X

Vienos dienos kelionės traukiniu iš Amsterdamo

Apie paslaptingąjį Amsterdamą būtų galima kalbėti nesustojant. Ne tik kalbėti, bet ir apsilankyti šiame mieste. Juolab, kad tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Amsterdamą suteikia puikias galimybes tai padaryti. Čia išnyksta ribos tarp atvirumo ir tolerancijos… Dėl gausybės gražių vandens kanalų šis miestas vadinamas Šiaurės Europos Venecija… O dviračių gausybė, ekstravagantiškas raudonųjų žibintų kvartalas, istoriniai pastatai ir neįprastas gyvenimo ritmas pakeri beveik kiekvieną… Ir tai toli gražu dar ne visi akcentai, suteikiantys miestui žavesio.

Pagrindinis orientyras mieste – Amsterdamo Centraal Station (CS) traukinių stotis (adresas: Stationsplein, 1012 AB Amsterdam). Traukinių stotį Amsterdame tikrai nesunku rasti. Ji įkurta miesto centre, labai gražioje vietoje ant trijų dirbtinai sukonstruotų salų įspūdingame neo-renesanso stiliaus pastate. Stotį supa vandens kanalai, kurie net įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Tai ne tik stotis, bet ir vienas didžiausių viešojo transporto mazgų Europoje. Nuo čia prasideda kelionė tiek po kontrastingą Amsterdamo kultūrą, tiek į aplinkinius miestus.

Amsterdame lankomų objektų sąrašas tikrai nemažas, bet vis tiek kartais taip norisi (o ir verta!) šiek tiek nuklysti į aplinkinius miestus. Tai padaryti greičiausiai ir, ko gero, pigiausiai, galima vykstant traukiniu. Taigi, plačiau apie tai, kur greitai ir patogiai galima nuvykti iš Amsterdamo, kai pasirinkta transporto priemonė – traukinys.

Oro uostas
Iš centrinės Amsterdamo traukinių stoties pasiekti oro uostą labai paprasta. Traukiniai kursuoja kas 10 min., o kelionė truks vos 15 min.

DELFTAS

AMSTERDAMAS – DELFT
Kelionės trukmė:  55 min
Reisai:  kas 15 min
Kaina: II-a klase nuo 11,8 EUR

Tai miestas, kurį galima sieti su šviesa, mėlyna spalva ir apelsinais. Žavingas nedidelis miestas, apstatytas senosios Olandijos tradicinės architektūros pastatais. Tai mielas širdžiai meninis ir istorinis miestas. Su Delftu susipažinti galite vaikščiodami miesto gatvelėmis, išsinuomoję dviratį, jodami arkliais ar laivuku plaukdami miesto kanalais. Rekomenduojame aplankyti botanikos sodą, zoologijos sodą, vandens parką bei užkilti į Nieuwe Kerk (New Church) bažnyčios bokštą.
Delfte yra dvi traukinių stotys: viena miesto centre, kita – apie 20 min. kelio nuo centrinės stoties.

HAGA

AMSTERDAMAS – DEN HAAG
Kelionės trukmė:  50 min
Reisai:  kas 10 min
Kaina: II-a klase nuo 10,4 EUR

