X

Traukiniu po Centrinę Europą

Pažinkite vienos seniausių Europos dalies grožį ir istoriją. Išmėginkite šį maršrutą per 10 dienų su 22 dienų InterRail Pass bilietu. Jei Lenkija jau pažįstama, galite keliauti po Čekiją, Slovakiją ir Vengriją su European East Pass bilietu.

 

Varšuva – Krokuva – Osvencimas – Velička – Žilina – Košičė – Füzesabony – Egeris – Budapeštas – Lepsény – Balatonakarattya – Bratislava – Trenčinas – Břeclav – Znojmo – Břeclav – Brno – Praha

Šis maršrutas apima keturias Centrinės Europos valstybes, kurios iki 1335 m. dalinosi bendra istorija, kuomet Lenkijos, Vengrijos ir Bohemijos (kuri tuo metu apėmė Čekiją ir Slovakiją) karaliai susirinko Vengrijos Vyšegrado pilyje suformuoti sąjungą, kuri išliko iki šių dienų. Tai viena seniausių sąjungų Europos istorijoje. Ši didinga praeitis atgyja visu savo grožiu šių valstybių sostinėse. O kur dar nuostabi gamta: nuo nepakartojamų Slovakijos kalnų iki tankių Čekijos miškų, nuo ramių Lenkijos lygumų iki Vengrijos vynuogynų. Šio maršruto tiesiog negalite praleisti.

Istorinis Lenkijos palikimas

Varšuva (Warszawa) – Lenkijos sostinė ir šio maršruto pradžia. Vos išėję iš centrinės traukinių stoties atsidursite tiesiai prieš Kultūros ir mokslo rūmus, vieną žymiausių stalinistinės monumentinės architektūros pavyzdžių. Šešto dešimtmečio viduryje tai buvo aukščiausias pastatas Europoje. Netoliese yra senamiestis, kur rasite daugumą žymių miesto vietų. Senamiesčio širdyje yra Pilies aikštė (Plac Zamkowy). Ją supa įspūdinga Karalių pilis ir spalvingi baroko ir renesanso stiliaus pastatai, kurie buvo sunaikinti II-ojo pasaulinio karo metu ir vėliau atstatyti. Karas padarė daug žalos istorinei miesto daliai, tačiau atstatytai Varšuvai žavesio netrūksta. Krakowskie Przedmieśce alėja, prasidedanti prie pat pilies, yra įžymiojo „Karališkojo kelio“ pradžia – eidami šiuo 10 km ilgio maršrutu praeisite pro elegantiškiausius miesto bulvarus, puošnius rūmus, įspūdingus pastatus, gražias bažnyčias, parkus, sodus, t.y. beveik visas lankytinas miesto vietas.

Varšuvoje sėskite į traukinį, važiuojantį į Krokuvos Główna stotį. Krokuva (Krákow) – antras pagal dydį Lenkijos miestas ir vienas iš nuostabiausių Europoje. Tą pačią akimirką, kai pamatysite Vavelio pilį ant kalvos šalia Vistula upės, pajusite, kad patekote į pasaką. Apžiūrėję šį gausiai ornamentuotą bažnyčių ir rūmų kompleksą patraukite į miesto centrą, kur rasite Rynek Główny, didžiausią Viduramžių laikų turgaus aikštę, bei vienas įspūdingiausių bažnyčių ir rūmų šalyje. Aikštės centre pamatysite ikonišką didelį dengtą turgų Sukiennice (audinių salę), viduramžiais buvusį miesto prekybos širdimi. Šiandien čia vis dar svarbi komercinė vieta. Miesto pažiba – įspūdinga raudonų plytų Šv. Marijos bazilika su nepakartojamu gotikiniu interjeru. Pasistenkite sulaukti trimitininko, grojančio Hejnal Mariacki melodiją kiekvieną valandą iš bazilikos bokšto ir vėliau mojuojančio miniai žmonių. Netoli miesto centro yra Kazimiers žydų kvartalas su nuostabiais namukais ir nedidele sinagoga.

Būdami Krokuvoje galite pasirinkti vieną iš dviejų vienos dienos kelionių. Pirmoji – į Osvencimo (Oświęcim) miestą (kelionė užtruks truputi daugiau nei valandą) yra išties jaudinanti. Čia jūs rasite buvusią Aušvico konsentracijos stovyklą. Dabar čia įkurtas muziejus, skirtas stovyklos aukoms atminti. Arba galite traukiniu nuvykti į Veličką (Wieliczka), kur netoli traukinių stoties rasite įėjimą į žymiąsias druskos kasyklas. Ne vieną amžių šachtininkai raižė druskos sienas, taip sukurdami vieną išskirtiniausių meno muziejų pasaulyje. Ekspozicija vis papildoma naujais menininkų darbais iš druskos, todėl šachtos dabar labiau panašios į galeriją. Tačiau dauguma originalių įrengimų ir šachtininkų darbų išliko iki šiol.

