X

Vyno keliais Moravijoje (Čekija)

Ko gero kiekvienas iš mūsų yra girdėjęs apie tai, kad skaniausias ir pigiausias alus yra Čekijoje. Kita vertus, nedaugelis žino, kad Čekijoje gaminamas kokybiškas vynas. Jaučiame pareigą Jus supažindinti su vietovėmis, kuriose labiausiai atsiskleidžia Čekijos vynininkystės tradicijos, kur galima degustuoti ar įsigyti vietinės gamybos vynų bei susipažinti su senovės vynininkystės tradicijomis. Svarbu žinoti tai, kad Moravija yra Čekijos regionas, kuris turi savas vyno gaminimo tradicijas. Moravijoje yra apie 96% visų registruotų Čekijos vynuogynų ir bendras jų plotas apima 18 000 ha plotą.

Moravijos vyno regionai suskirstyti į 4 vyno subregionus

Znojmo sub-region
Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) vynuogių įvairovė labiausiai atspindi Znojmo tradicijas. Čia auga daug aromatinių vynuogių (Müller Thurgau, Sauvignon, Riesling ir Pálava). Labai garsus Šobes vynuogynas upės Dyje vingyje. Vienas iš aukščiausios kokybės vynuogynų Europoje driekiasi per Podyjí nacionalinį parką. Vaikštant po Znojmo savarankiškai būtinai aplankykite 30 km ilgio požeminius vyno rūsius. Tai leis pajusti Viduramžių dvasią. Vertėtų apžvelgti didelius vyno rūsius, įrengtus buvusiame vienuolyne Loucký klášteř bei romantiškus likučius gotiško vienuolyno Rosa Coeli Dolní Kounice.

Velké Pavlovice
Velké Pavlovice vyno subregionas yra centrinėje Moravijos regiono dalyje. Šiame subregione vynas sodrios raudonos spalvos. Nepraleiskite kelionės į požeminius rūsius po Čejkovice tvirtovę, kuri buvo pastatyta XIII a. Aplankykite vyndarystės parodą Renesanso stiliaus rūsiuose U Synků in Hustopeče arba vaizdingą pasagos formos koloniją Pod Strážním kopcem in Vrbice. Norėdami smagiai praleisti laiką galite aplankyti laisvą federalinę respubliką Kraví hora Bořetice.

Slovácko sub-region
Slovácku vyno subregionas yra rytinėje Moravijos dalyje. Vietinės gamybos vyno pasirinkimas didžiulis. Įspūdingas Slovácku folkloras, liaudies dainos, liaudies kostiumai, šokiai bei rankų darbo gaminiai. Lauko muziejuje Strážnice jūs atrasite unikalią su vynu susijusių pastatų kolekciją. Mutěnice yra didžiulė vyno rūsio kolonija, kurių fasadai išpuošti liaudies tapyba su Slovácku ornamentika. Kita nepamirštama kelionė – pasivaikščiojimas po istorinius vyno rūsius Petrovas-Plže arba Blatnice pod svatým Antonínkem.

Mikulov sub-region
Mikulov (apie 55 km nuo Brno) įsikūręs Čekijos ir Austrijos pasienyje. Mikulov žavi turistus savo pasakiško miestelio atmosfera ir Pietų Moravijos senomis vyndarystės tradicijomis, su kuriomis galima susipažinti daugelyje vyno rūsių. Čia kiekvieną rudenį vyksta vyno festivaliai. Mikulove turistų laukia barokinė pilis su vyndarystės ekspozicija. Pilies rūsyje yra milžiniška 101 081 litrų (135 000 vyno butelių) vyno statinė. Tai viena didžiausių vyno statinių Europoje, padaryta 1643 m. Bet kada galite sustoti ir paragauti vyno Novosedly netoli Mikulov. Jūsų laukia visa eilė kokybiškų, autentiškų vynų. Patogu tai, kad Mikulov regione yra specialūs ilgos distancijos dviračių maršrutai ir trumpesni vyno takai. Trys svarbiausios trasos: Greenways Praha – Viena, Gintaro ir Moravijos vynų takai. Trumpesni vynuogininkystės maršrutai: Moravian Wine Trail, Mikulov Wine Trail, Valtice Wine Trail.

