X

Tūkstančio ežerų šalis – Suomija

Šiaurinėje Europos dalyje įsikūrusi Suomija – tai gamtos grožio, turtingos kultūros ir modernaus dizaino lobynas. Dažnai vadinama „tūkstančio ežerų šalimi“ (nors iš tikrųjų jų yra daugiau nei 188 000!), ši Šiaurės Europos šalis siūlo daugybę galimybių kiekvienam keliautojui – nuo kvapą gniaužiančių nuotykių laukinėje gamtoje iki gyvybingų miesto įspūdžių. Keliaujame į Suomiją!

Helsinkis: Šiuolaikinė sostinė su istorinėmis šaknimis

Jūsų nuotykiai Suomijoje greičiausiai prasidės stilingoje sostinėje Helsinkyje. Šio miesto žavesys slypi sklandžioje seno ir naujo dermėje. Pasivaikščiokite grindinio gatvelėmis istoriniame rajone, kur išvysite nuostabią Helsinkio katedrą ir Senato aikštę, neoklasicizmo architektūros šedevrą. Dizaino entuziastams būtina aplankyti Dizaino rajoną, kuriame įsikūrę butikai, galerijos ir kavinės pristato naujausią Suomijos kūrybą.

Būdami sostinėje, apžiūrėkite ir Suomenlinną, įtrauktą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, vieną didžiausių pasaulyje jūros tvirtovių. Šis unikalus kompleksas yra vienas populiariausių lankytinų objektų Suomijoje ir siūlantis daugybę pramogų ir galimybių pažinti Suomijos istoriją ir kultūrą.

Suomijos gamta

Ieškantiems gamtos grožio, ši šalis yra tikras lobis! Laplandija, šiauriausias Suomijos regionas, garsėja arktiniais kraštovaizdžiais, ypač žiemą, kai virsta snieguota stebuklų šalimi. Sniego dulkėmis nusėti miškai ir užšalę ežerai yra puikus fonas tokiems užsiėmimams, kaip važinėjimas šunų kinkiniais, sniego motociklais ir žvejyba ant ledo. Jei jums pasiseks, galbūt pamatysite Šiaurės pašvaistę – vieną stebuklingiausių gamtos reginių.

Vasarą Suomija tampa Vidurnakčio saulės šalimi, kur dienos ilgos, o naktų beveik nebūna. Tai puikus metas tyrinėti garsiuosius Suomijos nacionalinius parkus, pvz. Koli, Oulanka ir Nuuksio, kuriuose galima leistis į žygius pėsčiomis, plaukioti baidarėmis ir net stebėti laukinius gyvūnus: šiaurės elnius ir meškas.

Suomija taip pat yra ežerų kraštas, didžiausias ežerų rajonas Europoje. Ramūs, krištolo skaidrumo vandenys puikiai tinka plaukioti baidarėmis, valtimis ar tiesiog atsipalaiduoti viename iš daugelio jaukių ežero pakrantės namelių, vadinamų „mökki“. Kelios dienos, praleistos mökki su tradicine suomiška pirtimi, yra puikus būdas pažinti šalies gamtos grožį ir atsipalaiduoti tikru suomišku stiliumi.

Suomijos kultūra: daugiau nei saunos ir elniai

Suomiai garsėja savo giliu ryšiu su gamta, tačiau jų kultūrinis paveldas taip pat žavus. Suomijos saunų kultūra garsi visame pasaulyje, todėl kelionė į Suomiją neapsieina be šio ritualo. Suomijoje pirčių yra daugiau nei automobilių, o jų įvairovė svyruoja nuo tradicinių malkomis kūrenamų pirčių kaimuose iki modernių versijų prašmatniuose Helsinkio rajonuose. Nesvarbu, ar žiemą, ar šviečiant vidurnakčio saulei, – sauna, o po jos – maudynės šaltame ežere, yra  suomių tradicija.

Kitas unikalus Suomijos paveldo aspektas – samių kultūra, ypač Laplandijoje. Samiai, vietiniai šio regiono gyventojai, puoselėja savo tradicijas – nuo šiaurinių elnių ganymo iki gyvybingų amatų ir muzikos. Lankydamiesi samių kultūros centruose ir stebėdami jų gyvenimo būdą, galite geriau pažinti šį šiaurės kraštą.

Suomijos dizainas: paprastumas ir elegancija

Suomija yra žinoma ir vertinama dizaino pasaulyje. Suomių dizaineriai garsėja savo minimalistine, funkcionalia estetika, o tokie prekių ženklai kaip „Marimekko“, „ Iittala“ ir „Artek“ yra suomiško dizaino ikonos. Nesvarbu, ar perkate drąsių raštų dirbinius, ar elegantiškus stiklo gaminius, Suomija yra dizaino vertintojų rojus.

Maistas

Kalbant apie maistą, Suomija siūlo puikų šviežių vietinių ingredientų ir naujoviškų kulinarinių metodų derinį. Suomijos virtuvei didelę įtaką daro miškai, ežerai ir Arkties regionas, o svarbiausi ingredientai – laukinės uogos, žuvis, grybai ir žvėriena. Būtina paragauti tokių patiekalų kaip Karjalanpiirakka, (pikantiškas ryžių pyragas iš Karelijos), ir lohikeitto, (kreminė lašišų sriuba). Desertui pasimėgaukite mustikkapiirakka, burnoje tirpstančiu mėlynių pyragu, dažnai patiekiamu su šviežia grietinėle.

Pastaraisiais metais Helsinkis tapo novatoriškos gastronomijos židiniu, o keli restoranai pelnė tarptautinį pripažinimą. Naujoji šiaurietiška virtuvė, kurioje daugiausia dėmesio skiriama vietiniams sezoniniams ingredientams, tapo svarbia tendencija, dėl kurios Suomija buvo įtraukta į maisto mėgėjų kelionių žemėlapį.

Kodėl verta aplankyti Suomiją

Gal svajojate pamatyti Šiaurės pašvaistę, patyrinėti ramius ežerus ar pasimėgauti sauna? O gal pasinerti į šiuolaikinį dizainą, aplankyti miestų muziejus arba paskanauti šiaurės Europos valgių? Suomija siūlo jums nepamirštamą įspūdžių derinį. Dėl nuostabių gamtovaizdžių, gyvybingos kultūros ir svetingų žmonių, šią šalį būtina aplankyti. Jus džiugins giedra ramybė šalies nacionaliniuose parkuose, kvies įsitraukti šurmuliuojantis ir kūrybiškumo kupinas Helsinkis, žiemos nuotykiams pakvies Laplandijoje gyvenantis Kalėdų Senelis… Suomija lengvai pavergia kiekvieno keliautojo širdį!

Taigi susikraukite lagaminus ir išsiruoškite į kelionę, kurioje galėsite pakvėpuoti švariu, gaiviu oru ir patyrinėti šį nuostabų Šiaurės Europos kampelį.

Organizuotų kelionių į Suomiją rasite čia

Lėktuvo bilietų į Suomiją ieškokite čia

 

Lina :