X

Gražiausi pasaulyje kriokliai

Lietuvos gamta labai turtinga. Tačiau kalnais ir šniokščiančiais kriokliais aukščiausiasis mūsų šalies neapdovanojo. Kriokliai – vieni nuostabiausių gamtos vaizdų. Tad siūlome pažvelgti į gražiausius pasaulio krioklius. O jei nuotraukų nepakanka, reikia įsigyti lėktuvo bilietus ir planuotis keliones į nuostabias pasaulio vietas.

EUROPA

Europos gamta labai įvairi. Kontrastai driekiasi nuo Šiaurės iki Pietų Europos.

Viena labiausiai savo gamta žavinčių šalių yra Islandija. Ypatingai daug dėmesio sulaukia gražiausi Islandijos kriokliai. Pats gražiausias Islandijos krioklys – Seljalandsfoss krioklys salos pietuose. Tai viena lankomiausių vietų šioje nuostabaus grožio šalyje. Krioklio aukštis siekia 60 m. Pėsčiomis galima apeiti šį krioklį iš kitos pusės (iš vidaus) – tokių krioklių pasaulyje labai nedaug. Vaizdas nepakartojamas, ypač saulėlydžio metu, kuomet pro krentantį vandenį skverbiasi paskutiniai saulės spinduliai. Žiemą krioklys dalinai užšąla, aplinka pasidengia sniegu bei ledu – tikra žiemos pasaka, kurią verta pamatyti. Krioklio nuotraukos publikuojamos daugelyje leidinių. Ir ne veltui, juk jis pasakiško grožio. Seljalandsfoss krioklio apylinkėse yra ir dar keletas gražių, tačiau kiek mažesnių krioklių. Kitas vandens stebuklas – Gullfoss krioklys, savo galinga srove šniokščiantis salos pietvakarinėje dalyje. Išvertus į lietuvių kalbą, Gullfoss krioklio pavadinimas reiškia „Auksinis krioklys“. Plačia juosta vanduo krenta 32 m į gilų ir siaurą kanjoną, dviem pakopomis. Saulėtą dieną krentančio vandens pursluose matomos vaivorykštės. Krioklio šniokštimą galima išgirsti iš labai toli. Tai stipriausią srovę turintys krioklys visoje Europoje.

Savo gamtos grožiu nuo Islandijos nedaug atsilieka kita Šiaurės Europos valstybė – Norvegija. Nors kalnuotoje šalyje didelių krioklių gana gausu (bent 83), čia būtina pamatyti žymiausią Norvegijoje Voringfossen krioklį – vieną aukščiausių krioklių Europoje. Čia vanduo krenta iš 182 m aukščio. Gamtos didybė ir galinga vandens stichija abejingų tikrai nepaliks. Krioklys lengvai pasiekiamas važiuojant keliu yra tarp Oslo ir Bergeno. Verta pamatyti ne tik šį krioklį, bet ir pravažiuoti įspūdinguoju keliu, vingiuojančiu palei fiordų pakrantes. Patogiausiai šios vietos pasiekiamos iš Bergeno.

Lankantis Kroatijoje būtina užsukti į vandens ir miškų karalystę – Plitvicos ežerų nacionalinį parką ir pasigrožėti Plitvicos kriokliais. Plitvicos ežerų ilgis – vos 7 km, tačiau ežerai išsidėstę skirtinguose aukščiuose ir upės vanduo šį kelią įveikia per galybę krioklių. Ežerų spalva kinta nuo žydros ir mėlynos iki skaisčiai žalios. Tai priklauso nuo apšvietimo ir mineralų kiekio vandenyje. Ypatingo dėmesio susilaukia Veliki Splat krioklys, krentantis iš įspūdingo aukščio ir iš visų pusių apsuptas didelių riedulių, kuriais galima palaipioti. Nemažą krioklių kompleksą galima pasiekti tik per urvą uoloje.

