X

Kelionės tinkamu laiku tinkamoje vietoje

Bet kuri pasaulio vietovė gali pasirodyti visiškai kitokia joje lankantis tam tikru metu. Tad kodėl verta apsilankyti Barselonoje prieš Velykas, Hanojuje – vasarį ir t.t.?

Šampanės vynuogynai (Prancūzija)
Romos laikais buvo žinoma kaip Campania (Lygumų žemė), Šampanė didžiąja dalimi yra žemės ūkio kraštas, pasaulyje garsėjantis savo putojančiais vynais. Remiantis Prancūzijos įstatymais, šampanu galima laikyti tik pagamintą iš tam tikrose teritorijose auginamų vynuogių, o jas brandinant ir išpilstant laikantis griežčiausių standartų. Route Turistique du Champagne (Šampano kelias) vingiuoja po tvarkingai prižiūrėtus vynmedžių klonius tarp mažų kaimelių. Visame kelyje lydi nuostabus gamtovaizdis, šampano gamintojai maloniai priima lankytojus, tačiau dauguma neveikia vendange (vynuogių derliaus nuėmimo) metu – rugsėjo ir spalio mėnesiais.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Paryžių. Regionas plyti vos už dviejų valandų kelio vykstant nuo Paryžiaus į Pietus; TGV traukiniai jungia Paryžių ir Reimsą, kelionės trukmė – mažiau nei 45 min.

Tokijas per Hanami (Japonija)
Nuo vasario iki balandžio mėnesio stebimas neilgas, tačiau žavingasis hanami (žydėjimas). Iš pradžių, vasario mėnesį, pražysta slyvmedžiai, kovo mėnesį – persikų medžiai ir galiausiai, vėlyvą kovą arba ankstyvą balandį, – vyšnios. Yra dvi vietos Tokijuje, kur geriausia grožėtis šiuo reiškiniu – Ueno parkas ir Yoyogi parkas, anksčiau buvusios kareivinės, o vėliau paverstos į viešąsias vietas. Yoyogi parkas yra žymiausias dėl patogios strateginės vietos, tad tam tikru metu būna beveik sausakimšas. Kur kas ramesnė vieta – Shinjuku-gyoen, viena didžiausių miesto žaliųjų erdvių (58 ha). Meguro upė yra dar viena puiki stebėjimo vieta, kurioje auga daugiau nei 800 medžių. Juos pamatyti galima nuo Nakameguro stoties (naktį jie būna apšviesti). Gal šiuo metu ir ne pats geriausias laikas lankytis Japonijoje, tačiau bent mažos smulkmenos sušildys japonams širdy sunkiu metu…
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Tokiją ar kitą Japonijos miestą.

Šventinis laikotarpis prieš Šv. Velykas Barselonoje (Ispanija)
Švenčiama vasario arba kovo mėnesį, Barselonos carnestoltes (karnavalinė šventė) apima keletą parado ir linksmybių dienų, išsiskiriančių puošniais drabužiais. Šventinis šurmulys baigiasi antradienį, likus 47 dienoms iki šv. Velykų sekmadienio. Gran Rua (Didysis paradas) prasideda Placa de Espanya arba šalia ir juda Vakarų kryptimi iki Carrer de la Creu Coberta. Iškilmių kulminacija paprastai būna Enterrament de la Sardina (Žuvies laidojimas), dažniausiai ant Montjuic kalno sekantį trečiadienį, norint pažymėti Gavėnios pradžią. Pašėlusios linksmybės tęsiamos Sitges miestelyje. Šventės dalyviai kelias dienas būna užgulę barus iki pat ryto. Tiesa, kiekvienas regionas švenčia savotiškai ir kiek kitaip, tad siūlome neužsisėdėti vienoje vietoje.
Aviabilietai į Barseloną >


Goa (Indija) ne piko metu
Sakoma, kad geriausias laikas apsilankyti Goa yra nuo lapkričio iki kovo mėn. Tokiu metu vyrauja švelnus, šiltas ir drėgnas klimatas. Tačiau dauguma vietinių mano, jog lietingasis sezonas, kuris trunka nuo birželio iki rugsėjo pabaigos, yra pats tinkamiausias ir geriausias. Lietaus sutikimo proga rengiami vakarėliai ir šventės, o Goa apylinkės bemaž per naktį sužaliuoja. Didžiausias viešnagės šiuo metu pliusas yra tas, kad kainos yra nedidelės, tad atostogos neturėtų atsieiti brangiai. Jei atvyksite spalio mėnesį, turizmo sezono pačioje pradžioje, vis dar išvysite gana apytuščius paplūdimius. Tik atminkite, kad vykdami lietinguoju sezonu būtinai turite pasiskiepyti nuo vidurių šiltinės ir saugotis maliarijos.
Kelionės į Goa (Indija) >


Roma vasarą (Italija)
Nuo vėlyvo birželio iki rugpjūčio Amžinajame mieste labai karšta ir drėgna, kartais net nepakeliamai. Tačiau būtent šiuo metu Roma yra gyvybingiausia: gyvenimas tiesiog verda gatvėse, festivaliuose po atviru dangumi, tad temperamentingesnio miesto niekur kitur nerasite. Nuostabios suknelės, ledai, valgymas gryname ore – tiesiog nekreipkite dėmesio į blogą kvapą ir susikoncentruokite ties maloniais dalykais. Krikščionybės sostinės bokštai nudažo dangų aukso ir oranžine spalvomis. Paskirkite laiko tiesiog padykinėti po kavinukes, nebijokite paklaidžioti siauromis grįstomis gatvelėmis ir keletą valandų praleisti trattorie (restoranuose). Tiesiog būtina aplankyti Ponte Milvio – jis vietinių laikomas vienu geriausių restoranų. Jį rasite Piazzale di Ponte Milvio.
Pigūs skrydžiai į Romą >


