X

Vaizdingiausi maršrutai keliaujant traukiniu

Nuostabiausi vaizdai tiesiai pro traukinio langą. Išbandyk šį maršrutą su 22 dienų galiojimo InterRail Global Pass bilietu.

 

 

 

 

Dresden – Prague – Olomouc – Kosice – Balatonszentgyorgy – Balatonakarattya – Gloggnitz – Murzzuschlag – Stainach-Irnding – Attnang-Puchheim – Jesenine – Venine – Innsbruck – Bludenz – Lindau – Basel – Freiburg – Offenburg – Nimes – Clermont-Ferrand – Brussels – Luxemburg – Trier – Mainz

Ar gi ne puiku patogiai sėdint traukinyje susipažinti su šalimi ir gėrėtis puikiais vaizdais, plaukiančiais už lango. Snieguotos kalnų kepurės, tylūs upių slėniai, didingi miškai, kuriuose galite pamatyti laukinių miško gyvūnų, pavienės, pasislėpusios sodybos, žavingi kaimeliai ir dideli miestai. Visa tai atspindi šalių istoriją, tradicijas ir geografiją. Europa išraižyta tūkstančiais vaizdingiausių traukinių maršrutų, kurie atskleidžia beveik viską, ką tik reikia žinoti apie šalį vien tik žvelgiant pro langą.

Drezdenas – Praha

Kelionę pradėkite nuostabiame Vokietijos mieste – Drezdene. Čia sėskite į vieną iš daugybės traukinių, vykstančių į Prahą. Tik pajudėjus iš stoties atsiveria nenusakomo grožio panorama ir dangaus atspindžiai Elbės upės vandenyse. Pravažiavus Primos kaimą bėgiai įsilieja į Elbės slėnį ir tęsiasi palei upę iki Čekijos miesto Usti nab Laben. Vaizdingiausia maršruto dalis prasideda pravažiavus Bad Schandau, kur mažyčiai, spalvingi paupio kaimeliai atrodo tarsi nykštukiniai šalia Sachsise Schweiz nacionalinio parko masyvių uolų. Pamatysite upe plaukiančius kajakus arba prie meškerių besišnekučiuojančius žvejus. Milžiniškas, beveik apleistas žvalgybos bokštas, stovintis nuo šaltojo karo laikų, saugo Vokietijos – Čekijos sieną. Pravažiavus Usti dar kurį laiką keliausite palei upę, bet ties Lovosice nusuksite pro Šiaurės Bohemijos lygumas link Vltavos upės Melnike. Čia dar pasidžiaugsite nuostabiais upės peizažais, kol sustosite magiškoje Prahoje. O šiame mieste tikrai yra ką veikti dėl daugybės lankytinų vietų.

Iš Čekijos iki Slovakijos stogo

Prahoje sėskite į traukinį, važiuojantį į studentų miestą Olomouc. Iš ten galite pasirinkti vieną iš dviejų kelių į Ostrava. Vaizdingesnis ir įdomesnis kelias yra vykstant per Bruntala ir Opava. Kai tik pravažiuosite Hlubočky, traukinys vinguriuos per laukines, žalias ir kalnuotas vietoves, kurios, neskaitant spalvingų bažnyčių bokštų, paslapčiomis kyšančių tarp medžių viršūnių, atrodo nepaliestos žmogaus rankų. Už Krnov bėgiai tęsiasi šalia Lenkijos sienos iki Opava miesto, kur traukinys pasuka link pramoninio miesto Ostrava. Nors tai nėra pats patraukliausias Čekijos miestas, Ostrava – puiki vieta pernakvoti. Būtinai užsukite į gyvą Stodolni gatvę, kur apsilankyti kviečia net 60 skirtingų barų, klubų ir ištaigingų restoranų.

Kai esate pasiruošę pajudėti toliau, sėskite į traukinį, važiuojantį į Žilina, o čia persėskite į kitą traukinį, kuris vyksta tiesiai į Košice – taip kirsite šiaurinę Slovakijos dalį. Jei jums patiko Čekija, patiks ir Slovakija. Ši maža šalis yra tarsi gaivus gurkšnis, kažkas naujo, tačiau taip pat yra ir senos tautos namai kartu su ilgametėmis bei branginamomis tradicijomis. Čia greitai pajusite šalies miestelių ir kaimelių žavesį. Tačiau įstabiausia yra išsiskirianti gamta su nepaliestais miškais ir kalnais. Kelias į Košice driekiasi upių slėniais ir geležiniais tiltais per mažus ežerėlius bei džiugina vaizdingomis kalnų panoramomis. Iki Poprad miesto važiuosite šalia įstabių Tatrų viršūnių, dar vadinamų Slovakijos stogu. Jei norite išsamiau apžiūrėti kalnus ar net paslidinėti sezono metu, galite Poprad išlipti ir persėsti į kitą traukinį link Tatranska Lomnica, vėliau – į Stary Smokevec, Štrbske Pleso ir Štrba, iš kur grįšite į tiesioginį traukinį link Poprad. Tačiau jei neturite pakankamai laiko, galite keliauti iš Poprad į Stary Smokevec.

