X

Geriausios vietos užsikrėsti šokių karštine

Kur benuvažiuosi, kiekviena šalis turi savus tautinius šokius arba tokius, kurie tapo šalies vizitine kortele. Tad nesivaržykit, atpalaiduokit savo kūnus ir įsiliekit į šokių sūkurį.

Flamenko (flamenco), Andalūzija, Ispanija
Nuostabių kalnų ir nubalintų miestelių panorama suteikia Andalūzijai vienos iš romantiškiausių Europos vietovių vardą. Be to, šiame Ispanijos regione atsirado vienas žaviausių šokių. Flamenkas jungia perkusišką gitaros skambesį, kastanječių tarškesį ir plojimą. Tokiuose miestuose kaip Sevilija (Seville), Kadisas (Cadiz) ir Granada (Granada) galima išmokti grakščiai šokti su ilgu klostuotu sijonu kaip tikra senjorita arba trepsėti kaip tikras skrybėlę dėvintis andalūzietis. Šokių mokyklos gali priimti tiek flamenko fanatikus, tiek turistus, vienodai besidominčius ir vietinės virtuvės delikatesais.
Atvykę būtinai užsukite į žymiausią Granadoje maurų tvirtovę Alhambra. Sevilijos Feria de Abril (pavasario šventė) prasideda praėjus dviems savaitėms po Semana Santa (šventos Velykų savaitės).
Video įrašas


Tango, Buenos Airės, Argentina
Argentina pelnytai žavimasi dėl senojo pasaulio melancholijos ir lotynų aistringumo mišinio, o nacionalinis šokis tą žavėjimąsi tik sustiprina. Tango atsirado darbininkų klasėje Argentinos sostinėje, kuri yra puiki vieta pramokti bent pagrindinių tango žingsnelių. Nors pagrindinėse miesto alėjose Buenos Airių gyventojai šurmuliuoja visą dieną, dauguma šokių pamokų vyksta vakarais. Sekite akordeono garsais iki milonga (veiksmo vietos), kur išmoksite tango judesių, įskaitant giro, pasisukimus ir ocho, sudėtingesnius šokio žingsnelius.
Buenos Airių Tango festivalis ir Pasaulio Taurės konkursas vyksta rugpjūčio mėn., Miesto Šokių čempionatas vyksta gegužės mėn.  
Video įrašas


Breikas (breakdance), Niujorkas, JAV
Nuo pat pirmųjų breiko judesių atsiradimo būrėsi vis daugiau šio šokio žanro mėgėjų. Dauguma kursų labiau skirti vietiniams gyventojams nei turistams, tačiau Niujorko Hip Hop Dance Company kviečia visus besidominčius užsukti į kassavaitines pamokas šalia Times aikštės. Tik atminkite, reikia tikrai daug užsispyrimo ir darbo, norint išmokti pagrindinius judesius – toprock, downrock, jėgos judesius, sustingimus ir kitus, tačiau to mokytis breiko gimtajame mieste kur kas smagiau.
Norintys daugiau sužinoti apie hiphopą galėtų apsilankyti Hip Hop Muziejuje.  
Video įrašas


Samba, Rio de Žaneiras, Brazilija
Sambos pavadinimas kilęs iš portugalų veiksmažodžio sambar, kuris reiškia „šokti į ritmą“. Tai visame pasaulyje pripažintas Brazilijos karnavalų, liaudies šokių ir pačios Brazilijos simbolis. Geriausias laikas apsilankyti Brazilijoje – vasario pradžia, kai vyksta karnavalas Rio de Žaneire. Kasmet pasirodymus surengia „Escolas de Samba“ – garsiausio sambos mokyklos. Dažniausiai šokama rateliu su vienu šokėju arba pora viduryje. Neretai samba vadinama padaužišku šokiu, tačiau jame galima įžvelgti nemažai melancholijos ir ilgesio.  
Video įrašas


Kapueira (capoeira), Bahia, Brazilija
Kapueira po pasaulį paplito iš Šiaurės rytinės Brazilijos dalies, kur vergai iš Afrikos apjungė kovos menus ir šokius. Pamokos, vedamos kapueiros meistrų sostinėje Salvador da Bahia, yra vienas iš svarbiausių afro-braziliškų paveldo apraiškų. Kapueiros pasirodymai dažnai rengiami naktimis aikštėse, per festivalius.
Salvador da Bahia (dažnai trumpinama tiesiog Bahia) yra apie 1300 km į šiaurės rytus nuo Rio de Žaneiro.  
Video įrašas


