X

Pamatykite ir išbandykite pasaulio naujoves

Keliaujant nebūtina lankytis tik muziejuose, apžiūrinėti griuvėsius, kitas senienas ar maltis turistų minioje, nes lankytina vieta yra seniai atrasta ir labai populiari. Sportas, gyvūnai, šalys, salos, mados – visa tai gali būti nauja. Nauja ne tik jums, bet ir visam pasauliui, tad pamatykite ir išbandykite naujoves, kol jos dar naujos. O gal ir patys kada nors būsite “Kolumbai” ir atrasite dar neatrastų žemių.

Sėskite į lėktuvą, traukinį, autobusą ar kitą transporto priemonę ir leiskitės į nepamirštamas keliones. Dalinamės su Jumis patarimais, kurias vietas vertėtų aplankyti naujovių ištroškusiems keliautojams. :)

Stebėkite naujausias sporto rūšis: Filadelfija, JAV
Skubėkite į Filadelfiją ir “prisijunkite prie revoliucijos” – tai oficialus naujausios pasaulyje sporto šakos – kronumo –  šūkis. Šis sportas yra įvairiausių sportinių žaidimų mišinys (futbolo, krepšinio, regbio ir kt.), žaidžiamas specialioje, kol kas vienintelėje, apskritoje aikštelėje. Kronumas įvardijamas kaip greitas, aktyvus ir nenuspėjamas žaidimas. Jis buvo sukurtas 2008 m. ir, žinoma, gerbėjų skaičiumi su futbolu ar beisbolu šis sportas varžytis dar negali. Nors kol kas tėra tik šešios JAV komandos, šias žaidynes stebėti iš tiesų yra įdomu.

Pamatykite naujausiai pastebėtus gyvūnus: Filipinai
Atspėkite: kas yra dviejų metrų, gyvena medžiuose ir turi dvigubus lytinius organus? Žinoma, Varanus bitatawa. Tai milžiniški driežai, kurie, nors ir gerai žinomi vietinėse gentyse bei vartojami kaip skanus užkandis, mokslininkų pastebėti buvo tik 2009 m. Šis žoliaėdis komodo drakono giminaitis yra jūsų galimybė pamatyti labiausiai dinozaurų palikuonis primenančius gyvūnus. Norėdami juos pamatyti, keliaukite į rūke paskendusius Sierra Madre kalnus, Filipinams priklausančioje Luzon saloje, ir laikykite kumščius – šie paslaptingi, medžiuose gyvenantys driežai tik apie 20 minučių per dieną būna ant žemės.

Išmėginkite naujausią greitąjį maistą: JAV mugės
Kiekvienais metais JAV mugių dalyviai konkuruoja, kas sugalvos keistesnių ir kuo labiau kraujagysles užkemšančių naujų greitojo maisto patiekalų. 2011 m. Kalifornijos San Diego miesto mugėje buvo sukurtas aliejaus prisotintas Kool-Aid prekinio ženklo gėrimas. Nenorėdami būti nugalėti, Šiaurės Karolinos dalyviai kovojo pasitelkę riebaluose keptą kramtomąją gumą. Tuo tarpu Ajovos mugės dalyviai kovojo patiekdami keptą sviestą ant pagaliuko, o Teksaso mugės dalyviai paruošė riebaluose keptą salsos padažą. Daugeliui tai gali atrodyti šlykštu, bet juk tai yra tikroji amerikietiškoji kultūra. Dažniausiai šios mugės vyksta vasarą arba rudenį.

Pasivaikščiokite naujausiais takais: Izraelis
Pradėkite savo kelionę nuo Nazareto ir vinguriuotais kalvų bei alyvmedžių giraičių takeliais keliaukite į senovinį Kafarnaumo miestą. Jūsų laukia 63 km ilgio Evangelijoje aprašytas takas – Gospel Trail, vedantis Jėzaus pėdsakais. Šis pėsčiųjų kelias atidarytas 2011 m. pabaigoje, o pagrindinis jo atidarymo tikslas – pritraukti kuo daugiau krikščionių turistų, kuriuos domina jų religijos lopšio tyrinėjimas. Dauguma šių turistų stengiasi atkartoti kelionę jodami arkliais (nors Jėzus jojo asilu). Tai nereiškia, kad būtinai reikia būti religingais, norint pasivaikščioti šiuo pėsčiųjų taku, nutiestu pro žaliuojantį Jezreel slėnį, šiek tiek tamsesnį Beit Keshet ąžuolų slėnį ir sausuosius Mt Arbel šlaitus.
Lėktuvų bilietai į Tel Avivą >