Solidus, kupinas žalios erdvės, puikios architektūros ir prekybinės atmosferos miestas, įsikūręs ant vandens. Miesto senamiestį puošia gražus vyriausybės pastatas Binnenhof. Šalia, XVII a. rūmuose, įkurtas Mauritshuis muziejus, kuriame eksponuojami žymių olandų menininkų tapybos darbai, tarp kurių – gausybė karalių portretų. Karališki rūmai Het Paleis dar visai neseniai tapo muziejumi, skirtu garsaus olandų grafiko MC Escher darbų ekspozicijai.
Jei vyksite su vaikais, būtinai aplankykite miniatiūrų miestą Madurodam. Čia išvysite sumažintus olandiškus pastatus, žymius miesto objektus bei kas daro olandų gyvenimą unikalų. Trumpam pasijusite tarsi būtumėte milžinas, žiūrintis į miestą iš aukštai.
Iš visos Olandijos į Hagos miestą žmonės plūsta ir dėl nuostabaus Ševeningeno paplūdimio prie Šiaurės jūros. Į paplūdimį renkasi tiek pasyvaus poilsio mėgėjai, tiek vaikai, tiek suaugę. Siūlomas didelis pramogų pasirinkimas: galima leistis į turą laivuku, išsinuomoti dviratį, gaudyti adrenaliną skriejant jūra ant vandens motociklu, nuo molo bokštelio šokti su virve, paplūdimiu joti arkliais, leistis į žygį ar tiesiog laisvu laiku apsipirkti netoliese esančiose parduotuvėlėse.

LISSE

AMSTERDAMAS – AMSTERDAM SCHIPOL
Kelionės trukmė:  16 min
Reisai:  kas 15 min
Kaina: II-a klase nuo 3,8 EUR

Vykite traukiniu iki Schiphol stoties, o po to apie 35 min. autobusu vykite iki Lisse.
Ko gero visi žino, kad Olandija dar vadinama tulpių šalimi, taigi, į Lisse miestą turistai atvyksta pasigrožėti gėlių oaze. Keukenhof – Europos sode – nuostabiai praleistas laikas garantuotas. Čia žvilgsnį vilios daugiau nei 7 mln. tulpių, narcizų ir hiacintų bei kitų gėlių. Sielą atgaivins įvairiausių spalvų, rūšių bei kvapų gėlės, įmantriausios gėlių kompozicijos po atviru dangumi. Keista, tačiau būnant šiame sode sklinda kažkokia mistinė teigiama energija. Sodas atidaromas pavasarį.
Kitas įspūdingas renginys, pavasarį vykstantis Lise mieste, – gėlių paradas Bloemencorso Bollenstreek. Gėlėmis išpuoštos ir įvairiausiomis šviesomis apšviestos gatvės, plaustai, mašinos. Didžiulis ir įspūdingas tikrai dėmesio vertas paradas.
Rugpjūtį Keukenhof pilies soduose vyksta Castlefest festivalis. Norėdami susipažinti su Olandijos tulpių svogūnėlių istorija, būtinai aplankykite juodųjų tulpių muziejų Museum De Zwarte Tulp.

HARLEMAS

AMSTERDAMAS – HAARLEM
Kelionės trukmė: ~19 min.
Reisai: kas 10 min.
Kaina: II-a klase nuo 3,8 EUR

Tai nedidukas, geriausiai atspindintis flamandijos kultūrą miestas. Nuo 1930 m. Harlemas buvo vienas iš svarbiausių tulpių prekybos vietų. Turistai čia atvyksta dėl gražių vietų, puikių muziejų, prabangių parduotuvių, gerų viešbučių, smėlėtų paplūdimių ir plataus restoranų pasirinkimo. Nesunkiai miestą apeisite pėsčiomis. Norėdami susipažinti su Halso ir kitų geriausių miesto menininkų darbais nuo pat XV a., aplankykite Frans Hals Muziejų. Corrie ten Boom muziejus savo stiliumi šiek tiek panašus į Anos Frank namus. Muziejus apstatytas baldais, todėl nesunku bus įsivaizduoti, kaip vyko gyvenimas karo metu. Čia pat yra slėptuvė, kur žydai buvo slepiami nuo nacių.

