X

Žavingasis Luaros slėnis: kelionė po didingas Prancūzijos pilis

Prancūzijos širdyje plytintis Luaros slėnis – tai regionas, kuriame susilieja istorija, menas ir gamta, kad sukurtų nepamirštamą kelionės patirtį. Ši UNESCO pasaulio paveldo vietovė, vadinama „Prancūzijos sodu“, garsėja vynuogynais, vaizdingais kaimeliais ir, svarbiausia, nuostabiais rūmais. Šiame krašte stūkso daugiau nei 300 pilių, todėl Luaros slėnyje galima žvilgtelėti į Prancūzijos Renesanso laikotarpio prabangą ir didybę.

Istorijos dvelksmas

Luaros slėnio pilys – tai ne tik praeities relikvijos, bet ir gyvos istorijos, iškaltos akmenyje. Kiekviena jų turi savo unikalų pasakojimą. XV-XVII a., kai monarchija ir aristokratai statė savo didingas rezidencijas, šis regionas buvo Prancūzijos karališkosios šeimos ir didikų pramogų vieta. Kiekviena pilis atspindi savo laikmečio architektūros tendencijas.

Château de Chambord – bene žymiausia Luaros slėnio pilis – yra renesanso architektūros šedevras. XVI a. karaliaus Pranciškaus I užsakymu pastatyta pilis yra simetrijos ir dizaino stebuklas. Dvigubos spiralės laiptai, kuriuos, kaip kalbama, įkvėpė Leonardas da Vinčis, yra architektūros stebuklas, tebeviliojantis lankytojus. Vaikščiodami po 440 kambarių ir 84 laiptines, beveik girdite karališkųjų žingsnių, kurie kadaise puošė jo sales, aidą.

Château de Chambord

 

Netoli Chambord’o yra Château de Chenonceau – grakštumo ir grožio vizija, besidriekianti per Šero upę. Ši pilis, dažnai vadinama „damų pilimi“ dėl įtakingų moterų, lėmusių jos istoriją, yra galios, meilės bei intrigų simbolis. Puikūs pilies sodai, atsispindintys ramiame Šero upės vandenyje, skatina panirti į apmąstymus ir svajones, todėl tai viena romantiškiausių vietų regione.

Château de Chenonceau

Pilių sodai

Luaros slėnis garsėja ne tik pilimis, bet ir jas supančiais nuostabiais sodais. Šie kruopščiai suprojektuoti ir prižiūrimi sodai yra pačių pilių tęsinys, suteikiantis lankytojams galimybę pažinti supančią gamtą per renesanso estetikos prizmę.

Vieni garsiausių yra Château de Villandry sodai, pasižymintys sudėtingais geometriniais raštais ir ryškiomis augalų spalvomis. Prancūzų formaliuoju sodų stiliumi suprojektuoti Villandry sodai parodo Renesanso siekį suderinti žmogaus kūrybiškumą ir gamtos pasaulį. Kiekviena sodo dalis pasakoja savo istoriją – nuo dekoratyvinio virtuvės sodo iki ramaus vandens sodo, todėl tai yra gyvas įvairių raštų kilimas, besikeičiantis kartu su metų laikais.

Château de Villandry

 

Château de Chaumont-sur-Loire kasmet rengiamas tarptautinis sodų festivalis, kuriame šiuolaikiniai menininkai ir kraštovaizdžio dizaineriai paverčia šią teritoriją eksperimentinio sodo dizaino galerija po atviru dangumi.

Vynas ir gastronomija

Apsilankymas Luaros slėnyje bus nepilnavertis, jei nepasimėgausite jo kulinariniais malonumais ir pasaulinio lygio vynais. Šis regionas yra viena garsiausių Prancūzijos vynuogių auginimo vietovių, garsėjanti gaiviais baltaisiais, vaisiniais raudonaisiais ir elegantiškais rožiniais vynais. Dėl Luaros slėnio reljefo, dirvožemio, aplinkos ir švelnaus klimato gaminami įvairūs vynai – nuo putojančio Crémant de Loire iki aromatingo Sancerre.

Daugelyje pilių, pavyzdžiui, Château de Brissac ir Château de Nitray, lankytojams siūlomos vyno degustacijos, todėl galėsite paragauti geriausio derliaus vynų ir pasinerti į istorinę aplinką. Jei vyną derinsite su tokiais regioniniais patiekalais kaip ožkos sūris, rillettes ir tarte Tatin, suprasite, kodėl Luaros slėnis yra gurmanų rojus.

Luaros slėnis – tai vieta, kuri užburia vaizduotę ir sužadina sielą. Luaros pilys – tai ne tik akmens paminklai, bet ir gyvas palikimas, pasakojantis Prancūzijos aukso amžiaus istoriją. Nesvarbu, ar žavitės architektūrine Chambord’o didybe, ar vaikštinėjate po Villandry sodus, ar senovinių ąžuolų pavėsyje gurkšnojate Vouvray taurę, Luaros slėnis – tai kelionė į pačią Prancūzijos kultūros ir istorijos širdį. Tai vieta, kur praeitis visada yra šalia, kviečianti tyrinėti, svajoti ir semtis įkvėpimo.

Keliones į Luaros slėnį rasite čia

Lina :