X

Poilsis užsienyje lietuviams atsieina trečdaliu pigiau nei Lietuvoje

Poilsis užsienio kurortuose keliautojams kainuoja pigiau nei atostogos Lietuvos pajūryje, rodo „Tez tour“ atliktas tyrimas.9 dienų poilsis 5 žvaigždučių kategorijos viešbutyje Egipte su pilnu maitinimu – 36 proc. pigesnis nei tokios pačios trukmės atostogos Palangos viešbutyje, kuriame į nakvynės kainą įskaičiuoti tik pusryčiai. Savaitė poilsio aukščiausios klasės viešbutyje Turkijoje kainuoja 10 proc. pigiau, lyginant su šalies pajūrio 5 žvaigždučių viešbučiais.

Pasak „Tez Tour“ Lietuvoje pardavimų vadovės Rasos Lileikytės, atliekant tyrimą buvo lyginamos Egipto, Turkijos ir Lietuvos pajūryje esančių 5, 4 ir 3 žvaigždučių kategorijos viešbučių kainos bei suteikiamos paslaugos. Tyrimas parodė, jog daugeliu atveju 7, 9 ar 10 dienų kelialapis poilsiui Egipto ar Turkijos viešbučiuose yra pigesnis nei tokios pačios trukmės atostogos Palangos, Nidos, Juodkrantės ir kituose Lietuvos pajūrio viešbučiuose.„Tez tour“ atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog 9 dienų poilsis 5 žvaigždučių klasės viešbutyje Egipte dviems asmenims vidutiniškai kainuoja 3683 litus, 7 dienų poilsis Turkijoje – apie 4100 litų, o į kelionės paketo kainą įskaičiuotos visos transporto išlaidos, dauguma pramogų viešbučių komplekse bei pilnas maitinimas, o taip pat gaivieji bei vietinės gamybos alkoholiniai gėrimai.Tuo tarpu už tokios pačios trukmės poilsį 5 žvaigždučių klasės viešbutyje Palangoje dviems asmenims tektų sumokėti 4550 litų (7 dienos) ar 5785 litus (9 dienos), bet atskirai tektų mokėti už transporto išlaidas ir maitinimą, nes į kainą įprastai įskaičiuojami tik pusryčiai. Pasak R. Lileikytės, kelionė dviems asmenims iš Vilniaus ar Kauno į Lietuvos pajūrį ir atgal tiek autobusu, tiek nuosavu automobiliu, priskaičiuojant kelto ir įvairius mokesčius, atsieitų mažiausiai 300 litų, todėl galutinė poilsio viešbutyje kaina viršytų net 6000 litų.„Kainų skirtumas Egipto ir Turkijos bei šalies pajūrio viešbučiuose akivaizdus. Vertėtų paminėti ir tai, jog užsienio kurortuose poilsiautojai visada galės mėgautis puikiu oru, juos prižiūrės ir komfortu rūpinsis kompanijos gidai, jiems bus suteiktas aukščiausios klasės aptarnavimas bei didelė nemokamų paslaugų ir pramogų įvairovė, o taip pat papildomos ekskursijos“, – teigia ji.

Anot R. Lileikytės, beveik visuose 5 ir 4 žvaigždučių kategorijos viešbučiuose Turkijoje ar Egipte į kainą įskaičiuojamas pilnas (AI ar net UAI) maitinimas, t.y. per pusryčius, pietus ir vakarienę poilsiautojams patiekiamas švediškas stalas su plačiu užkandžių, pagrindinių patiekalų, desertų, gaiviųjų ir vietinės gamybos alkoholinių gėrimų pasirinkimu. Pasirinkus UAI maitinimo sistemą poilsiautojams nemokamai patiekiami ir kai kurie importuoti alkoholiniai gėrimai.

„Dauguma iš atostogų Turkijoje ir Egipte grįžusių poilsiautojų pasakoja apie gurmaniškus malonumus, kadangi viešbučiai per kiekvieną dienos valgį siūlo gausų ir įvairų nacionalinių ir europiečiams įprastų valgių bei gėrimų pasirinkimą. Tokiu būdu taupomas ir brangus poilsio laikas nes nereikia rūpintis kur pietauti, laukti padavėjų ir papildomai leisti pinigus. Kai tuo tarpu Lietuvos pajūrio kurortuose poilsiautojai net aukščiausios klasės viešbutyje gauna tik pusryčius, o žemesnės kategorijos poilsio namuose – maistu privalo rūpintis patys“, – sako R. Lileikytė.