Hula, Havajai, JAV
Jei kam nors dar trūksta priežasčių, kodėl reikėtų aplankyti Havajus, atolų, koralinių rifų, paplūdimių ir saulės kraštą, galime priminti, kad Havajai – dar ir hula šokių gimtinė. Populiariai havajai vaizduojami kaip net „per saldus“ kraštas, su merginomis, besisūpuojančiomis po palmėmis kabančiuose hamakuose, tačiau vertėtų žinoti, kad hula šokiai atsirado akomponuojant giesmėms. Halau hula (mokykloje) kumu hula (mokytojas) papasakos jums apie pagrindinius polinezietiškų šokių judesius ir ką jie simbolizuoja Havajų kultūroje, gamtoje. Nors tikriausiai dauguma apsilankiusių vyrų nenoriai dėvi audeklus ant klubų, iš tiesų vyrai taip pat šoka hula.
Havajietiškos hula šventės vyksta per Merrie Monarch Festival gegužės mėn. ir World Invitational Hula Festival lapkričio mėn.  
Video įrašas


Valsas (waltz), Viena, Austrija
Valsas sukurtas Austrijos ir Bavarijos valstiečių ir vėliau perimtas Habsburgų karališkosios šeimos. Vėliau išplito ir tarp Prancūzijos ir kitų Europos šalių aukštuomenės atstovų. Vis dėlto, valsas iki šiol yra pagrindinis Vienos pokylio akcentas. Jei žūtbūt trokštate pasipuošti baline suknele ar fraku ir sudalyvauti šiame neeiliniame renginyje, tačiau nenorite apsijuokti, yra daugybė mokyklų, siūlančių šokio pamokas. Įspūdingos salės, kuriose vyksta pamokos, įsikūrusios Pallavicini Palace, kur yra groję Mocartas ir Betovenas, bei kitose barokinėse salėse.
Pokylių sezonas prasideda Naujųjų Metų išvakarėse ir trunka 3 mėn.
Šokių kursų sąrašas Vienoje.  
Video įrašas


Salsa, Kuba
Pamirškite cigarus ir Che Guevarą. Salsa – karštas lotynų ir afrokaribų ritmų mišinys, puikiai atspindintis temperamentingą ir multikultūrinę Kubą. Tai seksualus šokis, kurio galima išmokti iš vietinių mokytojų. Žinoma, šiais laikais internete galima rasti visko, šokių pamokų taip pat, tačiau tikrą dvasią pajusite tik pakliuvę pas vietinius meistrus. Juos nesunkiai rasite bet kuriame populiariame Havanos naktiniame klube ar bare, taip pat galite pasiteirauti viešbučių administracijoje ar bet kurio vietinio gyventojo.
Viena žymiausių salsa alsuojančų vietų Kuboje – Santa Clara.  
Video įrašas


Pilvo šokis, Stambulas, Turkija
Nepaisant visos Viduriniųjų Rytų egzotikos, pilvo šokiai visais laikais nuo pat Osmanų imperijos laikų stebino ir žavėjo Vakarus. Viena geriausių vietų, kur galima išmokti šokti, yra ten, kur Vidurinieji Rytai susitinka su Vakarais – Stambule. Nors dauguma pasirodymų yra skirti turistams, göbek dans (pilvo šokiai) skaičiuoja ne vieną šimtmetį Turkijoje ir yra energingesni bei žaismingesni nei atliekami, pavyzdžiui, Egipte.
Pilvo šokių mokytojų sąrašas.  
Video įrašas


Mandinka šokiai, Vakarų Afrika
Vakarų Afrikos gyventojų, karališkojo dvaro rūmų muzikantų palikuonių, tradiciniais instrumentais (kora (21 stygos arfa) ar djembe būgnais) atliekama muzika pelnytai laikoma pasaulio muzikos lydere. Atsidūrę tinkamoje vietoje galėsite išmokti judėti pagal tradicinę muziką kaip vietiniai gyventojai. Kultūros ar visuomenės centrai yra gera vieta ieškoti šokių meistro, kuris galėtų pamokyti svarbiausių mandinkos šokio judesių, apimančių ritualus bei dramos elementus.
Vienos žymiausių Vakarų Afrikos vietų: Senegalas, Dakaras ir jo Atlanto pakrantė, Malis, Sachara, Nigerio upės pakrantė ir Bamakas. 
Video įrašas

Gintarė :