Balatono grožybės Vengrijoje

Būdami Košice, Slovakijos antrame pagal dydį mieste, galite sėsti į tiesioginį traukinį, vykstantį į Budapeštą, kuris yra vos už 3 valandų kelio. Kraštovaizdis vykstant šiuo maršrutu nėra toks vaizdingas, kaip vykstant kitais maršrutais, tačiau susipažinsite su gyvenimu Vengrijos lygumose patogiai sėdėdami traukinyje pakeliui į šalies sostinę. Pasigrožėję Budapeštu keliaukite į Balatonszentgyorgy. Kraštovaizdis staiga pakis, kuomet pasieksite Lepseny ir nuostabų Balatono ežerą, kuris yra didžiausias centrinėje Europoje. Išsilaipinę Balatonszentgyorgy galite persėsti į kitą traukinį, kuris palei vakarinę ežero pakrantę vyksta į Tapolca. Iš čia traukinys į Balatonakarattya užbaigs jūsų kelionę aplink didįjį ežerą. Šioje kelionės dalyje traukinys važiuoja žymiai arčiau ežero pakrantės. Tad galėsite iš arti stebėti laivus, valtis, katerius, tempiančius pramogautojus ant vandens slidžių. Šis traukinys vyksta per Budapeštą, kuriame galite sėsti į greitąjį traukinį, vykstantį į Vieną.

Inžinerijos ir gamtos stebuklai Austrijoje

Austrija – puiki šalis traukinių fanatikams. Jos kalnuota teritorija įkvėpė traukinių inžinierius neįmanoma paversti įmanoma. Daugybė Austrijos geležinkelio bėgių yra konstrukcijų šedevrai. Vienas iš jų – Semmering Bahn, besitęsiantis tarp Gloggnitz ir Murzzuschlag. Nutiesta XIX a. viduryje ši sudėtinga bėgių linija sujungia kalnus tuneliais ir viadukais – visa tai beveik tampa gamtos dalimi. UNESCO pripažino unikalius panaudotus metodus ir įtraukė Semmering Bahn į pasaulio paveldo sąrašą 1998 m. Semmering Bahn išskirtinumus įvertinsite keliaudami iš Vienos į Gloggnitz, ir iš čia pratęsę kelionę traukiniu į Murzzuschlag. Nuostabūs peizažai taip sužavės, jog pamiršite gudrių inžinerijos detalių paieškas, tačiau tikrai pastebėsite viadukus, užsimaskavusius tarp uolų plačioje Semmering perėjoje.

Iš Murzzuschlag jums prireiks vos dviejų valandų nusigauti į Stainach-Irdning stotį, kur prasideda kitas vaizdingas maršrutas: Salzkammergutbahn. Įsėskite į traukinį, vykstantį į Attnang-Puchheim, – pravažiuosite mielą Salzkammergut regioną su kalnais, ežerais ir gražiais tradiciniais kaimeliais. Pravažiuodami Obertraun stotį būtinai atkreipkite dėmesį į nuostabų Hallstatt miestą, apsuptą milžiniškų stačių skardžių, atsispindinčių krištoliniuose Hallstattersee ežero vandenyse.

Mažos Slovėnijos didis grožis

Atvykus į Lake Ebensee neįmanoma nepastebėti ryškaus akcento – spalvingos mažos bažnyčios pusiasalyje,  šalia masyvių uolų. Prie Attnang-Puchheim sėskite į traukinį, vykstantį link Villacho, – čia kirsite sieną į Slovakiją. Jesenice prasideda Transalpina linija, dar žinoma kaip Bohinj geležinkelio linija, kuri tęsiasi per Alpes iki Italijos sienos. Stulbinantys vaizdai prasideda tuomet, kai traukinys važiuoja pro įžymųjį Bledo ežerą. Kaip atvirukas atrodo nuostabi panorama: žalsvai melsvas ežero vanduo kontrastuoja su supančia aplinka, o vidury ežero – sala su nepaprasto grožio bažnyčia ir bokštu. Toliau rikiuojasi gražus Bohinj slėnis, įspūdingas Podbro tunelis, rami Bača upė ir slėnis kitoje jos pusėje. Kelionės pabaigoje laukia svaiginantis aukštas Solkan viadukas virš Soča upės. Tai ženklas, kad Nova Gorica ir Italija jau netoli.

Nuo lagūnų Italijoje iki kalnuotų peizažų Austrijoje

Iš Nova Goricos Slovėnijoje į Gorizia miestą Italijoje tiesioginių traukinių nėra. Šį kelią įveikti galite autobusu (jie važiuoja beveik kas valandą, išskyrus sekmadienius ir švenčių dienas). Gorizia stotyje sėskite į traukinį, vykstantį į Montfalcone miestą Adrijos jūros pakrantėje, kur galėsite persėsti į traukinį, vykstantį į Veneciją. Tai netrumpa kelionė, ji tęsiasi kelias valandas, tačiau yra viena geriausių traukinių linijų visoje Viduržemio jūros pakrantėje. Vaizdingiausia maršruto atkarpa prasideda atvykus į Veneciją, kur bėgiai driekiasi per tiltą virš Venecijos lagūnos.

