X

Paskutinės minutės pasiūlymai ar išankstiniai pardavimai. Kada geriau pirkti kelionę?

Dažnai sulaukiame klausimų, kada geriau pirkti kelionę – ar laukti paskutinės minutės pasiūlymų, ar naudotis išankstiniais pardavimais, nors siūlomos atostogos atrodo dar taip toli. Dilema su rizikos skoniu. Kodėl? Skaitykite žemiau, kodėl rizikuojate ir kokios loterijos vyksta atostogų planavime.

 

PASKUTINĖS MINUTĖS PASIŪLYMAI

Kas ta paskutinė minutė ir kaip sudaromi tokie pasiūlymai?
Paskutinės minutės pasiūlymai (last minute) daugeliui žinomi kaip pigių atostogų garantas. Visi esame girdėję istorijų, kaip Tomas išvyko atostogauti į Turkiją savaitei vos už 400 Lt, o Ieva Koso saloje ilsėjosi vos už 500 Lt. Tačiau niekas negali būti tikras, kad tokį pasiūlymą pavyks „pagauti“ būtent tada, kai atostogauti norisi labiausiai.

Paskutinės minutės pasiūlymas – tai specialiųjų kelionių pasiūlymų rūšis, kuomet siūloma įsigyti paslaugas su didžiule nuolaida per ypač trumpą laiką. Jis galioja tiek užsakomiesiems skrydžiams, tiek viešbučiams, tiek kruizams, tačiau dažniausiai – pilnai sudarytiems kelionių paketams, keliaujant autobusu ar lėktuvu. Svarbiausias šių pasiūlymų bruožas – labai ribotas vietų skaičius, į kurį pretenduoja visi kraštiečiai, laukiantys tokių pasiūlymų. Tad norėdami įsigyti paskutinės minutės kelionę, privalote būti labai greiti ir rezervuoti ją nedelsdami. Paskutinės minutės pasiūlymai visose kelionių agentūrose yra tie patys, todėl rekomenduojame negaišti laiko ir pinigų važinėjant po visą miestą ar skambinėjant per visas kelionių agentūras ir ieškant mažiausios kainos – kol bėgiojat, pasiūlymai dingsta. Galbūt atsiranda nauji. Tiesiog pasirinkite savo kelionių agentą, kuris žinos jūsų poreikius, pomėgius ir parinks geriausius ir tinkamiausius pasiūlymus būtent jums ar praneš apie atsiradusį labai labai gerą paskutinės minutės pasiūlymą.

Paprastai paskutinės minutės keliones renkasi tie keliautojai, kurie atostogoms nori skirti nedidelę sumą pinigų ir keliones planuoja likus vos porai savaičių ar mažiau iki išvykimo. Paskutinės minutės pasiūlymuose pateikiamos tik tam tikros datos, tam tikri kurortai, tam tikri viešbučiai, kuriuose dar yra likę vietų. Tai reiškia, kad tai gali būti ir ne patys populiariausi ar gera aptarnavimo kokybe pasižyminčios vietos. Tokių kelionių mėgėjai visuomet rizikuoja – ne visada pavyksta nuvykti ten, kur labiausiai norėjosi, tačiau galima atrasti naujų poilsio vietų už mažesnę kainą. Žodžiu, paskutinės minutės pasiūlymai – tikra loterija.

Kelionių organizatoriai (pvz., Novaturas, Teztour Lietuvoje, Itaka Lenkijoje ir kt.) specialiąsias kainas planuoja likus maždaug dviems savaitėms iki kelionės. Tuo metu pasiūlymo kainos būna mažesnės maždaug 10-30%. Jeigu iki kelionės lieka 1-3 dienos ir lėktuve/viešbutyje/kruiziniame laive dar yra keletas neužpildytų vietų, pateikiama specialioji žemų kainų paskutinė minutė. Tokių pasiūlymų kaina paprastai nukrenta nuo 50 iki 70 procentų. Tuomet norinčiųjų būna žymiai daugiau, nei vietų už šią kainą. Kurorto sezono pradžioje ir pabaigoje kelionių kainos būna mažesnės.

Kada galima tikėtis krentančių kainų?
Sparčiai pingančių kelionių pasiūlymų galima tikėtis likus iki kelionės pradžios:
– poilsinėms kelionėms – ne daugiau kaip 14 dienų.
pažintinėms kelionėms – ne daugiau kaip 15 dienų.
– kelionėms į tolimus kraštus – ne daugiau kaip 30 dienų.

Ką dar reikėtų žinoti:
– Tokių pasiūlymų niekada nevykdo pigių skrydžių bendrovės (Ryanair, Wizzair, EasyJet ar kt.) ir kitos aviakompanijos, vykdančios reguliariuosius reisus.

– Paskutinės minutės pasiūlymas yra labai konkretus, be galimybės keisti datas bei viešbutį.

– Norinčių pigiai įsigyti kelionę visada yra daugiau nei vietų už gerą kainą, todėl privalote būti greiti.

– Niekas negali žinoti, kaip žemai gali nukristi kaina laukiant dar ilgiau.

– Jei turite specialių poreikių atostogų vietai, viešbučiui, pomėgių ir atostogų datas reikia suplanuoti dar prieš pusmetį ar pan., rekomenduojame paskutinės minutės pasiūlymų nelaukti, nes juose gali nebūti jūsų poreikius atitinkančių laikų bei vietų.

