X

Filmai, žadinantys norą keliauti

Neretai kiekvieno iš mūsų ramų ir nusistovėjusį pasaulį sukrečia pamatytas filmas ir sužadina norą pažinti, pamatyti ir pakeliauti po dar nematytas ir neaplankytas vietas.

„Septyneri metai Tibete“ (7 Years in Tibet)
Viena iš kelių austrų rašytojo Heinrich Harrer knygų, pasakojančių apie keliones po kalnus. Knygos motyvais buvo pastatytas filmas, pasakojantis apie 7 metus, praleistus Tibete, Kinijoje. Filme rodomos nuostabios snieguotos viršukalnės, įsirėžusios į mėlyną dangų, tačiau labiau nei tai keliauti kviečia noras mesti iššūkį sau ir pabūti tiesiog su savimi. Beje, šalia pagrindinį vaidmenį atliekančio Brad‘o Pitt‘o išvysime ir lietuvių aktorę Ingeborgą Dapkūnaitę.
Video pristatymas

 

„Baraka“ (Baraka)
Tai filmas be jokių dialogų, kuriame viskas perteikiama per gyvūnų ir žmonių nežodinį bendravimą su išoriniu pasauliu. Filmas priverčia susimąstyti, plačiau atmerkti akis ir suprasti, kaip įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenama, bijoma, ginamasi ir prisitaikoma.
Video pristatymas

 

„Samsara“ (Samsara)
Unikalus filmas buvo filmuojamas 5 metus 25-iose pasaulio šalyse. Filmas vysto tuos pačius motyvus kaip ir „Baraka“ bei perkelia mus į šventąsias vietas ir į stichinių nelaimių zonas, į pramoninių objektų ir gamtinių stebuklų centrus. Jūsų laukia neapsakomos emocijos, kurias padovanos pusantros valandos truksianti kelionė po nuostabiausias planetos vietas, ir neturinti precedento jausminė patirtis.
Video pristatymas

 

„Prieš patekant saulei“ (Before Sunrise)
Tai romantinis filmas su Ethan Hawke ir Julie Delpy, kurių herojai, du nepažįstamieji, susitinka keliaudami traukiniu ir nutaria išsilaipinti Vienoje bei kartu praleisti vakarą. Manydami, kad daugiau niekada nesusitiks, apie save naujam pažįstamam atskleidžia kur kas daugiau, nei leistų sau įprastomis aplinkybėmis. Rašytojo Carlo Alcos teigimu, šis filmas atskleidžia keliavimo įvairiapusiškumą. „Susitikimai su įvairiais žmonėmis, nauja patirtis, iššūkiai ir darymas to, ko įprastai nedarytum. Norisi leistis į kelią vėl ir vėl.“
Video pristatymas

„Nesibaigianti vasara“ (Endless Summer)
Šis filmas yra laikomas klasika ir ypač rekomenduojamas banglentininkams. Pasakojama apie du keliaujančius banglentininkus ir įvairiuose pasaulio kampeliuose išbandančius bangas. Filmas statytas dar 6-tajame dešimtmetyje su to meto specifine kalba ir būdingais stereotipais, tačiau filmo vaizdai nepakartojami, o idėja parodo, kad tikra aistra gali būti ir bangoms.
Video pristatymas

 

„Guantanamera“ (Guantanamera)
„Guantanamera“ yra farsinis filmas, kuriame vaizduojama lavono gabenimo kelionė per visą šalį. Keičiantis regionams, peizažams, keliaujant tai vienu, tai kitu automobiliu sutinkama ir susipažįstama su daugybe įvairių žmonių, kurių nė nesitikima kada nors sutikti. Tai puikus nuotykių filmas per nuostabią šalį.
Video pristatymas

„Namai“ (Home)
Yan Arthus-Bertrand‘o dokumentinis filmas, kurį sudaro vaizdai iš sraigtasparnio, apimantys 50 pasaulio vietovių. Filmas pasakoja planetos gyvenimo istoriją, neaplenkiant ir žmogaus vaidmens bei įtakos jos formavimesi. Kuo daugiau bus kalbama apie planetos problemas, tuo daugiau žmonių apie tai sužinos ir norės pamatyti nykstančius reiškinius. Filmuota Kosta Rikoje, Kanadoje, Ekvadore, Malyje, Mauritanijoje, Ispanijoje, Islandijoje, Rusijoje, Nepale ir kt.
Video pristatymas

 

