X

Briugė – tarytum pasaka, sustingusi laike

Belgijos širdyje įsikūrusi Briugė (olandiškai Brugge) yra miestas, kuriame susilieja istorija, menas ir romantika bei sukuria nepamirštamus įspūdžius. Dėl vaizdingų kanalų Briugė dažnai vadinama „Šiaurės Venecija“, čia puikiai dera viduramžių žavesys ir šiuolaikiniai patogumai, todėl šis miestas yra ideali vieta keliautojams, ieškantiems ir kultūros, ir poilsio.

Žvilgsnis į praeitį

Atvykę į Briugę pasijusite, tarsi įžengtumėte į pasakų knygą. Gerai išlikusi viduramžių architektūra nukelia į XIII a., kai Briugė buvo vienas svarbiausių prekybos centrų Europoje. Grindiniai, gatvelės, aukštai iškilę gotikiniai bokštai ir spalvingos turgaus aikštės atrodo lyg būtų nepaliesti laiko.

Pačioje Briugės širdyje yra Markt (turgaus) aikštė, kurioje vienas pagrindinių objektų – žymusis 83 m aukščio varpinės bokštas. Lankytojai gali užlipti 366 laipteliais, kad iš čia atsivertų kvapą gniaužianti miesto panorama. Netoliese esančioje Šventojo kraujo bazilikoje saugoma šventa relikvija, kurioje, kaip tikima, yra Kristaus kraujo lašai, todėl ši vieta šimtmečius buvo lankoma piligrimų.

Turgaus aikštė (Markt)

Romantiški kanalai ir tiltai

Briugės kanalų tinklas tarsi švelnios gijos driekiasi per miestą. Norint visapusiškai apžiūrėti miestą, iš įvairių perspektyvų, būtina leistis į ekskursiją laivu po kanalus. Ramiame vandenyje atsispindi žavūs namai ir senoviniai tiltai, ypač Rozenhoedkaai – viena labiausiai fotografuojamų Briugės vietų. Keliaudami kanalais praplauksite po senoviniais akmeniniais tiltais ir pamatysite nuostabius vaizdus, atsiveriančius tik nuo vandens.

Rozenhoedkaai

 

Menas ir kultūra

Meno gerbėjams Briugėje yra daugybė įspūdingų muziejų ir galerijų. Groeningemuseum saugoma flamandų primityvų kūrinių kolekcija, įskaitant vieno garsiausių XV a. tapytojų Jano van Eycko šedevrus. Netoliese esančiame Memlingo muziejuje, įsikūrusiame gražioje Švento Jono ligoninėje, yra dar vienas lobynas, kuriame eksponuojami Hanso Memlingo darbai.

Jei lankysitės Briugėje žiemos mėnesiais, pamatysite žavingą Briugės kalėdinę mugę su lauko čiuožykla. Šventinė atmosfera miestą paverčia stebuklų šalimi, kurioje puikiai tinka gurkšnoti karštą vyną, apžiūrėti ir įsigyti rankų darbo gaminių ir vietinių skanėstų.

Kulinariniai malonumai

Joks apsilankymas Belgijoje neapsieina be pasimėgavimo šios šalies kulinariniais patiekalais ir Briugė – ne išimtis. Gastronominę kelionę pradėkite ragaudami belgiškų vaflių, kurių išorė traški, o vidus minkštas ir kurie dažnai patiekiami su cukraus pudra arba gausiu belgiško šokolado užpilu. Alaus mėgėjai bus kaip rojuje – čia galima paragauti daugiau kaip 700 rūšių belgiško alaus. Užsukite į De Halve Maan alaus daryklą ir paragaukite vietinių mėgstamo Briugės alaus „Brugse Zot“.

Ir nepamirškime belgiško šokolado! Briugėje gausu šokolado amatininkų parduotuvėlių, kuriose galite stebėti, kaip gaminami puikūs praline. Apsilankę šokolado istorijos muziejuje susipažinsite su ilgamete Belgijos meile šokoladui, o pakeliui galėsite paragauti daugybę šokolado skanėstų.

Ramios vietelės

Tiems, kurie nori pailsėti nuo turistų pilnų gatvių, Briugė siūlo keletą ramių „užuovėjų“. Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Begijnhof – buvęs vienuolynas, kuris dabar yra tarsi ramybės oazė su vešliais sodais ir jaukia atmosfera. Minnewaterparkas, kitaip vadinamas Meilės ežeru, yra dar vienas ramus prieglobstis, puikiai tinkantis ramiam pasivaikščiojimui vandens pakrante ar romantiškai iškylai.

Minnewaterpark

 

Briugė – tai miestas, kuris lankytojus žavi viduramžių didybe, romantiškais kanalais ir turtingu kultūriniu paveldu. Ką beveiktumėte: ar domėsitės istorija, menu, ar tiesiog ilsėsitės su belgiškais vafliais rankoje, Briugė jums žada kelionės įspūdžius, kurie primins grįžimą į praeitį. Nesenstantis miesto grožis ir šiuolaikinė infrastruktūra leidžia neskubant mėgautis šia vieta, kur kiekvienas kampelis atveria naujų malonumų.

Siūlome šias keliones su galimybe aplankyti Briugę:

Kalėdinė Belgija! Puiki 5 dienų kelionė autobusu po šventiškai pasipuošusius miestus

Lina :