X

Atostogos žiemą: kur atostogauti?

Žiema – universalus poilsio metas, galintis įtikti tiek aktyvų, tiek pasyvų poilsį propaguojantiems poilsiautojams. Aktyvaus poilsio mėgėjai renkasi slidinėjimą ar snieglentes Europos kalnų kurortuose, buriavimą ar jėgos aitvarus vėjuotose ir šiltose pakrantėse. Tuo tarpu pasyvesnio poilsio išsiilgę vyksta į saulėtus Egipto, Kanarų salų kurortus. Na o trokštantys pažinti egzotinius kraštus ir pailsėti gali rinktis tolimas Azijos, Afrikos arba Pietų ar Centrinės Amerikos valstybes.

Planuojant atostogas galima rinktis iš anksto suplanuotą atostogų paketą (pvz., TezTour, Novaturo, kitų Lietuvos kelionių organizatorių ar užsienio šalių kelionių organizatorių kelionės), kurį sudaro skrydis, bagažo gabenimas, pervežimai iš ir į oro uostą, nakvynės pasirinktame viešbutyje su maitinimu, arba planuoti kelionę savarankiškai, įsigyjant tik skrydį, o apgyvendinimą užsakant atskirai.

2013-2014 metų žiemos sezonu tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus užsakomaisiais reisais vykdomi į Egiptą (Hurgada, Šarm el Šeichas), Tenerifę, Turkiją (Antalija), Jungtinius Arabų Emyratus, Tailandą, Austriją (Zalcburgas), Italiją (Bergamas). Daugybė krypčių siūloma žiemos atostogoms vykstant iš Varšuvos.

Pasyvus ar aktyvus poilsis? Kur?
Pagrindinės žiemos sezono kryptys pasyviam poilsiui yra Egiptas, Kanarų salos bei tolimi kraštai – Tailandas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Indija, Šri Lanka, Maldyvai, Kenija, Dominikos Respublika, Kuba ir kt. Aktyviam poilsiui patogiausia rinktis kalnų kurortus Italijoje, Austrijoje, Prancūzijoje žiemos sporto mėgėjams, Kanarų salų, Egipto pakrantes – buriavimo, nardymo ir jėgos aitvarų sporto entuziastams.

EGIPTAS

Atostogaujantiems pasyvaus poilsio mėgėjams patariame rinktis Egiptą. Čia kiekviename žingsnyje slypi didinga istorija, kurios paslaptys dar nėra iki galo atskleistos. Skrydis į Egipto kurortus yra gana neilgas, šilta Raudonoji jūra idealiai tinka maudynėms, vyrauja saulės vonioms palanki oro temperatūra. Dauguma viešbučių Egipte siūlo „viskas įskaičiuota“ paketus, tad tai idealus pasirinkimas tingioms atostogoms. Nardymas Raudonojoje jūroje yra puiki pramoga, kuri neretai pavirsta kvapą gniaužiančiu hobiu.
Pagrindiniai kurortai Egipte:
Marsa Alamas – ypač tinkama vieta šeimyniniam poilsiui ir nardymui. Gausus aukštesnės kategorijos viešbučių pasirinkimas. Patogi vieta ekskursijoms į Asuaną ir Abu Simbolį.
Taba – įspūdingas kraštovaizdis, ramybė ir patogi vieta ekskursijoms aplankyti Izraelį, Jordaniją. Čia gausu aukštesnės kategorijos viešbučių.
Hurgada – populiariausias, seniausias ir autentiškiauskas Egipto kurortas. Čia vyrauja kurortinis šurmulys. Hurgada yra patogi vieta kelionėms į Luksorą, savo paslaugas siūlo įvairaus lygio viešbučiai (nuo 2 iki 5 žvaigždučių). Tinkama kryptis vandens sporto mėgėjams – buriuotojams ir jėgos aitvarų entuziastams.
Šarm el Šeichas – šurmuliuojantis, kupinas pramogų kurortas. Tinkama vieta nardymui. Veikia įvairaus lygio viešbučiai (nuo 2 iki 5 žvaigždučių). Tai patogi vieta ekskursijoms aplankyti Izraelį, Jordaniją.