ROTERDAMAS

AMSTERDAMAS – ROTTERDAM
Kelionės trukmė:  35 min
Reisai:  kas 2 h
Kaina: II-a klase nuo 21 EUR

Roterdamas iki šių dienų laikomas didžiausiu pasaulio uostu. Nuostabi ir moderni miesto architektūra. Kijk-Kubis – tai kubo formos avangardinio stiliaus namas muziejus. Pastatas kurtas garsaus avangardų architekto Rem Koolhaas. Muziejuje pateiktos 25 skirtingo tipo ekspozicijos: šiuolaikinės dailės, dizaino, fotografijos ir kiti eksperimentai įvairiomis temomis.
Kasmet liepos antrąją savaitę čia vyksta Šiaurės jūros džiazo festivalis, sutraukiantis minias lankytojų.
Į rytus nuo Roterdamo esantys Kinderdijk vėjo malūnai įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą ir yra vieni iš labiausiai turistų lankomų objektų. Pasiekiami laivu.

UTRECHTAS

AMSTERDAMAS – UTRECHT
Kelionės trukmė:  27 min
Reisai:  kas 15 min
Kaina: II-a klase nuo 6,8 EUR

Miestas pastatytas aplink Dom bokštą, kurį matysite beveik iš bet kurios miesto vietos. Miestas žavi prieplaukomis, rūsiuose įsikūrusiomis kavinukėmis su gražiomis terasomis bei didingais paminklais šiame sename, ilgus amžius gyvuojančiame senamiestyje. Mieste galite aplankyti daugelį kultūros vertybių, įskaitant Dick Bruna Huis, kūrėjų mylimą Miffy, mažojo triušiuko Banio animatorių. Neįprastas muziejus Speelklok, kuriame galima ne tik apžiūrėti muzikos instrumentus, bet ir jais pagroti. Atsikvėpti ir ramiai pasėdėti galite Lepelenburg parke, kuriame nuostabūs sodai atgaivins ne tik kvapų receptorius, bet ir sielą.

MASTRICHTAS

AMSTERDAMAS – MAASTRICHT
Kelionės trukmė:
  2,24 h
Reisai:  kas 1 h
Kaina: II-a klase nuo 23,2 EUR

Puiki vieta praleisti šiek tiek laiko. Tai miestas, traukiantis savo kultūra, senais pastatais, gražiomis katedromis, įspūdinga aikšte Vrijthof.  Miestas gerai žinomas savo virtuve, parduotuvėmis ir multikultūrine atmosfera. Mastrichte beveik neįmanoma pasiklysti. Galima aplankyti metro tinklą, kadaise buvusį prieglobstį karinei amunicijai, šautuvams bei patrankoms. Caves of St. Pieter – požeminis labirintas su daugiau nei 20 000 tunelių, pravertusių gyventojams per II pasaulinį karą. Inner City – Maastrichto pagrindinis prekybos rajonas. Entre Deux – visai naujai sutvarkytas rajonas, pasižymintis išskirtinu dizainu.

ENKHUIZENAS

AMSTERDAMAS – ENKHUIZEN
Kelionės trukmė:  57 min
Reisai:  kas 30 min
Kaina: II-a klase nuo 10,2 EUR

Autentiškas XIX a. jūreivių gyvenimas perteiktas Zuiderzee muziejuje. Išvysite nuostabius ankstesnę miesto gyvenimo kultūrą atitinkančius tipo būstus, tarp kurių: žuvų sūdymo pašiūrė, malūnas, sūrio sandėlis, bažnyčia ir dar daug daug visko. Ten dirbantys darbuotojai bei savanoriai mielai parodys ankstesnio kasdienio gyvenimo amatus.

Su InterRail Benelux Pass galite aplankyti ne tik Amsterdamą, bet ir leistis į daugybę vienadienių kelionių, kurių metu galite aplankyti populiariausius Nyderlandų miestus. Užuoskite pavasarinių gėlių kvapą, gėrėkitės jų spalvų gama, grožėkitės vėjo malūnais, modernios architektūros stebuklais ir paslaptingais istoriniais paminklais. Su InterRail Benelux Pass taip pat galite aplankyti Belgiją ir Liuksemburgą. Trys šalys, viena praeitis, gausybė nuostabių potyrių.

Smagios kelionės ;)

Gintarė :