X

Traukiniu per Alpių viršūnes

Aukštyn ir žemyn Alpių kalnais per 6 skirtingas šalis. Išbandykite šį maršrutą su 22 dienų InterRail Pass bilietu.

Nice – Ventimiglia – Cuneo – Turin – Chambery – Chamonix – Lausanne – Ženeva – Interlaken – Jungfraujoch – Luzern – Brig – Zermatt – Locarno – Lugano – Tirano – Chur – St. Moritz – Davos – Vaduz – Innsbruck – Bolzano – Malles – Bressanone – Vipiteno – Lienz – Bled-Jezero – Bohinjska Bistrica – Podbrdo – Most Na Soci – Nova Gorica – Gorizia – Trieste


Jeigu jums patinka ieškoti įkvėpimo gamtoje, jeigu jus žavi mažučiai traukiniai, važiuojantys spirale besisukančių kilpų bėgiais, jeigu jaučiate aistrą kalnų sportui – alpinizmui, slidinėjimui, snieglentėms ar pan., – tuomet šis maršrutas yra būtent jums.

Keliaudami iš Prancūzijos Rivjeros link Adrijos jūros traukiniu aplankysite nuostabius miestus ir kaimelius. Galėsite pasivaikščioti po gražiausius Europoje nacionalinius parkus su kvapą gniaužiančiais kalnų peizažais.

Mirguliuojančios baltos ir mėlynos Alpių gėlės, kalnų ožiai, kalnų švilpikai bei aukštai virš galvos praskrendantys ereliai nepalieka abejingų. Gal netgi priimsite iššūkį įkopti į vieną iš 82 viršukalnių, aukštesnių nei 4000 m., pro kurias keliausite. Aktyvaus poilsio mėgėjams kalnų žygiai paliks daugybę įspūdžių.

Būkite atsargūs! Kalnai gali būti itin pavojinga vieta, jeigu nebūsite pakankamai atidūs, tad suplanuokite tik tokias išvykas, kurios atitinka jūsų įgūdžius. Įsitikinkite, jog turite visą reikiamą įrangą, ir visuomet stebėkite oro pokyčius – kalnuose jis keičiasi itin greitai ir stipriai. Išnagrinėkite įvairiausius tinklalapius apie keliavimą Alpėse.

Pradėkime nuo Prancūzijos ir Italijos

Prancūzijos Rivjeroje esanti Nica – žavingas pajūrio miestas, kuriame galite pradėti šią neįtikėtiną kelionę. Jūsų laukia 45 minučių kelionė viena nuostabiausių Prancūzijos pakrančių iki Ventimilijos. Tai taškas, kur būsite ne tik dviejų šalių, bet ir geografiniame pasienyje, kur Viduržemio jūra banguoja Pietuose, o Apeninų kalnai kyla Šiaurėje. Iš čia galite keliauti vienu vaizdingiausių geležinkelio keliu Europoje į Cuneo miestelį: keturi spiraliniai tuneliai ir tiltai paverčia šį per pajūrio Alpes nutiestą geležinkelį tikru inžinerijos šedevru.

Cuneo yra mažytis miestelis, apsuptas kalnų. Stoties pastate jūs galite aplankyti unikalų geležinkelio muziejų (Museo ferroviario). Čia eksponuojama daugybė originalių detalių, kurios parodo įvairius geležinkelio gyvavimo laikotarpius nuo pat garvežių laikų. Nuo čia keliaukite į Turiną (Torino). Verta praleisti dieną ar dvi šiame dailiame mieste prie Po upės, kuris buvo pirmoji moderniosios Italijos sostinė! Be žavingų barų ir šokolado kavinukių, Turine yra daugybė įdomių vietų, kurias galima aplankyti – nuo antro pagal dydį pasaulyje Egipto muziejaus iki didžiojo automobilių muziejaus (šis miestas yra Fiat markės automobilių gimtinė). Norintiems pamatyti daugiau kultūros siūlome aplankyti Castello di Rivoli muziejų, kuriame eksponuojamos pačios geriausios šiuolaikinio meno kolekcijos Italijoje. Turine galite Sassi-Superga tramvajumi pakilti į 672 m aukštyje esančią Basilica di Superga bažnyčią – čia gėrėsitės puikia miesto panorama ir tobulu snieguotų Alpių fonu.

Kad nukeliautumėte iš Turino į Chamberį, turėsite išvykti iš Torino Porta Susa stoties (ją pasiekti galite traukiniu per 10 min. iš Torino Lingotto stoties). 3 val. kelionės metu į Chamberį jūs pravažiuosite Mont Cenis (kalnų kelią), o pusiaukelėje galite išlipti Modane miestelyje ir pasivaikščioti po De La Vanoise nacionalinį parką. Šis parkas savo rytine dalimi dalinasi su Italijos Gran Paradiso nacionaliniu parku. Susijungdami šie du parkai sukuria vieną didžiausių saugomos teritorijos plotą Europoje ir skirti unikalios ir trapios Alpių gamtos išsaugojimui. Kalnų ožiai, ereliai bei barzdotieji grifai – čia dažnai sutinkami gyvūnai.