KANARŲ SALOS

Tarp Europos ir Afrikos esančios Ispanijai priklausančios Kanarų salos – vienas iš populiariausių pasaulyje turizmo centrų. Šio salyno kraštovaizdis yra neįtikėtinai įvairus: lavos dykumos ir ugnikalnių keteros, smėlio kopos ir uolėti skardžiai. Ispanijai priklausančių salų arealą sudaro 13 salų: septynios didžiausios – Tenerifė, Fuerteventura, Gran Kanarija, Lanzarotė, La Palma, La Gomera, El Giero. Tai „amžino pavasario salos“, ištisus metus pasiruošusios nustebinti lankytojus švelniu klimatu, kerinčiais gamtos kraštovaizdžiais, svaiginančiu Atlanto vandenyno oru, kiekvieno skonį tenkinančiais paplūdimiais, puikiu aptarnavimu, išskirtine virtuve, ir, žinoma, vietinių gyventojų nuoširdumu ir svetingumu. Žiemą Kanarų salose vyrauja ne mažesnė kaip +20 ar +25 °C temperatūra, o vandens temperatūra svyruoja apie 20 °C ir daugiau.
Tenerifė – didžiausia Kanarų salų salyne, neretai vadinama „Amžinuoju pavasariu“. Čia poilsiautojai lankosi ištisus metus, mat beveik visas 365 metų dienas saloje šviečia saulė. Saloje gausu ne tik viešbučių, siūlančių patogų poilsį, bet apstu veiklų aktyvaus poilsio mėgėjams. Tenerifėje yra aukščiausias Ispanijos taškas bei trečias pagal dydį pasaulyje Teidės ugnikalnis. Į 3500 m. aukštį galima užkilti specialiu keltuvu ir grožėtis sustingusiomis lavos upėmis, pelenų klodais ir mėnulio paviršių primenančiu kraštovaizdžiu. Tolyje galima išvysti kitas Kanarų salyno salas. Žiemos sezonu pakrantėse padaugėja buriavimo bei jėgos aitvarų mėgėjų.
Lėktuvu netiesioginiais skrydžiais galima nuskristi ir į kitas Kanarų salas – Gran Kanariją, Lanzarotę, Fuerteventurą.

EGZOTIŠKI KRAŠTAI

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE). Tai kontrastų šalis, kurioje puikiai dera praeitis ir dabartis, susilieja modernus pasaulis ir dykumų amžinybė. Ieškantiems poilsio rekomenduojamas Dubajus – tai švarūs, erdvūs smėlio paplūdimiai ir šilta turkio spalvos jūra. Saulė čia šviečia 350 dienų per metus. Aktyvaus poilsio gerbėjai gali išbandyti įvairias vandens sporto rūšis – nardymą, povandeninį plaukiojimą. Daugelyje pakrančių viešbučių yra teniso kortai, sveikatingumo ir jūros terapijos centrai.
Tailandas – tūkstančio šypsenų šalis. Įpratusiems prie Vakarų kultūros čia viskas atrodys kitaip. Vidinė tajų ramybė iš pradžių stebins ir trikdys, bet grįžę namo imsite jos ilgėtis. Ieškantiems egzotikos rekomenduojama vykti į Tailando šiaurę, čia labiausiai puoselėjamos tradicijos. Norintys pailsėti gali rinktis poilsį žemyno kurortuose (Patajoje, Hua hin ir Cha Am) arba salose (Pukete, Koh Samui, Koh Samet ir Koh Chang). Daugelis vykstančiųjų į Tailandą derina poilsį su pažintine programa ir renkasi pažintines-poilsines keliones arba įsigyja poilsinę kelionę, o ekskursijas planuoja vietoje.
Indija – tai ne tik vieta atostogoms. Tai neįkainojama patirtis, kuri paliečia tiek kūną, tiek sielą. Čia kiekviename žingsnyje laukia nauji kontrastai, naujos spalvos, kitoks maistas ir skirtingi žmonės. Pasyviam poilsiui rekomenduojama ilsėtis Goa. Tai labiausiai išvystyta Indijos kurortinė zona. Dauguma aukščiausios kategorijos viešbučių turi ajurvedos centrus, kuriuose dirba specialistai – gydytojai. Goa pakrantė suskirstyta į paplūdimius, kurie yra labai skirtingi – nuo išskirtinių balto smėlio iki laukinių paplūdimių Goa šiaurėje.