Ne visi kriokliai sukurti gamtos. Štai Italijoje yra žmogaus rankų sukurtas dirbtinis krioklys Cascata delle Marmore centrinės Italijos regione Umbrijoje. Šis 165 m aukščio, trijų kaskadų krioklys yra vienas iš aukščiausių Europoje ir pats aukščiausias žmogaus rankų sukurtas krioklys pasaulyje. Krioklys pastatytas romėnų laikais, dar 271 pr. Kr., nukreipiant Velino upę. Tai meistriškai inžinerijos būdu išspręsta pelkių problema netoli Rieti miesto. Didžiąją laiko dalį krioklio nėra, nes vanduo nukreipiamas į hidroelektrinę ir krioklys virsta nedideliu upeliu. Tačiau ateina laikas ir duoklė atiduodama ne energetikai, o turistams – 2 kartus per dieną atidaromi vartai ir visas vanduo pradeda tekėti kriokliu. Iki šios vietos galima atvykti autobusu iš Romos.

Austrijoje, visai šalia Aukštojo Tauerno nacionalinio parko, yra 380 m aukščio krioklys, žinomas Krimlio (Krimml) vardu ir patenkantis į didžiausių Europos krioklių aštuonetą. Pamatyti šio įstabaus gamtos kūrinio kasmet atvyksta per 400 tūkst. turistų. Į krioklio viršų, prie Zalcacho upės ištakų, veda 4 km ilgio pėsčiųjų takas. O žiemą Krimlio krioklys sustingsta, atverdamas kalnų šlaitus slidininkams.

PIETŲ AMERIKA

Pietų Amerikos žemynas turtingas įvairiausiais kraštovaizdžiais, nuostabiomis vietomis ir, žinoma, kriokliais.

Venesuela gali didžiuotis turėdama aukščiausią pasaulyje krioklį – Anchelio krioklį Venesuelos Bolivaro provincijoje, Canaima nacionaliniame parke. Visas aukštis – 970 m ir jame yra aukščiausia nenutraukiamo vandens kritimo pakopa. Vietovės aplink krioklį išsiskiria savo gražumu – netoli plokščiakalnio auga begalės augalų ir gėlių. Nors Anchelio krioklys yra labai nuošalioje vietovėje ir iki jo reikia skristi užsakomaisiais reisais, jį nuolatos lanko turistai. Dar vienas įspūdingas krioklys tame pačiame regione – Churun-Meru (Drakono) krioklys.

Centrinėje Gajanoje, ant Potaro upės, prasidedančios Pakaraimos kalnuose, yra 226 m. aukščio Kajeturo (Kaieteur) krioklys. Nors ne aukščiausias, net ne plačiausias, bet Kaieteur krioklio aukščio ir pločio kombinacija jį padaro vienu galingiausių pasaulio krioklių.

Naujuoju pasaulio stebuklu pripažintas Igvasu (Iguazu) krioklys yra Brazilijos ir Argentinos pasienyje, lankomas tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės (Argentinos pusėje yra didesnė krioklio dalis). Krioklys sudarytas iš 275 atskirų krioklių – protakų, kurių aukštis siekia iki 80 m. Visas bendras plotis 2,7 km ir dėl to Igvasu yra plačiausias krioklys pasaulyje. Ypač įspūdinga krioklio dalis yra vadinamoji „Velnio gerklė“ (Garganta del Diablo) – U formos 150 m pločio ir 700 m ilgio įlanka, kurios kraštais krenta milžiniška vandens srovė. Yra pagrindiniai du apžvalgos takai – žemutinis ir aukštesnysis. Už papildomą kainą galima nusipirkti ekskursiją laivu, kuriuo priplukdomi turistai prie pat krioklių.

Čilės pietuose galima rasti Salto Grande krioklį. Jo aukštis 20 m, plotis 14 m. Tai plati, nenutrūkstama ir švytinti vandens uždanga, krintanti nuo žalsvai mėlyno ežero žemyn. Prie to prisijungia didingas fonas, kurį sudaro aštrios granito smailės, kalvoti krantai, išmarginti raudonų, geltonų ir žalių krūmų, ir amžina vaivorykštė, žėrinti krioklio purslų migloje. Krioklys pasiekiamas keliu, jungiančiu Punta Arenasą ir Toress parką. Kitame pietinės Čilės nacionaliniame parke Queulat iš ledynais padengtų kalnų krinta vandens iš tirpstančių ledynų srovė, sudarydama taip vadinamą Ledo krioklį.