Reikjavikas vidurnakčio šviesoje (Islandija)
Pasirenkite netikėtumams. Islandai juokauja, kad jei tau nepatinka oras, palauk 10 min. ir jis pasikeis. Apibendrinant galima teigti, kad Islandijoje vasaros vėsios ir 22 valandas per parą būna šviesu. Geriausias laikas lankytis Islandijojegegužę ir birželį, sausiausiais ir šilčiausiais mėnesiais per metus. Piko sezonas prasideda ankstyvą birželį ir trunka iki rugpjūčio pabaigos. Kitais mėnesiais dauguma muziejų, galerijų ir kitų lankytinų vietų miestuose sutrumpina darbo valandas. Reikjavikas yra brangus miestas, tad traukite į Vakarus, kur nakvynė ir maitinimas yra pigesni.


Ankoridžas lašišų sezono metu (JAV)
Darbininkams Ankoridže (Anchorage, Aliaskoje) tenka eiti gaudyti lašišų net per pietų pertraukas. Ankstyvą birželį Ship Creek pradeda neršti karališkosios lašišos, o laukinės lašišos neršia tiesiog miesto centre. Kasmet vyksta šventė, kurioje vietiniai menininkai kuria žuvis iš stiklo. Varžydamiesi menininkai yra sukūrę įvairiausių kūrinių – nuo Elvį Preslį ar lėktuvus primenančių lašišų, „Dėdės Lašišos“, nuspalvintos patriotinių spalvų (raudonos, baltos ir mėlynos) dryželiais, „Žuvis ir traškučiai“ temos ar netgi pokerį žaidžiančio oto. Daugiau nei 30 menininkų kūrinių įkurdinami gatvėse ir čia laikomi iki rugsėjo mėnesio.


Londonas gegužės mėnesį (Anglija)
Pasirodžius pirmiesiems pavasario spinduliams Londonas keičia savo nuobodų įvaizdį. Pirmieji to ženklai – blizgančios palaidinės ir marškinėliai. Vaizdas, kai šiomis dienomis dauguma londoniečių gatvėmis vaikšto į saulę atsuktais veidais – žavingas vaizdas. Miestiečiai traukia į parkus, ant pievelės valgo priešpiečius. Vis dažniau girdima muzika pro atverus pub‘ų langus, o medžiai vis sparčiau puošiasi vešlia žaluma. Netgi atsiranda tikimybė išvysti šypsenėlę vieno iš milijono metro keleivių veide. Pasigauk vasaros pradžios nuotaiką ir leiskis su ja link žaliausios erdvės Londone – Hampstead Health.
Pigūs skrydžiai į Londoną >


Dublinas per Šv. Kalėdas ir Helouvyną (Airija)
Gruodžio mėnesį Dublinas išsiskiria pakilia nuotaika. Kalėdų dieną 11 val. siūlome apsilankyti populiarioje Sandycove krantinėje, įamžintoje James Joyce „Ulise“. Grupelė drąsuolių plaukia 20 m iki uolų ir grįžta iki šv. Kalėdų pietų. Tuomet pakelia tostą ir išgeria už puikią kalėdinę giesmę The Pogues „Fairytale of New York“. Būtinai sudalyvaukite tradicinėje Dublino mugėje Funderland, kuri vyksta gruodžio 26 d. – sausio 9 d. Jei išgersite pakankamai Guinness alaus, galbūt pasiryšite kalėdinėms lenktynėms Ringsend Pier (keli kilometrai nuo miesto centro), kur tik stipriausi atsilaiko prieš kaukiantį vėją.
Be to, primygtinai rekomenduojame Dubline apsilankyti Helouvyno metu. Čia komentarų nereikia. Tiesiog būtina pamatyti ir patirti.
Pigūs bilietai į Dubliną >


Kinų Naujieji metai Hanojuje (Vietnamas)
Naujieji Metai pagal kinų kalendorių švenčiami vasario mėnesį ne tik Kinijoje, bet ir gretimose šalyse, kur Kinija paliko savo istorinius pėdsakus. Šventinis periodas tęsiasi apie dvi savaites. Atvykę į Hanojų šiuo periodu papulsite į didžiulį pasiruošimo šventėms šurmulį: pilnos gatvės manevruojančių transporto priemonių su pririštais medeliais puošimui, dovanas perkančių miestiečių, pilnos stotys pas šeimas šventėms vykstančių gyventojų. Tik susidursite su nedidele problemėle – tas dvi savaites iš tikrųjų daug kas tiesiog nedirba. O jei dirba, siūlo gana „šventines“ paslaugų kainas. Tačiau tame šurmulyje pabūti tikrai verta.


Niujorkas birželį (JAV)
Pirmasis vasaros mėnuo pasižymi gausybe festivalių, paradų, koncertų ir kitokių linksmybių. Summer Stage Centriniame parke sutraukia galybę šauniausių pop, roko ir kitų stilių muzikantų. Be to, oro temperatūra ideali – ji laikosi apie 20 laipsnių šilumos. Taip pat džiugina, kad tuo metu geriausi restoranai, kavinės siūlo dideles nuolaidas. Švenčių kulminacija – paskutinį mėnesio sekmadienį rengiamas Gėjų paradas ir Didžiosios eitynės, kurios driekiasi 5-ąja aveniu ir trunka apie 5 valandas. O kiek dar nemokamai lankytinų vietų Niujorke laukia.

Gintarė :