X

Traukiniu palei Viduržemio jūrą

Kelionė traukiniu nuo Pietų Ispanijos iki šiaurinės Adrijos pakrantės. Maršrutas puikiai tinka su 1 mėnesio trukmės InterRail Pass traukinio bilietu.

ALGECIRAS – RONDA – GRANADA – ALMERIA – ALICANTE – BARCELONA – PERPIGNAN – NARBONNE – MONTPELLIER – MARSEILLE – NICE – GENOA – PISA – ROMA – NAPLES – BARI – LECCE – RIMINI – RAVENNA – VENICE – TRIESTE.

Viduržemio jūra reiškia „viduryje žemės“ ir nuo civilizacijos pradžios ši jūra yra bendras apibrėžimas apibūdinant pakrantėse klestinčios kultūros elementus. Keliaudami iš Alchesiraso Pietų Ispanijoje iki Triesto Šiaurės Italijoje pamatysite, kokie skirtingi žmonės, kultūros ir elgesys yra susimaišę šioje unikalioje aplinkoje. Seksite saracėnų, graikų ir romėnų pėdsakais, būsite apsupti palmių, alyvuogių sodų, baltų paplūdimių ir visada ošiančios jūros. Tai vienas labiausiai saulėtų ir gražiausių žemės kampelių Europoje.

ISTORINIAI LOBIAI IR ŠIUOLAIKINIAI MALONUMAI ISPANIJOJE

Kelionę pradėkite traukiniu Ispanijos pietuose esančiame Alchesirase (Algeciras) ir keliaukite vienu gražiausių vaizdingų maršrutų Ispanijoje pro Guadiaro upės tarpeklius link Rondos. Rondos traukinių stotis įsikūrusi ne miesto centre, tačiau verta įveikti 20 minučių kelio pėsčiomis einant į kalną ir pasigrožėti vietos maurų architektūra ir didingu Puente Nuevo tiltu virš kvapą gniaužiančio tarpeklio.

Iš Rondos keliaujame į Almeriją – kelionė truks apie 7 valandas. Pakeliui stabtelėkite Granadoje, gal net ir su nakvyne – šis miestas ir nuostabūs Alhambros rūmai to verti. Toliau pravažiuosite Tabernaso dykumą – vieną iš kelių Europoje: pabandykite pastebėti miestą vaiduoklį, kuriame buvo filmuoti vesterno filmai. Almerija yra puikus uostamiestis su šiokiu tokiu istoriniu paveldu, kurį naudinga pamatyti. Tai puiki vieta padaryti pertrauką po kelionės ir pasimėgauti pajūrio miesto privalumais.

Į Kartacheną galite keliauti traukiniu per Alcazar de S. Juan (apie 10 valandų), arba važiuoti autobusu, vykstančiu pakrante 2 kartus per dieną tiesiogiai į Kartacheną per 3,5 valandos. Šis miestas, apsuptas senovinių sienų, buvo vienas svarbiausių jūrų uostų Ispanijoje dar XVI a. Čia yra daugybė įdomių archeologinių vietovių, išlikusių dar nuo 227 m. pr. Kr.

Kitoje stotelėje, Alikantėje, yra daug pagundų, įskaitant puikius paplūdimius ir istorinius kvartalus su gražiomis bažnyčiomis, baroko stiliaus namais, turgumis ir muziejais. Galite pasigrožėti miesto panorama užkopę į Benacatil kalną prie El Palmeral parko ir apsilankyti Santa Barbaros pilyje. Vakare pasivaikščiokite promenada pajūryje, pasimėgaukite ledais, paragaukite churros – šviežiai keptų saldžių pyragaičių su karštu šokoladu. Vakare būtinai pasilinksminkite naktiniuose klubuose, kuriuos rasite uosto krantinėje.

Iš Alikantės greituoju traukiniu vykite į Barseloną – Katalonijos sostinę – vieną įdomiausių ir dinamiškiausių miestų Europoje. Jo istorinė reikšmė Viduržemio jūroje priverčia sustoti ilgesniam laikui. Juk čia tiek daug įdomių lankytinų vietų.

