X

Traukiniu po Skandinaviją

Pateikiame maršrutą, kurio metu aplankysite Skandinavijos sostines ir susipažinsite su unikaliomis vietomis, kultūra bei patirsite naujų įspūdžių.

Po toliausiai į šiaurės vakarus nutolusį Europos kraštą patogu keliauti su 5 keliavimo dienų per 10 InterRail Pass bilietu.

Helsinkis – Stokholmas – Oslas – Bergenas – Myrdalis – Flamas – Kopenhaga


Helsinkis

Jūsų kelionė prasidės Helsinkyje – uostamiestyje prie Baltijos jūros bei vienoje iš šiauriausių pasaulio sostinių. Čia jausitės kaip namuose. Aplink daugybė nemokamai lankomų vietų, parduotuvių, kurios jus sužavės (ir norėsis apsipirkti!) savo tikrumu, ergonomika ir minimalistiniu stiliumi. Šis „baltasis šiaurės miestas“ su blyškiai nuspalvintais pastatais yra Skandinavijos dizaino šaltinis. Helsinkio dizaino muziejus yra pateisinamai populiarus ir vertas aplankyti.

Helsinkis garsus savo unikalia architektūra. Puikūs šios architektūros pavyzdžiai yra Alvar Aalto, skandinavų „modernizmo tėvo“, kūriniai – Suomijos aikštė ir  Stora enso Oyj būstinė. Galima paminėti dar vieną Helsinkį puošiantį statinį – Temppeliaukio Kirkto arba „Akmenų bažnyčią“. Ši nuostabi šventykla išsiskiria didžiuliu apvaliu kupolu, kuris yra pastatytas uolos paviršiuje, o bažnyčios vidus įrengtas uoloje. Šis inžinerinis stebuklas dėl nepakartojamos akustikos dažnai naudojamas kaip koncertų salė. Helsinkyje galime išvysti ir daugiau įspūdingų bažnyčių.

Atvykus į Helsinkį tiesiog privalu nusifotografuoti prie Tuomiokirkko – Helsinkio katedros. Tai turistų pamėgta ir turbūt daugiausia fotografijų mieste sulaukusi katedra. Verta pamatyti ir Uspensky katedrą; tai didžiausia rusų ortodoksų katedra Vakarų Europoje. Šis Bizantijos laikų statinys su savo 13 auksinių kupolų primena, kad Suomija kažkada buvo prijungta prie Rusijos.

Daugelis žmonių mano, kad Helsinkio miesto širdimi galima vadinti Esplanade parką. Tai ilgos, plačios juostos formos parkas, pilnas medžių, gėlių, fontanų ir statulų, kuris driekiasi nuo uosto iki Švedijos teatro. Ši vieta puiki ne tik pasivaikščiojimams, bet ir laisvalaikio praleidimui. Parką supa prabangios parduotuvės, restoranai ir viešbučiai. Vasarą šiame parke galite išgirsti skambant džiazo muziką. Parke rengiami nemokami koncertai. O žiemą, gruodžio mėnesį, Helsinkio širdies lankytojus džiugina kalėdinė mugė. Espalanade parko pabaigoje, netoli uosto, rasite triukšmingą, tačiau gerą atmosferą sukuriančią Kauppatori turgaus aikštę ir salę su prekybos stalais, nukrautais vietiniais produktais, delikatesais ir amatininkų darbais. Tai puiki vieta paragauti nebrangaus, tradicinio suomiško maisto.

Jei norite pažinti Suomijos gamtos stebuklus, kruizas į Suomennlina salą arba apsilankymas Nuuskio nacionaliniame parke (netoli Espoo Centre stoties) – kaip tik jums.

Ir būtų tiesiog nuodėmė išvykti iš Suomijos neišbandžius tradicinės suomiškos pirties. Helsinkyje tikrai rasite gausų pirčių pasirinkimą.

Išbandžius visas pramogas, pats metas keltu plaukti į Stokholmą. Jei keliaujate savaitgalį, ruoškitės kelte vykstantiems vakarėliams. Daugelis vietinių gyventojų naktiniu keltu plaukia dėl jame vykstančių audringų vakarėlių, puikių barų ir pigių alkoholinių gėrimų.