Europos stogas – Mont Blanc

Iš Chamberio keliaukite traukiniu į Šamoniksą (Chamonix) per Annecy ir St. Gervais Le Fayet. Kartu su žavinga traukinių stotimi, besisukančiais Alpių keliais ir Mont Blanc‘u, Chamonix yra puiki vieta įvairiausioms kalnų pramogoms nuostabioje aplinkoje (apie tai pasakoja ir mūsų keliautojai). Kadangi ši vieta labai populiari, siūlome užsisakyti apgyvendinimą iš anksto.

Nepraleiskite progos!
Jūs būtinai turite išbandyti kelis dalykus viešėdami Mont Blanc:
–    Sėskite į traukinį, važiuojantį Montenvers geležinkeliu į Mont Blanc Mer de Clase ir pamatykite vieną didžiausių ledynų Europoje.
–    Pasivažinėkite nuostabiu Aiguille du Midi funikulieriumi, kuris jus pakels į 3810 m aukštį. Čia galite persėsti į kitą funikulierių, kuris, pakeliui pravažiuodamas Glacier du Geant, nuveš jus į Helbronner, esantį itališkoje Mont Blanc pusėje. Tuomet funikulieriumi galite važiuoti iki Italijoje esančio Courmayeur.
–    Jeigu nenorite keliauti funikulieriais, užkilti į Mont Blanc galite iš Le Fayet arba St. Gervais pasinaudojus nedideliu Mont Blanc tramvajumi, kuris pakyla iki Nid d`aigle (erelių lizdų) 1796 m aukštyje. Iš čia jūs galite pasigrožėti Bionnassay ledynais arba pasivaikščioti link nuostabių Refuge Tete Rousse (3167 m aukštyje) ir Refuge del l`Aiguille du Gouter (3817 m aukštyje) (kabinų/kajučių/kavinukių).

Šveicarijos viršūnes pasieksite traukiniu

Pasigrožėję Mont Blanc aplinka įsėskite į raudonai baltą Mont-Blanc Express traukinuką ir važiuokite į Martigni Šveicarijoje. Kai atvyksite į Martigni, galite sėsti į traukinį, vykstantį į Lausanne arba Geneva. Abiejuose miestuose galite skirti laiko poilsiui prie nuostabių ežerų, grožėtis kerinčiais vaizdais ir atmosfera.

Lausannne ir Geneva dažnai keliauja traukiniai į Montreux. Iš čia Goldenpass traukinys nuveš jus į patį Šveicarijos centrą, pro fermas ir laukus, kurių fone matysite Šveicarijos Alpes. Interlaken yra puiki stotelė bei nepakartojamo maršruto, kuriuo pasieksite vieną iš gražiausių Alpių kraštovaizdžių, matomą daugiau kaip iš 3000 m aukščio, pradžia. Šiuo maršrutu vykstantys traukiniai nėra įtraukti į InterRail tinklą, tačiau tikrai verta pakeliauti bent vienu iš šiuo kalnų maršrutu vykstančiu traukiniu. Čia pamatysite nuostabų peizažą ir pasivaikščiosite kvapą gniaužiančiomis kalnų vietomis. Interlakeno Ost stotyje sėskite į Barner Oberland Bahn traukinį, vykstantį į Lauterbrunnen arba Grindelwald, tada persėskite į Wengernalpbahn traukinį, vykstantį į Kleine Scheidegg. Čia persėsite į Jungfraubahn linijos traukinį, kad pasiektumėte Jungfraujoch – Europos viršūnę, magiškai įsikūrusią amžinojo įšalo pasaulyje 3454 m aukštyje. Jei norite pakilti dar aukščiau, galite palipėti iki Monchsjosh Hut 3650 m aukštyje (kelias yra pažymėtas, juo galima keliauti nuo balandžio iki spalio). Čia netgi galite apsistoti nakčiai.

Jei jus sužavėjo idėja keliauti į Europos viršūnę – Jungfraujoch, tačiau tokiai kelionei nenorėtumėte išleisti daug papildomų išlaidų, tuomet galite leistis į kitą lygiavertę kelionę. Jums reikės vykti į jaukų Alpių kaimelį Zermatt su atsikišusia 4634 m aukštyje stūksančia Matterhorn kalno viršūne, Šveicarijos Alpių simboliu. Ši vietovė tinkama tiek pasivaikščiojimui kalnuose, tiek slidinėjimui. Pramogauti čia galima tiek žiemą, tiek vasarą. Toliau galite keliauti Gornergratbahn linija į antrą aukščiausią (3089 m) Europoje stotelę.  Kelionės metu dar geriau galėsite apžvelgti Matterhorn ir Gorner Glacier (antrą pagal aukštį Alpių kalną). Beje, Gornergratbahn linijoje suteikiama 50% nuolaida su InterRail Pass bilietu jaunesniems nei 26 m. asmenims. Norint tęsti numatytą kelionę jums reikės grįžti į Brig.

