X

Neringos Simėnaitės svajonių maršrutas po Provansą

Konkursui „Keliauju į Provansą“. Neringos Simėnaitės svajonių maršrutas po Provansą.
Konkurso pagrindinis prizas – TGV traukinio bilietai dviems maršrutu Paryžius – Marselis – Paryžius I-ąja klase!

Traukinio bilietus į Provansą dovanoja UAB „Zigzag Travel“ ir Voyages SNCF.

Balsuoti už šį maršrutą galite iki liepos 8 d. 14 val. paspausdami „Patinka“ po maršruto pavadinimu.

Neringos Simėnaitės svajonių maršrutas po Provansą

Kaip vyksta mano pasiruošimas savarankiškai kelionei? Nusipirkusi bilietus, vietą paprastame viešbutuke ar nakvynės namuose, puolu planuoti kelionę. Šiam tikslui atsispausdinu (arba nusiperku) miesto (miestų), kurį (-iuos) aplankysiu, žemėlapius. Naršydama internete ieškau gamtos kampelių, kultūros paminklų, muziejų ir kt. lankomų objektų, kuriuos norėčiau aplankyti. Susižymiu objektų vietas žemėlapyje, susikraunu lagaminą, – ir štai, aš pasiruošusi kelionei.

Štai toks mano planelis kelionei Paryžius – Marselis – Paryžius. Iš Vilniaus atskrendu į Paryžių. Dar nesu buvusi nei šioje valstybėje, nei šiame mieste, tad keletą dienų praleidžiu besižvalgant po miestą – aplankau didingą Eifelio bokštą (būtinai žvelgiu į miesto panoramą iš šio bokšto viršūnės), Triumfo arką, įspūdingą Luvro muziejų, Liuksemburgo rūmus, neįprastą Pompidou kultūros centro pastatą. Taip pat pavaikštau Eliziejaus laukų gatve, kurią galima pavadinti turistų svajone: čia gausu parduotuvių, kavinių – ko gi čia tik nėra! Vaikštau ir Les Invalides kvartalu – galbūt sumanysiu nueiti į kokį muziejų (jei tik liks laiko).

Na, atėjo metas kelionei traukiniu. Į Marselį vykti susiruošiu po maždaug savaitės, praleistos Paryžiuje. Kupina įspūdžių įsėdu įtraukinį.

Pakely išlipu Liono mieste. Čia aplankau Didįjį ir Odeon teatrus, Galijos – romėnų civilizacijos muziejų, o jei liks laiko – ir Šv. Jono katedrą bei kt.

Toliau tęsiasi mano kelionė traukiniu. Išlipu Provanse. Čia dėmesio verti yra nuostabūs fontanai. Žavus  Liuberono slėnis – jis žavi mažais miesteliais, žolelėmis kvepiančiomis kalvomis, kalnų grandine bei vynuogynais. Smagu aplankyti ir šalia išsidėsčiusius miestelius – Rusiljoną, Gordes, Provanso Eksą ir kt…. tačiau labiausiai laukčiau Les Baux – de – Provence – miniatiūrinio viduramžiško miestelio apžiūros… apsilankau ir  Gordes vienuolyne – kultūros centre. Ketinu aplankyti požeminius urvus,  stalagmitus, Raudonąsias uolas, Triumfo arką, antikinių laikų teatrą, Avinjon rūmus. Būtų smagu pakilti ir į apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria nuostabūs vaizdai į Vėjo kalną, apylinkes, miesto ir Ronos upės slėnio panoramą. Dar apsilankyčiau kokiose nors kvapų namuose (juk Provansas dar kartais pavadinamas Kvapų imperija).

Liko dar vienas nelankytas mano kelionės miestas – Marselis. Pirmiausia apsilankau senajame uoste, kur įvairios jūrų gėrybės. Vėliau bevaikštant po miestą, aplankau didingą Notre – Dame de la Garde bažnyčią, stovinčią ant uolos, klasikinio stiliaus arkadose įsikūrusius muziejus. Nueisiu į Vielle Charite muziejų (čia eksponuojama Egipto senienų kolekcija!), Viduržemio jūros regiono archeologijos muziejų, Mados muziejų, jei liks laiko, užsuksiu į Šv. Viktoro abatiją… nuplaukus apsižvalgysiu pasakiškoje Ifo pilyje, pasigrožėsiu Calanques (uolose įsirėžusiomis siauromis įlankėlėmis). Ir šiame mieste neatsispirsiu pagundai pamatyti jūros tolį ir miesto panoramą – pakilsiu į apžvalgos aikštelę.

Ką gi, mano kelionė eina į pabaigą. Sėdu į traukinį ir vykstu Paryžiaus link, kur manęs laukia skrydis namo. Pakelyje, o gal pačiame Paryžiuje dar ką nors aplankysiu, jei tik turėsiu pakankamai laiko (gal vėl pasigrožėsiu Eifelio bokštu? Juk tokį vaizdą matai ne kasdien…).

Žinoma, tai nėra itin išsamus kelionės aprašymas. Dar turėčiau sugalvoti sau nakvynės vietas, tikslingiau apskaičiuoti pinigus ir laiką, praleistą Prancūzijoje…

Neringa Simėnaitė
Kitų konkurso dalyvių svajonių maršrutai >