X

Pamukalė: gamtos kūrybos šedevras

Pietvakarių Turkijoje įsikūrusi Pamukalė – tai beveik nežemiška vieta. Ši UNESCO pasaulio paveldo vietovė, turkiškai vadinama „medvilnės pilimi“, lankytojus žavi siurrealistiniu kraštovaizdžiu, turtinga istorija ir gydomosiomis karštosiomis versmėmis. Ją būtina aplankyti kiekvienam keliautojui, ieškančiam ir gamtos grožio, ir žvilgsnio į senovės civilizacijas.

Baltosios terasos: Geologinis stebuklas

Žymiausias Pamukalės simbolis – nuostabios baltosios terasos, kurias suformavo kalcito prisotinti regiono karštųjų šaltinių vandenys. Per tūkstantmečius vanduo tekėjo žemyn kalno šlaitu, nešdamas kalcio karbonatą ir sukurdamas balto travertino terasas, primenančias užšalusį krioklį. Šie mineralinių medžiagų turtingo vandens pripildyti baseinai spindi saulėje, todėl vaizdas yra nežemiškas ir kvapą gniaužiantis.

Lankytojai gali vaikščioti basomis šiomis terasomis, jausdami šiltą, aksominį vandenį ir grožėdamiesi apačioje esančio slėnio panorama. Geriausia čia apsilankyti per saulėlydį, kai švelni šviesa išryškina natūralų terasų grožį, todėl kraštovaizdis tampa dar stebuklingesnis.

Hierapolio gydomieji vandenys

Baltųjų terasų viršūnėje įsikūręs senovinis Hierapolio miestas, kurį II a. pr. m. e. įkūrė frygai. Šis graikų-romėnų miestas garsėjo terminėmis voniomis, kurios, kaip tikėta, turėjo gydomųjų savybių. Šiandien Hierapolio griuvėsiai yra pagrindinis traukos objektas, siūlantis žavų žvilgsnį į praeitį.

Miesto įžymybės – gerai išsilaikęs romėnų teatras, kuriame kadaise tilpdavo daugiau nei 12 000 žiūrovų, ir Apolono šventykla, skirta graikų gydymo dievui. Tačiau bene garsiausia vieta yra Antikos baseinas, dar vadinamas Kleopatros baseinu. Pasak legendos, pati Kleopatra maudėsi šiame šiltame, mineralų turtingame vandenyje. Šiame baseine, apsuptame panardintų kolonų ir antikinės architektūros liekanų, maudynės prilygsta maudynėms istorijoje.

Pamukalės apylinkės

Nors terasos ir Hierapolis yra pagrindiniai traukos objektai, Pamukalės apylinkės taip pat žavios. Netoliese esančiame Denizlio mieste galima susipažinti su vietiniu gyvenimu.  Čia šurmuliuoja turgūs, tradicinė turkų virtuvė ir draugiški vietiniai gyventojai. Tai taip pat vartai į keletą kitų senovinių miestų, įskaitant Laodikėją ir Afrodiziją, kurių įspūdingi griuvėsiai ir turtingas istorinis paveldas.

Gamtos mylėtojai iš Pamukalės gali nuvykti iki Kakliko urvo, dažnai vadinamo „Pamukalės požemiais“. Tai mažesnė, bet ne mažiau graži travertino formacijų ekspozicija urvo viduje, siūlanti unikalią požeminę patirtį.

Praktiniai patarimai

Geriausias laikas lankytis Pamukalėje – pavasarį (balandžio-birželio mėn.) arba rudenį (rugsėjo-lapkričio mėn.), kai oras malonus, o terasos nėra perpildytos turistų.
Būtinai pasiimkite kremą nuo saulės, kepurę ir fotoaparatą, kad galėtumėte įamžinti nuostabius vaizdus. Jei planuojate maudytis Kleopatros baseine, nepamirškite maudymosi kostiumėlio.
Pamukalę lengva pasiekti autobusu iš didžiųjų Turkijos miestų, tokių kaip Stambulas, Izmiras ir Antalija arba su turistų grupe iš Turkijos kurortų.

Pamukalė – tai ne tik gamtos stebuklas, bet ir kelionė laiku. Nuo užburiančių baltųjų terasų iki senovinių Hierapolio griuvėsių – ši vieta siūlo unikalų gamtos grožio ir istorinės reikšmės derinį. Nesvarbu, ar mirksite terminiuose vandenyse, ar tyrinėsite senovinius griuvėsius, Pamukalė žada nepamirštamus įspūdžius pačioje Turkijos širdyje.

Kelionės į Turkiją

Lina :