X

10 labiausiai paplitusių kalbų pasaulyje

Kalba neabejotinai yra viena svarbiausių žmogaus funkcijų – jos dėka išreiškiame savo poreikius, mintis, mėgaujamės literatūros, muzikos, radijo, kino ar kt. teikiamu džiaugsmu. Na o kuo daugiau kalbų mokėsime, tuo paprasčiau bus mums šiame pasaulyje :) Pateikiame pasaulyje labiausiai paplitusių kalbų sąrašą.

Prancūzų kalba. Kalbančių: 129 mln.
Dažnai apibūdinama kaip romantiškiausia kalba pasaulyje, prancūzų kalba paplitusi daugybėje pasaulio šalių, tarp kurių Belgija, Kanada, Ruanda, Kamerūnas ar Haitis. Žinoma, ir Prancūzija.
Pasakyk „Labas“ prancūziškai – „Bonjour“.
Malajų kalba. Kalbančių: 159 mln.
Malajų kalba paplitusi Malaizijoje ir Indonezijoje. Kalbančiųjų skaičius nėra visiškai tikslus, nes malajų kalba turi labai daug tarmių. Be to, malajų kalba, Indonezijai tapus nepriklausoma, tapo šios valstybės oficialia kalba, nors ji šiek tiek skiriasi savo žodynu.
Pasakyk „Labas“ indonezietiškai – „Selamat pagi”.
Portugalų kalba. Kalbančių: 191 mln.
XII a. portugalų kalba ir kultūra sparčiai išplito (padedant keliautojams Vasco da Gama ir kt.). Būtent dėl ankstyvų ekspedicijų portugalų kalba įsitvirtino visame pasaulyje, ypač Brazilijoje, Makao, Angoloje, Venesueloje, Mozambike.
Pasakyk „Labas“ portugališkai – „Olá“.
Bengalų kalba. Kalbančių: 211 mln.
Kalba yra kilusi iš sanskrito, tačiau ji labai susimaišė, labiausiai su persų kalba. Bangladeše, kuriame yra daugiau nei 120 mln. gyventojų, bengališkai kalba bene visi žmonės. Bengalų kalba paplitusi ir Indijoje, Vakarų Bengalijos valstijoje.
Pasakyk „Labas“ bengališkai – „Ei Je“.
Arabų kalba. Kalbančių: 246 mln.
Arabų kalba yra viena seniausių pasaulio kalbų ir paplitusi Viduriniuosiuose Rytuose (daugiausia Saudo Arabijoje, Kuveite, Irake, Sirijoje, Jordanijoje, Libane ir Egipte). Be to, arabų kalba plačiai paplitusi po visą pasaulį dar ir dėl to, kad šia kalba užrašytas Koranas.
Pasakyk „Labas“ arabiškai – „Al salaam a’alaykum“.
Rusų kalba. Kalbančių: 277 mln.
Daugiausia rusų kalba vartojama didžiojoje Rusijoje. Nesunku rusiškai susikalbėti ir su postsovietinių valstybių gyventojais, ypač vyresniąja karta. Tai labiausiai geografiškai išplitusi kalba Eurazijoje ir plačiausiai vartojama slavų kalba.
Pasisveikinkite rusiškai – „Здравствуйте”.
Ispanų kalba. Kalbančių: 392 mln.
Šia kalba lengvai susikalbėsite beveik visose Pietų ir Centrinėje Amerikos šalyse, jau neminint Ispanijos, Kubos ar JAV. Šiuo metu maždaug 332 mln. žmonių ispanų kalbą laiko gimtąją (antroji vieta pasaulyje po bendrinės kinų kalbos), o dar apie 90 mln. tai antroji kalba.
Pasisveikink ispaniškai – „Hola“.
Indų kalba. Kalbančių: 497 mln.
Indijoje vartojama kalba yra įvairi ir turi daugybę dialektų, iš kurių populiariausia yra hindi. Iš viso yra apie 209 indų kalbos. Jei norite nors kiek pramokti trečios pagal populiarumą pasaulyje indų kalbos, paprasčiausias ir greičiausias būdas – pasižiūrėti indišką filmą.
Pasisveikink indiškai – „Namaste“.
Anglų kalba. Kalbančių: 508 mln.
Anglų kalba yra oficiali kalba daugumoje pasaulio valstybių. Angliškai kalbant galima išgirsti net pačiame atokiausiame pasaulio kampelyje, pradedant Naująja Zelandija, Zimbabve, Karibais, Honkongu, Pietų Afrika ir baigiant Kanada.
Net ir nemokėdamas anglų kalbos, pasisveikinti tikriausia galėtų kiekvienas – „Hello“.
Kinų kalba. Kalbančių: daugiau nei milijardas.
Kinų kalba yra gimtoji maždaug penktadaliui pasaulio gyventojų. Šios kalbos išmokti nėra lengva, nes kiekvienas žodis gali būti ištartas keliais skirtingais būdais, o tas pats skiemuo gali reikšti keliasdešimt skirtingų sąvokų.
Pradėkite nuo pasisveikinimo – „Ni hao“.
Gintarė :