Plačiau apie žymesnius vynininkystės miestus ir vyno rūsius

Palava. Nuo Svaty Kopeček kalno (363 m) atsiveria įspūdinga Mikulovo ir Palavos rezervato panorama. Ant šio kalno įsikūrusi Šv. Sebastiano bažnyčia tapo piligrimystės vieta. Palava – tai saugoma gamtos teritorija ir biosferos rezervatas, kuris 1986 m. įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Šis regionas itin patrauklus tiems, kurie mėgsta aktyviai leisti laiką. Specialiai paruoštais ir pažymėtais „vyno takais“ galima keliauti dviračiais, aplankant nuostabaus grožio vynininkystės vietoves bei įspūdingus Palavos gamtos kampelius. Ant Děvín šlaitų – aukščiausio Palavos kalno yra didelis vynuogynas.

Velehrad. Velehrad (apie 30 km nuo Zlino) žinomas kaip populiariausia piligrimų vietovė. Manoma, kad būtent čia buvo pirmojo Didžiosios Moravijos arkivyskupo Šv. Metodijaus rezidencija. Teigiama, kad Velehrade mirė Šv. Metodijus, tačiau iki šiol niekas nežino tikslios jo kapo vietos. Galima aplankyti garsią baziliką – nacionalinį kultūros paveldo objektą. Yra galimybė degustuoti vyną Velehrad rūsiuose. Svarbus faktas, kad 1990 m. popiežius Jonas Paulius II padovanojo bazilikai „Aukso rožę“ (tik kelios bazilikos yra gavusios šią garbę).

Petrov – Plže seniausių vyno rūšių kompleksas. Tie, kurie norėtų labiau susipažinti su tradicine vyno rūsių architektūra, gali aplankyti vieną seniausių vyno rūsių kompleksų Čekijoje – Petrov-Plže. Baltos ir mėlynos spalvos maži pastatai, papuošti ornamentais, yra puikus Slovacko regiono liaudies architekūros pavyzdys. Petrov – Plže yra 14 km nuo Hodonin, netoli Slovakijos sienos.

Čejkovice – Templar vyno rūsys. Istorinis XIII a. Templar riterių vyno rūsys Čejkovice miestelyje (apie 32 km nuo Mikulovo) siūlo lankytojams vyno degustacijas ir apsilankymą istoriniuose vyno rūsiuose. Ekskursijų laikas – tik pagal išankstinį susitarimą. Svečių laukia jauki vyninė, kur galima pasėdėti prie vyno taurės, pavakarienauti, paklausyti cimbolų muzikos.

Valtice – Čekijos vyno sostinė. Mažas Valtice miestelis dažnai vadinamas Čekijos vyno sostine. Lednice – Valtice arealas – UNESCO paveldo šedevras. Valtice rūmuose įsteigtas Čekijos Respublikos vyno salonas, kur galima daugiau sužinoti apie Moravijos vynų rūsius ir vyndarystę Čekijoje.
Be Valtice rūmų verta nusileisti į unikalius XIII a. Valtice miesto požemius. Lankytojai turi galimybę aplankyti 6–12 m. gylyje 760 m. ilgio požemių vyno rūsius, požemių koridorių bei tunelių labirintus, kur dažnai organizuojamos vyno degustacijos, kuriose gali dalyvauti netgi 300 asmenų. Valtice požemiai atidaryti lankytojams visus metus. Patogu tai, kad pilies teritorija yra netoli Austrijos sienos ir lengvai pasiekiama traukiniu.

Vyno daryklų muziejai

Město Bzenec. Muziejus įsikūręs bibliotekos pastato pirmąjame aukšte. Originalios kolekcijos muziejuje pateikiami eksponatai apie visuomenės gyvenimą ir vyną.
Adresas: Město Bzenec, Nám. Svobody 73, 696 81 Bzenec

Strážnice muziejus atidarytas nuo 1981 m. Išskiriamos šios sritys: Moravijos Kopanice, Luhačovice Zálesí, Horňácka. Be to, yra vandens, vynuogininkystės pastatai ir pievų ūkis. Muziejus labai unikalus. Čia galima susipažinti su liaudies architektūra, žmonių gyvenimo atskiruose regionuose istorija, vynininkystės tradicijomis. Tai vienintelė tokio pobūdžio ekspozicija Čekijos Respublikoje. Sezono metu vyksta teminiai renginiai, susipažindinimas su liaudies amatais, tradicijomis ir papročiais.
Adresas: Národní ústav lidové kultury, Zámek č. 672 696 62 Strážnice

Muzeum zahradnictví, vinařství a životního prostředí. Sodininkystės, vynuogininkystės ir žemės ūkio muziejus Prahoje. Pagrindinis dėmesys skiriamas augalų auginimui ir aplinkosaugos problemų klausimams.

