X

Keisčiausi pasaulio gamtovaizdžiai

Vienos keisčiausių ir įspūdingiausių pasaulio vietų. Nuo suakmenėjusių miškų Australijoje iki pasakiškų kaminų Kapadokijoje…

Bolivija. Salar De Uyuni
Akinančiai balta ir svaiginančiai aukšta, milžiniška druskos lyguma šalia Andų keterų nesunkiai gali būti supainiota su Salvadoro Dali paveikslu. Trumpai tariant, Salar de Uyuni gali didžiuotis ryškiai mėlynu dangumi, raudonomis ir žaliomis lagūnomis, rožiniais flamingais, rūkstančiais ugnikalniais, gigantiškais kaktusais, kaštomis versmėmis ir besispjaudančiais geizeriais.
Norint pasiekti mažą Uyuni miestelį, galima keliauti autobusu iš Bolivijos sostinės La Paz, miestelių Oruro ar Potosi arba iš Argentinos miestelių. Pačiame Uyuni sutiksite daugybę vietinių, siūlančių 1-5 dienų ekskursijas visureigiais po laukines apylinkes. Tik nepamirškite pasiimti šiltų drabužių ir akinių nuo saulės.

Australija. Purnululu Nacionalinis parkas
Iki pat 1980 m., kol pasirodė pirmosios orofotografijos, ši atoki Vakarų Australijos vietovė buvo paslaptis. Nuo seno drėgnuoju metų laiku dirbamos ir apgyvendintos Kija aborigenų, šiose žemėse galima išvysti tankų išgraužų voratinklį, stačių uolų, tarpeklių, kalnų keterų bei daugybę aborigenų tradicinio meno dirbinių ir kapaviečių.
Žygiai po Nacionalinį parką yra tokie pat populiarūs, kaip ir apžvalginiai skrydžiai virš šių apylinkių. Kelionių organizatorių rasite Kununurra arba Falls Creek miesteliuose. Nuo birželio iki rugpjūčio vėsu, bet būna labai daug žmonių, o gegužę – mažiau žmonių, tačiau labai karšta.

Argentina. Suakmenėjęs miškas
Ši didelė Patagonijos Santa Kruz provincija yra nuklota styrančiais suakmenėjusių medžių rąstigaliais. Maždaug prieš 130 mln.m., Juros periodu, šie atogrąžų miškai buvo apaugę gigantiškais Aurarijos medžiais. Formuojantis Andams, dažni ugnikalnių išsiveržimai palaidojo Patagoniją ir medžius pavertė akmenimis.
Labai paprasta keliauti savarankiškai, jei turite nuosavą (ar nuomotą) automobilį. Dar organizuojamos kelionės iš Puerto Deseado (esančio už 256 km) arba Comodoro Rivadavia. Įėjimas į parką nemokamas.

Jordanija. Wadi Rum
Dėl neapsakomo grožio ši dykuma yra tiesiog kerinti – smėlio slėniai ir kopos su styrančiomis monolitinėmis uolomis, natūraliomis arkomis, negausiais kanjonais ir įtrūkimais, niūriomis spalvomis auštant ir temstant, bei daugybės žvaigždžių nusėtu dangumi.
Kelionių organizatoriai siūlo vienos arba dviejų dienų keliones iš Aqaba arba Petra. Rekomenduojama pasilikti bent jau vienai nakčiai – kad užtektų laiko pamatyti visam dykumos grožiui.

Islandija. Myvatn ežeras
Kalbama, kad „Apollo 11“ įgula čia buvo atsiųsta treniruotis prieš kelionę į Mėnulį. Ežeras pilnas kraterių, lavos stulpų, purvo duobių, o vulkaninės salelės išsibarsčiusios po visą ežerą. Jei ne smėlio seklumose krykiančios antys, galėtum pamanyti, kad atsidūrei kitoje planetoje.
Patariama pradėti nuo Reykjahlio (Šiaurės Rytuose) arba Skutustaoir (Pietuose). Verta žinoti, kad ežerą juosia 36 km ilgio kelias.

Turkija. Kapadokija
Ankstyvieji Turkijos gyventojai sukūrė ištisą požeminę gyvenvietę – su uolose įrengtomis bažnyčiomis ir namais. Virš žemės esančios tuščiavidurės uolos, ugnikalnių kūgiai (keistų įspūdingų formų kalnai) sukuria vertą dėmesio gamtovaizdį.
Siūloma rinktis ekskursiją oro balionu arba tiesiog apsistoti viename iš urvuose įrengtų viešbučių.

Kenija. Bogorijos ežeras
Šis ežeras toks seklus, kad primena raganos katilą su karštais purslais ir geizeriais. Dėl natrio druskų ir mineralų ežere yra labai mažai gyvybės, kuria maitinasi melsvai žali dumbliai, ratus sukantys ereliai ar nesuskaičiuojama gausybė flamingų.
Dėl apgyvendinimo bėdų kilti neturėtų – Šiaurės pusėje yra viešbutis, o Pietų – keletas stovyklaviečių. Jei norėtumėt apžiūrėti daugiau apylinkių, rinkitės ekskursijų organizatorių paslaugas.

Vietnamas. Halong Bay
Šis stulbinantis gamtovaizdis Tonkin įlankos Šiaurės Vakarų pakrantėje žavi daugiau nei 3000 klinčių stulpų, kylančių iš smaragdinio vandens. Vietinės legendos pasakoja, kad salas sukūrė dievų pakviesti milžiniški drakonai, padėję kovoti su įsibrovėliais iš Kinijos.
Nesuskaičiuojama daugybė organizatorių Hanojuje siūlo keliones valtimis, dažniausiai kartu su ekskursijomis po salas ar jų urvus ir nakvyne Cat Ba saloje.

JAV, Arizona. Spalvotoji dykuma
Saulės kepinama dykuma Arizonoje spindi ryškiai raudona, oranžine, mėlyna, pilka ir rožine spalvomis. Čia įsikūrę Hopi ir Navajo gyventojai, garsūs dėl savo apeiginių smėlio piešinių, o ši vieta yra unikali visoje planetoje.
Iš Holbrook miesto galima nesunkiai nukeliauti iki dykumos ir Arizonos suakmenėjusio miško.

Gintarė :