X

Aivaro Tereškevičiaus svajonių maršrutas po Provansą

Konkursui „Keliauju į Provansą“. Aivaro Tereškevičiaus svajonių maršrutas po Provansą.
Konkurso pagrindinis prizas – TGV traukinio bilietai dviems maršrutu Paryžius – Marselis – Paryžius I-ąja klase!

Traukinio bilietus į Provansą dovanoja UAB „Zigzag Travel“ ir Voyages SNCF.

Balsuoti už šį maršrutą galite iki liepos 8 d. 14 val. paspausdami „Patinka“ po maršruto pavadinimu.

Aivaro Tereškevičiaus svajonių maršrutas po Provansą

Pristatau savo įsivaizduojamą (bet dar neplanuotą, kadangi šiuo metu visiškai nėra laiko tam) maršruto po Prancūziją eskizą. Tiesą sakant, didžiąją dalį jo tiesiog susapnavau. Toks kelionių planavimas man kelia didelį malonumą, nes tas jausmas, kai žinai, kad netrukus visas šis planas išsipildys realiai, sukelia ypatingas emocijas.

Pradedu nuo to, jog prie laimėtųjų bilietų perku Interrail global Pasą, galiojantį 5 dienas dešimties dienų laikotarpyje už 181 eurą žmogui. Kadangi nei aš, nei mano mylimoji, su kuria ir vyksiu į kelionę, dar neturim 26-erių, bilietai yra kur kas pigesni. Kodėl būtent taip? Argumentai yra du. Pirmas – susapnavau būtent taip, konkrečiai, o mano kelionių sapnai dažniausia būna realūs ir aiškūs (ir dažnai išsipildo ;) ). O antras argumentas – įsigiju globalius bilietus todėl, kad jie kainuoja netgi pigiau, nei 6 dienų bilietai, galiojantys tik Prancūzijoje, o 10 dienų, protingai išnaudojant prieš ir po bilieto laikotarpio esančias dienas, būtų optimali puikių atostogų trukmė. O globalus bilietas dar suteikia laisvę ir pasiekti kiek už Prancūzijos ribų esančias vietas. Taigi, argumentai bilieto pasirinkimui gan aiškūs.

Kelionės pradžia? Įtariu, jog ji yra beveik tokia pati, kaip ir kiekvieno finalisto planuose. Pigus RyanAir bilietas į Paryžių, 15 eurų už autobuso bilietą iki miesto centro, viešbutis ir trys-keturios dienos Paryžiuje. Prisipažinsiu – realiai net nesu tikras, kodėl, bet esu įsimylėjęs Paryžių. Esu buvęs tame užburiančiame mieste jau penkis kartus, paskutinius du su mylimąja, kurią taip pat priverčiau pamilti Paryžių. Bet net ir po tiek apsilankymų neabejotinai grįžčiau vėl, ir vėl… Be abejo, tai yra tik vienas iš daugelio milijoninių didmiesčių pasaulyje, tačiau ten aš kažkodėl jaučiu kažką kito. Kažkokią keistą aurą, kuri net juodaodžius, nelegaliai pardavinėjančius mini-eifelio bokštus ir bėgiojančius nuo žandarų paverčia visai priimtinu dalyku. Milijonas turistų, laukiančių įeiti į Eifelio bokštą, ir aš taip pat – kiekvieną kartą turiu ten patekti – taip pat visiškai neerzina. Vyno butelis ir prancūziškas sūris Marso laukuose vėlų vakarą? Taip! Net ten tą patį veikiant dar tūkstančiams žmonių, vistiek tvyro romantika. Triumfo arka – verta laipteliais užkopti į viršų, ypač kai tai jaunimui yra nemokama. Vienas vakaras būtinai praleidžiamas Monmartre, valgant skanius crepes – blynelius ir klausant vietinio gatvės atlikėjo ant laiptų, prieš akis turint puikią Paryžiaus panoramą. Notre Dame katedra ir vakarienė šalia esančiame Lotynų kvartale, kur galima rasti bet kokios valstybės ir kultūros virtuvę ir išsirinkti pačią norimiausią. Liuksemburgo sodai taip pat traukia, nes ten esančios liūtų statulos primena pirmą apsilankymą Paryžiuje, kai buvau dar mažas. Tada tie liūtai atrodė didžiuliai, dabar smagu į juos pažiūrėti iš to pačio kampo, tik jau visiškai kitaip. Pasivaikščiojimas nuo Konkordijos aikštės per Tiuleri sodus iki Luvro… Tiesa, nesu didelis meno mėgėjas, todėl užteko vieną kartą ten apsilankyti, pamatyti Moną Lizą ir kitą kartą jau į vidų neisiu. Būtinai aplankysiu Paryžiaus katakombas, kur vis dar nesu buvęs. Tokia mistika taip pat ypatingai traukia. Taip pat nueisime į Fragonard – kvepalų muziejų, kas neabejotinai pamalonins ir patiks mano mylimajai (dar vienas Fragonard muziejus bus aprašytas tolesnėjė kelionės dalyje). Aplankysiu ir Pere Lachaise kapinaites, kuriose – kad ir kaip keistai tai skamba – yra jauku ir romantiška. Pamatysim Oscar Wilde, Frederic Chopin ir kitų žymių žmonių kapus, pasivaikščiosim aplink ir pasimėgausim ta akimirka, kuri rodoma ne viename filme… Bent vieną rutą verta praleisti bent viename Puces – blusų turguje. Įvairūs sendaikčiai, seni retro drabužiai, ir kitokios įdomybės – būtina jei ne įsigyti kokių nors pigių vienetinių mažmožių, tai bent pamatyti, ką siūlo tokie blusų turgūs.