„Reikalai Briugėje“ (In Bruges)
Filme pasakojama dviejų samdomų žudikų, atsiųstų į Briugę atlikti užduoties, istorija. Jiems tenka prisitaikyti prie aplinkos, kitokių sąlygų ir įvairių žmonių. Filmas plačiai išgirtas už puikius dialogus ir pavaizdavimą, kaip du iš pažiūros panašūs žmonės ir gyvenimo būdai iš tiesų gali skirtis. Skirtingi charakteriai, įdomūs personažai, pasakiškas miestas, moraliniai klausimai išties „užkabina“.
Video pristatymas

 

„Atgal į gamtą“ (Into the Wild)
Sean Penn režisuotas filmas pagal Jon Krakauer‘io knygą pasakoja apie 24 metų Chris McCandless atsiskyrimą, klajojimą po pasaulį ir daugybę nuotykių, galiausiai pasibaigusių tragiškai. Filmas kelia norą keliauti, nes parodo galimybę keisti savo gyvenimą, kada panorėjus. Taip pat vaizduojama, kaip svarbu išlaikyti glaudžius santykius su šeima, tačiau neužgniaužiant aistros keliauti. Didžioji filmo dalis buvo filmuojama Aliaskoje.
Video pristatymas

„Europudingas“ (L’Auberge Espagnole)
Tai filmas apie jauną prancūzą, daugiakultūrėje Barselonoje apsigyvenantį kartu su italu, anglu, danu, belgu, vokiečiu ir ispanu. Jis atvyko išmokti ispanų kalbos, tačiau kur kas daugiau sužino apie save. Adam Roy teigimu, filmas priverčia susimąstyti apie buvimą jaunu ir dar svetur, ir kiek laisvės jaunam žmogui suteikia atsidūrimas toli nuo namų.
Video pristatymas

 

„Pasiklydę vertime“ (Lost in Translation)
Šiame filme pasakojama apie neįprastą Holivudo žvaigždės ir vienišo vyro pažintį Tokijuje, Japonijoje. Tai primena, kaip lengvai užsimezga pažintys ir draugystės keliaujant ir kaip paprasta „prisirišti“ prie žmogaus (net ir visiškai skirtingo) neįprastomis aplinkybėmis.
Video pristatymas

 

„Motociklininko dienoraštis“ (Motorcycle Diaries)
Filmas pasakoja 1952 m. vykusią Ernesto “Che” Guevara kelionę motociklu su draugu po Argentiną ir kitas Pietų Amerikos šalis. Pasižiūrėjus filmą, gamtos vaizdai ir laisvės pojūtis įkvepia prisijungti prie tų, kurie tokią kelionę įtraukė į savo gyvenimo darbų sąrašą.
Video pristatymas

 

„Kelyje su „Dardžylingu““ (The Darjeeling Limited)
Tai pasakojimas apie tris narkomanus brolius, keliaujančius traukiniu po Indiją. Galbūt filmas nesukels noro nusipirkti nuodingos gyvatės ar ryžtis kokiam kitam nutrūktgalviškam nuotykiui, tačiau garantuotai panorėsite keliauti traukiniu.
Video pristatymas

 

 

„Sakmė apie raudantį kupranugarį“ (The Story of the Weeping Camel)
Ši dokumentinė drama pasakoja apie Gobi dykumoje gyvenančios piemens šeimos pastangas pritraukti kuo daugiau norinčių padėti užmegzti ryšį tarp reto Baktrijos kupranugario ir jo motinos, kuri nepripažįsta jo nuo gimimo. Filmas rekomenduojamas dėl įspūdingo gamtovaizdžio, stebėtinai stiprių emocijų ir pažinties su Mongolija.
Video pristatymas

 

„Iki pasaulio pabaigos“ (Until the End of the World)
Šis Wim Wenders režisuotas filmas sujungia mistiką ir fantastiką, šeimos susvetimėjimą ir kelionę autostopu po 15 miestų 8-iose šalyse 4-iuose žemynuose, įskaitant Pekiną, Tokijų ir Maskvą.
Video pristatymas

 

 

 

„Banginių vadeliotoja“ (Whale Rider)
Filmo veiksmas vyksta atokiame jūros pakrantės kaime, kur maorių genties senolis įtikinamas, kad ką tik miręs jo naujagimis anūkas turėjo būti būsimasis vadas. Mirusio kūdikio dvynė sesutė išgyvena ir stengiasi pelnyti ne jai skirtą senelio meilę bei pasitikėjimą, jog ir ji gali užimti brolio vietą. Skirtingose šalyse ir kultūrose šeimos meilę demonstruoja įvairiai – tą galima pastebėti daug keliaujant. Naujoji Zelandija yra ta vieta, kurią verta aplankyti tiek dėl kultūros, tiek dėl gamtos.
Video pristatymas

