X

Fuerteventura: ugnikalniai, paplūdimiai, dykumos…

Atlanto vandenyne, vos už 100 km nuo Šiaurės Afrikos krantų plytinti Fuerteventura – antroji pagal dydį Kanarų salyno sala. Fuerteventura, garsėjanti nesibaigiančiais auksiniais paplūdimiais, turkio spalvos vandeniu ir ištisus metus šviečiančia saule, yra svajonių vieta keliautojams, ieškantiems ramybės, nuotykių ir autentiško salos žavesio. Tai vieta, kur galima pasigrožėti nepakartojama gamtos įvairove ir pajusti jos galią.

Rojus paplūdimių mėgėjams

Fuerteventuros paplūdimiai yra vieni nuostabiausių Europoje, o jų ilgis siekia daugiau nei 150 km. Nesvarbu, ar esate saulės vonių mėgėjas, banglentininkas, ar keliaujate su šeima ir ieškote tobulos vietos poilsiui, saloje kiekvienas ras vietelę sau. Sotavento paplūdimys (Playa de Sotavento), esantis pietinėje Chandijos pusiasalio dalyje, yra burlenčių ir jėgos aitvarų sporto entuziastų rojus – čia plyti plačios smėlio kopos ir pučia pastovūs vėjai. Ieškantiems ramybės, Cofete paplūdimys bus užuovėja, apsupta raižytų kalnų ir iš kurios atsiveria įspūdingi Atlanto vandenyno vaizdai.

Keliautojams, mėgstantiems gyvesnę atmosferą, puikiai tiks šiaurėje esantys Corralejo paplūdimiai. Dėl skaidraus, negilaus vandens ir gyvybingų paplūdimio barų, bus smagu praleisti visą dieną ilsintis ir tyrinėjant netoliese esančias gamtos parko kopas.

Unikalus kraštovaizdis

Fuerteventuros kraštovaizdis – tai ne tik paplūdimiai, bet ir vulkaninės kilmės reljefas, smėlio kopos ir vešlūs slėniai. Salos gilumoje yra vulkaninių kraterių, iš kurių žymiausias – Tindaya kalnas, buvusi šventa vieta pirmykščiams salos gyventojams. Nepaliestas civilizacijos ir atšiaurus salos grožis puikiai tinka žygiams pėsčiomis, važinėjimui kalnų dviračiais ir nepažintiems maršrutams tyrinėti. Žygis po Betankūrijos parką jus ves per vaizdingus slėnius ir kvapą gniaužiančias vietas.

Vienas ryškiausių Fuerteventuros kraštovaizdžio aspektų – Marso planetą atkartojantis reljefas. Sausa, dykumą primenanti salos aplinka kartu su vulkaninės kilmės elementais suteikia jai nežemiško grožio, kuris yra ir ramus, ir kartu dramatiškas, todėl sala yra fotografų ir gamtos mylėtojų rojus.

Tindaya

 

Vandens sportas ir pramogos

Fuerteventura yra vandens sporto mėgėjų traukos centras. Dėl nuolatinių vėjų ši vieta yra viena geriausių pasaulyje, kur galima užsiimti banglenčių ir jėgos aitvarų sportu. Kasmet Sotavento paplūdimyje vyksta burlenčių ir jėgos aitvarų pasaulio čempionatai, į kuriuos susirenka geriausi sportininkai iš viso pasaulio. Banglenčių sportas taip pat populiarus, nes saloje išsibarstę tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems tinkami banglenčių ruožai. Nardytojams – puiki vieta aplink Loboso salą – nedidelę salelę prie šiaurinės Fuerteventuros pakrantės – kur tvyro krištolo skaidrumo vanduo ir užburia gyvybingas povandeninis pasaulis. Jei nesate ekstremalas, galite tyrinėti atšiaurias salos pakrantes plaukdami baidarėmis arba irklentėmis.

