X

Kur geriausia išmokti vietinės virtuvės paslapčių

Vienas geriausių suvenyrų (ar lauktuvių), kokį galima parsivežti iš kelionių, yra vietinės virtuvės patiekalų receptai, – pagamintais valgiais galėsite surengti pietus ar vakarienę ir pavaišinti savo draugus. Juk tai geriau nei magnetukas ant šaldytuvo, ar ne? Štai kur galite išmokti kvapniausių, spalvingiausių nacionalinių virtuvių paslapčių.

Toskana, Italija
Toskana – puiki vieta saulėtoms atostogoms su puikiu vynu ir maistu. Čia neapsieinama be tradicinių patiekalų su alyvuogių aliejumi, pecorino sūriu, šviežiu šalaviju, rozmarinu bei čiobreliu. Dauguma patiekalų gaminama su artišokais, šparagais, laukiniais grybais, tad itališka virtuvė yra paprasta ir sveika. Toskanos regione yra daugybė maisto gaminimo mokyklų. Vienos geriausių įsikūrusios atokesnėse senoviškose fermose. Galima netgi rinktis 1-4 dienų kursus su apgyvendinimu Toskanos akmeninėse vilose vietiniuose vyndarystės ūkiuose. Kaip ir daugumoje kitų pasaulio vietų, susipažinti (tik neskubant!) su Italijos virtuvės subtilybėmis puikiai tiks vietiniai turgūs.
Kaip nuvykti. Skriskite lėktuvu į Romą arba į Milaną ir tęskite kelionę traukiniu arba nuomotu automobiliu.

San Sebastian, Ispanija
Nors ispaniškos tapas pastaraisiais metais kaip vienas pagrindinių užkandžių itin išpopuliarėjo visame pasaulyje, nieko stebėtino, kad geriausiai jų receptus ir subtilybes žino patys ispanai. Šiauriniame San Sebastiano mieste užkandžiai vadinami pintxos, o dažniausiai patiekiami aštuonkojai, grybai, morcilla (kraujinė dešra) ir ančiuviai. Užsukite į vieną kitą barą, paragaukite skirtingų užkandžių ir pajusite tikrą ispaniškos virtuvės tobulumą. San Sebastiane siūlomi 2-5 dienų kursai, kuriuose didžiausias dėmesys skiriamas tapas ir cazuelitas (skirtingi patiekalai, kepami atskiruose indeliuose).
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu į Barseloną arba į Madridą ir tęsti kelionę traukiniu arba nuomotu automobiliu.

Chiang Mai, Tailandas
Vienas didžiausių Tailando miestų gali pasirodyti kaip modernus ir šiuolaikiškas didmiestis, istorinį palikimą slepiantis kažkur giliai. Vienas iš būdų ištrūkti iš šurmulio yra pasinerti į įtraukiantį maisto gamybos procesą. Prieš užsirašant į kursus verta apsilankyti garsiajame miesto naktiniame turguje. Žinomas turgus veikia kiekvieną naktį visą savaitę. Nuo šventyklos vartų sustatomi prekybiniai stendai apima visą turgaus plotą ir turgus tampa vienu didžiausių maisto prekybos centrų po atviru dangumi. Į maisto gaminimo kursus ir pamokas dažnai įtraukiami apsilankymai turguje. Galima rinktis ir 1-5 dienų kursus.
Kaip nuvykti. Skriskite lėktuvu į Bankoką ir tęskite kelionę traukiniu, autobusu ar vietiniais skrydžiais.

Stambulas, Turkija
Geografinis Europos ir Azijos susikirtimo taškas gali pasigirti įspūdinga virtuve, kuriai įtaką darė Osmanų imperijos plėtra toli už Bosforo sąsiaurio. Vietiniuose turguose ir restoranuose pajusite visą kvapų ir skonių įvairovę, nes čia galima rasti produktų ir prieskonių tiek iš Vakarų, tiek iš Rytų kraštų, besidriekiančių už Mažosios Azijos. Vaišinkitės nuostabiais gatvėse parduodamais patiekalais, pvz., midye tava (įdarytos midijos) ar sumuštiniais su šviežia žuvimi iš Eminönü uosto. Be paminėtų, tradiciniai Turkijos patiekalai yra yayla çorbasi (jogurtinė sriuba su mėtomis), imam bayıldı (įdaryti baklažanai). Pastarasis patiekalas pažodžiui verčiamas kaip „imamas nualpo“, kaip aliuzija į šio patiekalo tobulumą ir įspūdį, kai jis buvo pirmą kartą pagamintas ir paragautas.
Sultanahmet rajone įsikūrusiuose restoranuose, pvz., „Cooking Alaturka“, rasite organizuojamų 4 valandų maisto gaminimo kursų, kurie užbaigiami jaukiais pietumis.
Kaip nuvykti. Skriskite tiesiai lėktuvu į Stambulą.