VERDANTIS KULTŪRŲ KATILAS PRANCŪZIJOJE

Važiuodami traukiniu pro Pietų Prancūziją pakeliui iš Katalonijos į Italiją pravažiuosite Perpinjaną, Narboną (iš čia galite nuvažiuoti traukiniu į pilių miestą Karkasoną (Carcassonne) ir Monpeljė. Pastarasis yra jaukus universitetinis miestas su kosmopolitine atmosfera. Čia galite paragauti Viduržemio jūros virtuvės, Figuerolles kvartale už nedidelę kainą rasite net ir Šiaurės Afrikos tipinių patiekalų – kuskuso ar tajine. Vėliau regioniniu traukiniu iš Monpeljė nuvyksite į Marselį per 2 valandas.

Šimtus metų Marselis yra tarsi kunkuliuojantis įvairių kultūrų puodas. Su savo multikultūrine prigimtimi miestas traukia didele gama pramogų. Pasivaikščiokite po Corniche pajūrį arba Vieux uostą (senasis uostas), pasimėgaukite stebėdami parplaukusius žvejus, parduodančius jūros gėrybes tiesiai iš savo valčių Quai des Belges prieplaukoje. Paklaidžiokite po vieną spalvingiausių ir gyvybingiausių turgų Noailies, kuriame tvyro daugiau afrikietiška nei prancūziška atmosferą. Jei domitės architektūrą, nepraleiskite Le Corbusier‘o požeminio Unite d‘Habitation pastato.

Kita stotelė – Nica – vienas mieliausių miestų Prancūzijos Žydrojoje pakrantėje dėl palmių, gėlių, promenadų ir puikaus klimato Europoje. Visa tai įrėmina mėlyna jūra ir žydras dangus. Mažų gatvių labirintas Vieux (senojoje) Nicoje turtingas ryškių spalvų gėlėmis ir vaisių turgumi Cours Saleya pėsčiųjų zonoje. Pasivaikščiokite po pilies kalvą (Castle Hill) stebėdami stulbinančią miesto panoramą. Nicos paplūdimiai yra gana siauri ir akmenuoti, todėl gali būti nemalonu tiems, kurie pirmenybę teikia smėlėtiems paplūdimiams. Ieškant smėlėtų paplūdimių pravartu sustoti Antibe, Canese ar Vilenfranče. Jei turite laiko, pasimėgaukite vaizdingu maršrutu įsėdę į siauruką (taikoma 50% nuolaida su InterRail Pass traukinio bilietą) važiuojant link Digne Les Bains – vietinės levandų prekybos sostinės (kelionė trunka apie 3 valandas).

KLASIKINIAI JŪROS UOSTAI IR KERINTYS KAIMAI ŠIAURĖS ITALIJOJE

Kelionė traukiniu iš Nicos į Italijos miestą Genują palei Ligūrijos jūros pakrantę gana lėta, tačiau taip galima ilgiau pasimėgauti unikaliu jūros kraštovaizdžiu vienoje pusėje ir iškylančiais kalnais kitoje. Genujos istorija turi ypatingai stiprų ryšį su jūra: viduramžiais miestas buvo viena iš Italijos „laivybos respublikų“ (kartu su Venecija, Piza ir Amalfi) ir dabar yra Italijos pagrindinis uostas.

Nepaisant industrinių aspektų, Kolumbo gimtinė yra graži vieta, kurioje galima praleisti visą dieną. Senajame uoste rasite švyturį, didžiausią akvariumą Europoje, jūrų muziejų Galata Museo del mare, kur sužinosite daugiau apie ryšius tarp žmogaus ir jūros. Senamiestyje, esančiame už prieplaukos, paragaukite focaccia – alyvuogių aliejumi ir druską pagardintos gardžios ir sočios duonos. Tyrinėdami tipinius Ligūrijos žvejų kaimelius, aplankykite Boccadasse kvartalą (jį pasieksite vykdami tipiniu Creuza de ma keliuku į uostamiestį). Norėdami mėgautis jūros malonumais galite vykti į Nervi kvartalą (yra autobuso sustojimas), arba tęskite kelionę į rytus link Portofino arba Paragi kaimų. Jie abu gali būti pasiekiami iš Santa Margarita Ligure stoties.