Kultūringas ir kosmopolitiškas Stokholmas

Jūs suprasite, jog išvydote Stokholmą, kuomet jūsų keltas praplauks pro tūkstantį salų, padengtų mažais medžiais, kurios sudaro vieną didžiausių Baltijos jūroje salyną. Tai yra sostinė, kuri pasižymi kosmopolitiškumu; čia lengvai galima sutikti žmonių iš viso pasaulio. Vienas iš Stokholmo pasididžiavimų – Galma Stan, seniausia miesto dalis, bet vis dar puikiai išsilaikiusi. Senamiestis užburia savo siauromis gatvelėmis ir žaviomis krautuvėlėmis; tai nuostabi vieta pasivaikščioti, o vėliau prisėsti kavinėje ir paragauti sultingo sumuštinio su lašiša arba cinamono skonio sausainių bei pyragų.

Galma Stan rasite Karališkuosius rūmus (Royal Palace) bei galėsite stebėti sargybos pasikeitimo ceremoniją. Beje, galima sėsti į garlaivį, keliaujantį link įspūdingų baroko laikų Drottningholm rūmų, karališkosios šeimos rezidencijos. Stokholme rasite daug įdomių muziejų, bet labiausiai populiarus yra nuostabusis Vasa muziejus. Muziejaus salės – tai puikiai išsilaikę švediški karo laivai, paskendę 1628 m.

Stokholmas turi labai gerą požeminio metro sistemą, todėl čia lengva nusigauti iš vienos vietos į kitą.

Miesto naktinis gyvenimas turi ką pasiūlyti kiekvieno skoniui: nuo madingų klubų iki koncertų karališkame Švedijos operos teatre (Royal Swedish Opera). Lankydamiesi Stokholme pasidomėkite, kas vyksta kultūros namuose (Kulturhuset). Čia rasite biblioteką bei įvairių parodų, pasirodymų. Pirkinių krepšius galima gausiai pripildyti suvenyrais, kurių ypač gausu žiemos metu. Stokholmas gerai žinomas dėl savo elegantiškų, aukštos klasės dizaino virtuvės ir namų apyvokos gaminių, ypatingai lengvos ir šiltos patalynės bei įvairios kokybiškos lauko įrangos. Be to, lankydamiesi Švedijos sostinėje galite aplankyti daugybę nemokamai lankomų vietų.

Oslas – miestas gamtos apsuptyje

Yra du skirtingi keliai patekti iš Stokholmo į Oslą, o kelionė tiesioginiu traukiniu trunka 6 valandas. Pasirinkus maršrutą per Geteborgą užtrunkama kiek ilgėliau, tačiau šis maršrutas labai vaizdingas ir driekiasi įspūdinga Oslo fiordo kranto linija. Be to, Oslas yra Norvegijos politikos, kultūros ir ekonomikos centras, jame tvyro nepaprastai lengva atmosfera, kuri pakvies jus atsipalaiduoti, sulėtinti tempą. Čia galite vaikštinėti po nemokamai lankomas vietas, vaizdingas ir kiekvienam atviras uosto prieplaukas, o vėliau, susiradus gerą barą Grunerlokka rajone (kur jų tikra gausybė!), leisti laiką kartu su vietiniais gyventojais. Arba galite klajoti pagrindine Karl Johans Gate gatve ir ant pievelės kaitintis saulėje kartu su kitais norvegais, žvelgdami tiesiai į Norvegijos Karalystės parlamentą.

Oslomarka – Oslo kraštovaizdis – pagrindinis bruožas, išskiriantis Oslą iš kitų sostinių. Šį išskirtinumą sukuria daugybė kalnų, ežerų ir miškų, kurie gausiai paplitę aplink miestą ir prasideda jau vidinėje miesto teritorijoje. Poilsio ir turizmo gamtoje galimybės yra labai didelės. Teritorija, sudaranti nepaliestos gamtos stebuklus, dvigubai didesnė už Niujorko miestą. Norvegijos turistinių žygių klubas DNT turi specialias parduotuves – turizmo centrus, kuriuose turistams suteikiama išsami informacija apie važinėjimą dviračiais, žygius, plaukimą kanojomis ir kitas aktyvias veiklas, kuriomis galite mėgautis, atvykę į Oslą.

