X

Ispanija, Kosta Dorada. Informacija keliaujantiems

Kontrastingas kraštovaizdis, malonus klimatas, gaivus oras, unikali gamta, turtinga provincijos istorija, gausybė pramogų, gerų kavinių, klubų ir diskotekų. Visa tai ir dar daugiau siūlo Ispanija ir jos pakrantė prie Viduržemio jūros – Kosta Dorada. Tai viena populiariausių Ispanijos kurortinių vietų, esanti pietryčių Katalonijoje. Kosta Dorada (Costa Dorada) ispaniškai ir kataloniškai reiškia „auksinę pakrantę“. Regionas taip pavadintas dėl auksinio smėlio paplūdimių. Kosta Dorada pakrantė tęsiasi 216 km. Ji yra tarp Vilanova i la Geltru šiaurėje ir Ebro deltos pietuose esančio Alkanaro, t.y. apima visą Taragonos provincijos pakrantę. Dėl puikių paplūdimių ir seklių pakrančių šį regioną mielai renkasi šeimos su vaikais.

Kosta Dorada žemėlapis >

ORAI

Ispanija – populiari kryptis atostogoms. Poilsiu Kosta Doradoje galima mėgautis visus metus. Saulė šiame regione šviečia net 300 dienų per metus, o vidutinė oro temperatūra svyruoja nuo 14 °C žiemą iki 29 °C vasarą. Kalnuotose vietovėse temperatūra yra 2–4 laipsniais žemesnė. Žiemos būna švelnios, o vasaros – karštos, nedidelė lietaus tikimybė. Lietingesni orai yra balandį, gegužę ir rugsėjį-gruodį. Geriausias laikas lankytis Kosta Doradoje yra nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio, kai saulė smagiai kaitina, o nuo jūros pučiantis vėsus vėjelis gaivina.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 12 13 14 17 20 24 27 27 25 19 16 13
Vandens temperatūra
°C
13 13 13 15 17 20 23 25 23 18 17 11

KAIP ATVYKTI?

Iš Lietuvos Ispanija patogiausiai pasiekiama lėktuvu. Jei norite vykti į Kosta Doradą, skriskite lėktuvu į Barseloną (El Prat oro uostą).
Nuo Barselonos oro uosto į daugelį Kosta Dorada vietovių (Tarragona, Reus, Salou, PortAventura, Cambrils, La Pineda ir k.t) veža autobusai. Pavyzdžiui, nuo Barselonos oro uosto iki Tarragonos kelionė kainuoja ~12,90 EUR, iki La Pineda, Port Aventura, Salou ~14,90 EUR. Norint keliauti į Kosta Dorados miestus traukiniu, iš Barselonos oro uosto reiktų nuvykti į centrinę Barcelona Sants traukinių stotį. Į pietines pakrantes, pavyzdžiui, į Tarragona ir Salou, reiktų rinktis „Media Distancia“ traukinių linijas: 14, 15 arba 16 į Tarragoną, 16 į Salou. Šie traukiniai kur kas brangesni nei priemiestiniai traukiniai. Lėtesni, reguliarūs traukiniai vadinami „Regional“ ir greitesni – „Regional Exprés“ arba „Catalunya Exprés“. Pavyzdžiui, iš Barselonos į Solou traukinys važiuoja vos 1,5 val. ir kelionės kaina ~8 EUR, greitesniu „Intercity“ traukiniu – ~19,9 EUR. Kelionė taksi nuo Barselonos oro uosto iki Solou kainuos ~200 EUR, iki Sitges ~75 EUR, iki Kambrilio ~200 EUR, iki Taragonos ~160 EUR.
Norint tęsti kelionę iš oro uosto į kurortus yra galimybė užsisakyti pervežimą (privatų arba pervežimą shuttle autobusu). Kosta Doradą nesunkiai pasieksite ir nuomotu automobiliu.

Pigios kelionės į Kosta Doradą >

TRANSPORTAS

Ispanija turi gerai išvystytą viešojo transporto sistemą, todėl patekti į norimą vietą viešuoju transportu nėra sudėtinga. Taragona (Tarragona) yra pagrindinis transporto centras Kosta Doradoje.
Visi miestai turi autobusų stoteles ir stotis, kuriose gausu informacijos apie autobusų maršrutus, grafikus ir bilietų kainas.
Per Kosta Doradą nutiestos dvi traukinių linijos: Viduržemio jūros linija „Mediterranean Motorway“ driekiasi palei pakrantes ir kita linija – per miestus nuo Taragonos iki Zaragosos. Iš El Camp de Tarragona traukinių stoties į Madridą greituoju traukiniu nuvažiuosite vos per 3 val.!
Viešajame transporte labai atidžiai tikrinkite grąžą. Daug keliaujantiems rekomenduojame įsigyti nuolatinį bilietą.
Taksi kainos prasideda priklauso nuo atstumo, kurį važiuosite. Įsėdimo mokestis ~1,6 EUR, o kaina už kilometrą būna ~0,7-1 EUR. .
Automobiliai nuomojami asmenims nuo 21 metų, būtinai reikia turėti pasą, vairuotojo teises ir kreditinę kortelę. Nuomos bendrovėse paprastai ima užstatą, kurį, grąžinus automobilį, atiduoda. Įsitikinkite, kad į nuomos kainą įtrauktas ir draudimas. Minimalus greitis keliuose yra 30 km/h, priklausomai nuo kelio, kai kur gali būti ir 50 km/h. Maksimalus greitis 120 km/h (greitkelis). Atminkite, kad mėlyna spalva pažymėtos parkavimo aikštelės yra mokamos.
Kitas pakrantės pažinimo būdas – kelionė dviračiais. Infrastruktūra puikiai pritaikyta kelionėms dviračiais.

