X

Gran Kanarija. Informacija keliaujantiems

Gran Kanarija taip vadinama dėl įvairaus kraštovaizdžio mikso: gausu Europos, Afrikos, Amerikos augalijos. Vargu, ar kur kitur rasite tiek skirtingų kraštovaizdžių vienoje saloje. Net klimato zonos geografiškai yra taip arti viena kitos. Čia galima pamatyti ir kalnų masyvus, ir dykumų kaitrą, ir atogrąžų miškus… Kol kitur žmonės dreba iš šalčio, čia galima šildytis saulėje ir žiūrėti į sniegu dengtas kalnų viršūnes. O salos sostinėje Las Palmas rasite viską, ką galima įsivaizduoti.

Gran Kanarijos žemėlapis >

ORAI

Kai Lietuvoje žiemą nosį spaudžia -20°C šaltis, Gran Kanarija gali pasigirti malonia pavasariška 18°C šiluma. Čia sausis, vasaris laikomi šalčiausiais mėnesiais. Nors tokia temperatūra atrodo visai priimtina, pasipliuškenti vandenyje vargu ar patiks. Žiemą vandens temperatūra siekia apie 13°C. Karščiausi mėnesiai – maždaug nuo birželio iki lapkričio. Šilčiausios dienos metuose yra rugsėjo pradžioje. Todėl poilsiautojai dar du mėnesius gali mėgautis Gran Kanarija, šiltais saulėtais paplūdimiais, kritulių nedaug. Vidutinė oro temperatūra visą rugsėjo mėnesį yra 24,2°C (žemiausia 21,2°C, o didžiausia 27,1°C). Vidutinė temperatūra Atlanto vandenyne yra 23°C, tad maudytis galima drąsiai. Na o šiltas ir sausas oras – puiki priežastis pabėgti nuo rudeniškų orų.
Visuose 4* ir 5* viešbučiuose, kai kuriuose ir 3* viešbučiuose baseinai žiemos sezono metu yra šildomi. Baseino šildymas įjungiamas priklausomai nuo oro sąlygų ir viešbučio administracijos nustatytu laiku, dažniausiai spalio ar lapkričio mėnesį.

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 18 18 19 19 20 22 23 24 24 23 21 19
Vandens temperatūra
°C
14 13 14 15 18 21 24 26 24 22 18 16

KAIP ATVYKTI?

Iš Vilniaus ir Kauno oro uostų su avialinijų “Ryanair”, “Wizzair”, “Finnair” ir kt. pagalba Gran Kanarija pasiekiama tik netiesioginiais skrydžiais.

Ieškoti skrydžių į Gran Kanariją >

2014-2015 metų žiemos sezono metu vykdomi tiesioginiai užsakomieji reisai iš Vilniaus, tad galima užsisakyti ir vien tik bilietus.
Norintiems įsigyti pilną poilsinės kelionės paketą, kelionių organizatorius “Novaturas” rengia keliones į Gran Kanariją su tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus 2014-2015 m. žiemos sezono metu.
Norintys sutaupyti laiko ir pinigų į Gran Kanariją gali keliauti ir su Lenkijos kelionių organizatoriais iš Varšuvos.

Iš Las Palmas oro uosto
Iš oro uosto Gran Kanarijos miestelius galite pasiekti tiek išsinuomotu automobiliu, tiek užsisakę pervežimą, tiek pasinaudoję viešojo transporto paslaugomis.
60 autobusas: važiuoja 2 kartus per valandą maršrutu Las Palmas oro uostas – Las Palmas. Bilieto kaina 2,30 EUR.
66 autobusas: veža į Maspalomas miestą (4,05 EUR), į paplūdimį Playa del Inglés (3,50 EUR), Bahía Feliz/Morro Besudo (2,75 EUR).
90 autobusas: važiuoja maršrutu Las Palmas oro uostas – Telde – Maspalomas. Norėdami važiuoti iki Maspalomas, sumokėsite 4,05 EUR, į Telde 1,45 EUR, Arguineguín – 4,95 EUR, Playa del Inglés – 3,50 EUR, Bahía Feliz/Morro Besudo – 2,75 EUR. Autobusas važiuoja maždaug kas valandą.
91 autobusas: važiuoja maršrutu Las Palmas oro uostas – Las Palmas – Playa del Cura. Bilietų kainos: Las Palmas de Gran Canaria (San Telmo) 2,30 EUR, Arguineguín 4,95 EUR, Patalavaca 5,25 EUR, Puerto Rico 5,45 EUR.
5 autobusas jungia oro uostą, Las Palmas miestą ir turistų pamėgtą Maspalomas. Tai naktinis autobusas, važiuojantis nuo 21 val. iki maždaug 5 val. ryto. Tad jei turite naktinį skrydį arba norite pasižvalgyti po apylinkes naktį – neprapulsite. Autobusai kursuoja maždaug kas valandą.

