X

William Tell Express – kelionė traukiniu ir laivu

William Tell Express – tai vienas iš penkių geriausių geležinkelio maršrutų Šveicarijoje. Jis populiarus, nes jungia kruizą Lucerne ežeru ir kelionę traukiniu per Gotthard perėją. Ekskursija po Šveicarijos istorinius regionus – Lucerne ir Bellinzona Ticino – galima ištisus metus. Iš Bellinzona dažniausiai keliautojai vyksta į kurortinius kaimelius Lugano arba Locarno.


Lucerna jau ilgą laiką mėgiama lankytojų, nes miestas įsikūręs ant upės ir ežero krantų. Freskomis išpuoštus Lucerne miestelio namus supa akmenuotos gatvelės, aikštės pripildytos nuostabių, elegantiškų parduotuvių, išsidėsčiusių už upės River Reuss krantų. Miestas tarsi ekskursijų kalnuotomis vietovėmis – Rigi, Pilatus ir Titlis viršūnėmis – tinklas. Čia buvo Šveicarijos Konfederacijos pradžia, kurioje legendinis William‘as Tell‘is suvienijo šalį. Šis istorinis regionas, kur ežere išsirikiavę laivai ir didingi senamadiški rąstiniai garlaiviai, pamėgtas ne tik turistų, bet ir vietinių gyventojų. Lucerne ežeras skalauja Vitznau, Weggis, Gersau, Brunnen, Altdorf, Burgenstock ir kitų istorinių bei vaizdingų miestelių krantus.Turistai dažnai išlaipinami Rutli pievoje (Rutli Meadow), kur trys originalūs Šveicarijos kantonai (valstybės) Uri, Schwyz ir Unterwalden suvienyti daugiau kaip prieš 720 metų.William Tell Express maršrute laukia dviejų su puse valandos kelionė garlaiviu. Pirmąją kelionės dalį, kol plaukiate pro prašmatnias ganyklas, romantiškus vasarnamius, mišku apaugusias kalvas ir kvapą gniaužiančias kalnų viršūnes, siūlomas skanus tradicinis Šveicarijos maistas. Keliomis kalbomis gidas paaiškina svarbius Šveicarijos orientyrus, pasakoja William‘o Tell‘io istoriją ir supažindina, kaip jis tapo nacionaliniu Šveicarijos didvyriu.

Kai laivas pasiekia Fluelen prieplauką, tolimesnė kelionė vyksta traukiniu. Traukinių ir valčių maršrutai sinchronizuoti, todėl pereinant iš laivo į traukinį laukti beveik nereikia. Lucerne oras dažniausiai debesuotas ir lietingas, tačiau traukiniui kylant iš Gotthard Ticino oras tampa gražus, saulėtas ir šiltas.

Inžinerinis stebuklas – traukinys rieda vingiuojančiais tuneliais į Goschenen. Iš čia jiss vyksta į Leventina slėnį, žavintį įspūdingais kriokliais, Console tiltu ir akiai mielu kaimo kraštovaizdžiu.

Traukinys sustoja Bellinzona, kur keleiviai gali pasirinkti kelionę toliau į Lugano miestą ežeru arba į Locarno miestą – Lake Maggiore ežeru. Jei tik turėsite laiko, aplankykite Bellinzona, kur tris pilių pakopas jungia masyvi siena.

Kai traukinys vyksta iš Fluelen, laukia viena iš aukščiausių kelionių. Keri nuostabūs vaizdai, kai traukinys palaipsniui kyla į Gotthard. Keleiviai mato Wassen koplyčią, kuri laikoma orientyru nuo pat geležinkelio atidarymo. Koplyčia populiari dėl to, kad vykstant traukiniu galima stebėti ją iš įvairaus atstumo. Vos pravažiavus tamsiu tuneliu ką tik iš toli matytą miniatiūrinę koplyčią išvystate natūralaus dydžio. Keliaujant atsiveria nuostabus Wassen kraštovaizdis. Miestelis įsikūręs tarp kalnų. Jau šimtmečiais Wassen miestelis yra pravažiuojančių keliautojų sustojimo vieta.

Tie, kurie nenori vykti William Tell Express panoraminiu traukiniu ir garlaiviu, Šveicarijos keliavimo tinklas Swiss Travel System siūlo traukinių ir laivų maršrutą, kuriuo galima naudotis nemokamai, turint Swiss Pass.

Plačiau apie Swiss Pass skaitykite ČIA.

Žiūrėkite videoreportažą iš kelionės William Tell Express maršrutu.

Daugiau informacijos apie traukinių bilietus ir pasus jums suteiks „Zigzag Travel“ konsultantai.

Gintarė :