Kai tik sugrįšite į Interlaken, sėskite į Goldenpass traukinį, vykstantį į Luzern, mažą mielą miestelį pačiame Šveicarijos viduryje. Čia keliautojams siūloma daug pramogų. Būtinai užsukite į nepakartojamą Transporto muziejų! Iš Luzern galite tęsti savo kelionę su įspūdingu Gotthardbahn traukiniu, kuris vežioja keleivius jau nuo 1882 m. per Šveicarijos Alpes, pravažiuodamas daugiau kaip 1000 tiltų ir kelis spiralinius kelius. Jums reiks išlipti Goschenen (čia prasideda Gotthard tunelis) ir sėsti į regioninį traukinį 10 min. kelionei į Andermatt. Tuomet galite persėsti į kitą traukinį, vykstantį į Brig. Galėsite pasirinkti, ar vykti regioniniu traukiniu, ar žymiuoju panoraminiu traukiniu Glacier Express, kuris važiuoja tarp St. Moritz ir Zermatt (suteikiama 50 % nuolaida su InterRail Pass bilietu keleiviams iki 26 m.). Kai būsite Brig‘e, būtinai aplankykite įspūdingą Stockaplers pilį.

Per Šveicarijos – Italijos – Austrijos sieną

Iš Brig‘o keliaukite į Pietus, link Domodossola (Italija), iš čia sėskite į vaizdingu maršrutu keliaujantį traukinį linija Ferrovia delle Cento Valli (Tūkstančio slėnių geležinkelis), kuri jungia Italiją ir Šveicariją. Šia linija nukeliausite iki Locarno prie Maggiore ežero. Šis miestelis įsikūręs itališkai šnekančioje Šveicarijos dalyje. Tai maža ir jauki vieta. Kiekvieną rugpjūtį čia vyksta Tarptautinis kino festivalis, kurio metu didelė minia žmonių žiūri įvairiausius filmus milžiniškame ekrane. Dėl geografinės padėties Locarno miestelyje vyrauja Viduržemio klimatas, taip pat kaip ir kitame miestelyje Lugano, esančiame Lugano ežero pakrantėje. Capolago miestelyje prie Lugano ežero galite sėsti į traukinį Ferrovia del Monte Generoso, kylančiu į Generoso kalną, iš kur galėsite pasigrožėti nuostabiu ežerų peizažu.

Laikas vėl sugrįžti į kalnus! Kita stotelė – mažas Tirano miestelis Italijos Valtellina slėnyje. Iš Lugano čia galite atvykti tiesioginiu autobusu. Tačiau norintiems daugiau nuotykių keliautojams siūlome keliauti autobusu, laivu ir traukiniu. Iš Lugano sėskite į C12 autobusą, važiuojantį į Menaggio, kur galėsite įlipti į keltą, vykstantį į Varenna. Nuo kelto denio galėsite grožėtis romantišku Como ežero peizažu. Iš Varennos galite sėsti į traukinį, važiuojantį link Tirano. Kai atsidursite Tirano miestelyje, galite sėsti į Rhatische Bahn traukinį, riedantį pro Engadin regioną ir nepakartojamą Bernina Pass – Alpių perėją. Nedidelis traukinys pravažiuoja pro ežerus, kalnus, miškus ir Morteratsch ledyno papėdę. Vasaros metu į tokį turą galite leistis Aussichtswagen su atvirais geltonais vagonais. Taip galėsite ne tik grožėtis vaizdais, bet ir kvėpuoti tyru Alpių oru.

Linija toliau tęsiasi Chur, St. Moritz ir Davos miestuose. Pirmasis miestas yra ekonomiškiausia vieta ilgesniam apsistojimui. Kitos dvi vietovės yra vienos iš prašmatniausių ir brangiausių kalnų kurortų Alpėse. Nepaisant to, tai puikios vietos slidinėjimui ir kalnų žygiams. St. Moritz Engadin – tai gražus slėnis, kur atsiveria puikus miškų, kalnų ir Inn upės, kuri tęsiasi 500 km ir įteka į Dunojų, vaizdas. Iš čia lengvai nusigausite į Šveicarijos nacionalinį parką, didžiausią saugomą teritoriją visoje šalyje. Toliau galite keliauti tiesiai į Malles (Italijoje).