TRANSPORTAS

Norėdami keliauti nepriklausomi nuo autobuso tvarkaraščių, galite rinktis taksi paslaugas arba išsinuomoti automobilį. Taksi darbo dieną nuo 6 iki 22 val. kilometro kaina ~0,55 EUR. Na o naktimis (nuo 22 iki 6 val.), savaitgaliais ir švenčių dienomis už kilometrą mokėsite ~0,63 EUR.
Be išvardintų transporto priemonių galima keliauti keltu iš Las Palmas uosto į kitas Kanarų salas (Lanzarote ir kt.). Pavyzdžiui, nuo Gran Kanarijos iki Tenerifės laivas plaukia ~ 2,5 val. į vieną pusę.

KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Las Canteras. Tai populiarus, banglentininkų pamėgtas paplūdimys Gran Kanarijoje, besitęsiantis apie 3 km. Prie paplūdimio yra barjerinis rifas, vadinamas La Barra, kuris ir sukelia bangas. Paplūdimį ir restoranų bei parduotuvių zoną skiria raudonų plytų kelias. Pailsėti ir nuo saulės kaitros atsipūsti užsukite į čia esančias kavinukes.
Maspalomas. Maspalomas kurortas garsus aukštos klasės viešbučiais bei didžiausiu golfo aikštynu saloje. Smėlėta pakrantė tęsiasi net 17 km. O 400 hektarų kopos sudaro nacionalinį parką. Čia galima tik vaikščioti arba joti kupranugariais. Joks automobilių eismas neleistinas. Būdami netoliese apsilankykite ir Faro de Maspalomas švyturyje. Išsiilgę pramogų gali leisti laiką salos didžiausiame vandens pramogų parke „Aqualand Maspalomas“, Palmitos parke ar laukinių vakarų teminiame parke „Sioux City“. Kurortas patiks ir pramogų ieškotojams, ir paplūdimių mėgėjams, ir poilsiautojams su šeimomis.
Playa del Ingles. Tai kurortas, kviečiantis į visą naktį besitęsiančias linksmybes. Gausu barų, naktinių klubų, viešbučių, prekybos centrų ir greitojo maisto užkandinių. Aktyvaus poilsio mėgėjai gali čiupti banglentes ir „gaudyti“ bangas, todėl nuobodžiauti čia tikrai neteks.
San Agustin kurortą patariama rinktis ieškantiems šiek tiek ramesnio poilsio. Šis tamsaus smėlio paplūdimys yra arčiausiai sostinės Las Palmas. Tai vieta, kur galima atsipalaiduoti, tačiau savaitgaliais šiek tiek jaučiamas šurmulys dėl atvykstančių netoliese gyvenančių vietinių. Be to, yra keletas puikių jūros gėrybių restoranų, kavinių, parduotuvių ir kazino visai netoli paplūdimio. Atvykti į šią vietą gana paprasta ir viršuoju transportu. Yra automobilių stovėjimo aikštelė.
Playa de las Alcaravaneras paplūdimys yra sostinėje Las Palmas. Rasti vietos pailsėti ant aukso spalvos smėlio nėra sunku, nesvarbu, kokią savaitės dieną čia apsilankysite. Čia galite žaisti tinklinį, plaukioti baidarėmis. Platus užkandinių, kavinių ir barų pasirinkimas. Autobusai į šį kurortą važiuoja iš daugelio pagrindinių kurortų, bilietai gana pigūs. Yra automobilių stovėjimo aikštelė.
Puerto Rico kurortas jums turi patikti, jei esate saulės kaitros mėgėjas. Pučia švelnus vėjas, jūra rami. Sezono metu nedideliame, bet gražiame paplūdimyje gausu saulėje besikaitinančių poilsiautojų. Puerto Rikas siūlo daug ir įvairios aktyvios veiklos vandenyje: buriavimą, nardymą, ekskursines keliones jachtomis stikliniu dugnu, delfinų stebėjimą ir dar daugiau pramogų. Jei atvykote su šeima, vaikai čia taip pat neliūdės – yra daug vaikų žaidimų aikštelių ant aukso spalvos smėlio.
Playa de Amadores. Jaukus paplūdimys poroms, ieškančioms romantikos, arba šeimoms, norinčioms ramumos. Vietos restoranai ir kavinės siūlo egzotiškų patiekalų iš jūros gėrybių.
Puerto de Mogan – į vakarus nutolęs kurortas ir vaizdingas uostas, žavingas žvejų kaimelis ir prašmatni atostogų vieta. Čia skaidrus vanduo, todėl poilsiautojai gali tyrinėti povandeninį pasaulį iš žvejybinių valčių. Vietoje yra gultai, skėčiai nuo saulės, kanojų ir vandens dviračių nuoma. Tai kurortas, siūlantis kokybę ir išskirtinumą tiems, kurie pavargo nuo šurmulio ir masės žmonių.
Gran Kanarijos karnavalas. Tai vienas seniausių karnavalų, iki šių dienų traukiantis turistų minias. Švenčiamas visoje Gran Kanarijos saloje, bet labiausiai šventiška atmosfera jaučiama sostinėje Las Palmas. Karnavalas vyksta kovo-vasario mėnesį ir trunka nuo dviejų iki trijų savaičių. Karnavalo metu vyksta įvairūs konkursai, gatvės muzikantų šou, o pabaigoje renkama karnavalo karalienė.
Palmitos parkas patiks ir mažiems, ir dideliems. Čia akį traukia žaliuojantis palmių slėnis, kuriame daugiau nei 200 paukščių rūšių, kaktusų sodai, drugelių namas, akvariumas ir t.t. Palmitos parkas gali pasigirti įvairiais atrakcionais, kuriems išbandyti prireiktų kelių valandų. Ypač rekomenduojamas šou, kurio metu ereliai, pelėdos ir sakalai sklando ore virš žmonių minios. Taip pat nepraleiskite šou, kurio metu papūgos atlieka nuostabius triukus – piešia, skaičiuoja iki dešimties ar net važiuoja mini dviračiais.
Mundo Aborigen parkas suteikia galimybę iš arčiau pažvelgti į priešistorinę ispanų kultūrą. Čia pamatysite vietinių gyventojų (guanče) ritualus, kasdienių darbų ruošą, socialinį gyvenimą. Tai lyg nedidelis archeologijos muziejus. Šis parkas vietos valdžios paskelbtas istorinės, socialinės ir kultūrinės reikšmės simboliu.
Sioux City – primenantis Amerikos laukinius vakarus parkas. Grojant vakarietiškai muzikai galite netikėtai patekti į susišaudymą ar banko apiplėšimą, žinoma, suvaidintą.
„Holiday World“ pramogų parkas populiarus tiek tarp vietinių gyventojų, tiek tarp turistų. Parke gausu svaiginančio aukščio atrakcionų, didžiausių Kanarų salose.
Buriavimas, kaitavimas. Pačios tinkamiausios vietos vandens sportui (burlentės, jėgos aitvarų sportas) yra Pozo Izquierdo (šalia San Agustino) ir Vargas (salos pietuose).
Paplūdimiuose skėčių ir gultų nuoma kainuoja ~5-7 EUR dienai už 2 gultus ir skėtį.
Gran Kanarija garsėja nudistų gausa. Nudistų gali pasitaikyti bet kur (kaip ir visose Kanarų salose), tačiau nudistų paplūdimiai yra atokiau nuo pačių populiariausių turistinių vietų.