CENTRINĖ IR ŠIAURĖS AMERIKA

Įspūdingi kriokliai, kvapą gniaužiantys kanjonai, sausrų ir karščio išdegintos dykumos, taurus ledynų grožis, į dangų šaunantys geizeriai, tūkstantmečių suformuoti gamtos dariniai – visas šias grožybes galima išvysti Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje.

Meksikoje pats aukščiausias krioklys yra Basaseachi. Jo aukštis siekia net 246 m. Chiapas valstijoje yra El Chiflon kriokliai. Čia puikiai dera miškai, įvairi flora bei fauna ir San Vincente upės vandenys, tekantys per uolas, taip suformuodami ne tik krioklius, bet ir mažus baseinėlius, tinkamus maudynėms. Šioje vietoje yra 5 kriokliai: Sigh, Angel Wing, Bridal Veil, Rainbow ir Quinceanera.

Jungtinėse Amerikos Valstijose yra daugybė nacionalinių parkų ir kitų vietovių, pasipuošusių kriokliais. Vašingtono valstijoje yra Palouse krioklys. Jo aukštis 57 m, o tai maždaug kaip 18 aukštų namas. Neįtikėtina, bet atsiranda drąsuolių, kurie nuo šio krioklio nusileidžia su baidarėmis! Ypatingai fotogeniški yra Elakala kriokliai Vakarų Virdžinijoje. Iš tiesų tai yra atskiri kriokliai, sudarantys bendrą pasakišką vaizdą. Kalifornijoje, Yosemite nacionaliniame parke, yra Josemičio (Yosemite) krioklys, krintantis per 3 uolas iš 739 m aukščio. Tai aukščiausias krioklys Šiaurės Amerikoje ir šeštas pagal aukštį pasaulyje. Parke yra ir daugiau krioklių. South krioklys yra Oregono valstijoje, Silver Falls State parke, nuostabių spalvų miške, kartais apjuostame mistinio rūko. Havajuose per stačias atogrąžų uolas krintantys kriokliai vadinami „Ašarų siena“ (Honokohau). Jų čia net 17! Šiuos krioklius geriausia apžiūrėti skrendant lėktuvėliu. Vajomingo valstijoje esančiame Jeloustouno nacionaliniame parke yra Jeloustouno (Yellowstone) kriokliai: Aukštutinis 94 m aukščio ir Žemutinis 33 m aukščio. Žemyn subėgusio vandens vaga išgraužė nuostabų geltonos spalvos kanjoną. Dėl tokių uolienų spalvų ir gimė nacionalinio parko pavadinimas. Pensilvanijos miškuose pasislėpęs Silverthread krioklys. Jo aukštis ~ 24 m. Maltnomaho (Multnomah) krioklys yra Oregone, Kolumbijos upės tarpeklyje. Šio krioklio aukštis yra 189 m, plotis – 20 m. Maltnomaho krioklys yra antras pagal dydį visus metus aktyvus krioklys JAV. Auštesnysis viršutinis krioklys yra siauresnis ir ilgesnis, o apatinė dalis kur kas platesnė ir stipresnė. Apatinę ir viršutinę krioklių grupę skiria Bensono tiltas, kuris yra puiki vieta grožėtis šiuo kerinčiu vaizdu.

Kalbant apie Šiaurės Amerikos žemyno krioklius tiesiog būtina paminėti Niagaros krioklį ant Niagaros upės, tekančios tarp Erio ir Ontario ežerų. Krioklys išsidėstęs ant tarptautinės sienos ir skiria Kanados provinciją Ontariją bei JAV Niujorko valstiją. Niagaros krioklį sudaro trys kriokliai: Amerikos krioklys (American Falls), Nuotakos šydo krioklys (Bridal Veil Falls) ir Pasagos krioklys (Horseshoe Falls). Pastarasis krioklys yra Kanados pusėje, o nuo Amerikos krioklio jį skiria Ožkos sala (Goat Island). Nuotakos šydo krioklys yra mažesnis, nuo pagrindinio krioklio atskirtas Mėnulio salos (Luna Island). Tai pats vandeningiausias Šiaurės Amerikos krioklys. Kruizas laivu suteikia galimybę iš arti pasigrožėti Niagaros kriokliais.

