X

Įdomiausi pasaulio muziejai: Luvras

Luvras yra vienas žymiausių pasaulio muziejų, įsikūręs Paryžiaus centre. Tai didžiausias muziejus Prancūzijoje ir daugiausiai lankytojų sulaukiantis muziejus pasaulyje. Luvre eksponuojami daugiau nei 350 000 meno kūrinių, pradedant priešistore ir baigiant XIX amžiumi.

Istorija

Luvro istorija prasidėjo XII amžiuje, kai karalius Pilypas II-asis pastatė gynybinę tvirtovę. Vėliau tvirtovė buvo perstatyta į karališkąją rezidenciją. XVI amžiuje Luvras tapo svarbiu kultūros centru, kuriame buvo renkami meno kūriniai iš viso pasaulio.

1793 metais, Prancūzijos revoliucijos metu, Luvras buvo atvertas visuomenei kaip muziejus. Pirmoji ekspozicija buvo sudaryta iš Prancūzijos karalių kolekcijų, kuriose buvo įtraukti tokie šedevrai kaip Mikelandželo „Pietà“ ir Leonardo da Vinci „Mona Liza“.

Per ateinančius šimtmečius Luvras buvo nuolat plečiamas ir atnaujinamas. Dabar muziejus užima daugiau nei 160 000 kvadratinių metrų plotą ir turi 140 galerijų.

Antrojo pasaulinio karo metais muziejaus meno kūriniai buvo evakuoti į saugesnes vietas, kad būtų apsaugoti nuo galimos žalos.

Šiandiena

Luvras yra vienas populiariausių turistinių objektų pasaulyje. Kiekvienais metais muziejų aplanko daugiau nei 10 milijonų žmonių. Luvras yra atviras 7 dienas per savaitę, nuo 9:00 iki 18:00 val.

Luvre eksponuojami meno kūriniai iš visų pasaulio kampelių. Muziejuje galima pamatyti seniausius pasaulio meno kūrinius, tokius kaip Egipto skulptūros ir Mesopotamijos artefaktai. Taip pat Luvre eksponuojami Renesanso, Baroko ir kitų epochų meno šedevrai.

Įdomūs faktai
  • Luvre yra eksponuojamas didžiausias pasaulyje Egipto statulų rinkinys.
  • Muziejuje taip pat yra didžiausia pasaulyje senovės graikų ir romėnų skulptūrų kolekcija.
  • Luvre eksponuojamas vienas brangiausių pasaulio paveikslų – Leonardo da Vinci „Mona Liza“.
  • Muziejaus stiklinė piramidė, suprojektuota architekto I.M. Pei, yra viena iš žinomiausių Paryžiaus orientyrų.

Luvro muziejus – tai vieta, kur susilieja žmogaus kūryba ir istorinis palikimas, kad mus įkvėptų, šviestų ir žavėtų.

Apsilankymas Luvre

Apsilankymas Luvre – tai patirtis, pranokstanti laiką. Vaikščiodami po jo sales leidžiatės į kelionę per istoriją ir meno spindesį, susidurdami akis į akį su šedevrais, nulėmusiais žmonijos civilizacijos raidą.

Jei planuojate aplankyti Luvrą, turėkite omenyje, kad muziejus yra didelis ir jame yra daugybė eksponatų. Todėl prieš apsilankymą rekomenduojama pasidomėti muziejaus ekspozicija ir sudaryti maršrutą. Taip pat patartina muziejų aplankyti anksti ryte, kad išvengtumėte didelių eilių.

Lina :