Aplankykite naujausias šalis: St Maarten
Oficialiai naujausia pasaulyje šalis yra Pietų Sudanas. Tačiau, išskyrus šią aktyvią karo zoną, naujausia šalis yra Karibų jūroje esanti sala St Maarten. Iki 2010 m. tai buvo tik Olandijos Antilų saloms priklausanti teritorija. Dabar ji yra sudėtinė Nyderlandų valstybė. Žinoma, tai beveik nieko nekeičia, bet St Maartene nieko keisti ir nereikia – čia yra smėlėti rožiniai paplūdimiai, putojanti jūra ir žavingi  kolonijinio tipo miesteliai. Kam sujaukti visą šią tobulybę? Taigi, griebkite gardų kokteilį ir šaukite tiesiai į šiltą Simpson įlankos vandenį.

Aplankykite naujausią miestą: Pietų Korėja
Lyg mokslinės fantastikos filme, naujausias pasaulyje miestas Songdo auga labai. Tai puikiai suplanuotas miestas, kuriame stengiamasi išvengti daugybės Azijos didmiesčių problemų – taršos, miesto perpildymo, eismo spūsčių. Visa tai pasiekta kruopščiai apgalvoto dizaino ir ekologiškai tvarios statybos standartų dėka. Kaip ir Las Vegase, Songlo mieste bus atkartoti tarptautiniai objektai, pvz., Venecijos kanalai ir Niujorko Centrinis parkas. Taip pat čia statomi miesto išskirtinumą kuriantys pastatai, vienas iš jų – šiuo metu planuojamas 151 aukšto Incheono bokštas. Nors užbaigti miesto statybos darbus numatoma tik 2015 m., Sheraton viešbutis jau yra atidarytas ir priima smalsiuosius miesto svečius.

Ištirkite naujas erdves: Kosmosas
Keliavimas kosmose, kuris kažkada buvo tik vaikų svajonė (“Kai užaugsiu, būsiu kosmonautu!”), staiga tapo prieinamas paprastiems žmonėms (bent jau tiems, kurie gali sau tai leisti). 2012 m. kelios privačios kompanijos turistus nuskraidino į didžiosios juodumos platybes kosmose. Už 200 000 dolerių ir jūs galite užsisakyti „Virgin Galactic“ 2,5 valandos suborbitinį skrydį, kurio metu net 6 minutes būsite nesvarumo būsenoje. Kelionė prasideda naujai pastatytame kosmodrome „America“ (Las Cruses), Naujojoje Meksikoje, kur keleiviai gali tris dienas treniruotis prieš didįjį pakilimą. Jeigu turite kelis šimtus tūkstančių dolerių – įgyvendinkite savo kosminę svajonę. Na, o jei neturite – tai bent jau pasižvalgykite čia >>.

Pamatykite naujausią salą: Zubairo salos, Jemenas
Dėl ugnikalnių išsiveržimų 2011 m. pabaigoje Raudonojoje jūroje susiformavo naujausia pasaulyje sala, priklausanti Jemenui. Zubairo salų neįvardintos vulkaninės uolienos iškyšulys yra retenybė – dažniausiai, netrukus po jų susikūrimo, vulkaninės salos nubyra atgal į jūrą. Nors dėl Jemeno politinio nestabilumo keliauti į šią salą yra ganėtinai sudėtinga, sakoma, kad Zubairo salose siūlomas tikrai išskirtinis nardymas aplink povandenines ugnikalnių dalis.

Išmėginkite naujausias maisto tendencijas: Kopenhaga
2011 m. geriausiu pasaulyje restoranu karūnuotas Kopenhagos restoranas “Noma” įvedė visiškai naują valgymo koncepciją – patiekalai, pagaminti iš gamtoje randamų ingredientų. Virėjas Rene Redzepi yra gerai žinomas dėl augmenijos rinkimo įgūdžių bei vietos kerpių, samanų, pušų spyglių bei kitų gėrybių, kurios dažniausiai net nėra laikomos maistu, derinimą savo patiekaluose. Svarbu paminėti, jog kritikai yra tiesiog pašėlę dėl šios žemiškos virtuvės, o kiti virėjai atkreipia dėmesį, jog ši tendencija plinta visomis kryptimis – laukinių rūgštynių, kraujažolių ir gilių patiekalų rasite tiek Los Andželo, tiek Londono restoranų meniu. Na o užvalgę keistų dalykų aplankykite nemokamai lankomas vietas Kopenhagoje.

Gintarė :