Kanadoje, Jasper nacionaliniame parke yra Sunwapta krioklys, tiksliau keli kriokliai Sunwapta upėje. Srovė krenta žemyn iš 18,5 m aukščio. Kriokliai įspūdingiausi pavasarį, kuomet tirpsta sniegas ir ledynai. Britų Kolumbijos provincijoje yra Yoho nacionalinis parkas – didžiulių uolų ir krioklių kraštas. Parkas, išsidėstęs vakarinėje Uolinių kalnų dalyje, saugo ankstyvosios vandenyno gyvybės, ledo ir vandens jėgos, unikalių augalijos ir gyvūnijos rūšių išlikimo paslaptis. Čia traukia milžiniškos, tarsi bokštai į dangų kylančios, uolos; nuostabūs kriokliai ir 28 viršukalnės, kurių aukštis per 3000 m. Didžiausias šiame regione – Takakavos (Takakkaw) krioklys, krentantis vertikaliai žemyn iš 380 m aukščio į Yoho slėnį.

AZIJA

Azija driekiasi beveik per trečdalį gaublio. Ir ko čia tik nėra.

Artimuosiuose Rytuose, Libane, yra Baataros tarpeklio (Baatara Gorge) krioklys. Krioklio vanduo krenta iš 255 m aukščio į Baataros skylę, Juros periodo klintinį urvą. Urvas dar žinomas kaip „Trijų tiltų urvas“. Tai natūraliai susidarę įspūdingi uolų tiltai, iškylantys vienas virš kito ir kyšantys virš Libano kalnuose susidariusios bedugnės, į kurią krentą galingos vandens srovės. Geriausias laikas grožėtis Baataros kriokliais yra kovo ir balandžio mėnesį, kai jį gausiai maitina tirpstantis kalnuose sniegas. Kitu metų laiku krioklys dažnai išdžiūsta dėl vandens stygiaus.

Indijoje, Keralos valstijoje plytinčiose džiunglėse šniokščia 25 m aukščio Athirapally krioklys. Tai didžiausias krioklys Keraloje, dar vadinamas Indijos Niagara. Netoliese yra ir Vazhachal krioklys. Vienas aukščiausių krioklių ne tik Indijoje, bet ir visame pasaulyje, – 253 m. aukščio Jogo krioklys Karnataka valstijoje. Jo srovės per visą aukštį nenutraukia uolos ar kitos kliūtys. Jogo krioklys gausiai lankomas turistų, įspūdingiausias – per musonų sezoną. Meghalajos valstiją verta aplankyti dėl nuostabios gamtos ir krioklių, ypač vieno aukščiausių – 340 m aukščio Nohkalikai krioklio.

Laose verta apsilankyti prie Tad Sae krioklio netoli Luang Prabang, ypač per lietingąjį sezoną. Krioklys neaukštas, tačiau platus ir labai labai gražus. Galima apžiūrėti plaukiant laiveliu. Tad Fane kriokliai – lyg dvyniai. Juos sudaro du vienas šalia kito krentantys kriokliai, kurių vanduo suteka į vieną telkinį. Iki pat jų neįmanoma prieiti, tad tik iš tolo galima gerėtis.

Indonezijoje, Balio saloje yra daugybė nuostabių krioklių, tačiau dauguma jų yra aukštai kalnuose, sunkiai pasiekiamose vietose. Patogiai pasiekiamas ir neaukštai esantis, netoli Ubudo, yra Tegenungan krioklys. Jis nėra aukštas, vos 15 m aukščio, tad patys drąsiausi gali šokti nuo krioklio viršaus žemyn ir išsimaudyti šaltame, krištolo tyrumo vandenyje karštą dieną.