Kultūrinis paveldas

Nors Fuerteventura yra nedidelė, jos istorija ir kultūros paveldas turtingi. Salos sostinėje Puerto del Rosario įsikūrę daugybė įdomių muziejų, tarp jų – Ecomuseo de La Alcogida, kuriame galima susipažinti su tradiciniu kanariečių gyvenimu, ir Casa Museo Unamuno, skirtas ispanų rašytojui Migueliui de Unamuno, gyvenusiam saloje tremtyje.

Norėdami susipažinti su Fuerteventuros kolonijine praeitimi, keliaukite į istorinį Betancuria miestą, kuris kadaise buvo salos sostinė. XV a. įkurtas Betancuria yra žavus kaimelis su baltais namais, grįstomis gatvelėmis ir gražia Šv. Marijos bažnyčia. Tai puiki vieta praleisti laisvą popietę, gurkšnojant vietinį vyną ir ragaujant kanarietiškų patiekalų, pavyzdžiui, gofio (patiekalo iš skrudintų grūdų miltų) ar papas arrugadas (bulvių su druska) su „mocho“ padažu.

Gastronomija ir vietiniai skoniai

Vienas garsiausių salos produktų – apdovanojimus pelnęs Majorero sūris, gaminamas iš ožkų pieno ir išsiskiriantis sodria kreminės konsistencijos tekstūra. Sausas salos klimatas puikiai tinka ožkų auginimui, todėl šio delikateso rasite daugelyje vietinių patiekalų – nuo tapų iki desertų.

Jūros gėrybių mėgėjus taip pat pradžiugins šviežias salos laimikis, įskaitant vieja (žuvis), gambas (krevetes) ir aštuonkojus, dažnai patiekiamus keptus ant grotelių su citrina. Salos pakrantės restoranuose, vadinamuose „guachinches“, šie patiekalai patiekiami neįpareigojančioje aplinkoje, iš kurios atsiveria nuostabūs vandenyno vaizdai. Jei prie patiekalo paragausite taurę vietinio malvasijos vyno, turėsite puikų gastronominį potyrį.

Tvarus turizmas

Fuerteventuroje dedamos pastangos saugoti natūralius kraštovaizdžius ir skatinti ekologišką turizmą. Šios salos nesugadinti paplūdimiai, saugomi gamtos draustiniai ir unikalios ekosistemos priklauso UNESCO biosferos rezervatui, pripažintam dėl savo ekologinės vertės. Ekologija besirūpinantys keliautojai gali aplankyti tvarias apgyvendinimo įstaigas, įskaitant ekologinius svečių namus ir agroturizmo vietas, kur galima išbandyti „iš ūkio į stalą“ gaminamus patiekalus ir susipažinti su ekologinio ūkininkavimo praktika.

Sala taip pat priklauso Žvaigždžių šviesos rezervatui, o tai reiškia, kad tai puiki vieta stebėti žvaigždes. Dėl giedro, neužteršto dangaus Fuerteventura yra astronomijos entuziastų rojus. Naktį be debesų galėsite stebėti akinančio grožio Paukščių taką, besidriekiantį per visą dangų – tai kvapą gniaužianti, unikali patirtis, leidžianti pasijusti visatos dalimi.

Fuerteventura – tai sala, kuri traukia tiek nuotykių ieškotojus, tiek paplūdimių mėgėjus, tiek kultūra besidominčius keliautojus. Dėl atšiauraus grožio, įvairaus kraštovaizdžio ir turtingų tradicijų, ji yra unikali Kanarų salyno vieta. Ar ieškosite bangų, ar keliausite po vulkaninės kilmės kraštovaizdį, ar tiesiog mėgausitės ramia salos atmosfera, Fuerteventura siūlo tokią kelionės patirtį, kokios nėra niekur kitur.

Susikraukite lagaminus ir keliaukite į Fuerteventurą pasimėgauti šiltais salos vėjais ir patyrinėti daugybę jos stebuklų.

 

Lina :