KRUIZAI

Kruizinis laivas – tai plaukiojantis kurortas, į kurio kainą jau įskaičiuotas apgyvendinimas, pramogos, nepriekaištingas aptarnavimas ir dar daugiau. Tai daugybė poilsio galimybių vienoje išvykoje: galite apžiūrėti miestus, dalyvauti ekskursijose, mėgautis romantiškais vaizdais, sportuoti, ilsėtis prie baseino, naktimis šėlti šokių aikštelėse ar tiesiog mėgautis gyvos muzikos koncertais, pasirodymais. Be to, kelionė kruiziniu laivu puikiai tinka šeimoms – laivuose parengta užimtumo programa skirta ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems keleiviams. Vaikai ir paaugliai džiaugiasi specialiai jiems pritaikytais užimtumo klubais, baseinais, maitinimu ir žaidimais. Tėveliai tuo metu gali mėgautis užtarnautu poilsiu. Galima rinktis kruizus tiek Baltijos, tiek Viduržemio, tiek Karibų jūromis arba keliauti Afrikos upe – Nilu.

SLIDINĖJIMAS

Į Europą nenumaldomai artėja baltasis sezonas, tad žiemos mylėtojai, slidinėjimo bei snieglenčių mėgėjai jau ruošiasi žiemos atostogoms. Planuodami atostogas kalnuose galite rinktis kelionę su grupe autobusu arba lėktuvu arba vykti savarankiškai. Organizuotose kelionėse įskaičiuotas bagažo gabenimas, apgyvendinimas, pervežimai, kelionės dokumentų sutvarkymas ir ekskursinė programa. Slidinėjimo kurorte teks papildomai mokėti už slidinėjimo pasą (nuo 35 EUR/dienai). Gerokai sutaupyti padės Europos jaunimo kortelė, išduodama jaunimui iki 30 m., arba tarptautinis studento / moksleivio pažymėjimas ISIC.
Planuojant slidinėjimo kelionę savarankiškai, nepamirškite, kad slidinėjimo laikotarpis yra gana trumpas, todėl kelionę reikėtų planuoti iš anksto. Vėliau gerokai sunkiau užsisakyti skrydį, apgyvendinimą. Reikia atsižvelgti į tai, kiek kainuoja gabenti slidinėjimo inventorių ir kaip jį reikėtų supakuoti. Nepamirškite pasidomėti atstumu nuo viešbučio iki slidinėjimo trasų bei transportu, kaip iki jų nusigauti.
Nepaisant jūsų pasirinkimo, vyksite slidinėti su grupe ar savarankiškai, nepamirškite pasirūpinti kelionių draudimu.