Verta paminėti, kad pasinaudosime puikia Paryžiaus miesto savybe – Velib’ dviračiais. Už 1.7 euro per dieną, galima nemokamai naudotis dviračiais iki pusės valandos, ko pilnai užtenka pasiekti kitą kelionės mieste tikslą. Iki pusvalandžio nemokamai dviračiais galima naudotis neribotą kiekį kartų per dieną, t.y. nepraėjus pusei valandos priparkuoji dviratį, iš ten pat imi kitą ir važiuoji toliau. Šis tinklas išvystytas labai plačiai ir taip galima išvengti mokėjimo už metro bilietus, tuo pačiu šiek tiek pasportuoti ir pamatyti miestą keliaujant ne po žeme, o ant jos.
Tokio plano pilnai pakanka trims ar keturioms dienoms Paryžiuje. Ketvirtos dienos rytą vykstame į Gare de Lyon stotį ir naudojame laimėtus TGV bilietus į Marselį. Kadangi traukinys į vietą nuskrieja tik per tris valandas, tai Marselyje esame dar ryte. Marselis – 2013 metų Europos kultūros sostinė, todėl pasidomėjus galima rasti įvairių įdomių renginių. Vieux Port – senasis uostas – miesto širdis – ir aplink jį esantys objektai gali būti aplankyti per vieną dieną – tiek čia ir praleidžiame ir naudojame Marselį kaip atspirties tašką kelionei po Prancūziją. Aplankome Abbaye de St. Victor, seniausią Marselio bažnyčią, Notre Dame de la Garde baziliką, Jardin des Vestiges su Graikų laikus siekiančių pastatų likučiais, pasisukiojame po senamiesčio gatveles. Nakvojame viešbutyje Marselyje. Anksti ryte (šiandien pradeda galioti mūsų Interrail pasai) išvykstame į Tulūzą regioniniais traukiniais su persėdimu Narbonne mieste. Čia turim dvi valandas, todėl be abejo išeiname truputį pasivaikščioti, išgerti po kavos puodelį ir užkąsti po prancūzišką ragelį… Pasiekę Tulūzą laiko veltui nešvaistome – domimės miesto istorija, architektūra, žymiomis vietomis. Galbūt aplankome Airbus – didžiausių pasaulio lėktuvų būstinę. Vakare išvykstame į Lurdą – Europos piligrimų sostinę (na, neskaitant Santiago de Compostela). Nakvojame ten ir taip išnaudojame pirmąją Interrail paso keliaujamą dieną.
Kita diena skirta susipažinti su Lurdo miestu ir atmosfera, kuri traukia tokias minias piligrimų ir kitų atvykėlių. Nakvojame ten ir ankstų rytą išvykstame į Biarritz pasidžiaugti Atlanto vandenyno galybe. Praleidžiame dieną gan pasyviai – mėgaujamės vandens ir saulės procedūromis bei pasipildome energijos šaltinius po tiek dienų aktyvaus pažindimosi su Prancūzija. Vakare išvykstame į Bordo – dar vieną žymų Prancūzijos miestą. Apsilankome vienoje iš daugelio naktinių pramogų vietų ir einame miegoti – rytoj laukia dar viena įspūdinga diena!