Hoi An, Vietnamas
Dauguma keliautojų atvyksta į Hoi An pasidomėti kolonijiniu miestu, kurio vystymąsi veikė Prancūzijos, Portugalijos ir Japonijos valdžios, ar atsinaujinti savo garderobą, įsigijus naują vietos siuvėjų ar batsiuvių darbą. Rami gyvenvietė taip pat yra puiki vieta išmokti gaminti vietnamietišką maistą, pvz., cao lau, makaronų patiekalą (recepto atsiradimą įtakojo japoniški soba makaronai). Rekomenduojama juos apibarstyti trupintais bánh da ryžių krekeriais. Hoi An turgus, esantis ant upės kranto, yra vienas geriausių Vietname. Ir nors turgus veikia naktį, neužsibūkite, kad iš pat ryto galėtumėte atsikelti ir apsilankyti žuvų turguje. Į maisto gaminimo kursus dažnai įtraukiami ir apsilankymai vietiniuose ūkiuose bei turguose.
Kaip nuvykti. Skriskite lėktuvu į didžiuosius Vietnamo miestus ir tęskite kelionę vidiniais skrydžiais.

Goa, Indija
Indijos virtuvė yra tokia pat įvairi kaip ir visa Indijos kultūra ir pati šalis, tačiau pradėti pažintį su Indijos virtuve rekomenduojama nuo pietvakarinės valstijos Goa. Čia juntama portugalų kolonijinė įtaka. Tradiciniai Goa patiekalai yra chouriço dešros su zesty masala pasta, kreminis bebinca ryžių pudingas ir svarbiausias regiono patiekalas – aštrus vindalho karis. Išbandykite jų visų, o vėliau bandykite pagaminti patys. Branca‘s Cooking Classes siūlo tiek Goa, tiek kitų Indijos regionų tradicinių patiekalų gamybos pamokas.
Kaip nuvykti. Galima skristi lėktuvu tiesiai į Goa arba į didžiuosius Indijos miestus ir tęsti kelionę vidiniais skrydžiais.

Banks Peninsula, Naujoji Zelandija
Be žygių po kalnus, plaukiojimo su delfinais, išvykų su kajakais, siūlome apsilankyti vaizdingose Banks Peninsula apylinkėse ir susipažinti su vietinės virtuvės subtilybėmis. Šeštadienio rytą rekomenduojame aplankyti vieną geriausių ūkininkų turgų Lyttelton, aplinkinių pasiteirauti apie rengiamus maisto gaminimo kursus. Sekmadienį galima sudalyvauti She Chocolate School gretimame paplūdimyje.
Vaikštant netoli Akaroa uosto galima užtikti ne vieną vietą, patiekiančią nuostabaus skonio sūrio ir vyno. Akaroa, buvusi Prancūzijos kolonija, ir Akaroa maisto gaminimo mokykla orientuojasi į vietinių, natūralių produktų naudojimą, įskaitant ir daug šviežių jūros gėrybių.

Fez, Marokas
Marokietiška virtuvė turi berberų, maurų, Viduržemio jūros ir arabų tautų virtuvės bruožų, ypač kalbant apie tradicinius patiekalus – kuskusą, tajines ir aštrias merguez dešreles. Norėdami paragauti autentiškų vietinių patiekalų, skirtų ne turistams, vykite link maisto prekystalių šalia Jardin Public arba turgų, esančių greta Bab Bou Jeloud. Neišvažiuokite iš miesto neparagavę nuostabaus tajine ir gaivinančios mėtų arbatos.
Lahcen‘s Moroccan Cooking organizuoja rytinį apsilankymą vietiniame turguje (souq) ir pamokas restauruotame riad (tradiciniame Maroko dvaro kieme).
Kaip atvykti. Skristi tiesiai lėktuvu į Fesą.

Luang Prabang, Laosas
Mažytis Laosas dažnai užgožiamas šalia esančių Vietnamo ir Tailando, tačiau ramus ir savitas Pietryčių Azijos kraštas taip pat turi unikalią ir puikią virtuvę, ypač buvusiame karališkame mieste Luang Prabange. Anksti atsikėlę pasivaikščiokite po miestą, paaukokite vietos vienuoliams ir pasimokykite vietinės virtuvės gamybos paslapčių, tokių kaip jąew bąwng, pagardo su čili ir džiovinta buivolo oda, arba khai phųn, džiovintų upės dumblių, pakeptų su sezamo sėklomis. Abu yra skanesni nei gali pasirodyti, o su šaltu Lao alumi khai phųn yra vienas populiariausių baro užkandžių.
Tamarind restorane ant ežero kranto organizuojami kasdieniai maisto gaminimo kursai, į kuriuos įtrauktas ir apsilankymas vietiniame turguje.

Oaxaca, Meksika
Nacionalinė Oaxaca virtuvė yra puikus įrodymas, kad meksikiečiai turi daugiau nei nachos ir burritos. Maisto mylėtojų miestas pramintas kaip ‘lugar de siete moles’ („septynių apgamų vieta“), o vieno žymiausių mieste padažų su čili ir šokoladu galima paragauti beveik visuose restoranuose ir turguose. Apsilankykite Abastos turguje, kur galėsite paragauti tradicinių pusryčių patiekalų, pvz., huevos oaxaqueños, kiaušinių, virtų pomidorų-čili sriuboje. Po to galėsite išgerti tradicinės mezcal degtinės ir užkąsti chapulines (kepintais žiogais). Oaxaca šokoladas yra puikus, ypač, jei vabzdžiai jums ne itin patinka.
Maisto gaminimo pamokos Casa Crespo Bed & Breakfast rengiamos El Teatro Culinario restorane.

Gintarė :