Slovakijos grožis

Jūsų kita stotelė yra Košicė (Košice), esanti rytinėje Slovakijos dalyje. Iš Krokuvos ši kelionė užims pakankamai daug laiko – apie 10 valandų. Jeigu norite, galite pasidaryti pertrauką Žilinoje (Žilina). Tęsdami kelionę į rytus jūs pamatysite įspūdingus Tatrų kalnus. Lyginant su Bratislava, Slovakijos sostine, Košicė turi žymiai didesnį istorinio paveldo kraitį. Hlavná aikštėje rasite daug pastatų, atspindinčių ilgą šio miesto istoriją, tarp kurių yra ir viduramžių laikų Šv. Alžebetos katedra, Šv. Mykolo koplyčia ir miesto bokštas, kartu su puikiausiais XIX a. pab. austrų-vengrų secesijos pavyzdžiais.
Centrinė aikštė yra populiari vieta, tačiau ji tokia didelė, kad niekada nebūna perpildyta. Tai puiki vieta stebėti žmones :) Apsilankykite mažoje kavinėje, pasislėpusioje vienoje iš senamiesčio gatvelių, ir palepinkite save Halušky – tradiciniu slovakų patiekalu (virtų bulvių kukuliai, patiekiami su kepintais svogūnais, spirgučiais ir apipilti minkštu bryndza sūriu).

Turkų palikimas ir degustacijos Vengrijoje

Iš Košicės tarptautiniu traukiniu pasieksite Füzesabony miestą Vengrijoje, kur persėsite į traukinį, važiuojantį į Egerį (Eger). Vengrijoje apstu gražių miestų ir miestelių, menančių Austrijos-Vengrijos imperijos romantiką, bet Egeris gali pasiūlyti dar daugiau. Pradėkite miesto apžvalgą lipdami į viduramžių pilį bei besigrožėdami miesto, apsupto žaliomis kalvomis, panorama. Po to nusileiskite į miesto gatveles, kur pasinersite į barokišką senamiesčio atmosferą ir atrasite nuostabias Egerio bažnyčias. Čia net yra senovinis 40 m aukščio minaretas, pastatytas iš smiltainio! Jis buvo paliktas čia po turkų invazijos XVI a. ir yra toliausiai į šiaurę nutolęs tokio tipo pastatas. Dar vienas turkų palikimas – tradicinės pirtys, kur galėsite atsipalaiduoti ir pasimėgauti masažu. Jeigu mėgstate vyną, nepraleiskite progos mamatyti csárdas (vyno rūsių) netoliese esančiame Szépassony völgy (Gražių moterų slėnyje) ir paragauti nuostabaus vietinio vyno. Jeigu vis dėlto nuspręsite likti miestelyje, viename iš daugelio restoranų šurmuliuojančioje Széchenyj gatvėje galite pasimėgauti taure Egri Bikavér vietinio raudono vyno, laikomo vienu geriausių Europoje. Čia taip pat puiki vieta išmėginti vietinį Gulyás  – įžymųjį vengrų troškinį, gaminamą iš jautienos, svogūnų, daržovių, prieskonių ir labai daug paprikos!

Apžiūrėję Egerį grįžkite atgal į Füzesabony, kur sėsite į vieną iš dažnai važiuojančių traukinių į Budapeštą (Budapest). Vengrijos sostinė, didingai stovinti ant Dunojaus upės kranto, yra viena labiausiai lankomų sostinių Europoje ir kiekvienais metais pritraukia milijonus turistų. Jeigu keliausite vasarą, norėsis praleisti kažkiek laiko prie vandens. Ir nors Vengrija neturi priėjimo prie jūros ar vandenyno, tai nesutrukdys jums pasimėgauti vandens pramogomis. Tiesiog šokite į traukinį, vykstantį į Lepsény arba Balatonakarattya, ir jau po poros valandų plaukiosite Balatone – didžiausiame Vidurio Europos ežere.

Į Slovakiją grįšite vienu iš daugelio tiesioginių reisų tarp Budapešto ir Bratislavos (Bratislava). Slovakijos sostinė yra viena maloniausių Europos staigmenų dėl savo puikiai išsaugoto istorinio centro, nepakartojamo Dunojaus upės kranto, skirto pasivaikščiojimams, ir modernaus bei stilingo didmiesčio gyvenimo stiliaus. Susipažinę su sostine galite vienai dienai nulėkti į užburtą Trenčino (Trenčin) miestą, esantį tik valandos trukmės kelionės atstumu nuo Bratislavos. Viduramžius menantis miesto centras išsidėstęs kalvos papėdėje, kurios viršuje stūkso didinga pilis. Žavingomis gatvelėmis, apsuptomis senų tradicinių namukų, užlipę į kalvą būsite apžavėti panoraminio vaizdo nuo pilies pagrindinio bokšto.