Tęskite kelionę su InterRail Pass ir vykite į žymų Cinque Terre regioną, kurį sudaro penki kerinčio grožio miesteliai, išsidėstę palei uolėtą pakrantę – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ir Riomaggiore. Stačiose kalvose tarp kaimų auginamos vynuogės, alyvuogių sodai. Šis pakrantės ruožas yra apsaugotas kaip nacionalinis parkas. Iš čia traukite į Pizą.

Piza, garsi pasvirusiu bokštu, buvo turtinga jūrų respublika. Šiame pakrantės mieste yra unikali „Roman Ships“ archeologinė vieta, kur pamatysite daug puikiai išsaugotų antikinių medinių laivų.

Iš Pizos maršrutas tęsiasi pakrante pro Livorno – šis regionas su gražiais pajūrio vaizdais yra populiari atostogų vieta.

PIETINĖS ITALIJOS ŽAVESYS

Kad pasiektumėte Neapolį (nuo Pizos ~ 6,5 val. kelio traukiniu), reikia sėsti į traukinį, vykstantį į Romą (ne į Florenciją) – taip galėsite keliauti palei Tirėnų jūros pakrantę.

Neapolis – tarsi atskiras savitas pasaulis. Istoriją ir didybę pamatysite miesto Katedroje, Capodimonte muziejuje, Karališkuose rūmuose. Visur tvyrantis religinis atsidavimas San Januarijui (Neapolio globėjui) akivaizdžiai kontrastuoja su miesto modernumu, beprotišku transporto eismu ir greitu gyvenimo ritmu. Turtai ir skurdas, kilni kultūra ir populiarios šiuolaikinės tradicijos susiduria ir egzistuoja kartu šalia viena kitos šiame mieste. Tikriausiai jis vienas iš chaotiškiausių ir vis dar šarmingiausių miestų Europoje.

Keliaujant iš Castel Sant‘Elmo tvirtovės (išvykstant iš Montesanto stoties) kvapą gniauš Neapolio įlankos panorama su Vezuvijaus ugnikalniu fone. Vietinių pasiklauskite, kur yra Spaccanapoli – buvęs romėnų kelias, skersai nusitiesiantis per senamiesčio centrą. Pasivaikščiokite siauromis šio senamiesčio gatvelėmis su senais pastatais ir entuziastingais prekybininkais. Čia puiki vieta paragauti tikros neapolietiškos picos.

Iš Neapolio pajudėsite į priešingą Italijos pakrantės pusę ir pasisveikinsite su Adrijos jūra. Norint įveikti Italijos bato formos pusiasalį nuo vienos pakrantės iki kitos laukia nelengvas kelias – Apulijos regiono, kuris atrodo kaip to bato kulnas, sostinę Barį pasieksite per mažiausiai 4 valandas. Šis nuostabus regionas su autentiškais kaimais, javų laukais ir senais alyvmedžiais sudaro gražius peizažus Italijos pakrantes. Pačioje to bato kulno apačioje vietiniu traukiniu FSE (Ferrovie del Sud Est; tačiau jame InterRail Pass bilietas negalioja) keliaukite į Salento regioną, gražų barokinį Lečė miestą. Tikrai sužavės unikali Katedra saulės apšviestoje aikštėje bei Santa Croce bazilika. Iš Lečės vietiniais traukiniais ir autobusais gali nuvykti iki geriausių Salento vietų: Otranto, Porto Badisco, Porto Cesarei ir Gagliano del Capo su neįtikėtinai švariomis ir skaidraus vandens pakrantėmis. Kai kuriuose kaimuose vis dar kalbama graikų kalba ir krante vis dar stovi antikiniai gynybiniai bokštai, kurie primena apie laikus, kada užpuolikai saracėnai buvo labai dažni svečiai.