 

„Taip pat ir tavo mamą“ (Y tu Mamá También)
Filmas pasakoja apie dviejų paauglių ir pagyvenusios moters kelionę per Meksiką, ieškant rojaus paplūdimio. Per keturias dienas jaunuoliai gauna tikro gyvenimo pamokų ir išbandymų. Ilga ir smagi kelionė automobiliu per Meksiką uždegs norą keliauti, pamatyti ir patirti.
Video pristatymas

 

„Valgyk, melskis, mylėk“ (Eat, Pray, Love)
Filmas sukurtas pagal amerikiečių žurnalistės Elizabeth Gilbert autobiografinę knygą “Valgyk, melskis, mylėk”. Filme pasakojama apie autorę, kuri bando pabėgti nuo nelaimingos santuokos. Po trumpo meilės romano ji visus metus keliavo ir gyveno keliose šalyse, ieškodama naujos meilės, naujų potyrių ir savęs.
Video pristatymas

 

„Atostogos“ (The Holiday)
Dvi merginos skirtingose Atlanto vandenyno pusėse per Kalėdas sugalvoja pakeisti aplinką, todėl nusprendžia pasikeisti savo namais (viena gyvena Amerikoje, kita – romantiškoje Didžiojoje Britanijoje). Puikus būdas pasinaudoti nemokama nakvyne :) Tačiau merginų namų mainai apverčia aukštyn kojom ir jų gyvenimus.
Video pristatymas

 

„Viki Kristina Barselona“ (Vicky Cristina Barcelona)
Amerikietės Viki ir Kristina keliauja atostogauti į Barseloną. Viki yra labai griežtos moralės ir rengiasi tekėti, o Kristina – laisvos sielos mergina, linkusi į seksualinius nuotykius. Jos sutinka ekstravagantišką ispaną menininką ir jo buvusią žmoną gražuolę. Veikėjai įsivelia į romantiškus nuotykius. Barselona filme vaizduojama kaip labai gražus ir romantiškas miestas.
Video pristatymas

 

„Paplūdimys“ (The Beach)
Keliautojas Ričardas ieško nuotykių, todėl nedvejodamas geria gyvačių kraują ar rūko “žolę” viename Bankoko viešbučių su keistuoliu nepažįstamuoju, kuris kliedi apie nepaprastai gražią salą, nuostabų paplūdimį, kur smėlis baltas, o vanduo tyras it krištolas… Ričardas nusprendžia keliauti į “rojų” ir prikalbina vykti žavią prancūzų porelę. Trijulei pavyksta nusigauti iki svajonių paplūdimio, tačiau labai greitai paaiškėja, kad čia rezgamos intrigos, liejasi kraujas…
Video pristatymas

 

„Po Toskanos saule“ (Under the Tuscan Sun)
Dešimties dienų kelionę į Toskaną pagrindinei herojei Frances padovanoja geriausia draugė, tikėdamasi, kad atostogos padės jai atsigauti po vyro išdavystės ir bjaurių skyrybų, išgydys nuo depresijos ir, galbūt, padės įveikti kūrybinę krizę. Sužavėta stulbinančio Italijos grožio ir čia gyvenančių žmonių šilumos, moteris ryžtasi įsigyti namą ir visam laikui pasilikti Toskanoje. Netrukus ji įgyja naujų draugų ir pradeda naują gyvenimą, kupiną juoko, netikėtumų ir, žinoma, meilės…
Video pristatymas

 

„Vidurnaktis Paryžiuje“ (Midnight in Paris)
Tai 41-asis talentingojo W. Alleno filmas, kuriame perteikiami žmonių skirtumai ir panašumai, svajonės ir troškimai, praeitis ir dabartis bei likimo posūkiai… Akį traukia magiški Paryžiaus vaizdai, o širdį užlieja saldi romantika. Ši lyrinė komedija sužavės net visko mačiusius veteranus…
Video pristatymas

 

„Nepaprasta kelionė“ (Everything is Illuminated)
Džonatanas kolekcionuoja ir išsaugo šeimos atmintį: nuotraukas, atvirukus, dirbtinius dantis, saujas žemių – visa tai sudėta į atskirus maišelius ir pakabinta ant sienos. Dabar Džonatanas siekia dar tolimesnių atsiminimų. Jis keliaus į Ukrainą ir ieškos moters, kuri 1942 m. išgelbėjo nuo nacių jo senelį. Pasižiūrėkite, kaip susiduria kultūros ir kaip kelias nuveda į netikėtas vietas. Jiems ir jums viskas paaiškės.
Video pristatymas