– Paskutinės minutės pasiūlymų būna labai mažai, išvis nebūna arba jų kainos būna gerokai aukštesnės per moksleivių atostogas, nes tuomet šeimos su vaikais vyksta atostogauti ir laisvų vietų lėktuvuose ir viešbučiuose lieka vis mažiau.

– Sezono įkarštyje, kuomet pasaulis masiškai atostogauja, ypač Europos kurortuose, – liepą ir rugpjūtį – tiek paskutinės minutės pasiūlymų, tiek paslaugų kainos yra gerokai aukštesnės.

IŠANKSTINIAI KELIONIŲ PARDAVIMAI

Jeigu iš anksto planuojate savo atostogas, jei svarbi vieta, į kurią vyksite ilsėtis, viešbutis, kuriame gyvensite, – impulsyvūs paskutinės minutės pasiūlymai tikrai ne jums. Tokiems keliautojams rekomenduojama keliones įsigyti kuo anksčiau, pasinaudojant išankstinio užsakymo nuolaidomis. Išankstiniai pardavimai paprastai vyksta du kartus per metus, pristatant artėjantį žiemos arba vasaros sezoną. Jie skirstomi į poilsinių, pažintinių kelionių (lėktuvu arba autobusu) pardavimus. Į žiemos sezono pardavimus įtraukti ir slidinėjimo pasiūlymai.
Dažniausiai pasitaikantys išankstinių pardavimų ypatumai
Tiek Teztour, tiek Novaturo išankstiniai pardavimai vyksta dviem etapais.
Pirmojo etapo metu pateikiamos kainos visuomet žemiausios, nuolaida gali siekti iki 50 %. Perkant kelionę pirmame etape galima rinktis iš visos numatytam atostogų sezonui pateikiamos kurortų ir viešbučių pasiūlos ir gauti mažiausios kainos garantiją iš kelionės organizatoriaus. Mažiausios kainos garantija reiškia, kad jei sezono metu pasirinkta kelionė (ta pati data, poilsio trukmė, viešbutis, kambario ir maitinimo tipas bei kitos kelionės sąlygos) būtų siūloma pigiau nei išankstinių pardavimų metu, kelionės organizatorius sugrąžina kainos skirtumą.

Pirkėjui suteikiama nemokama galimybė keisti kelionę, jei planai netikėtai pasikeistų. Galima keisti kelionės kryptį, datą, trukmę, kambario ar maitinimo tipą ne vėliau kaip numatytam terminui iki išvykimo. Svarbu tai, kad keliaujančių asmenų skaičius nėra keičiamas ir kelionės kaina perskaičiuojama pagal keitimo dieną galiojusias kainas. Šio etapo metu mokamas nustatytas avansas (įprastai ~200 Lt/asm.), o likusi suma – ne vėliau nei likus 21 d. iki išvykimo. Atsisakius kelionės sumokėtas avansas negrąžinamas.

Antrojo etapo metu kelionėms taikoma nuolaida būna mažesnė (15-40%) ir mažiausios kainos garantijos nebėra. Datos keisti nemokamai negalima. Iš anksto avansu mokama ne nustatyta suma, o procentas nuo kelionės kainos. Paprastai jis sudaro 20% kelionės kainos, o likusi suma mokama ne vėliau nei likus 21 d. iki išvykimo. Atsisakius kelionės sumokėtas avansas negrąžinamas.

Ką dar reikėtų žinoti:
– Kainos pagal išankstinius pirkimus netaikomos grupėms. Grupę sudaro 10 ir daugiau suaugusių asmenų, išvykstančių vienu metu tai pačiai kelionės trukmei, gyventi viename viešbutyje.

– Išankstinių pardavimų metu už kiekvieną kainą kelionių organizatoriai numato fiksuotą kambarių skaičių.

– Kai kurie kelionių organizatoriai numato papildomus privalumus perkantiems. Pavyzdžiui, suteikia papildomą nuolaidą automobilių parkavimui prie oro uosto, dovanoja nemokamą bagažo pakavimo paslaugą oro uoste ir pan.

– Išankstinių kelionių pardavimai keliaujant autobusais dažnai teikia terminuotus pasiūlymus.

– Pasibaigus išankstiniams pardavimams, kelionių kainos pakyla.

KURĮ VARIANTĄ PASIRINKTI?

Ar naudotis išankstiniais kelionių pardavimais, ar laukti paskutinės minutės?
Esant galimybėms lengvai prisitaikyti prie kelionės datos, krypties bei riboto viešbučių pasirinkimo, labiau apsimoka laukti paskutinės minutės pasiūlymų. Tačiau jei atostogos planuojamos iš anksto ir turite specialių poreikių kurortui, viešbučiui, atstumui iki jūros, bendram servisui ir pan., keliaujate su kūdikiais, rekomenduojama naudotis išankstinių pardavimų pasiūlymais. Tuomet gausite būtent tai, ko norite, su nuolaida, mažiausios kainos garantija bei papildomais privalumais.

Norėdami gauti naujausius paskutinės minutės pasiūlymus, sekite naujienas zigzag.lt puslapyje „Facebooke“ arba užsisakykite zigzag.lt naujienlaiškį.

Gintarė :