X

Niurnbergo paslaptys: istorijos vingiai ir architektūros perliukai

Niurnbergas, įsikūręs pačioje Bavarijos širdyje, Vokietijoje, yra miestas, kuriame viduramžių istorija nuostabiai persipina su šiuolaikinėmis naujovėmis. Nesvarbu, ar jus traukia turtinga praeitis, ar gyvybinga meno scena, ar šventinė atmosfera, Niurnbergas keliautojams siūlo kerintį senojo pasaulio žavesio ir šiuolaikinio patrauklumo derinį.

Žvilgsnis į istoriją

Niurnbergo istorija juntama vaikštinėjant jo grįstomis gatvelėmis, kur kiekvienas kampelis tarsi šnabžda praeities istorijas. Kadaise miestas buvo neoficiali Šventosios Romos imperijos sostinė – tai tampa aišku pamačius didingus jo paminklus, tokius kaip Imperatoriškoji pilis (Kaiserburg). Aukštai virš miesto iškilusi XI a. tvirtovė yra vienas svarbiausių istorinių statinių Vokietijoje. Nuo jos bokštų atsiveria nuostabūs miesto panoraminiai vaizdai.

Netoli pilies įsikūręs senamiestis (Altstadt), kurį į dvi dalis dalija Pegnico upė. Vienoje pusėje stovi Šv. Lorenco bažnyčia – įspūdingas gotikos šedevras, kitoje – Šv. Sebaldo bažnyčia, viena seniausių Niurnbergo bažnyčių, iškilusi dar XIII a. Vaizdingi mediniai namai, pavyzdžiui, Handwerkerhofo rajone, nukels jus į praeitį, o keistos gatvelės kvies jas patyrinėti.

Tiems, kas domisi istorija, Niurnbergas neatsiejamas nuo tamsių Antrojo pasaulinio karo puslapių. Niurnbergo proceso memorialas Teisingumo rūmuose, kur už karo nusikaltimus buvo teisiami svarbiausi nacių pareigūnai, leidžia susipažinti su svarbiausiu miesto vaidmeniu formuojant pokario teisingumą ir susitaikymą. Lankydamiesi Dokumentacijos centre esančioje nacių partijos suvažiavimo aikštelėje, galėsite suprasti sudėtingą Niurnbergo praeitį.

Meno ir kultūros centras

Niurnbergas taipogi yra miestas, kuris puoselėja kūrybiškumą tiek praeityje, tiek dabartyje. Vokietijos nacionalinis muziejus – tai meno ir kultūros istorijos lobynas, kuriame sukaupta didžiausia šalyje vokiečių meno ir artefaktų kolekcija. Nuo viduramžių skulptūrų iki Renesanso paveikslų – muziejuje galima susipažinti su Vokietijos meno ir kultūros raida.

Norintiems susipažinti su šiuolaikiniais kūriniais, Naujasis muziejus (Neues Museum) bus ryškus kontrastas. Šiame muziejuje su elegantišku stikliniu fasadu eksponuojamos šiuolaikinio meno ir dizaino parodos, atskleidžiančios Niurnbergo, kaip modernaus kultūros centro, vaidmenį. Gyvybinga gatvės meno scena dar labiau išryškina miesto meninę dvasią – miesto kraštovaizdį puošia freskos ir instaliacijos.

Festivaliai ir kulinariniai malonumai

Niurnbergas tikrai atgyja per festivalius. Niurnbergo Kalėdinė mugė – viena seniausių ir garsiausių kalėdinių mugių pasaulyje – sutraukia lankytojus iš arti ir iš toli. Šis šventinis renginys, vykstantis pagrindinėje miesto aikštėje Hauptmarkt, džiugina įvairiais pojūčiais – čia galima pamatyti tradicinius amatus, gėrėtis žybsinčiomis lemputėmis ir užuosti svaiginantį karšto vyno bei skrudintų migdolų kvapą. Jei apsilankysite žiemą, būtinai pagurkšnokite šilto Glühwein’o puodelį ir paklaidžiokite po žavingus prekystalius.

Maisto mėgėjai tikrai ras ko paragauti Niurnberge. Miestas garsėja Niurnbergo dešrelėmis (Nürnberger Rostbratwurst) – nedidelėmis, bet aromatingomis dešrelėmis, tradiciškai kepamomis ant atviros ugnies ir patiekiamomis su raugintais kopūstais arba bulvių salotomis. Prie dešrelių užsisakykite ir vietoje verdamo Frankonijos alaus. Nepamirškite paragauti Niurnbergo imbierinių meduolių (Lebkuchen) – aštraus ir saldaus skonio gardėsio, kuris kepamas jau nuo viduramžių.

Šiuolaikinis Niurnbergas

Niurnbergas yra klestintis šiuolaikinis miestas. Efektyvi viešojo transporto sistema, ekologiškos iniciatyvos, pirmaujantys technologijų ir dizaino sektoriai daro jį pažangia ir modernia vieta. Lankytojams lengva apžiūrėti daugybę miesto lankytinų vietų, o tiems, kas domisi tvariomis kelionėmis, Niurnbergas siūlo daug ekologiškų viešbučių ir restoranų.

Mieste taip pat verda aktyvus naktinis gyvenimas, ypač Gostenhofo rajone, kur madingos kavinės, barai ir galerijos pritraukia kūrybingą publiką. Nesvarbu, ar ieškote ramios vyninės, ar šurmuliuojančio klubo, Niurnbergo šiuolaikinė energija puikiai papildo jo istorinį žavesį.

Niurnbergo kontrastai

Niurnbergas yra kontrastų miestas – nuo viduramžių sienų iki modernių meno galerijų, nuo iškilmingų Antrojo pasaulinio karo praeities paminklų iki šventinio džiaugsmo Kalėdų mugėje. Dėl šio istorijos, kultūros ir šiuolaikinio gyvybingumo mišinio Niurnbergas yra patrauklus daugumai keliautojų.

Geriausias laikas apsilankyti: gruodžio mėnesį – kalėdinė mugė, pavasarį ir vasarą – malonus oras ir įvairūs festivaliai.  Niurnbergas yra lengvai pasiekiamas traukiniais ir lėktuvais, iš didžiųjų Europos miestų vykdomi tiesioginiai skrydžiai. Miestas yra vos kelios minutės kelio traukiniu nuo Miuncheno. Tad neatidėliokite ir apsilankykite!

Mūsų siūlomos kelionės:

Savaitgalis Niurnberge

Kalėdinių mugių šurmulys Vokietijoje

Kalėdinė Bavarija

Lina :