Stálá vinařská expozice. Viename rūsyje eksponuojami įrašai apie vyndarius ir jų darbą. Likusiose saugyklose įrengtos kabinos, kuriose eksponuojami vyno pavyzdžiai visų registruotų vynuogių augintojų Velkopavlovicka vyno regione. Galima degustuoti vyną ir gauti išsamią informaciją apie kiekvieną vynuogių veislę, auginamą šalyje.
Adresas: Dukelské aikštė, Hustopeče miestas, Velkopavlovická

Muzeum obce Kobylí. Muziejus atidarytas 1997 m. Šiuo metu galite peržiūrėti eksponatus senovės kaimo tematika, susipažinti su įdomiais istoriniais įvykiais. Kitoje parodos dalyje pamatysite šventinius ir kasdieninius kostiumus. Matysite, kaip atrodė valstiečių kambariai, virtuvė su originaliais baldais, kaip spindi lubos. Parodoje rasite pirminius žemės ūkio, staliaus bei kalvio įrankius. Pirmame aukšte yra parodų salė, kur vyksta įvairios kasmetinės parodos. Kieme eksponuojami originalūs vagonai, žemės ūkio mašinos ir įranga, naudojama žemės ūkyje ir vynuogynuose. 2004 m. muziejaus rūsys buvo renovuotas. Čia vyksta vyno paroda, atskleidžiama vyno istorija ir įrengtas vyno baras.
Adresas: Kobylí na Moravě, Kobylí miestas, Velkopavlovická.

Muzeum vinařství a bednářství – Loucký klášter. Vienuolynas įkurtas 1190 m. Šimtmečiais vienuolynas buvo dvasinio, meno ir ekonominio gyvenimo centras. Šiandien tai vyno gamykla ir muziejus. Lankytojai galės sužinoti daugiau apie vyno turizmą. Yra vyno parduotuvė ir galerija.
Adresas: Loucký vienuolynas, Znojmo
Iki lapkričio vykdomi teminiai turai per Znojmo regiono vynuogynus. Turų tikslas, supažindinti turistus su vynuogių auginimo ir brandinimo subtilybėmis, pasivaikščiojimas po vyno rūsius, maisto degustavimas, vietinės istorijos pažinimas, mėgavimasis kraštovaizdžiu.
Adresas: Znovín Znojmo, a. s. Šatov 404

Regionální muzeum Mělník. 1999 m. miesto centre, šalia Rotušės, buvusio vienuolyno pastate įsikūręs regioninis muziejus Mělník. Po pastatu yra gotikiniai rūsiai – muziejus, kuriame vyksta vyno degustacijos. Turistai gali ragauti kokybišką šių rūšių čekišką vyną: Mělníka, Roudnice nad Labem, Litoměřic, Velkých Žernosek a Chrámců. Muziejuje veikia jauki autentiška kavinė. Pagrindiniame muziejaus pastate veikia paroda. Viduramžio rūsiuose galima išvysti vyno ekspozicijas, susipažinti, kaip atrodė viduramžių miestas, pamatyti priešistorės, viduramžių ir modernių laikų keramikos dirbinių, pasigrožėti senovišku XIX ir XX a. Meštiansky namų interjeru, architektūra ir kita.
Adresas: Míru, Mělník

Salon vín České republiky. Didžiausias ir pestižiškiausias vyno salonas Čekijos Respublikoje. Degustatorių komisija išrinko 100 geriausių vynų, kuriuos galima paragauti tik Valtice pilies rūsiuose. Nuo kovo iki kitų metų sausio lankytojai turi išskirtinę galimybę paragauti geriausių vynų ir sužinoti informaciją apie degustuojamus vynus bei kitus vyninius produktus. Yra galimybė rengti konferencijas ar verslo mokymus.
Adresas: Zámek, Valtice

Vinný sklep U Petra. 1873 m. pastatytame vyno rūsyje vyksta nuolatinė vyno paroda, kurioje galima išvysti senųjų vynų ekspoziciją ir sužinoti vynuogininkystės istoriją Kyjov ir jo apylinkėse. Galima vyno iš Moravijos vynuogynų degustacija bei vyno gaminių įsigijimas. Teikiama apgyvendinimo paslauga.
Adresas: U sklepů (Šištót), Kyjov, Slovácká

Susigundėte paragauti čekiško vyno? Tikrai verta. Pateikta informacija Jums padės nepasiklysti tarp čekiško vyno degustavimo vietų, o kelionės bilietus į Čekiją greitai ir patogiai galite įsigyti http://www.zigzag.lt/ arba pasiteiravę „Zigzag Travel“ konsultantų. Skanaus Jums vyno degustavimo ;)

Gintarė :