X

Tadžmahalas – amžina duoklė meilei ir grožiui

Sveiki atvykę į užburiantį Tadžmahalą – vieną žymiausių ir labiausiai kvapą gniaužiančių paminklų pasaulyje. Agroje, Indijoje, esantis architektūros šedevras liudija meilę, grožį ir turtingą Mogolų imperijos istoriją. Šiame straipsnyje gilinsimės į istoriją, legendas ir įdomius faktus, dėl kurių Tadžmahalas yra neprilygstamas pasaulio stebuklas.

Istorinis kontekstas

Tadž Mahalo istorija prasideda XVII a., Mogolų dinastijos valdymo laikotarpiu, garsėjančiu prabanga ir menine didybe. 1632 m. imperatorius Šachas Džahanas užsakė pastatyti Tadžmahalą savo mylimai žmonai Mumtaz Mahal, kuri mirė gimdydama jų 14-ąjį vaiką, atminti. Šachas Džahanas labai sielvartavo netekęs žmonos, todėl siekė įamžinti jų meilę sukurdamas šį didingą mauzoliejų.

Architektūros stebuklas

Tadžmahalas yra architektūros stebuklas, kuriame sklandžiai dera persų, islamo ir indų architektūros stiliai. Pagrindinis statinys – iš balto marmuro, išpuoštas sudėtingais gėlių raštais ir kaligrafija iš Korano, o jo statybai savo įgūdžius atidavė daugiau kaip 20 000 amatininkų. Tobulos simetrijos centrinis kupolas liudija to meto architektūrinį genialumą.

Legendos ir paslaptys:

Tadžmahalo grožis neapsiriboja vien jo architektūrine didybe: jis taip pat apipintas legendomis ir paslaptimis. Viena iš jų – istorija apie „Juodąjį Tadžą“. Statyboms pasibaigus, 1653 m., senstantis valdovas davė įsakymą pradėti statyti antrą pastatą – sau skirtą mauzoliejų, tikslią pirmojo kopiją, bet iš juodo marmuro. Dėl politinių neramumų Šachui Džahanui nepavyko šis sumanymas. Valdžią šalyje perėmė jo sūnus Aurangzebas, kuris tėvą įkalino, o „Juodasis Tadžas“ taip ir liko neįgyvendinta svajone.

Dar viena intriguojanti paslaptis susijusi su architektu. Sakoma, kad kad Tadžmahalo architektui Ustadui Ahmadui Lahoriui Šachas Džahanas nupjovė rankas, norėdamas užtikrinti, kad tokio šedevro jis niekada negalėtų pakartoti niekur kitur. Nors ši legenda plačiai paneigta, ji Tadžmahalo istorijai suteikia mistiškumo.

Įdomūs faktai

Keičiantis spalvas: Tadžmahalas keičia spalvas priklausomai nuo paros laiko. Ryte jis švyti rausvai, vakare – pieno baltumu, o šviečiant mėnuliui – auksu.

Brangakmenių inkrustacijos: Tadžmahalo vidus išpuoštas pusbrangiais ir brangiaisiais akmenimis, pavyzdžiui, lazuritu, turkiu ir jaspiu, sukuriančiais nuostabius augalinius raštus.

Sudėtinga simetrija: Tadžmahalas yra tobulai simetriškas iš visų keturių pusių – ir šis architektūrinis laimėjimas pasiektas nenaudojant šiuolaikinių technologijų!

Simbolizmas: Tadžmahalą supantys keturi minaretai šiek tiek pasvirę į išorę. Tai buvo sąmoningas architektūrinis sprendimas, siekiant užtikrinti, kad žemės drebėjimo atveju jie nenukristų ant centrinės kapavietės ir ji liktų apsaugota.

Apsilankymas Tadžmahale

Lankymasis Tadžmahale – tai kelionė į praeitį, į neblėstančios meilės šventę. Paminklas lankytojams atviras ištisus metus, išskyrus penktadienius. Geriausias laikas juo pasigrožėti – saulėtekio arba saulėlydžio metu, kai besikeičiančios spalvos ir šviesų žaismas sukuria išties užburiantį reginį.

Tadžmahalas yra ne tik nepaprastas architektūrinis pasiekimas, bet ir meilės, pranokstančios laiką ir erdvę, simbolis. Dėl savo istorijos, legendų ir įdomių faktų jis yra privaloma lankytina vieta keliautojams, norintiems pasinerti į turtingą Indijos paveldo ir kultūros audinį. Stovėdami priešais šį nepaprastą paminklą, neabejotinai būsite sužavėti jo didybės ir amžinos meilės istorijos, kurią jis simbolizuoja.

Lina :