X

Šiaurės Kipro žavesys

Šiaurės Kipras, oficialiai Šiaurės Kipro Turkų Respublika (ŠKTR), užima šiaurinę Kipro salos dalį. Skirtingai nuo šurmuliuojančių pietinių miestų, šiaurinis regionas pasižymi labiau atsipalaidavusia ir ramesne atmosfera, todėl jis yra rojus trokštantiems autentiškų ir ramių atostogų.

Kuo ypatingas Šiaurės Kipras?

Turtinga istorija ir paveldas. Šiaurės Kipras – tai civilizacijų lopšys, kurio didybę liudija senoviniai griuvėsiai, viduramžių pilys ir įvairi Bizantijos, Romos ir Osmanų imperijos laikotarpių kultūrinė įtaka.

Įspūdingas gamtos grožis. Šiaurės Kipras siūlo nuostabų kraštovaizdį gamtos mylėtojams: nuo kalnų iki auksinių paplūdimių. Kipro panoramoje dominuoja vadinamieji „Penkių pirštų“ kalnai, o iš Viduržemio jūros pakrančių atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

Kultūrų sintezė. Turkijos, Graikijos ir Artimųjų Rytų kultūrų sintezė Šiaurės Kiprą pavertė unikalia vietove. Ši sintezė juntama tiek architektūroje ir tradicijose, tiek ir gyvenimo būde bei vietos virtuvėje.

Šiaurės Kipro lankytinos vietos

Kirenijos (Girnės) uostas. Kirenijos centre yra vaizdingas uostas, kurį supa viduramžių pastatai ir žymioji Kirenijos pilis. Uostas – tai gyvybingas traukos centras, kuriame veikia žavios kavinės, restoranai ir suvenyrų parduotuvės. Neskubėdami pasivaikščiokite pakrante arba pasirinkite ekskursiją laivu ir pasigrožėkite nuostabiais pakrantės vaizdais.

Kirenijos pilis. Ši gerai išsilaikiusi, VII a. statyta pilis siūlo lankytojams pažvelgti į audringą salos praeitį. Apžiūrėkite pilies kambarius, kopkite į jos bokštus ir apsilankykite laivų muziejuje, kuriame eksponuojamas IV a. pr. m. e. prekybinis laivas.

Bellapais abatija. Penkių pirštų kalnų papėdėje įsikūrusi Bellapais abatija yra didingas viduramžių architektūros paminklas. Pasivaikščiokite po jo griuvėsius ir pasigrožėkite nuostabiais apylinkių vaizdais.

Šventojo Hilariono pilis. Dramatiškai ant kalvos šlaito stūksanti Šventojo Hilariono pilis yra lyg pasakų tvirtovė, nuo kurios atsiveria panoraminiai pakrantės vaizdai. Labirintus primenantys jos koridoriai ir slapti kambariai intriguoja ir kviečia tyrinėti šios pilies paslaptis.

Karpazo pusiasalis. Gamtos mylėtojams būtina aplankyti nepaliestą Karpazo pusiasalio grožį. Šiame atokiame ir ramiame regione nuotykių ieškotojų laukia švarūs paplūdimiai, laukinės gamtos draustiniai ir senovinis Apaštalo Andriejaus vienuolynas.

Ko paragauti Šiaurės Kipre?

Mezes. Mažų patiekalų asortimentas: nuo humuso ir ant grotelių kepto halloumi sūrio iki įdarytų vynuogių lapų ir kebabų.

Kleftiko: lėtai virta ėriena, marinuota su kvapniomis žolelėmis ir prieskoniais – firminis patiekalas, kuris tirpsta burnoje…

Kipro saldumynai: pasimėgaukite saldžiais skanėstais, pavyzdžiui, lokma (saldžia kepta tešla) ir loukoumades (meduje mirkytais pyragėliais), kurie maloniai užbaigia pagrindinį valgį.

Vietiniai vynai. Šiaurės Kipras gali pasigirti sparčiai besivystančia vyno pramone. Paragaukite regioninių vynų, ypač vietinių vynuogių veislių, tokių kaip Bogazkere ir Maras.

Tyrinėjant Šiaurės Kiprą. Keletas praktinių patarimų

Transportas: patogiausias būdas tyrinėti Šiaurės Kiprą – išsinuomoti automobilį. Viešojo transporto galimybės yra ribotos, tačiau galima naudotis taksi ir dolmusais (bendrais mikroautobusais).

Valiuta ir kalba: pagrindinė kalba yra turkų. Turistinėse vietovėse plačiai vartojama anglų kalba. Valiuta – Turkijos lira.

Vizos ir dokumentai: Lietuvos piliečiams, atvykstantiems trumpalaikiam vizitui turistiniais tikslais vizų nereikia. Lietuvos Respublikos piliečiams, keliaujantiems į Šiaurės Kiprą, būtina turėti pasą, galiojantį dar 6 mėn. nuo kelionės pabaigos.

Leiskitės į kelionę po Šiaurės Kiprą ir atskleiskite šio paslėpto Viduržemio jūros rojaus kampelio paslaptis.

Kelionių pasiūlymus rasite čia

Lina :