KURORTAI, PAPLŪDIMIAI IR LANKYTINOS VIETOS

Paplūdimiai Kosta Doradoje ilgi, platūs, ramūs, smulkaus auksinio smėlio, skalaujami skaidraus vandens. Dėl puikių paplūdimių ir patogaus įėjimo į vandenį (jūra nėra staigiai gilėjanti) šį regioną mielai renkasi šeimos su vaikais. Čia gausu įvairiausių SPA centrų. Daug veiklos ir aktyvaus sporto mėgėjams. Čia galima leistis plaustu kalnų upe, važiuoti kalnų dviračiais, išbandyti savo jėgas laipiojant uolomis, buriuojant, jodinėjant žirgais ar žaidžiant golfą.

Žinomiausi Kosta Dorados pakrantės kurortai – La Pineda, Salou, Kambrilis.

Salou įsikūręs ~100 km į pietus nuo Barselonos. Jame galima pamatyti nuostabią palmių alėją ir įvairiaspalvius fontanus, apsipirkti turguje. Šalia Salou yra antras pagal dydį Europoje atrakcionų parkas „Port Aventura“, pastatytas 1995 m. Parke daugiau nei 30 atrakcijų. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais vyksta Fiesta – įvairios naktinio šou programos, paradai, skamba muzika, danguje įvairiomis spalvomis „taškosi“ fejerverkai.

Kambrilis (Cambrilis) – tai 7 km į pietus nuo Salou įsikūręs žvejų miestelis, garsėjantis savo žuvies ir jūros gėrybių restoranų gausa ir siautulingu naktiniu gyvenimu. Rekomenduojamas vandens sporto ir aktyvaus poilsio mėgėjams. Tinka ir šeimoms su vaikais, nes paplūdimys platus, yra takelis pasivaikščiojimams su vežimėliu ar kelionėms dviračiu. Kambrilio paplūdimiai nuostabūs ir tikrai verta juose praleisti bent dieną. Miestelis suskirstytas į tris zonas: uosto rajoną, turistinę zoną ir istorinį centrą, kuriame išlikę viduramžių kvartalai su siauromis gatvelėmis.

Bevaikščiodami miesto gatvėmis išvysite šv. Mergelės Marijos bažnyčią, vienuolyną, Park Sama rūmus, pastatytus 1882 m., kuriuos supa tropiniai sodai, o jų viduje – ežeras. Miesto centre yra El Port bokštas ir La Ermita bokšto-muziejus. Rekomenduojame aplankyti Santuario de la Verge del Cami varpinę, šalia miesto esančią tvirtovę Castillo Viafortuny ir Convento de Escornalbou vienuolyną, kuris yra vienas iš įdomiausių viduramžių architektūros paminklų Katalonijoje. Mieste galima aplankyti deimantų muziejų. Čia taip pat yra nedidelis zoologijos sodas Pescador Park (Cambrils).

La Pineda – jaunas, ramus, sparčiai besivystantis kurortas, esantis į šiaurę nuo Kambrilio. Kurortas dar gerai žinomas dėl savo vandens atrakcionų parko „Aquapolis“. Kurortinėje zonoje „Pineda Drink“ yra daugybė kavinių, restoranų, barų ir diskotekų. Šalia yra ir sporto kompleksas. La Pineda nuo kitų Kosta Dorados kurortų išsiskiria augančiomis pušimis ir puikiais pasivaikščiojimo takais. Šį kurortą mėgsta turistai, norintys pasyvaus poilsio ir ramybės.