Spalvingoji sostinė Kopenhaga

Kelionė traukiniu dienos metu iš Oslo į Kopenhagą trunka 8 valandas – tai paskutinė jūsų kelionės traukiniu po Skandinaviją stotelė. Geležinkelis iš Malmės į Kopenhagą nutiestas per įspūdingą bei šiuolaikišką Oresund tiltą, jungiantį Švediją ir Daniją. Danijos sostinė Kopenhaga, kuri taip ryškiai vaizduojama Peter Hoeg‘s ,,Smilla‘s Sence of Snow“ knygoje, yra spalvingas ir žavus miestas su daugybe nemokamai lankytinų vietų, apjuostas mielais senoviniais namukais, dažytais šviesiomis pastelinėmis spalvomis. Čia gausu punktų su viešaisiais miesto dviračiais. O uosto rajonas Nyhavn (seniausia uosto dalis) yra ypač vaizdingas – mėgaukitės juo vaišindamiesi gėrimu viename iš greta esančių nepaprastai jaukių barų. Kopenhagos uoste jūros vanduo yra švarus, tad galite prisijungti prie vietinių gyventojų ir maudytis skaidrioje jūroje.

Danija – šalis, kuri išvystė unikalų skandinaviško dizaino stilių. Kopenhagoje rasite net atskirą muziejų, skirtą Danijos menui ir dizainui (Danish Museum of Art and Design), o miesto parduotuvėse galite rasti daug išskirtinių daiktų, pabrėžiančių skandinavišką stilių. Trivoli sodai, esantys visai priešais traukinių stotį, yra vienas iš mažiausių pramogų parkų pasaulyje, tačiau ir vienas iš populiariausių, laikomų klasika. Seniausi pasaulyje mediniai pramogų kalneliai – tai tik vienas iš atrakcionų, kuriuo galite pasimėgauti šiame unikaliame parke. Vakarais dėl įspūdingo apšvietimo parkas tampa tarsi pasakų šalis.

Mėgstantys naktinį gyvenimą Kopenhagoje tikrai turės ką veikti. Naktinis gyvenimas čia gyvybingiausias ir siūlantis daugiausia pramogų visoje Skandinavijoje!

Aukštuminė traukinių linija į Flamą

Jau esame rašę apie nuostabias keliones po Norvegijos fiordus. Tad vėl rekomenduojame: jei keliaudami į Skandinaviją turite daugiau laiko, aplankykite ne tik sostines, bet ir būtinai leiskitės  į kelionę traukiniu iš Oslo į Bergeną, antrą didžiausią miestą Norvegijoje. Kadangi 6,5 valandos keliausite viena iš aukščiausių traukinių linijų Šiaurinėje Europoje, turėsite galimybę grožėtis puikiu vaizdu, atsiveriančiu į nepaprastą Norvegijos gamtą. Iš Myrdal – vienos iš maršruto stotelių tarp Oslo ir Bergeno – taip pat galite leistis 20 km maršrutu į Flamą. Šis maršrutas yra žymus dėl nepakartojamų gamtos vaizdų. Traukinys į Flamą juda itin lėtai ir sustoja prie įspūdingiausių gamtovaizdžių – daubų, krioklių, kalnų reljefų.

Video apie maršrutą >

Jei patinka žygiai, galite keliauti pėsčiomis maršrutu iš Mydral į Flamą (21 km), o iš Flamo grįžti traukiniu. Apylinkėse yra ir daug kitų vietų, tinkamų žygiams. Netoli Bergeno traukinių stoties galite rasti Bergen Turlag – vietinę DNT parduotuvę, kurioje galima pasiimti žemėlapių ir gauti patarimų apie geriausius žygių maršrutus ir kitas lankytinas vietas apylinkėse.

Apie keliavimą traukiniu po Norvegiją >

Apie keliavimą traukiniu po Suomiją >

Apie keliavimą traukiniu po Švediją >

Gintarė :