ITALIJOS RIVJERA LINK VENECIJOS

Lečės ir Bario keli traukiniai važiuoja link šiaurės palei Adrijos pakrantę. Rivjeros ruožas nuo Pesaro iki Ravenos yra vienas ištisas pajūrio kurortas, siūlantis kokybiškas paslaugas už gerą kainą. Riminis yra neginčytina šios zonos sostinė, ypač jei esate nusiteikę aktyvioms, o ne pasyvioms pramogoms.
Ravena yra 2,5 valandos kelio į šiaurę nuo Riminio. Miestas didžiuojasi plačia pėsčiųjų zona, ankstyvosios krikščionybės paminklų gausa ir bizantiniais meno darbais – VI a. mozaikomis San‘tApollinare Nuovo bažnyčioje.

Na, o po Ravenos – į Veneciją vienu romantiškiausių kelių Europoje, nes traukinys rieda per tiltą, jungiantį Veneciją su žemynu. Išėję iš Venecijos S. Lucia stoties pateksite į magišką pasaulį iš nuostabių tiltų, pastatų ir nesuskaičiuojamų kanalų su gondolomis, persimaišiusių kultūrų atspindžių ne tik vandenyje, bet ir tiesiog ore. Įsigykite gerą žemėlapį, nes teks susiplanuoti kelią per žavingas Venecijos gatves ir alėjas. Arba leiskite sau pasiklysti – iš salos toli nenuklysite :)

Norėdami paragauti kasdieninio Venecijos gyvenimo, susiruoškite į rytinį pasivaikščiojimą: aplankykite vietines turgavietes Sottoportego de I‘Erbaria aikštėje netoli Rialto tilto. Vėlai vakare, kai turgūs jau nedirba, tai populiari vieta, kur būriuojasi jaunimas.

Nakvynė Venecijoje yra gana brangi, o pigesnį apgyvendinimą rasite netoli Mestre stoties žemyninėje dalyje. Užtruksite tik 10 minučių važiuodami traukiniu į Santa Lucia stotį istoriniame miesto centre. Kita vertus, nubusti Venecijoje yra nuostabu!

Prireiks nemažai išlaidų ir norint išsinuomoti gondolą. Tačiau jei vis tik geidžiate šios romantiškos pramogos, ieškokite didžiųjų gondolų, kuriomis plukdinami vietiniai gyventojai, kad galėtų kirsti didžiuosius kanalus. Tai kainuoja tik 50 euro centų (ieškokite ženklo „traghetto“).

Redentore diena. Koks pasaulio miestas surengia didžiausią vakarėlį, kad atšvęstų maro, siautėjusio 1577 metais, pabaigą? Tai Venecija! Trečiąjį liepos šeštadienį Venecijos gyventojai anksti keliasi, eina į iškylą aikštėje prie San Marco vandenų, kur tūkstančiai valčių – nuo pačių mažiausių iki didelių – plukdo saulėje besideginančius keleivius, kurie švenčia visi kartu – lyg būdami seni draugai. Ilgas pontoninis tiltas tęsiasi iki Giudecca kanalo, kad leistų bažnytinei procesijai pasiekti Redentore bažnyčią. Naktį, visos valtys spalvotai apšviečiamos, kol laukiama pritrenkiančio 45 minučių fejerverkų šou.

Priklausomai nuo to, kurį traukinį pasirinksite, iš Venecijos į Triestą taip pat galite keliauti pajūriu arba per gražų Friulio regioną. Triestas, prisiglaudęs tarp kalvų ir jūros, netoli ribų su Kroatija ir Slovėnija, kadaise buvo pagrindinis Austrijos imperijos uostas ir pagrindinė Italijos, Vokietijos ir slavų kultūrų kryžkelė. Šis tarptautinis mišinys vis dar jaučiamas daugybėje tradicinių valgių. Jei norėtumėte dieną praleisti besidegindami saulėje, sėskite į autobusą ar keltą link Muggia, kur visada pilna vietinių, besimėgaujančių jūros malonumais.

Gintarė :