KUR SLIDINĖTI?
Visoje Slovakijos teritorijoje išsidėstę daugybę slidinėjimo kurortų. Vieni iš populiariausių – Jasna, Štrbske Pleso, Stary Smokovec, Tatranska Lomnica. Kalnų slidinėjimo galimybės visų kategorijų slidininkams – tiek slidžių, tiek snieglenčių mėgėjams. Laikotarpis žiemos sporto mėgėjams: nuo gruodžio antrosios pusės iki kovo/balandžio mėnesio.
Austrija ir kalnų slidinėjimas – neatskiriami žodžiai. Austrija yra viena iš lyderiaujančių šalių tarp Alpių slidinėjimo regionų. Austrijos kurortų populiarumo priežastis – didelis puikiai sutvarkytų įvairaus lygio slidininkams pritaikytų trasų pasirinkimas, aukštas serviso lygis, išvystyta infrastruktūra ir daugybė pasiūlymų, kaip praleisti laisvalaikį.
Italija laikoma viena geriausių slidinėjimo vietų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Vienas populiariausių slidinėjimo regionų Italijoje – Dolomitinės Alpės. Pasak specialistų, šis regionas ir daugybė čia įsikūrusių kurortų tiks ir profesionalams, ir pradedantiesiems. Be to, čia trasos puikiai prižiūrimos, nepriekaištingai sureguliuota įvairiausių keltuvų sistema.
Čekija – graži, jauki ir svetinga šalis. Tai neaukštų kalnų kraštas, kur aukščiausia viršūnė Snežka siekia 1602 m. Čekiją renkasi tie, kuriems užtenka paprasto, nesudėtingo, nebrangaus slidinėjimo. Keli pagrindiniai slidinėjimo kurortai – Špindleruv Mlýn, Harrachov, Pec Pod Snezkou, Zelezna Rhuda.
Šveicarija. Net du trečdalius šalies teritorijos užima kalnai, kurių dalis padengta amžinaisiais sniegynais ir ledynais. Dauguma aukštesnių nei 4000 m Alpių viršukalnių yra Šveicarijos Peninų dalyje, besiribojančioje su Italija. Čia stūkso ne tik aukščiausia Šveicarijos Monte Rosa (4634 m.) viršukalnė, bet ir visų Alpių simbolis – Matterhorno (4478 m.) kalnas.
Prancūzija – šalis, kurioje driekiasi ne tik Alpių, bet ir Pirėnų kalnai, – turi kuo pasigirti žiemos sporto srityje. Šios šalies kalnų slidinėjimo kurortai be galo populiarūs ir tarp pačių prancūzų, ir tarp slidininkų bei snieglentininkų iš visos Europos. Čia slidinėjimo kurortų tiek daug ir tokių įvairių, kiek slidinėjimo poreikių ir lygių.
Turkija. Alternatyva Europos slidinėjimo kurortams – Turkijos regionas Erzurum. Į šį kurortą organizuojamos kelionės (iš Varšuvos). Palandokijos kurorte jūsų laukia 22 trasos, egzotiška aplinka ir ypatinga keltuvų sistema. Kurortas yra įsikūręs vos 4 km nuo Erzurum – istorinio Turkijos miesto.
Norime priminti, jog kalnų kurortus galima pasiekti ir puikiai išplėtotu Europos geležinkelių tinklu.

KELIONĖS EUROPOJE

Didieji Europos miestai Londonas, Paryžius, Milanas, Berlynas ar Roma yra ne mažiau gražūs ir žiemą. Nakvynė viešbučiuose žiemos sezonu neretai kainuoja kiek mažiau (išskyrus šventinius kalėdinius laikotarpius bei moksleivių atostogas), neteks gaišti tiek laiko eilėse į muziejus ar kitas lankytinas vietas.
Nuo lapkričio pabaigos iki pat Kalėdų daugumoje didžiųjų Europos miestų šurmuliuoja kalėdinės mugės. Jos garsėja giliomis tradicijomis, malonia atmosfera, nepamirštamais reginiais, unikaliomis prekėmis, šeimyniškomis pramogomis visai šeimai. Kalėdinės mugės – puiki vieta nustebinti artimuosius vienetinėmis rankų darbo dovanomis iš visos Europos.
Jei į kelionę nutarsite leistis po kalėdinio laikotarpio, bus geras laikas ne tik aplankyti miestą, bet ir apsipirkti – būtent tada Europos miestuose prasideda išpardavimai, kurie trunka apie mėnesį.

Gintarė :