X

Japonijos simbolis ir pasididžiavimas – Fudži kalnas

Fudži kalnas, aukščiausia Japonijos viršukalnė, yra amžinas gamtos grožio ir kultūrinės reikšmės simbolis. Šis legendinis stratovulkanas, iškilęs 3 776 metrų aukštyje virš jūros lygio, jau seniai pavergė keliautojų, menininkų ir dvasinių ieškotojų širdis. Honšiū saloje, maždaug už 100 km į pietvakarius nuo Tokijo, esantis Fudži kalnas yra ne tik geologinis stebuklas, bet ir UNESCO pasaulio paveldo objektas, garsėjantis savo kultūrine ir dvasine svarba.

Tobula simetrija

Beveik tobulo kūgio formos Fudži kalnas, žiemą ir ankstyvą pavasarį dažnai padengtas sniegu, įkvėpė daugybę meno ir literatūros kūrinių. Kalno simetriškumą lėmė tūkstančius metų trukusi ugnikalnio veikla, o paskutinį kartą jis išsiveržė 1707 m. Nepaisant to, kad ugnikalnis yra neaktyvus, jis išlieka galinga kraštovaizdžio figūra, giedromis dienomis matoma už kelių kilometrų, o jo didinga forma dominuoja horizonte.

Piligriminė kelionė į viršukalnę

Daugeliui ugnikalnio gerbėjų kelionė prie Fudži nebus pilnavertė neužlipus į jo viršūnę. Tad verta pasidomėti šia galimybe ir susiplanuoti kelionę iš anksto. Oficialus kopimo sezonas trunka nuo liepos pradžios iki rugsėjo vidurio, kai takai būna be sniego, o kalnų nameliai yra atviri keliautojams. Yra keturi pagrindiniai takai: Yoshida, Subashiri, Gotemba ir Fujinomiya, kiekvienas iš jų siūlo unikalius iššūkius ir vaizdus.

Kopimas į Fudži kalną dažnai laikomas piligriminiu žygiu. Įkopimas nėra itin techniškas, tačiau reikalauja fizinės ištvermės ir psichologinio ryžto. Dauguma žygeivių pradeda kopti vakare, kad pasiektų viršūnę iki saulėtekio – ši praktika vadinama „Goraiko“, kas reiškia „šviesos atėjimas“. Nuo Fudži kalno viršūnės virš debesų pakilusios saulės vaizdas yra fantastiškas atlygis, didingo grožio akimirka, kuri palieka neišdildomą pėdsaką sieloje.

Kultūrinė ir dvasinė reikšmė

Fudži kalnas yra giliai įsišaknijęs Japonijos kultūrinėje ir dvasinėje struktūroje. Šintoizme jis laikomas šventu kalnu, o jo papėdėje esanti Sengeno šventykla skirta šintoistinei Fudži kalno dievybei Konohanasakuja-hime. Kalnas taip pat yra populiarus japonų dailės objektas, labiausiai žinomas Hokusai paveiksle „Trisdešimt šeši Fudži kalno vaizdai“ – medžio raižinių serijoje, kurioje jo didybė išryškinama iš įvairių perspektyvų.

Fudži kalnas turi ne tik religinę ir meninę reikšmę, bet ir istoriją, įkvepiančią poetus, rašytojus ir keliautojus. Kalnas minimas daugybėje literatūros kūrinių ir tebėra įkvėpimo ir susimąstymo vieta tiems, kurie čia lankosi.

Kalno papėdėje

Nors kopimas į viršūnę yra pagrindinis traukos objektas, Fudži kalno apylinkės siūlo daugybę lankytinų vietų keliautojams. Į šiaurę nuo kalno esanti Fudži penkių ežerų vietovė yra populiari dėl nuostabių vaizdų, karštųjų šaltinių ir lauko pramogų, tokių kaip žygiai pėsčiomis, žvejyba ir stovyklavimas. Iš penkių ežerų geriausiai pasiekiamas Kavagučio ežeras, iš kurio atsiveria puikūs Fudži kalno vaizdai, ypač anksti ryte, kai kalnas atsispindi nuo ramaus vandens.

Dar vienas objektas, kurį verta aplankyti, yra Fudži kalno šiaurės vakarų papėdėje esantis Aokigaharos miškas, dar vadinamas Medžių jūra. Šis tankus, paslaptingas miškas, susiformavęs ant Fudži kalno per praeityje įvykusius lavos išsiveržimus, yra turtingas gamtos grožio ir folkloro.

Kada apsilankyti

Fudži kalno grožį geriausia pažinti vėlyvą pavasarį ir ankstyvą rudenį, kai orai švelnūs, o kalnas lengviausiai pasiekiamas. Kiekvienas metų laikas atveria skirtingą Fudži grožio perspektyvą – pavasarį žydi vyšnios, vasarą žaliuoja vešli žaluma, rudenį – spalvinga lapija, o žiemą – sniego viršūnių elegancija. Tiems, kurie nori išvengti minios žmonių, apsilankymas ne kopimo sezono metu suteikia daugiau ramybės, nors kalnų takai bus uždaryti.

Fudži – tai ne tik kalnas, bet ir Japonijos gamtos grožio, kultūros paveldo ir dvasinės gelmės simbolis. Kas bebūtumėte: ar nuotykių ieškotojas, norintis įveikti jo aukštumas, ar menininkas, ieškantis įkvėpimo, ar keliautojas, ieškantis ramybės, Fudži kalnas pasiūlys kai ką įkvepiančio kiekvienam. Stovėdami jo šešėlyje negalite nejausti gilaus ryšio su žeme, kultūra ir nesenstančiu Fudži kalno grožiu.

Lėktuvo bilietų į Japoniją ieškokite čia

 

 

Lina :