Kinijoje, Guizhou provincijoje pietvakarinėje Kinijos dalyje, yra du žymūs kriokliai. Vienas jų – įspūdingas Yinlianzhuitan krioklys. Jis nėra toks didelis kaip Huangguoshu krioklys, bet įdomių ir įsimintinų formų. Vos 10 m aukščio krioklys krenta žemyn per uolas, kurios primena lotoso žiedo formas. Huangguošu (Huangguoshu) krioklys – vienas didžiausių Kinijos ir visos Rytų Azijos krioklių. Jo aukštis – 78 m, plotis – 101 m. Už krioklio kaskados yra 134 m ilgio natūralus urvas. Huangguošu krioklys ir keletas mažesnių aplinkinių krioklių įtraukti į Huangguošu krioklio nacionalinį parką. Yra įrengtos 3 apžvalgos aikštelės.

AFRIKA

Nors daugeliui Afrika asocijuojasi su dykumomis, sausromis ir vandens trūkumu, tačiau ir šiame žemyne yra vandeningų vietų.

Pats garsiausias yra Viktorijos krioklys Zambijos ir Zimbabvės valstybių pasienyje, žinomas ir visame pasaulyje. Viktorijos krioklys yra pietinėje Afrikos dalyje, ant Zambezės upės, krentantis iš 108 m aukščio ir beveik 2 km pločio. Šio vandens stebuklo šniokštimas yra girdimas maždaug 40 km spinduliu. Įdomus faktas, kad siena tarp Zambijos ir Zimbabvės eina per Viktorijos krioklio tiltą, nuo kurio į abi puses plyti didingas vaizdas: iš vienos pusės – tarpeklis, o kitoje – kriokliai. Sausasis laikotarpis, trunkantis nuo rugpjūčio iki gruodžio, leidžia stebėti įprastą Viktorijos krioklio panoramą nuo vieno kranto iki kito, tačiau vandens lygis tuomet gali būti labai žemas. Potvynių sezonas (kovą – gegužę) – tai tikros dramos metas. Virš krioklio organizuojami skrydžiai sraigtasparniu. Beje, Viktorijos krioklyje yra „Velnio baseinas“, leidžiantis ramiai pasimaudyti ant paties krioklio krašto!

AUSTRALIJA IR OKEANIJA

Vienas didžiausių Australijoje yra Volameno (Wallaman) krioklys, esantis Kvinslende. Čia vandens srovė krinta žemyn nuo daugiau nei 250 m siekiančio skardžio. Čia, pietiniame didžiausios Australijos atogrąžų girios pakraštyje, augalų ir gyvūnų įvairovė kur kas didesnė nei kituose Australijos regionuose. Volameno krioklys priklauso Giringuno nacionaliniam parkui. Kur kas mažesnis yra Barron krioklys šiaurės rytų Australijoje. Tik viena nedidelė srovelė krenta didžiąją metų dalį. Tačiau lietingojo sezono liūtys pataiso situaciją ir Barron krioklys trykšta visu pajėgumu.

Naujojoje Zelandijoje yra visko. Taip pat ir krioklių. Vienas žymesnių – Huka krioklys Waikato upėje. Ši upė yra viena didžiausių Naujojoje Zelandijoje ir pagamina apie 20 % visos reikiamos elektros energijos. Tad krioklys tikrai galingas. Jis išsiskiria savo masyviu vandens kiekiu, bet tikrai ne aukščiu. Fotogeniškiausias fiordas Milford Sound Naujosios Zelandijos Pietų saloje, Fiordlando nacionaliniame parke, žymus iš visų pusių trykštančiais kriokliais. Gražiausias jų – Saterlendo (Sutherland) krioklys, pasiekiamas pėsčiomis keliaujant kelias dienas. Kriokliu pasigrožėti galima plaukiant laivu Milfordo sąsiauriu arba skrendant lėktuvu. Saterlendo krioklio vanduo krenta trimis kaskadomis iš 580 m aukščio. Sąsiaurio vandenyje galima išvysti plaukiojančius delfinus, pingvinus bei ruonius, kartais besišildančius ant pakrantės uolų. O po vandeniu slypi juodieji koralai.

FOTOGALERIJA

KRIOKLIŲ FOTOGALERIJA >

Gintarė :