Toliau jūsų kelionė tęsiasi naujoje šalyje: Vaduz – tai mažytė Lichtenšteino sostinė. Šioje mažytėje Europos valstybėje rasite daug nuostabių vietų, tinkamų kalnų žygiams, tačiau kainos čia šiek tiek didesnės nei Austrijoje. Lichtenšteino geležinkeliai taip pat įtraukti į InterRail Pass tinklą, tad kelionės jums čia nieko nekainuos. Keliaudami traukiniais galėsite pamatyti daug mažų miestelių ir kaimų. Iš Lichtenšteino keliaukite į Innsbruck, Tirolio regiono Austrijoje sostinę. Šis miestas tinkamas pasivaikščiojimams ir atsipalaidavimui. Būdami čia galėsite patyrinėti apylinkes dviračiu – čia yra daug dviračiams pritaikytų takų. Jei norite sužinoti daugiau apie Alpių gyvūniją, galite užsukti į Alpenzoo – tai aukščiausiai virš jūros lygio įsikūręs Europos zoologijos sodas.

Prieš tęsiant kelionę gilyn į Austriją, sugrįžkite trumpam į Italiją. Iš Innsbruck vykite pro Brenner Pass slėnį, tiesiai į Bolzano, Alto Adige regiono sostinę, apsuptą dolomitinių kalnų. Nepaisant to, jog esate Italijoje, čia išgirsite žmones, kalbančius vokišku dialektu. Šioje vietovėje gyvenančių žmonių kultūra išsivysčiusi pagal austriškas tradicijas, todėl čia kalbama dvejomis kalbomis. Bolzano (Bozen) yra pagrindinis šio regiono miestas ir atspindi tiroliečių kultūrą. Keliaujantiems šiuo maršrutu tikrai bus įdomu aplankyti Messner kalnų muziejų, įsikūrusį pietinėje miesto dalyje, Firmian pilyje, iš kurios galite grožėtis nuostabiu Alto Adige slėnio vaizdu. Verta aplankyti ne tik Bolzano miestą, bet ir kitus miestelius ir kaimus, esančius šiame regione. Iš Bolzano (Bozen) galite keliauti į Bressanone (Brixen) and Vipiteno (Sterzing). Abu šie miestai įsikūrę netoli geležinkelio linijos, besitęsiančios pro Brenner Pass. Šiose vietovėse pamatysite daug Alpėse įsikūrusių fermų, viešbutukų, kur galima apsistoti, norint pabūti kalnuose, leistis į kalnų žygius arba slidinėti. Šis regionas yra laikomas vienu iš svetingiausių Alpių regionų.

Geležinkeliai Val Venosta slėnyje. Alto Adige geležinkelis yra išskirtas į dvi šakas. Iš Bolzano vienas veda į Malles, kitas driekiasi šiauriau link Austrijos sienos. Vykdami į Val Venostą pravažiuosite gražų Merano miestelį, apsuptą mažų Marlengo ir Castelbello-Ciardes kaimų, kol galiausiai atvyksite į Malles. Iš čia patogu nuvykti į nepakartojamą Stelvio nacionalinį parką netoli Šveicarijos sienos. Į šią vietą galite atvykti ir tiesioginiu autobusu iš Šveicarijos nacionalinio parko.

Pro Slovėniją prie Adrijos jūros

Tęsdami kelionę sėskite į traukinį, vykstantį Pustertalbahn linija į Rytus nuo Bolzano per Fortezza iki Lienz miestelio Austrijoje. Iš Lienz labai patogu nuvykti traukiniu į Slovėniją. Persėdę į kitą traukinį Villach stotyje pasieksite Jesenice – pirmą stotelę Slovėnijoje. Ši stotelė – tai nepakartojamo maršruto Transalpina (Bohinj) linija pradžia. Šia linija galima nukeliauti į Nova Gorica ir Trieste. Traukiniu pravažiuosite pro nepakartojamas Julian Alpes ir Triglav nacionalinį parką. Triglav kalnas yra nacionalinis Slovėnijos simbolis, puošiantis šalies vėliavą. Maršrutą pro Slovėniją sudaro: Bled-Jezero, Bohinjska Bistrica, Podbrdo ir Most na Soči. Tai kalnuotos vietovės, kuriose galima aptikti mažų kalnų kaimelių, ežerų ir vaizdingų vietų.

Paskutinė maršruto dalis tęsiasi pro itin vaizdingas Soča upės pakrantes, kol pasiekia Nova Gorica. Čia galite sėsti į autobusą ir tęsti savo kelionę. Iš prie Italijos sienos esančio miestelio Gorizia lengvai pasieksite Trieste. Po ilgos kelionės, kurios metu aplankysite 6 šalis, keliaudami aukštyn ir žemyn per aukščiausius Europos kalnus, pagaliau galite atsipalaiduoti ir pasimėgauti poilsiu Adrijos jūros paplūdimyje.

Gintarė :