X

Idėjos aktyvioms atostogoms

Puikūs pasiūlymai negalintiems išgulėti paplūdimyje ar prie baseino, tačiau mėgstantiems gryną orą, nuotykius ir, žinoma, keliones.

Slidinėjimo turas Haute Route, Prancūzija ir Šveicarija
Susiveržkite dirželius ir leiskitės į įsimintiną kelionę po Alpių slidinėjimo kurortus Chamonix ir Zermatt. Daugumai slidininkų prireikia savaitės, kol įveikia 140 km trasą, jungiančią 20 ledynų ir svaiginančių viršukalnių gamtovaizdžių. Nesitikėkite, kad tai bus lengvas pasivaikščiojimas – reljefas nelygus ir pilnas iššūkių. Galima keliauti ir vasarą – yra speciali trasa žygiams. Galite vykti ir su grupe – kelionės organizuojamos iš Chamonix, jų kaina yra apie 2250 EUR, priklausomai nuo grupės dydžio. Reikia turėti bent pagrindinius alpinizmo ar slidinėjimo ne trasomis įgūdžius.
Dviračiu po Icefields Parkway, Kanada
Nusidriekęs 230 km nuo Jasper iki Louise ežero ir išsidėstęs palei ežero pakrantę tarp kalnų Icefields Parkway yra laikomas vienu gražiausiu pasaulio maršrutų. Ši trasa populiari ir tarp kalnų dviračių sporto mėgėjų. Nekantriausi trasą įveikia per porą dienų, tačiau patogūs nakvynės namai ir stovyklavietės pakeliui reiškia, kad šiuo maršrutu neskubant galima mėgautis 4 ar 5 dienas. Kelionė nebus nuobodi, nes jus sups kalnai, ežerai ir įvairūs žvėrys – ožkos, snieginiai avinai, briedžiai, elniai ir netgi juodieji lokiai bei grizliai. Maršrutą susiplanuoti galite www.icefieldsparkway.ca, pakeliui galima nuomotis dviračius už maždaug 40 dolerių per dieną.
Bungee šuolis nuo Verzasca užtvankos, Šveicarija
Dažnai vadinama Auksinės akies šuoliu, kaip ir Pierce Brosnan įkūnyto žymiojo Džeimso Bondo šuolis nuo Ticino užtvankos. Atlikite klasikinį gulbės nėrimą ar šokite atbulomis ir mėgaukitės 7,5 sekundės laisvo kritimo pojūčiu. Vėliau galėsite didžiuotis, kad pakartojote vieną įspūdingiausių ir geriausių triukų kino istorijoje. Šuoliai leidžiami nuo kovo – balandžio iki spalio mėnesio. Auksinės akies šuolis kainuoja apie 170 EUR pirmam kartui ir perpus pigiau, jei ryžtumėtės jį pakartoti tą pačią dieną. Juk žinote – Bondas tikrai ryžtųsi…
Kalnų dviračiais Moab, JAV
Moab yra visų kalnų dviratininkų svajonė ir didžiausias iššūkis. Moab garsėja savo unikaliomis slidžiomis ir nugairintomis vėjo uolomis, todėl tik šiame Jutos valstijos mieste galima išbandyti šią nepakartojamą pramogą. Pati garsiausia yra Slickrock dviračių trasa. Ši 20 km kilpa susideda iš smiltainio uolų virš miesto, amerikietiškų kalnelių pavidalo uolų ir staigių skardžių. Jei nepakanka drąsos ar jėgų, pradžiai pasitreniruoti galima 3 km ilgio trasoje. Galima leistis į vienos arba kelių dienų žygį. Galima atsivežti savo dviratį arba išsinuomoti vietiniame dviračių nuomos punkte.
Alpinizmas Krabi, Tailandas
Krabi – Tailando miestas Andaman pakrantėje, kuriame galima rasti įspūdingus karstinius darinius. Viena geresnių vietų pasaulyje – Krabi upės vidurys. Jei esate rimtas alpinistas – vykite į Railay, esantį miesto vakaruose. Ši pusiasalio stati kalkakmenio uola jums patiks – čia daug įvairiausių atsikišimų ir stalaktitų.
Apgyvendinimą susirasti nesudėtinga, kaip ir gidus bei reikalingą įrangą.
Kajakais Glacier Bay, JAV
