X

Draugiškiausios pasaulio šalys

Kur bekeliautumėte visur sutiksite įvairiausių žmonių – visur visokių būna. Žinoma, visada smagiau sutikti draugiškus gyventojus su plačiomis šypsenomis veiduose. Pateikiame šalių sąrašiuką, kur draugiškų žmonių koncentratas vienas didžiausių pasaulyje.
Airija
Keli suirutės ir negandų amžiai Airijos istorijoje tikrai atsiliepė šios tautos kultūrai: galbūt kaip tik dėl to šiandien airiai žinomi dėl skoningo juodojo humoro ir draugiško požiūrio į atvykėlius. Tas žymusis airių gebėjimas nuolat įžvelgti džiaugsmą tikrai puikiai nuteikia – juk jie net ir nesėkmingą dieną susitinka smagiai pavakoroti draugų kompanijoje. Matydamas optimistiškai nusiteikusius žmones net ir po sunkios dienos, savaime imi manyti, kad nieko nėra neįmanomo.
JAV
Net ir kaltinami dėl Antrojo pasaulinio karo pradžios, Antikristo, Miley Cyrus, Bruce Willis, monstrų džipų, didelio gatvių nusikalstamumo ar įpročio kalbant visus perrėkti, amerikiečiai nieko nesigėdija ir priskiria save prie savo tautos laimėjimų. Jie žino, kad nėra tokio dalyko kaip „tipiško jankio“, todėl savo stereotipus galite tiesiog pasilaikyti sau. JAV piliečiai tikrai pasirengę jus priimti ir padėti pažinti jų šalį ir žmones. Viskas, ko jie nori už tai – kad paliktumėte išankstinius nusistatymus namuose.
Malavis
Malaviečiai save apibūdina kaip „draugiškiausius žmones Afrikoje“, „gyvenančius žemyno širdyje“. Visi, kas lankėsi šioje šalyje, galėtų paliudyti, kad atvykėlius malaviečiai sutinka taip, lyg jie būtų savi. Malavis yra skurdi, maža ir be daugumos patogumų šalis, tačiau, mokant taip šiltai bendrauti ir priimti žmones, kam reikalingas tas vakarietiškas komfortas?
Fidžis
Fidžio gyventojai paprastai tituluojami „draugiškiausiais planetos žmonėmis“. Ir kodėl gi ne? Jie turi tiek daug, dėl ko verta šypsotis – nuostabias salas, kaleidoskopiškus rifus, kobalto mėlynumo jūrą, gausią vandens gyvūniją, aukščiausio lygio nardymo vietas, romantiškus paplūdimius, pasakišką virtuvę… Ir jiems patinka savo džiaugsmą ir meilę skleisti aplink. Fidžio gyventojai žinomi ir dėl mokėjimo šiltai sutikti keliautojus, o tuo pačiu suteikti jiems galimybę atrasti kažką naujo.
Tailandas
Labiausiai lankoma Pietryčių Azijos šalis yra pasirengusi pateisinti daugybę stereotipų ir klišių. Štai kelios: nuostabios salos ir paplūdimiai, svaiginantis ir švelnus oras, puikus maistas ir puikios parduotuvės, „Azijos Prancūzija“, ir, svarbiausia, „draugiškiausi pasaulio žmonės“. Dar vienas Fidžio konkurentas. Ir kam vargintis siekiant nustatyti, kodėl tailandiečiai tokio gero, lengvo būdo ir nuolat besišypsantys? Jie tiesiog tokie.
Vietnamas
Vietnamas yra dar viena šalis, vakariečių apipinta daugybės stereotipų: žiaurūs kariai, Oliver Stone filmai… Tačiau Vietnamas jau seniai visa tai paliko užnugaryje ir dabar sparčiai plėtojasi tapdamas naujuoju „Azijos tigru“ ekonomikoje. Bet ir be ekonomikos ir istorijos vietnamiečiai turi kuo didžiuotis – keliautojai neabejotinai susidurs su šiltomis vietnamiečių šypsenomis.
Indonezija
Sunku pateikti apibendrinimą šaliai, kurią sudaro tiek daug įvairių kultūrų. Visgi, vieno dalyko kiekvienas keliautojas gali tikėtis net ir nuo ramaus Lomboko iki ryžių laukų Javoje ir Vakarų Papua aukštumų – tai plačios vietinių šypsenos. Įvairių genčių indoneziečiai pasižymi įgimtu svetingumu ir žavėjimusi atvykėliais, todėl jie visada ras laiko sustoti, pasisveikinti ir pabendrauti. Ir nesvarbu, koks tai bus susitikimas su vietiniais – stabtelėjimas prie dviračiais važinėjančių vaikų, lauko kavinių stalų ar derėjimasis dėl batikos – tai neabejotinai paliks neišdildomą įspūdį.
Škotija
Škotams teko patirti anglų invaziją, atšiaurų orą. Tačiau dėl savo kovingos dvasios škotai pasiekė, kad šiandien mes juos pažįstame kaip ekstravertiškus, džiugaus būdo, juodoko humoro jausmo nacionalistus. Žinoma, pastaroji savybė netaikoma turistams – škotai labai lojalūs ir nori pasidalyti visu kuo geriausia su kitais.
Turkija
Turkai turi nepranokstamą draugiškumo reputaciją. Turėdami dievišką virtuvę, svajingus paplūdimius ir įstabius istorinius paminklus, turkai žino, kad nėra ko būti uždariems ir paslaptingiems. Taigi, galite tikėtis šilto priėmimo, begalės pasiūlytų puodelių arbatos ir neskaičiuojamo laiko, skirto tiesiog sėdėti ir plepėti saulės atokaitoje.
Gruzija
Jei teks kada lankytis Gruzijoje, šios šalies gyventojų draugiškumo ir svetingumo nepamiršite visą gyvenimą. Ypač draugystę pajaus lietuvaičiai. Gruzinai labai gerbia savo svečius. Ką čia bekalbėti – geriau nuvažiuokite ir patys patirsite :)
Gintarė :