Tyrimo metu buvo lyginamos ir kelialapių į 3-4 žvaigždučių kategorijos viešbučius Egipte ir Turkijoje bei tokios pačios klasės poilsio namus Nidoje, Juodkrantėje ir Šventojoje kainos. 7 dienų atostogos 4 žvaigždučių klasės poilsio namuose Nidoje ar Juodkrantėje vasaros sezonu dviems asmenims kainuoja apie 1800 litų, kai tuo tarpu Egipte – 2660 litų, Turkijoje – 3390 litų, o pasinaudojus paskutinės minutės pasiūlymu, kelionę į minėtų šalių kurortus galima įsigyti ir dar iki 40 proc. pigiau.

„Nepaisant to, jog suma už poilsį Turkijos viešbutyje yra didesnė, vertėtų pabrėžti, jog į kainą įeina kelionė lėktuvu į abi puses bei pervežimas į viešbutį ir iš viešbučio į oro uostą, nakvynė, pilnas maitinimas, taip pat papildomos paslaugos, kaip treniruoklių salė, sauna, vandens gimnastika, paplūdimio tinklinis, stalo tenisas, biliardas ir pramoginiai renginiai. Tuo tarpu Lietuvoje poilsiautojai susimoka tik už nakvynę, o už visa kita tenka mokėti papildomai. Pavyzdžiui, maistas ir gėrimai dviems asmenims per savaitę, valgant kavinėse ir restoranuose, Nidoje atsieitų mažiausiai apie 1400 litų, o pridėjus išlaidas pramogoms ir transportui, suma už atostogas Lietuvos pajūryje išaugtų dar maždaug 800 litų. Taigi poilsio pajūryje kaina, nors ir renkantis žemesnės klasės viešbutį, gali viršyti 4000 litų sumą“, – sako R. Lileikytė. Pervalkos ir Šventosios poilsio namuose kainos dviems asmenims už 10 dienų poilsį svyruoja nuo 2250 iki 2700 litų, čia poilsiautojai taip pat negauna maitinimo ir už pramogas moka papildomai. Turkijoje 3 žvaigždučių klasės viešbutyje 10 dienų poilsis dviems asmenims kainuoja nuo 2588 iki 3150 litų, priklausomai nuo maitinimo tipo (pusryčiai ir vakarienė arba pilnas maitinimas), į kainą įskaičiuota ir dalis pramogų bei paslaugų.

Pasak „Tez Tour“ pardavimų vadovės, poilsiautojui pasirinkus kelionę į Egipto ar Turkijos kurortą, jam tereikia pasirūpinti, kaip atvykti į oro uostą, o kompanija savo ruožtu teikia pervežimo paslaugas iš Kauno ir Klaipėdos į Vilniaus oro uostą, skrydžius Vakarų Lietuvos gyventojų patogumui taip pat vykdo iš Palangos oro uosto. „Teikiamos paslaugos orientuotos į kuo didesnį kliento komfortą, o tai leidžia atsipūsti ir ilsėtis pradėti nuo pat pirmos atostogų dienos, kadangi klientui skrendant ilsėtis į užsienį, juo visiškai pasirūpinama nuo kelionės pradžios iki pabaigos – gidai poilsiautojus pasitinka tik atvykus į užsienio šalies oro uostą, poilsiautojai vežami į viešbutį, gidai pasirūpina visais reikiamais formalumais ir visą kelionės laiką rūpinasi poilsiautojų komfortu.

Tuo tarpu nusprendus atostogas leisti Lietuvos pajūryje tenka daug kuo rūpintis patiems bei tam papildomai leisti pinigus ir gaišti brangų atostogų laiką“, – teigia R. Lileikytė. Pasak, „Tez Tour“ Lietuvoje pardavimų vadovės tyrimo rezultatai aiškiai rodo, jog poilsis užsienyje kokybės ir kainos santykiu gerokai lenkia atostogų sąlygas Lietuvoje.

Tez Tour informacija

Gintarė :