Glacier Bay Aliaskoje sudaro 10 ledynų, kurie subėgdami iš kalnų į jūrą pripildo ją daugybe ledkalnių. Plaukiant laiveliu galima sustoti kur panorėjus ir išlipti į krantą pasižvalgyti. Gerokai sudėtingesnė kelio atkarpa yra plaukiant iš Barlett Cove link Muir Inlet ledynų. Vietomis praplaukti išties sudėtinga, o stovyklavimas West Arm yra ribotas. Pasimėgauti nuostabia gamta kiek širdis geidžia galima Birdslee salose. Kajakus ir gidus galima užsisakyti čia: www.glacierbayseakayaks.com.
Pėsčiomis po Krugerio nacionalinį parką, Pietų Afrika
Kokiu kitu būdu galima geriausiai susipažinti su būriu alkanų liūtų, gepardų, raganosių, dramblių ir žirafų, jei ne pėsčiomis po žymiausią Pietų Afrikos nacionalinį parką? Parke yra 7 pažintiniai takai, kuriais galima keliauti ir naktį su ginkluota palyda. Napi trasa yra laikoma geriausia, norint išvysti didįjį penketą (juodąjį raganosį, buivolą, dramblį, leopardą ir liūtą). Dauguma žygių trunka 2 dienas ir tris naktis ir apima po 20 km kasdienio palengvo ėjimo (nebent pajusite už nugaros pėdinant liūtą). Keturių dienų safaris pėsčiomis kainuoja nuo 800 iki 1000 JAV dolerių keliaujant grupe, kurią sudaro ne daugiau nei 8 žmonės. Daugiau informacijos galima rasti www.krugersafari.com.
Žygiavimas Larapinta Trail, Australija
Norėdami pažinti tikrąjį dykumos grožį, dviems savaitėms leiskitės į 223 km ilgio maršrutą, besidriekiantį per centrinės Australijos West MacDonnell kalnų grandinę, vieną seniausių kalnų masyvų pasaulyje. Larapinta išsidėsčiusi tarp Alice Springs ir Sonder kalno. Įrengtos stovyklavietės ir geriamo vandens stotelės dykumą daro ne tokią nuožmią, tačiau jos grožio nemenkina. Visa ekspedicija kainuoja apie 3960 Australijos dolerių, ją užsisakyti galima čia www.treklarapinta.com.au.
Pėsčiomis po Torres Del Paine, Čilė
Čilės Torres Del Paine iškyla iš Patagonijos stepių daugiau nei 2000 m. Patyrusiems keliautojams šie „Skausmo bokštai“ yra vieni geriausiai atpažįstamų gamtos fenomenų pasaulyje. Klasikinė trasa vadinama „W“ trasa ir ją įveikti trunka apie 5 dienas. Prasideda Laguna Amarga, W trasa kyla į Torres Del Paine apžvalgos vietą, tęsiasi pro Los Cuernos ir Lago Pehoe ir Lago Grey, garsėjančio ledkalnių flotilėmis – kai kuriomis siekiančiomis namo dydį. Trasos gerai sužymėtos; norint išvengti didelių turistų srautų geriausia keliauti rudenį arba pavasarį. „W“ trasa gali būti įveikta per 6 dienas, įskaičiuojant grįžimą atgal autobusu iš Puerto Natales. Saulei kylant Torres Del Paine tampa panašūs į žvilgančius aukso luitus.
Plaukiojimas su banginiais – žudikais, Norvegija
Užsimerkite ir galvokite apie draugiškus delfinus – galbūt taip lengviau įveiksite baimes ir išbandysite šį ekstremalų potyrį. Kiekvienais metais tris mėnesius orkos susiburia Norvegijos Tysfjord, vaikydamiesi silkes. Čia pat už jų plūduriuoja banginių stebėtojų laivelis ir keli išprotėję nardytojai, vienu metu kovojantys su arktiniu vandeniu ir plėšriaisiais banginiais. Jei ne itin mėgstate šaltį, galite išsinuomoti kajaką ir stebėti banginius iš jo. Susiorganizuoti susitikimą su orkomis padės www.orcasafari.co.uk. Išvykos daugiausiai organizuojamos iš Didžiosios Britanijos.
Gintarė :