X

Pasakiškos kelionės į žiemą

Į dangų su haskiais
Gerokai už Poliarinio rato yra Norvegijos Svalbard’o salynas, laukinis ledynų, poliarinių meškų ir tyrinėtojų kraštas. Čia galima leistis į trijų dienų haskių safarį per užšalusius fiordus ir apsistoti Noorderlicht‘e, lede įšalusiame didingame raudoname olandų dvistiebiame laive. Nuotykiai prasideda Basecamp Spitsbergen‘e, 16 kambarių medžiotojų namelio stiliaus viešbutyje Longyearbyen‘e, pastatytame iš rąstų ir kailių. Iš čia galima leistis į kelionę su šunų kinkiniu per purų ir nepaliestą sniegą link laivo. Statytas 1912 m., su 10 kajučių ir baru, laivas yra puiki vieta saugiai stebėti poliarines meškas ir Šiaurės Pašvaistę.

Žiema Japonijoje
Žiema yra puikus metas aplankyti Japoniją – tuomet būna gerokai mažiau turistų, o gamtovaizdis žavi baltumu ir grožiu. Šalta būna kalnuose, kur daug sniego, todėl patiks mėgstantiems slidinėti. Pagrindiniuose kurortuose dauguma ryokan (tradicinės smuklės) turi įsirengusios karštų versmių vonias (onsen) viduje, kai kurios siūlo pasimėgauti šiuo malonumu lauke (rotenburo). Kusatsu yra žymus onsen miestas, kaip ir Kinosaki, kuriame yra 7 pirtys, įrengtos gatvelėse, apstatytose tradiciniais mediniais namukais ir siaurais tilteliais. Kelionę po Japoniją galima pradėti Tokijuje ir keliauti traukiniu, kurį galėsite pasirinkti iš kelių rūšių – patariama pasirinkti traukinius su ypač dideliais langais, tuomet visos kelionės metu galėsite džiaugtis vaizdingomis vietovėmis.

Žiema Sankt Peterburge
Tai vienas tų miestų, kuriuose nuostabiai dera grožis ir galia, o žiemą šis miestas (dar vadinamas „langu į Vakarus“) yra dar žavingesnis. Kai tik gruodžio mėnesį Nevos upė užšąla, miestas tampa idealus visų Daktaro Živago fantazijų išpildymui. Didelės kailinės kepurės, svajingi pasivaikščiojimai sniege, žibantys caro rūmai, šedevrais užpildyti muziejai… Nuo sausio iki ankstyvo kovo sniegas garantuotas. Kiekvienais metais Nevskio prospekte atidaromas ledo baras – čia galite paragauti degtinės, ikrų ir austrių. Trumpas išvykimas už miesto ir Jekaterinos rūmai siūlo įsimintiną pažintį su pasmerktais Romanovais, pasigrožėjimą Gintaro kambario sienomis, pasivažinėti rogėmis po šalia esantį Pavlovsko parką.

Garuose skendinti Islandija
Nusprendėte aplankyti Islandiją? Ten bus tamsu ir šalta, tačiau tai yra kaip tik tai, ko reikia norint gerai matyti Šiaurės pašvaistę. Keturių žvaigždučių viešbutis Ranga, esantis už valandos kelio į rytus nuo Reikjaviko, yra iš tiesų patogi vieta. Jei vaikštinėdami ir grožėdamiesi suledėjusiais kriokliais, juoda lava ar baltuojančiais laukais kiek sužvarbsite, galėsite pasišildyti viename iš daugybės geoterminių baseinų. Čia lankytis islandams yra toks pat įprastas dalykas, kaip mums įvairiuose kavinėse ar baruose – ir patikėkite, kaitintis šiltutėliame vandenyje aplink siaučiant pūgai yra neapsakomas smagumas.

Uolėtos kalnų aukštumos
Kalbant apie įspūdingą gamtovaizdį, tikriausia nedaug vietų prilygtų Kalgariui. Tai lyg didingi „vartai“, už kurių plyti ištisas nacionalinių parkų ansamblis, amžinai žaliuojantys miškai, veidrodžio lygumo ežerai ir snieguotos viršukalnės. Pavažiavę į vakarus pasieksite Banff, kur galėsite slidinėti, leistis į žygius po sniegynus, pasivažinėti rogėmis ar užsiimti poledine žūkle. Galite apsistoti 1888 m. įkurtame Fairmont Banff Springs viešbutyje, labai panašiame į Škotijos pilį. Su SPA, čiuožykla, daugybe kambarių, iš kurių atsiveria nuostabūs vaizdai – tai viskas, ko gali reikėti gražiausiai žiemai. Netoliese tyvuliuoja Louise ežeras, šalia kurio įsikūręs dar vienas įstabaus grožio kurortas.

Suomija greičio ruože
Tie, kurie panorėtų savyje atrasti lenktyninką, tegu aplanko Juha Kankkunen vairavimo akademiją. Keturiskart pasaulio ralio čempionas vadovauja įgudusiai instruktorių komandai, kurie moko lankytojus važiuoti sniegu padengtomis trasomis su specialiais sportiniais automobiliais, pasirinktinai nuo VW Golf iki Subaru Imprezza. Tai galimybė pravažiuoti ta pačia trasa, kuria yra važiavę žymiausi pasaulio lenktynininkai. Apsistoti galima pirmos klasės viešbutyje arba mediniame namelyje su įvairiomis pramogomis, įskaitant pasivažinėjimą sniegomobiliais, pamokas apie išgyvenimą ekstremaliomis žiemos sąlygomis, poledinę žūkle ir sauną.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Rovaniemį, Oulu arba Kuusamo ir tęsti kelionę traukiniu, autobusu ar automobiliu.

Sibiras rimtai
Kelionė per Sibirą traukiniu yra viena šauniausių ir įdomiausių traukinių maršrutų – ir ypač romantiška žiemą, kai žvelgiant pro langą matomos hipnotizuojančios apsnigtų eglių rikiuotės, išsiskiriančios iš neaprėpiamų tundros platybių, ar tolumoje žvilgantys įspūdingi svogūno formos maldos namų kupolai. Trans-Sibiras traukinys važiuoja nuo pat Maskvos iki Vladivostoko daugiau nei 9000 km. Kelionės metu galite sustoti užkąsti mongoliškoje jurtoje, pasivažinėti po Baikalo ežerą šunų kinkiniu, pasivaikščioti po puošniai dekoruotus medinius Irkutsko namukus – susipažinti su daugybe tarpinių sustojimų Rusijos platybėse.

Šveicarijos pažiba – St. Moritz
Įsikūręs Šveicarijos Alpėse, St. Moritz yra visų žiemos sporto kurortų “senelis”. Puikiai išsidėstęs tarp ežerų ir kalnų. Čia puikiai dera gausybė turtingų turistų, parduotuvių ir nutrūktgalviškų pramogų, pradedant polu ant ledo ir baigiant ekstremaliais pasivažinėjimais specialiomis rogutėmis. Pavyzdžiui, kelių dienų romantiškas pasivažinėjimas žirgų traukiamomis rogėmis yra pagirtinai saugi pramoga, palyginti su kitomis siūlomomis. Galiausiai užsisakykite nakvynę neva gotikiniuose Badrutt rūmuose, kuriuose turistai pradėjo lankytis dar 1864 m.

Gintarė :