X

Airijos širdis – žavusis Dublinas

Airijos sostinė Dublinas – miestas, kuriame turtingas istorinis paveldas sklandžiai dera su dinamiška šiuolaikine kultūra. Nuo grindinio gatvių, kuriose aidi šimtmečių senumo istorijos, iki šurmuliuojančių šiuolaikinių rajonų, kupinų modernaus meno ir virtuvės, Dublinas siūlo nepamirštamus įspūdžius kiekvienam keliautojui. Dublinas dažnai vadinamas Airijos širdimi. Miesto centre išsidėstę spalvingi pastatai, o siauros gatvelės veda prie jaukių pubų ir tradicinių restoranų.

Istorijos alsavimas

Dublinas yra vienas seniausių Europos miestų. Jis patyrė daugybę pakilimų ir nuosmukių, o jo kultūra yra įvairių tautų ir tradicijų mišinys. Daugiau nei prieš tūkstantį metų miestą įkūrė vikingai, todėl jame gausu senovines istorijas pasakojančių paminklų. XII amžiuje miestą užėmė normanai, kurie atnešė naują architektūrą, kalbą ir socialinę struktūrą. Normanai pastatė Dublino pilį, tapusia svarbiausiu miesto administraciniu centru. Pradėkite pažintį su Dublinu nuo šios pilies ir pasivaikščiokite po didingus valstybinės reikšmės apartamentus bei vešlius sodus.

Literatūrinis palikimas

Dublino gatvės kūrybai įkvėpė daugelį literatūros grandų. Šiame mieste gimė Jamesas Joyce’as, Samuelis Beckettas, Oscaras Wilde’as ir kiti. Atraskite šį literatūrinį paveldą Dublino rašytojų muziejuje arba keliaukite Džeimso Džoiso takais, vedančiais per svarbias rašytojo gyvenimo ir kūrybos vietas. Nepraleiskite Trejybės koledžo ir pasigrožėkite „Keltų knyga“ – nuostabiai iliuminuotu IX a. rankraščiu.

Kultūrinis gyvenimas

Dublinas yra žinomas kaip vienas gyvybingiausių Europos miestų. Čia vyksta daugybė kultūrinių renginių, koncertų, festivalių. Miesto gatvėse ir baruose visada skamba gyva muzika, o naktinis gyvenimas – ypač intensyvus. Dublino teatruose statomi įdomūs spektakliai, o muziejai siūlo pažinti Airijos istoriją ir kultūrą.
Temple Bar rajonas yra Dublino naktinio gyvenimo epicentras, kuriame gausu barų, galerijų ir teatrų. Jei norite susipažinti su šiuolaikiniu menu, apsilankykite Airijos modernaus meno muziejuje ir Nacionalinėje galerijoje, kuriuose saugomos įspūdingos airių ir tarptautinio meno kolekcijos.

Kulinariniai malonumai

Čia kiekvienas ras ką paskanauti – nuo sotaus tradicinio maisto jaukiose užeigose iki naujoviškų patiekalų „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Temple Bar maisto turguje paragaukite vietinių produktų arba pasimėgaukite rafinuotais patiekalais restoranuose „Chapter One“ arba „The Greenhouse“.

Airija garsėja savo alumi, o Dubline yra gausybė pubų, kuriuose galite paragauti įvairių rūšių alaus. Dublino alaus daryklos siūlo ekskursijas ir degustacijas.

Gamta mieste

Nors Dublinas yra didelis miestas, jame yra daug parkų ir žaliųjų zonų. Gamtos mylėtojai ras prieglobstį Dublino žaliosiose erdvėse ir netoliese esančioje pakrantėje. „Phoenix“ parkas, vienas didžiausių miesto parkų Europoje, puikiai tinka ramiam pasivaikščiojimui ar piknikui. Netoli nuo miesto centro nuvykę į vaizdingą Howth pusiasalį, galite žygiuoti vaizdingais takais ir mėgautis kvapą gniaužiančiais Airijos jūros vaizdais.

Pirkiniai ir suvenyrai

Jei norite apsipirkti, eikite į Graftono gatvę – svarbiausią Dublino prekybos rajoną, kuriame gausu aukštos klasės butikų ir žavių vietinių parduotuvių. „Avoca“ parduotuvėje įsigykite tradicinių airiškų dirbinių arba stilingų suvenyrų iš „The Kilkenny Shop“.

Vietiniai gyventojai

Žinomi dėl savo draugiškumo ir šmaikštumo, Dublino gyventojai visada pasirengę šypsotis ir papasakoti kokią nors istoriją. Bendraudami su vietiniais gyventojais, pvz. prie pintos „Guinness“ istoriniame pub’e, ar kavinėje gurkšnodami kavą, geriau pažinsite miesto sielą. Tad nesidrovėkite bendrauti!

Dublinas – tai ne tik miestas, bet ir įdomi patirtis. Unikalus istorijos, kultūros ir šiuolaikinio gyvenimo derinys bei šilti žmonės daro Dubliną privaloma lankytina vieta. Ar esate istorijos mėgėjas, literatūros žinovas, gurmanas, ar tiesiog smalsus keliautojas, Dublinas pasitinka jus išskėstomis rankomis ir žada įsimintinų akimirkų kupiną kelionę.

Lėktuvo bilietų į Dubliną ieškokite čia

Lina :