 

„Gyvenimas per vieną dieną“ (Life in a Day)
„Gyvenimas per vieną dieną“ (Life in a Day) – globalaus masto dokumentinis filmas, atspindintis žmonių iš visų pasaulio kraštų vienos dienos potyrius. Juo norima parodyti ateities kartoms, koks gyvenimas buvo 2010 m. liepos 24 d. Tai vienintelis filmas, sukurtas pačių vartotojų ir sudarytas tik iš internetinėje svetainėje „YouTube“ sukauptų vaizdo klipų.
Video pristatymas

 

„Prieš pakratant kojas“ (The Bucket List)
Dviem sunkiai sergantiems pensininkams gyventi liko nedaug. Netrukus abu vyrukai išsiaiškina turintys po tokį patį norą: savo likusį laiką praleisti taip, kaip visą gyvenimą svajojo. Milijonierius ir mechanikas paspruko iš pasmerktųjų ligonių palatos ir leidosi į kelionę. Jie dar turi kai ką nuveikti prieš mirtį…
Video pristatymas

 

„Kelyje“ (On the road)
„Kelyje“ – tai Jack Kerouac knygos ekranizacija. Knyga pripažinta viena iš 100 svarbiausių XX a. anglų literatūros šedevrų. „Kelyje“ nagrinėja visos pokario kartos problemas ieškant savirealizacijos ir prasmės. Bitninkų karta susiformavo Šaltojo karo metu, kuomet stiprūs doktrinų konfliktai (tarp kapitalizmo ir komunizmo) lėmė sumaištį žmogaus viduje, siekiant atsakyti į klausimą „Kaip gyventi?“. Atsakymų ieškota iki paryčių linksminantis džiazo baruose, kūną šildant stipriaisiais gėrimais bei diskutuojant iki išsekimo, o galiausiai, šokus į rytinį autobusą, spontaniškai iškeliaujant aplink žemyną.
Video pristatymas

 

„Į Romą su meile“ (To Rome with Love)
Italijos sostinė Roma mirga, tviska, žydi, šviečia nuo romantikos, meilės, geismų, spalvingų fantazijų ir amžinų svajonių. Keturių meilės istorijų popuri, gražiausi Romos ir Vatikano peizažai, džiazo muzikos garsai, neurotiškas Woody Alleno humoras, nauji, perspektyvūs ir grįžtantys aktoriai ir sankryžoje eismą kontroliuojantis policininkas, kuriam tenka tapti jausmingos ir šmaikščios ekskursijos vedliu ir komentatoriumi.
Video pristatymas

 

„Trišna“ (Trishna)
Istorija nukelia į tolimą Indiją. Šių dienų Radžastane Trišna susipažįsta su jaunu britu verslininku Džėjumi, atvykusiu į Indiją padėti tėvui viešbučių versle. Po incidento, kurio metu visiškai sudaužoma Trišnos tėvo mašina – šeimos pragyvenimo šaltinis – mergina įsidarbina Džėjaus viešbutyje. Jie vienas kitą įsimyli. Tačiau jaunuolius slegia kaimo visuomenės tradicinis požiūris į kastas, neišvengiamai paveiksiantis jų gyvenimus. Tereikia pabuvoti Indijoje ir pajusite kastų skirtumus – to nuslėpti neįmanoma.
Video pristatymas

 

„Kelias“ (The Way)
Amerikiečių gydytojas Tomas atvyksta į Prancūziją pasiimti sūnaus palaikų. Jis žuvo piligrimų žygyje į Santiago de Compostela. Užuot grįžęs namo, Tomas nusprendžia tęsti sūnaus kelionę Camino de Santiago keliu ir netikėtai atranda skirtumą tarp gyvenimo, kurį pasirenkame, ir gyvenimo, kurį iš tiesų reikia gyventi…
Video pristatymas

 

„Samsara“ (Samsara)
Tai filmas, pasakojantis apie dvasinę meilės istorijos problematiką didingame ir nuostabiame Žemės kampelyje – Ladake, Himalajuose. Šis filmas yra neskubus, pilnas nuostabių vaizdų, meilės ir egzistencinio ieškojimo, jame puikiai atvaizduojama Himalajų gyventojų gyvenimo ritmas ir dvasia.
Video pristatymas

 