VIRTUVĖ

Kanarų salų virtuvė į vieną sujungia tradicinius Ispanijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos receptus. Nors dauguma receptų atvežti iš Ispanijos, daug originalumo galima rasti ir Kanarų salų patiekaluose. Ispaniško maisto rasite daugelyje restoranų ir kurortinių viešbučių meniu. Vietinės virtuvės pagrindas yra daržovės, vaisiai ir žuvis. Mėsa daugiausia importuojama iš Ispanijos ar Pietų Amerikos.
Gran Kanarija yra dėkingoje klimato zonoje, todėl čia galima įsigyti šviežių ir nebrangių produktų. Akmens malimo miltai gofio, pagaminti iš kepintų miežių, kukurūzų ir kviečių – pagrindinis maistas besilaikantiems dietos. Iš gofio gaminami skanūs desertai – helado de gofio (gofio ledai) ir mus de gofio (gofio pudingas). Tipiškas desertas yra bienmesabe (“jis man skanus”), gaminamas iš migdolų, citrinų žievelės, cukraus ir kiaušinių. Taip pat verta paragauti papas arrugadas – bulvių su lupenomis, virtų sūriame vandenyje, arba vadinamų Kanarų bulvių. Conejo al samorejo – patiekalas iš triušienos ir pomidorų, puikiai derantis su papas arrugadas.
Jei mėgstate žuvį, paragaukite caldo de Pescado – žuvies sriubą – ir vieja sancochada – jūros karšio troškinį. Arba sancocho – troškinta žuvis, dažniausiai ešerys, su saldžiomis ir įprastomis bulvėmis. Taip pat populiarios šviežiai keptos sardinės. Išbandykite Ron Miel (medaus romą), kuris laikomas vietiniu delikatesu. Dauguma jį ragauja tiesiog vieną arba su ledu. Kiti mėgsta jo šiek tiek įsipilti į kavą. Šio romo galima rasti vietinėse parduotuvėse, daugelyje restoranų.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Gran Kanariją galioja tiek pasas, tiek asmens tapatybės kortelė.

Kalba. Valstybinė kalba – ispanų. Tačiau salų gyventojai turi „kanarietišką šneką“ (habla canaria) – tai kiek pakitusi ispanų kalba. Didesniuose miestuose ir kurortuose galima susikalbėti ir anglų kalba.

Valiuta. Vietinė valiuta yra euras (EUR). Patogu atsiskaityti kreditinėmis kortelėmis – jos priimamos beveik visuose prekybos centruose. Dauguma bankų paprastai dirba nuo pirmadienio iki penktadienio – 8.00-14.00 val.

Gintarė :