Paslėpti lobiai Čekijoje

Aplankius Bratislavą laikas persikeltį į Čekiją.  Pasienio traukinių stotyje Břeclav sėskite į vietinį traukinį, vykstantį į Znojmo, vieną geriausiai saugomų šalies paslapčių, viduramžių laikų miestelį, apsuptą nuostabaus slėnio. Pasivaikščiokite po pustuštes miesto gatves ir pasinerkite į tylią istoriją, sklindančią iš renesansinių ir gotikinių pastatų, kurie Znojmo tarsi paverčia į muziejų po atviru dangumi.
Pasigrožėję miestu sėskite į traukinį ir grįžkite į Břeclav, iš kur traukiniu pasieksite Brno.

Brno – antras pagal dydį Čekijos miestas ir Moravijos regiono sostinė. Tai mažas, bet labai įtraukiantis ir užburiantis metropolis. Palikę traukinių stotį ir kirtę tramvajaus linijas atsidursite ilgoje ir judrioje Masarykova gatvėje. Ši vieta visada pulsuoja gyvybe ir skleidžia egzotišką dvasią dėl didelių arabų ir vietnamiečių bendruomenių. Pasigrožėkite nuostabia fin de siècle pastatų paroda, išrikiuota link Nám. Svabody aikštės. Senamiesčio centras apsuptas gotikinių bažnyčių, baroko stiliaus rūmų ir secesijos laikų pastatų, ir visa tai po įspūdingais Šv. Petro ir Šv. Pauliaus katedros bokštais.

Aplankykite Augustinų Šv. Tomo vienuolyną ne tik dėl jo nuostabaus neogotikinio stiliaus, bet ir dėl įdomaus muziejaus, skirto Gregoriui Mendeliui, modernios genetikos tėvui. Atsigaivinti galėsite netoliese esančiame Starobrno alaus daryklos sode ir atsigerti dvanácka – stiproko alaus.
Ir pabaigai aplankykite Villa Tugendhat, modernios minimalistinės architektūros ikoną, vieną iš nedaugelio XX a. pastatų, patekusių į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Pasivaišinę alumi grįžkite į Brno ir sėskite į traukinį, važiuojantį į Prahą (Praha). Miestas pastatytas ant Vltava upės krantų ir yra nuostabi vieta pabaigti kelionę po Vidurio Europą. Atvykę į Hlavní hádraží stotį eikite link Václavské Náměstí alėjos. Alėjos pabaigoje pasukite į siauras Staré Město, viduramžių laikų senamiesčio, gatveles. Čia gausu turistų ir vietinių prekeivių. Plačioje centrinėje aikštėje Staroměstké Náměstí įsitaisykite prie Orloj, astronominio laikrodžio ant senos viduramžių laikų miesto halės. Apaštalų ir kitų judančių figūrų paradas, kuomet laikrodis muša valandą, yra vienas iš privalomų dalykų, kuriuos reikia pamatyti lankantis Prahoje.

Jeigu norite pabėgti nuo minios, traukite į ramesnį Josefov rajoną. Čia kadaise buvo Prahos žydų getas, o senovinės sinagogos bei žydų kapinės liudija šią nepaprastą istoriją. Galite rinktis ir romantišką pasivaikščiojimą Vltava upės pakrante su įspūdinga Prahos pilimi. Pereikite įžymųjį viduramžių laikų Čarlzo tiltą, papuoštą stulbinančiomis barokinėmis šventųjų statulomis. Nuo čia galite grožėtis nuostabiu miestu abiejuose upės krantuose.

Kitame tilto gale atrasite barokišką Malá Strana kvartalą. Kopkite Mostecká gatvele pro įspūdingą Šv. Nikolajaus bažnyčią link ant kalvos stūkstančio pilies komplekso. Patekę į vidų būsite nustebinti elegantiškų rūmų ir bažnyčių fasadų. Apsilankykite gotikinėje Šv. Vito katedroje, mieloje Zláta uilčka (Auksinėje gatvelėje) įsigykite vieną kitą suvenyrą. Nuo pilies sienų atsiveria nepakartojama miesto panorama su nesuskaičiuojamu bokštų kiekiu. Pabaigai nusileiskite į tylias Malá Strana gatveles, kur pajusite, kad visas šios magiškos sostinės grožis priklauso tik jums.

Gintarė :