„Sugrįžimas į Hansalą“ („Retorno a Hansala“ / „Return to Hansala“)
Prie Gibraltaro sąsiaurio esančiame Algehiro miestelyje gyvena Martinas, besiverčiantis laidojimo paslaugų verslu. Vieną dieną ant kranto išplauti Afrikos emigrantų kūnai suteikia jam puikią progą užsidirbti. Ant vieno iš jų Martinas randa tame pačiame miestelyje gyvenančios marokietės Leilos kontaktą. Leila turi pargabenti brolio kūną namo, į kalnuose esantį kaimelį Hansalą. Tačiau tai padaryti bus nelengva, nes kitame krante – kita šalis. Marokas.
Video pristatymas

 

„Mama Mia“ („Mamma Mia!“)
Tai garsaus miuziklo, kuris yra paremtas legendinės grupės „ABBA“ dainomis, ekranizacija. Donos, valdančios nedidelį viešbutuką idiliškoje Graikijos saloje, duktė Sofi nerimauja: artėja jos vestuvių diena, o ji nežino, kas yra jos tėvas. Juo galėjo būti bet kuris buvęs jos motinos gerbėjas: Semas, Bilas arba Haris. Vienintelis būdas tai išsiaiškinti, Sofi manymu, yra pakviesti visus tris į vestuvių pokylį, ką ji paslapčia ir padaro. Šiame filme garantuotai būsite pakerėti graikiškų salų grožio ir atostogų nuotaikos ;)
Video pristatymas

„Geriausias egzotiškas Marigold viešbutis“ (The Best Exotic Marigold Hotel)
Nebe pirmos jaunystės, tačiau vis dar parako turinčių anglų grupelė nusprendžia paskutinį gyvenimo etapą praleisti egzotiškojoje Indijoje. Susigundę viešbučio „Marigold“ reklama, žadančia nuostabų ir nerūpestingą poilsį, iki tol tarpusavyje visiškai nepažįstami žmonės leidžiasi į savo gyvenime beprotiškiausią avantiūrą – apsigyventi Indijoje. Vos atvykus į Indiją, atostogų vizija išsisklaido žaibo greičiu, o viešbutis pasirodo esantis tik reklaminio lankstinuko šešėliu. Bandydami susitaikyti su visai nelinksma padėtimi ir prisitaikyti prie situacijos, anglai pradeda naują gyvenimo etapą.
Video pristatymas

 

„Pėdsakai“ (Tracks)
Biografinis nuotykių filmas apie jauną moterį, keliaujančią po dykumą. Robyn Davidson įsiruošia į 1700 mylių kelionę po vakarų Australijos dykumas. Drauge su ja keliauja keturi kupranugariai ir ištikimas šuo. Ši drąsi moteris viena leidžiasi keliauti per laukines dykumas. Keliaudama jį sutinka fotografą Riką, su kuriuo užmezga romantiškus santykius. Šis filmas sukurtas remiantis garsios keliautojos knyga, kurioje aprašyta jos kelionė po Australijos dykumas.
Video pristatymas

 

„Hasta la vista“ (Hasta la vista)
Trims bičiuliams patinka gerti vyną ir fantazuoti apie moteris. Tačiau niekuomet nesugulė nė su viena moterimi. Tad trys draugai išsiruošia į Ispaniją, kur tikisi pagaliau atsisveikinti su nekaltybe. Ši sekso misija nėra tokia paprasta, kaip atrodo. Filipas yra aklas, Larsas prikaustytas prie invalido vežimėlio, o Jozefas – visiškai paralyžiuotas… Tai kelio filmas, kuriame į kelionę leidžiamasi invalido vežimėliais. Jame nestokojama karčios ironijos bei juodojo humoro. Tačiau norui keliauti netrukdo niekas.
Filmas sukurtas remiantis tikra istorija, pagal kurią buvo nufilmuotas dokumentinis BBC filmas.
Video pristatymas

 

„Laukinė“ (Wild)
Šeril – jauna ir žavi moteris, tačiau visiškai paklydusi asmenybė. Žlugusi santuoka, priklausomybė heroinui, alkoholis, vienos nakties nuotykiai su nepažįstamaisiais, motinos netektis… Po daugybės tokio gyvenimo metų, vieną dieną, ji stabteli ir supranta, kad viskas yra visai ne taip, kaip turėtų būti. Pati savęs išsigandusi mergina nusprendžia leistis į 1771 km kelionę pėsčiomis. Visiškai be jokios žygeiviškos patirties į kelią ji leidžiasi vienui viena. Šeril tiki, kad kelionėje ji išpirks savo nuodėmes ir pagaliau ras dvasios ramybę, bet ji nė nutuokia, kokie išbandymai ir sunkumai jos lauks…
Video pristatymas

Koks filmas įkvėpė kelionėms tave? 

Gintarė :