionui. Patyrę slidininkai Sella Ronda ratą įveikia per dieną, sukardami apie 42 km kalvotų trasų ir grožėdamiesi Sella Masif spalvų kaita – nuo šviesiai rožinės iki šiltos abrikosų.

MADONNA DI CAMPIGLIO

Gyvenimas be rūpesčių.
Trokštantiems pajusti tikrą poilsio ir slidinėjimo Italijoje skonį, vertėtų vykti į Madonna di Campiglio. Patrauklus, judrus miestelis įsikūręs aukštame, medžiais apaugusiame slėnyje ir turi pakankamai didelį slidinėjimo regioną, kurį sudaro 4 slidinėjimo zonos iš 150 km trasų. Italai mėgsta atrodyti gražiai net ir stovėdami ant slidžių, o Madonna di Campiglio nuožulnūs šlaitai, nepriekaištingai įrengtos ir sutvarkytos trasos kaip tik visa tai leidžia. Vietiniai gyventojai mėgaujasi poilsiu švelnioje saulutėje, todėl dažnai būna mieste, vaikštinėja po parduotuves ir taip atlaisvina kalnų šlaitus slidininkams.
Dėka to, jog Madonna di Campiglio labai mėgstamas ir pačių italų, atvykstančių čia per šventes ir atostogas, miestelis pasižymi smagiu gyvumu. Sekmadienio rytais daugiau žmonių galima pamatyti siurbčiojančius kavą kavinėse nei trasose, iš kur vėliau eina užkandžiauti ar pietauti bei kitaip laiką leisti patraukliose kavinukėse ar baruose.

MONTEROSA SKI

Paslaptingumas.
Monterosa Ski gali būti lyginamas su Trois Vallées Prancūzijoje, nes jis taip pat yra pakankamai didelis ir jungia tris slėnius bei pagrindinius kaimelius: Champoluc, Gressoney and Alagna. Bet, kitaip nei Trois Vallées, Monterosa Ski nėra labai populiarus, todėl jo ilgos, plačios slidinėjimo trasos nėra apkrautos turistais kaip kitur.
4000 m aukščio įspūdingas kalnas, kurio vardu ir pavadintas kurortas, yra sudarytas iš trijų viršūnių. Uolų masyvas leidžia slidininkams džiaugtis plačiomis, ilgomis trasomis, kurių ilgis siekia apie 76 km, tačiau mėgstantiems iššūkius didžiausią įspūdį palieka laukinės gamtos suformuoti šlaitai. Ramus Alagna kaimelis pamėgtas patyrusių slidininkų, kurie ieško ekstremalių potyrių, kuriuos suteikia leidimasis beveik nepaliestais šlaitais. Tuo tarpu Champoluc ir Gressoney labiau tinka poilsiautojams su šeimomis ir romantikams, norintiems nuožulnių nuokalnių, nebrangaus apgyvendinimo ir autentiško kalnų kaimelio žavesio.

COURMAYEUR

Gurmanams.
Tikriausiai Courmayeur yra daugiau restoranų nei keltuvų. Neretai slidininkai iš netoliese esančio Chamonix kurorto specialiai atvyksta papietauti į Courmayeur restoranus. Šis kurortas – stilingas, ganėtinai prabangus restoranų ir barų centras.
Slidinėjimo atžvilgiu Courmayeur labiau pritaikytas pradedantiesiems ar šiek tiek pramokusiems. Trasų nėra daug, todėl rekomenduojama čia planuoti slidinėjimą kelioms dienoms, kadangi tikėtina, jog atvykę ilgesniam laikotarpiui pradėsite nuobodžiauti.
Galintiems sau leisti prabangą, siūloma išbandyti slidinėjimą specialiai neparuoštomis trasomis arba leidimąsi šlaitais tik nuo sraigtasparniu pasiekiamų viršūnių.


LIVIGNO

Pramogos.
Šis kurortas garsėja tiek puikiomis trasomis, tiek ir gausybe pramogų. Kurorte galima slidinėti daugiau nei 100 km ilgio trasomis ir puikiai leisti laiką daugybėje barų, klubų, restoranų, diskotekų už prieinamas kainas, nes Livigno yra bemuitė zona. Tai vienas pigiausių Alpių kurortų.
Kartą per savaitę mokyklų instruktoriai rengia pasirodymą ant naktinės trasos. Ant užšalusio ežero galima pasivažinėti nuomotais automobiliais ir sniego motociklais, yra rogučių trasa ir pačiūžų arena.
Iš Livigno važinėja ski autobusai į romėnų laikų miestelį Bormio. Ten yra puikus terminių pirčių kompleksas Bagni Vecci, kur 1493 m. lankėsi pats Leonardas da Vinčis.

Gintarė :