O įspūdinga ji tuo, kuo Bordo ir yra labiausiai žymus – vynu! Iš anksto užsisakę, vykstame į dienos kelionę po žymiausias įvairių Bordo vynų gaminimo vietas susipažinti, pamatyti ir paragauti šio puikaus gėrimo tiesiai iš gamintojų. Juk tokios progos pasitaiko ne taip ir dažnai… Grįžtame vakare, po „vyningos“ dienos dar pasimėgaujame saulėlydžiu ir šiltu vakaru bei apeiname žymias vietas ir kelis iš daugybės mieste esančių tiltų. Einame miegoti labai vėlai, o ryte pernelyg neskubėdami vykstame į Rennes. Čia laukia ypatinga vieta, bet kadangi jau vakaras, nuvykstame pasivaikščioti į Thabor – išskirtinį parką, kuriame yra įvairių egzotiškų auhalų bei paukščių. Pasimėgaujame gamtos kampeliu, grįžę į centrą dar pasitinkame naktį naktinėje jaukioje užeigoje, kurių čia apstu – Rennes yra studentų gausiai apgyvendintas miestas – ir einame miegoti bei ruoštis kitai dienai.

Šios dienos tikslas – Mont Saint Michel. Ši pilis ir miestelis įsikūręs taip, kad iš visų pusių supa vanduo. Viena iš labiausiai Prancūzijoje lankomų vietų neaplenkiama ir mūsų. Autobusu iš Rennes pasiekiame miestelį, praleidžiame pusdienį ten ir grįžtame atgal. Nakvojame ir ryte išvykstame į Fontainebleau – netoli Paryžiaus esantį didžiulį parką ir mišką, kuris ne be reikalo skelbiamas kaip vienas iš labiausiai lankomų Prancūzijos objektų. Čia susirengiame romantišką pik-niką, pasivaikščiojame gamtoje ir vakare išvykstame į Lyoną, vieną iš didžiausių Prancūzijos miestų, kur ir nakvojame.
Kita diena skiriama susipažinti su miestu. Tikrai yra ką pamatyti, todėl diena yra aktyvi nuo ryto iki vakaro. Naudojamės ta pačia, kaip ir Paryžiuje, dviračių sistema.
Pernakvoję Lyone kitą dieną vykstame į Alpes – juk norisi Prancūziją pamatyti kuo įvairesnę! Matėme didžiulius miestus, parkus, gamtos kampelius, vandenyną, kaimo vietoves – vynuogynus, priekyje dar ir turtingoji Rivjera… Todėl siekiame pajausti ir kalnų dvasią. Vykstame į vieną iš kelių miestų Alpėse – Annecy, Chambery, Grenoble. Arba į mažesnį ir jaukesnį – patarimų sulaukiame iš vietinių. Vykstame į Avignon, kur pernakvojame, susipažįstame su dar viena Prancūzijos puošmena, ir kitą dieną – paskutinę bilietų keliavimo laikotarpio dieną vykstame į Kanus. Čia praleisime kiek daugiau nei savaitę tiek mėgaudamiesi Viduržemio jūros kurortais, saule ir vandeniu, tiek apžiūrėdami aplinkinius Rivjeros miestus – Nicą, Monaką, Sent Tropezą, Grasse. Dėl pirmujų trijų viskas aišku – visas pasaulis apie juos žino ir mėgsta. Čia atvyksta atostogauti ir žymiausieji pasaulio žmonės. Na, o Grasse? Tai vieya, apie kurią užsiminiau dar rašydamas apie Paryžių. Čia aplankome Fragonard muziejaus padalinį bei pačių kvepalų gamyklą. Kadangi su kvepalais jau susipažinome dar Paryžiuje, šis apsilankymas nušvinta visai kitomis spalvomis. Pabaigę savo atostogas štai tokiu spalvingu, ir aktyvaus-pasyvaus poilsio balansą išlaikiusiu akcentu, vykstame į Marselį, kur naudojame savo laimėtų TGV bilietų atgalinį bilietą bei vykstame į Paryžių. Kad tikrai nebūtų maža įspūdžių, iš Paryžiaus nuvažiuojame dar ir į Versalio rūmus, o kitą dieną išskrendame namo…
Pirmas dalykas, ką galima padaryti grįžus iš tokios kelionės – dėti didelį pliusą ant namie kabančio pasaulio žemėlapio ties Prancūzija. Išeina apie trys savaitės keliavimo ir atostogų Prancūzijoje – per daug nebūna, bet tiek tikrai užtenka bent kažkiek susipažinti su pačia valstybe, kultūra ir gyvenimu. Pamatėme labai įvairią šalį – tiesą sakant, toks ir buvo mano planas, kaip protingai bei maksimaliai išnaudoti laimėtus TGV bilietus.

P.S. pasikartosiu, bet čia tik susapnuotas ir truputį pakonkretizuotas kelionės planas – detalesnį ir tikslesnį sukurčiau tik laimėjęs bilietus. Bet juk tik tikrai to trokštantis žmogus gali susapnuoti, kaip vieną dieną maudosi Atlanto vandenyne, o kitą jau ragauja Bordo regiono vyną? Taip – būtent toks konkretus ir buvo mano galbūt pranašiškas sapnas.

Aivaras Tereškevičius

Kitų konkurso dalyvių svajonių maršrutai >