Tarragona – miestas su unikaliais, „nesuturistintais“ paplūdimiais, kuriame gausu ir istorinių pastatų. Rekomenduojame tiems, kas nori gražaus peizažo ir istorinės architektūros vienu metu. Mieste gyvenimas aktyvus, vyksta daug festivalių. Tarragona – puikus pasirinkimas, jei turite vos keletą laisvų dienų ir norite trumpam ištrūkti iš Barselonos. Šį miestą lengva pasiekti traukiniu. Taragona yra viena iš pagrindinių traukinių stotelių tarp Barcelonos ir Alikantės. Taragoną taip pat nesunkiai pasieksite automobiliu arba autobusu. Vietos, kurias verta aplankyti: Santa Maria katedra, Rotušė, Ferrán pilis, Castellarnau namai-muziejus, Romėnų siena, Romėnų amfiteatras, Romėnų forumas, krikščionių neapolis, Archeologijos muziejus, Moderniosios dailės muziejus, Taragonos istorijos muziejus.

Sitges – labai gražus pajūrio kurortas. Tai menininkų, dailininkų ir rašytojų įkvėpimo vieta. Sitges paplūdimiai tęsiasi apie 2 km, o palmių alėja sukuria nuostabų vaizdą ir paplūdimius dar labiau pagyvina. Čia nemažai barų, restoranų ir viešbučių. Netrūksta ir naktinių linksmybių. Verta paminėti, kad ši vieta ypač mėgstama gėjų bendruomenės. Garsus renginys – antikinių mašinų ralis, kuris vyksta kasmet kovo viduryje. Taip pat vyksta Sitges tarptautinis filmų festivalis (spalio pirmosiomis savaitėmis). Būnant Sitges kurorte rekomenduojame paragauti populiaraus Sitges likerio „malvasí“.

Miami Playa – graži smėlio ir žvirgždo įlanka. Kurorte gausu parduotuvių, restoranų, aktyvių pramogų (tenisas, golfas, jodinėjimas ir kitos sausumos ir vandens pramogos). Nuo Barselonos tik viena valanda kelio automobiliu.

Calafell. Tai istorinis miestelis, įsikūręs ant kalvos. Čia nėra paplūdimių, tačiau miestas garsėja žavia istorine architektūra ir puikiais restoranais. Ideali vieta norintiems ypatingai ramaus poilsio.

Creixell – ideali vieta žmonėms su negalia. Budi gelbėtojai, yra dušai, tualetai, gultai, vandens dviračiai, užkandžių barai ir vaikų žaidimo aikštelės.

Torredembarra. Čia yra trys paplūdimiai: Platja de la Paella (uolos), Platja de Baix a Mar (žvejų pakrantės) ir Platja dels Muntanyans (puikios kopos). Visuose paplūdimiuose yra gelbėtojai, tualetai, patogus priėjimas su vežimėliais, gultai ir vaikų žaidimo aikštelės. Tik Baix a Mar paplūdimyje teikiamos vaikų priežiūros paslaugos.

Cunit. Tai kurortas, skirtas ramaus poilsio mėgėjams ir norintiems pasideginti kur kas labiau apsinuoginus nei įprasta. Kurortas turi keletą atokių įlankėlių. Puiki infrastruktūra ir vaikų priežiūros paslaugos.

El Vendrell paplūdimiai laikomi ypač sveikais, nes čia yra didelis jodo kiekis.

Mont Roig / Miami Plateja. Šis kurortas garsėja vandens sportu. Čia yra buriavimo mokykla. Smėlio paplūdimys tęsiasi 12 km ir jį sudaro daugybė nedidelių įlankėlių.

MAISTAS IR GĖRIMAI

Ispanija garsėja savo turtinga virtuve. Kosta Dorados virtuvės pagrindas – šviežia žuvis ir kokybiški jūros gėrybių produktai. Kovo mėnesį paragaukite calçots (skrudintų svogūnų), žiemą ragaukite šernienos troškinio, bet kuriuo metų laiku galite ragauti rossejat de fideus (makaronų), garsiojo xató (menkės salotos) ir deserto Reus’s stellar. Populiarūs jūros gėrybių patiekalai: Suquet (sriuba-troškinys su žuvies ir jūros gėrybių asorti) arba caldero (ryžių ir žuvies patiekalas), octopus (aštunkojai su bulvėmis ir česnakais), omletas su chanquetes (maža žuvis). Regione populiarūs desertai: menjar blanc (migdolų kremas su citrina ir cinamonu). Čia labai populiarūs įvairūs kepiniai su migdolais. Išties regionas siūlo didžiulį daržovių, mėsos, žuvies, vaisių, riešutų ir aukščiausios klasės vynų pasirinkimą. Vynus rinkitės iš Tarragona regiono. Dienos pietų kainos yra apie 8-10 EUR (priklausomai nuo vietos, kur valgysite).
Kosta Doradoje didelis dėmesys skiriamas maistui. Beveik kiekvieną mėnesį vietiniai organizuoja maisto festivalius.
Siekiant susipažinti su vynais, verta aplankyti vyno rūsį. Na, o dar geriau susipažinsite su vyno gaminiais per vyno šventes.

FOTOGALERIJOS

ISPANIJA. Akvilės nuotraukos iš romantiškos kelionės į Barseloną ir Sitges >

Gintarė :