Pasivaikščioję tarp Venecijos kanalų, traukite į Innsbruck (reikės persėsti į kitą traukinį Veronoje). Šis maršrutas taip pat priskiriamas prie įspūdingiausių: keliausite pro Trentino vynuogynus, Bolzaną, Isarco slėnį. Kraštovaizdį nuspalvins virš miškų iššokančios kalnų viršūnės, kur ne kur stovinčios pilys. Vos tik pasieksite Austrijos Tirolį, bijosite net sumirksėti, kad nepraleistumėte nuostabių kalnuotų peizažų, nubarstytų žaviais Tirolio namukais.

Insbrukas vertas atskiro apsilankymo, todėl praleiskite čia bent vieną dieną. Vėliau sėskite į traukinį, kuris vyksta Albergo linija į Bludenz. Tai kitas maršrutas, kuris turi puikių foto objektyvo vertų kadrų. Pavyzdžiui, pravažiavus Wiesberg pilį atsiveria nuostabi snieguotų viršukalnių panorama Langen stotyje. Važiuodami daugybe vingiuotų viadukų galėsite nufotografuoti traukinį, kuriame sėdite! Iš Bludenz keliaukite link Lindau. Važiuodami palei didžiulį Austrijos ežerą Constance kirsite Vokietijos sieną ir atvyksite į žavingą Lindau miestą. Iš čia važiuodami Bodenseegurtelbahn linija atvyksite į Radolfzell, persėsite į kitą traukinį, kuris Hochrheinbahn linija vyksta į Basel. Važiuodami palei Reino upę link Vokietijos kirsite Šveicarijos sieną tris kartus!

Vaizdingieji Prancūzijos regionai

Prancūzija taip pat turtinga vaizdingais maršrutais. Jais dažniausiai važiuoja TER regioniniai traukiniai, todėl vietų rezervacijos nebūtinos. Iš Strasbūro regioniniu traukiniu keliaukite piečiau – į Lioną. Pravažiavę Mulhouse pateksite į Elzaso regioną. Pravažiuosite per kalvotą Franche – Comte regioną, garsėjantį Comte sūriais, pro upes, kaimelius, žalias ganyklas, kuriose gausu besiganančių karvių. Lione persėskite į TER traukinį, Ronos paupiu vykstantį į Avinjoną.

Avinjone sėskite į vietinį traukinį, kuris vyksta į Nimes, kur prasideda nuostabus maršrutas į  Clermont-Ferrand. Pamirškite idiliškus žalius kraštovaizdžius, kuriuos matėte keliaudami per Prancūziją iki šiol. Dabar važiuosite pro įspūdingą centrinį Massif regioną, pasipuošusį uolėtais kalnais, žalumos lopinėliais ir į peizažą gražiai įsiliejančiais namukais. Pravažiuosite beveik 1000 tiltų ir dauguma jų atims žadą bežiūrint į atsiveriančius kanjonus.

Palei Beneliukso šalių ir Vokietijos upes

Iš Clermont – Ferrand į Paryžių dažnai važiuoja TGV greitieji traukiniai. O iš Paryžiaus į Briuselį kelionė su Thalys traukiniu tetrunka vos vieną valandą. Maršrutas nepasižymi ypatingais vaizdais, tačiau galite pavartyti žurnalus ar šiek tiek nusnausti nesijaudindami, kad praleisite ką nors įstabaus. Tačiau tolimesnė kelionė traukiniu iš Belgijos sostinės iki Liuksemburgo yra dieviško grožio. Važiuodami pro miškais apaugusius kalnus pastebėsite pasakiškus rūmus, kaimelius, ramius upių slėnius, Liuksemburgo miesto tvirtovę.

Iš Liuksemburgo traukiniai dažnai išvyksta į Trier – seniausią miestą Vokietijoje. Čia prasideda vienas puikiausių šalyje geležinkelių palei upę – Moselstrecke. Keliaudami palei Mosel upę į Koblenz miestą išvysite ant kalnų abiejose upės pusėse besidriekiančius senovinius vynuogynus, skaičiuojančius laiką dar nuo Romos laikų, aktyvų eismą upėje, gotišką pilį. Galbūt susiviliosite išlipti viename iš miestų pakeliui į Koblenz; ir ši mintis tikrai nėra bloga, nes galėsite paskanauti gardžių regiono vynų ir pažinti vietinį gyvenimą.

Iš Koblenz galite toliau tęsti paupio turą keliaudami link Mainz. Šįkart keliausite Linke Rheinstrecke linija palei Reino upę. Šį ruožą galima įveikti ir laivu. Plaukdami matysite abu upės krantus vienu metu, vynuogynais apsodintus kalnus ir mažus kaimelius, įsispraudusius tarp kalnų ir vandens tėkmės. Už St. Goar miestelio atkreipkite dėmesį į didelę stačią uolą Lorelei – pasakiškas vaizdas. Iš Mainz galite sėsti į traukinį, važiuojantį link Drezdeno ir čia ar kitame Vokietijos mieste užbaigti vaizdingą maršrutą traukiniu Centrinėje Europoje.

Gintarė :